Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

297/1997 Sb. znění účinné od 12. 12. 1997 do 25. 3. 2004

297

 

VYHLÁŠKA

Ministerstva zdravotnictví

ze dne 28. listopadu 1997

o podmínkách ozařování potravin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu značení

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:

Úvodní ustanovení

§ 1

(1)

Tato vyhláška stanoví podmínky pro použití ultrafialových paprsků a ionizujícího záření k ošetření potravin, nejvyšší přípustné dávky záření, kterým mohou být jednotlivé druhy potravin vystaveny, a způsob značení ozářených potravin.

(2)

Radiačním ošetřením potravin podle této vyhlášky není:

a)

ozáření, které je způsobeno diagnostickými přístroji používanými ke kontrole potravin.

b)

ozáření, při němž střední absorbovaná dávka v potravině nepřekročí celkově 0,5 Gy,1

c)

radiační ošetření potravin, které je prováděno pod lékařským dohledem při přípravě speciální sterilní diety.

(3)

Požadavky na zdroje ionizujícího záření a na ochranu zdraví při nakládání s nimi stanoví zvláštní předpisy.2

§ 2

Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)

ultrafialovým zářením záření o vlnové délce 250 – 270 nm a dávce 250 – 300 Jm2,

b)

ionizujícím zářením záření tvořené částicemi nabitými, nenabitými nebo obojími, schopnými přímo nebo nepřímo ionizovat.

§ 3

Podmínky ozáření potravin ultrafialovými paprsky

Ultrafialové paprsky lze použít k ošetření

a)

vody určené k výrobě balené kojenecké vody, balené stolní vody, balené pitné vody a dalších balených vod,3 pokud se nezmění její základní složky, které jí propůjčují její vlastnosti,

b)

pitné vody, používané jako surovina k výrobě potravin s výjimkou potravin určených pro kojeneckou a dětskou výživu a surovin k jejich výrobě,

c)

ostatních potravin, pokud nebude v důsledku ozáření narušena jejich zdravotní nezávadnost a jakost․

§ 4

Podmínky ozáření potravin a potravinových

surovin ionizujícím zářením

(1)

Potraviny uvedené v příloze č. 1 lze ozářit jen do výše nejvyšší přípustné absorbované dávky a pro technologický nebo hygienický účel stanovený v této příloze.

(2)

Ostatní potraviny lze ionizujícím zářením ozářit, jen pokud

a)

tímto ozářením je řešena technologická potřeba jinak obtížně zajistitelná,

b)

nevznikne zdravotní riziko pro spotřebitele,

c)

proces ozáření nenaruší zdravotní nezávadnost a jakost potraviny.

(3)

Za podmínek stanovených v odstavci 2 může být ionizující záření použito k

a)

snížení počtu onemocnění pocházejících z potravin prostřednictvím ničení patogenních organismů,

b)

omezení kažení potravin snížením rozkladných procesů a ničením organismů přispívajících ke kažení,

c)

redukci ztrát vznikajících předčasným zráním, rašením nebo klíčením,

d)

dezinfekci a dezinsekci potravin obsahujících organismy škodlivé pro rostliny a rostlinné produkty.

§ 5

(1)

K ošetření potravin ultrafialovými paprsky lze používat pouze zdroje odpovídající podmínkám podle § 2 písm. a).

(2)

K ošetření potravin ionizujícím zářením lze používat tyto druhy ionizujícího záření

a)

záření radionuklidů 60Co a 137Cs,

b)

rentgenové záření o energii nepřevyšující 5 MeV,

c)

urychlené elektrony o energii nepřevyšující 10 MeV.

(3)

Dávka ionizujícího záření musí být omezena na nejnižší nutnou míru, která je přiměřená technologickému účelu radiačního ošetření potraviny.

§ 6

Způsob značení ozářených potravin

(1)

Potraviny ozářené ionizujícím zářením se na obalu určeném pro spotřebitele značí

a)

nápisem „ošetřeno ozářením“ a

b)

grafickým symbolem, uvedeným v příloze č. 2,

a to kromě koření, extraktů z koření, bylin a části bylin, které svou povahou užití spotřebitelem nepřesahují 2 procenta hmotnosti potraviny uvedené do oběhu a potravin, které obsahují radiačně ošetřenou potravinovou surovinu nejvýše do 10 procent své hmotnosti.

(2)

Tisk nápisu podle odstavce 1 písm. a) musí být proveden čitelným a nesmazatelným písmem, umístěným na dobře viditelném místě. Grafický symbol podle odstavce 1 písm. b) musí být proveden tmavými znaky na světlém podkladu, a to v kombinaci, která umožní jeho jednoznačnou identifikaci spotřebitelem.

§ 7

Závěrečné ustanovení

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Ministr:

PhDr. Stráský v. r.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 297/1997 Sb.

Druhy, skupiny a podskupiny potravin a potraviny, které je povoleno ozářit ionizujícím zářením pro stanovený technologický nebo hygienický účel a nejvyšší přípustné absorbované dávky záření

 

1. Cibulová zelenina, kořenová zelenina, brambory a výrobky z nich

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

inhibice klíčení během skladování

0,2

 

2. Čerstvé ovoce a čerstvá zelenina (jiné než pod 1.)

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

zpomalení zrání plodů

1,0

dezinsekce

1,0

prodloužení doby skladovatelnosti

2,5

karanténní kontrola

1,0

 

3. Mlýnské obilné výrobky, suché skořápkové plody, olejnatá semena, luštěniny, sušená zelenina a sušené ovoce

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

dezinsekce

1,0

 

4. Ryby, mořští živočichové a mražená žabí stehýnka

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

redukce počtu patogenních mikroorganismů

5,0

prodloužení doby skladovatelnosti

3,0

kontrola infekce parazity

2,0

 

5. Drůbeží maso a maso

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

redukce počtu patogenních mikroorganismů

7,0

prodloužení doby skladovatelnosti

3,0

kontrola infekce parazity

3,0

 

6. Sušená zelenina, koření a bylinné čaje

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

redukce počtu patogenních mikroorganismů

10,0

dezinsekce

1,0

 

7. Sušené ryby a sušené maso

Technologický nebo hygienický účel

Nejvyšší přípustná absorbovaná dávka v kGy4/

dezinsekce

1,0

__________

4/

Dávka se vyjadřuje v jednotkách gray (Gy). Stanovené hodnoty platí pro jednorázovou i kumulovanou (§ 4 odst. 4 písm. c) zákona) absorbovanou dávku při opakovaném radiačním ošetření.

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 297/1997 Sb.

Grafický symbol pro označení potravin ozářených ionizujícím zářením

 



Poznámky pod čarou:

ČSN ISO 31-10 Jaderné reakce a ionizující záření.

Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů.

Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 184/1997 Sb., o požadavcích na zajištění radiační ochrany.

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy.

Poznámky pod čarou:
1

ČSN ISO 31-10 Jaderné reakce a ionizující záření.

2

Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů.

Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 184/1997 Sb., o požadavcích na zajištění radiační ochrany.

3

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy.