7. | Příloha č. 4 zní: „Příloha č. 4 k vyhlášce č. 342/2012 Sb. STUDIJNÍ PŘEDMĚTY V MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU V OBLASTI VETERINÁRNÍHO LÉKAŘSTVÍ A HYGIENY A ZNALOSTI A DOVEDNOSTI Část A STUDIJNÍ PROGRAM PRO VETERINÁRNÍ LÉKAŘE Studijní program vedoucí k získávání diplomu, vysvědčení nebo jiného dokladu o požadovaném vzdělání ve veterinárním lékařství a hygieně obsahuje alespoň tyto předměty: I. | Základní předměty | a) | fyzika, | b) | chemie, | c) | biologie zvířat, | d) | biologie rostlin, | e) | biomatematika. |
Skupina 1: Základní vědy a) | anatomie včetně histologie a embryológie, | b) | fyziologie, | c) | biochemie, | d) | genetika, | e) | farmakologie, | f) | farmacie, | g) | toxikologie, | h) | mikrobiologie, | i) | imunologie, | j) | epizootologie, | k) | profesní etika. |
Skupina 2: Klinické vědy a) | porodnictví, | b) | patologie včetně patologické anatomie, | c) | parazitológie, | d) | klinická medicína a chirurgie včetně anesteziologie, | e) | klinické přednášky o různých domácích zvířatech, drůbeži a jiných druzích zvířat, | f) | preventivní lékařství, | g) | radiologie, reprodukce a poruchy reprodukce, | h) | hygienické předpisy, | i) | veterinární legislativa a soudní lékařství, | j) | terapeutika, | k) | propedeutika. |
Skupina 3: Živočišná výroba a) | živočišná výroba, | b) | výživa zvířat, | c) | agronomie, | d) | ekonomika zemědělství, | e) | chov a zdraví zvířat, | f) | veterinárni hygiena, | g) | etologie a ochrana zvířat. |
Skupina 4: Hygiena potravin a) | prohlídka a kontrola potravin živočišného původu, | b) | hygiena a technologie potravin, | c) | praktická výuka zahrnující praktickou výuku na místech, kde probíhá porážka zvířat a výroba potravin. |
Praktická výuka může mít formu externí blokové praktické výuky, pokud je taková výuka celodenní, uskutečňuje se pod dohledem vysoké školy s veterinárním studijním programem a netrvá v rámci celého studia dohromady déle než 6 měsíců. Rozdělení teoretické a praktické výuky mezi jednotlivými skupinami předmětů je vyrovnané a koordinované tak, aby požadované znalosti a zkušenosti mohly být získány způsobem, který přiměřeně umožní veterinárním lékařům výkon všech jejich úkolů. Část B ZNALOSTI A DOVEDNOSTI, KTERÉ JSOU PŘEDPOKLADEM K ZÍSKÁNÍ DIPLOMU, VYSVĚDČENÍ NEBO JINÉHO DOKLADU O POŽADOVANÉM VZDĚLÁNÍ VE VETERINÁRNÍM LÉKAŘSTVÍ A HYGIENĚ a) | přiměřené znalosti zvěd, o které se opírá činnost veterinárního lékaře, a znalosti právních předpisů Unie vztahujících se na tyto činnosti, | b) | přiměřené znalosti o anatomii, fyziologii, chování a fyziologických potřebách zvířat, jakož i o obecné schopnosti a dovednosti pro jejich chov, krmení, dobré životní podmínky, reprodukci a hygieně | c) | přiměřené klinické, epidemiologické a analytické dovednosti a schopnosti pro prevenci, diagnostiku a nemocí zvířat jednotlivě i skupinově, včetně anestezie, aseptické chirurgie a bezbolestné smrti, včetně zvláštních znalostí o nemocích přenosných na člověka, | d) | přiměřené znalosti, dovednosti a schopnosti pro preventivní medicínu, včetně schopností v oblasti vyšetřování a certifikace, | e) | přiměřené znalosti o hygieně a technologii získávání, výroby a uvádění do oběhu živočišných krmiv nebo potravin živočišného původu určených k lidské spotřebě, včetně dovedností a schopností potřebných pro pochopení a vysvětlení osvědčených postupů v tomto ohledu, | f) | znalosti, dovednosti a schopnosti potřebné pro odpovědné a rozumné používání veterinárních léčiv k léčbě zvířat a zajištění bezpečnosti potravinového řetězce a ochrany životního prostředí.“. |
|