Vysvětlivky k saz. čís. 612 se zrušují a nahrazují tímto zněním: Vysvětlivky: (1) Živočišné a rostlinné bílkoviny (vyjma krevní albumin, kasein a lepek), určené k technickým účelům, vyclívají se jen tehdy podle č. 612, nejsou-li tak čisté, že jest odůvodněno zařazení do č. 132, anebo nebyly-li tak zpracovány, že byly změněny v prostředky apreturní č. 614. (2) K bílkovinám č. 612 patří zejména: technický vaječný albumin (bílek), kaseogomma (přípravek z vápna a kaseinu, jehož se používá jako mořidla nebo zahušťovadla při potiskování kartounů) a barvy na omítky vzdorující povětrnosti (nebarvená směs hašeného vápna, hlíny a podobných nerostných látek s kaseinem jako pojidlem). (3) Tekutý vaječný albumin vyclívá se bez denaturování podle čís. 612, je-li podle zápachu zkažený a tudíž k požívání nezpůsobilý. Vaječný albumin způsobilý k požívání může býti vyclen po denaturování jako albumin k technickým účelům. Denaturaci nutno provésti podle volby strany tak, že ke každým 100 kg albuminu přimísí se 0.5 kg terpentinového oleje nebo naftalinu nebo 1 kg kafrového oleje nebo jiného denaturačního prostředku, jejž připustí ministerstvo financí. (4) Krevní albumin a kasein (výrobek ze sbíraného mléka, sloužící k výrobě kaseinových barev a galalitu) bez další přípravy vyclívá se bez ohledu na stupeň čistoty podle č. 612. (5) Lepek, č. 614. (6) Somatosa, sanatogen, plasmon, tropon, nutrosa a pod. vyclívají se však podle č. 132, barvené směsi páleného vápna, hlíny nebo podobných nerostných látek s kaseinem podle č. 626 a sušená krev podle č. 652. Jak se rozlišuje technický krevní albumin od sušené krve stanoví vysvětlivky k č. 652. (7) Mléčný prášek (t. j. práškovité odpařené mléko) č. 132 lze rozeznati od kaseinu a jiného podobného zboží č. 612 nejen podle chuti a zápachu, nýbrž i podle toho, jak se chová vůči Fehlingovu roztoku. Tento roztok se totiž silně redukuje, vaříme-li jej se zředěným roztokem mléčného prášku. |