(1) | Zákon ze dne 15. července 1927, č. 112 Sb. z. a n., kterým se zavádí průkaz způsobilosti pro živnost hostinskou a výčepnickou, se mění a doplňuje takto: 1. | § 2, odst. 1 bude zníti: „Průkaz způsobilosti budiž podán listem výučným, vydaným příslušným společenstvem po ukončení doby učební (§ 14, odst. 4 živnostenského řádu, § 15, odst. 6 živnostenského zákona) v živnosti hostinské a výčepnické uvedené v § 1 a dokladem o tříletém zaměstnání pomocnickém v takové živnosti, stvrzeným příslušným společenstvem.“ | 2. | § 3 bude zníti: „(1) Od průkazu způsobilosti v předchozím paragrafu uvedeného jest osvobozen: 1. | A) kdo na území země České a Moravskoslezské před 28. červencem 1927: |
a) | nabyl koncese hostinské a výčepnické anebo provozoval živnost hostinskou a výčepnickou jako schválený náměstek nebo schválený pachtýř, | b) | byl zaměstnán nejméně šest let v živnosti hostinské a výčepnické jako číšník, kuchař nebo sklepmistr, | c) | byl zaměstnán nejméně šest let při výrobě piva jako sládek, podstarší, sklepmistr, spilečný, vařič, nadsladovník, sladovnický, | d) | byl zaměstnán nejméně šest let při výrobě vína jako sklepmistr; |
1. | B) kdo na území země Slovenské a Podkarpatoruské před vyhlášením tohoto zákona: |
a) | nabyl koncese hostinské a výčepnické, aneb povolení podle zák. čl. XXV/1899, o státním důchodku z výčepu nápojů, aneb provozoval živnost hostinskou a výčepnickou jako schválený náměstek nebo schválený pachtýř, | b) | byl zaměstnán nejméně šest let v živnosti hostinské a výčepnické jako číšník, kuchař nebo sklepmistr, | c) | byl zaměstnán nejméně šest let při výrobě piva jako sládek, podstarší, sklepmistr, spilečný, vařič, nadsladovník, sladovnický, | d) | byl zaměstnán nejméně šest let při výrobě vína jako sklepmistr; |
2. | majitel obchodní živnosti podle § 38, odst. 5 živnostenského řádu, po případě § 53, odst. 5 živnostenského zákona, který žádá za koncesi obmezenou na výčep vína v časové i místní spojitosti s vlastní živností obchodní; | 3. | cukrář, který žádá za koncesi obmezenou na podávání kakaa, čokolády a čaje bez alkoholických přísad v časové i místní spojitosti s vlastní živností cukrářskou; | 4. | uzenář-výrobce, který žádá za koncesi obmezenou na podávání studených i teplých uzenářských výrobků v časové i místní spojitosti s vlastní živností uzenářskou; | 5. | právnické osoby, pokud jde o jejich náměstka nebo pachtýře při provozování živnosti hostinské a výčepnické ve vlastních spolkových domech v místech do 6000 obyvatelů podle posledního sčítání lidu. |
(2) Osobám uvedeným v odstavci 1, č. 1, A), písm. b) až d), které v den 28. července 1927 ještě nedokončily šestiletou dobu zaměstnání tam požadovanou, a osobám, uvedeným v odstavci 1, č. 1, B), písm. b) až d), které v den vyhlášení tohoto zákona ještě nedokončily šestiletou dobu zaměstnání tam požadovanou, započítává se do tohoto šestiletí také doba ztrávená v zaměstnání po účinnosti tohoto zákona. Ustanovení toto platí také tehdy, jestliže během tohoto šestiletí přešly k některému z ostatních zaměstnání, vytčených v písm. b) až d).“ | 3. | § 4, odst. 3 bude zníti: „O prominutí průkazu způsobilosti v případech v předchozích odstavcích uvedených rozhoduje živnostenský úřad I. stolice, v zemi Slovenské a Podkarpatoruské zemský úřad.“ | 4. | § 5, odst. 1 bude zníti: „Tomu, kdo chce zříditi nebo převzíti význačný hotelový podnik [se všemi nebo některými oprávněními podle § 16, odst. 1, písm. a) až g) živnostenského řádu, po případě § 23, odst. 1, písm. a) až g) živnostenského zákona], jehož provozování má význam pro povznesení ruchu turistického a cizineckého, může býti prominut průkaz způsobilosti předepsaný v § 2, odst. 1, prokáže-li, že svým rozhledem neb zkušenostmi a znalostmi podává záruku odborného vedení takového podniku.“ | 5. | § 7 bude zníti: „Ustanovení § 23, odst. 3 a 4 živnostenského řádu, po případě § 37, odst. 3 a 4 živnostenského zákona se zrušují; ostatní předpisy živnostenského řádu (zákona) zůstávají nedotčeny, pokud tento zákon nemá odchylných ustanovení.“ |
|