Druhy, skupiny a podskupiny potravin a potraviny, které je povoleno ozářit ionizujícím zářením pro stanovený technologický nebo hygienický účel a nejvyšší přípustné absorbované dávky záření
1. Cibulová zelenina, kořenová zelenina, brambory a výrobky z nich
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
inhibice klíčení během skladování | 0,2 |
2. Čerstvé ovoce a čerstvá zelenina (jiné než pod 1.)
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
zpomalení zrání plodů | 1,0 |
dezinsekce | 1,0 |
prodloužení doby skladovatelnosti | 2,5 |
karanténní kontrola | 1,0 |
3. Mlýnské obilné výrobky, suché skořápkové plody, olejnatá semena, luštěniny, sušená zelenina a sušené ovoce
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
dezinsekce | 1,0 |
4. Ryby, mořští živočichové a mražená žabí stehýnka
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
redukce počtu patogenních mikroorganismů | 5,0 |
prodloužení doby skladovatelnosti | 3,0 |
kontrola infekce parazity | 2,0 |
5. Drůbeží maso a maso
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
redukce počtu patogenních mikroorganismů | 7,0 |
prodloužení doby skladovatelnosti | 3,0 |
kontrola infekce parazity | 3,0 |
6. Sušená zelenina, koření a bylinné čaje
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
redukce počtu patogenních mikroorganismů | 10,0 |
dezinsekce | 1,0 |
7. Sušené ryby a sušené maso
Technologický nebo hygienický účel | Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/ |
dezinsekce | 1,0 |
__________
4/ | Dávka se vyjadřuje v jednotkách gray (Gy). Stanovené hodnoty platí pro jednorázovou i kumulovanou (§ 4 odst. 4 písm. c) zákona) absorbovanou dávku při opakovaném radiačním ošetření. |