Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

158/2004 Sb. znění účinné od 15. 2. 2005 do 9. 8. 2006
změněnos účinností odpoznámka

vyhláškou č. 68/2005 Sb.

15.2.2005

158

 

VYHLÁŠKA

ze dne 29. března 2004,

kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů

v potravinách a potravinových surovinách

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb.:

§ 1

Předmět úpravy

Tato vyhláška upravuje v návaznosti na předpisy Evropských společenství1 u jednotlivých druhů potravin a surovin (dále jen „potraviny“) uvedených v příloze č. 1 maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů. Vztahuje se na sušené a zpracované potraviny, i pokud jsou složkou jiné potraviny, a rovněž na potraviny určené pro vývoz do třetích zemí. Nevztahuje se však na potraviny, které jsou určeny pro jiný účel než lidskou spotřebu.

§ 2

Vymezení základních pojmů

Pro účely vyhlášky se rozumí

a)

rezidui pesticidů zbytková množství pesticidů a jejich metabolitů a rozkladných nebo reakčních produktů, které se nacházejí v potravinách nebo na potravinách;

b)

maximálním limitem reziduí pesticidů nejvyšší přípustné, toxikologicky přijatelné množství pesticidů, které je výsledkem použití pesticidů v souladu se správnou zemědělskou praxí při ochraně rostlin během vegetace a skladování, nebo je výsledkem kontaminace životního prostředí dnes již nepoužívanými pesticidy.

§ 3

(1)

Členění potravin do skupin je uvedeno v příloze č. 1.

(2)

Názvy reziduí pesticidů včetně identifikačních čísel chemických abstraktů jsou uvedeny v příloze č. 2.

(3)

Druhy pesticidů a maximální přípustné množství jejich reziduí v potravinách nebo na povrchu potravin rostlinného původu stanoví příloha č․ 3, u potravin živočišného původu příloha č. 4.

(4)

Pro sušené a zpracované potraviny, pro které nejsou maximální limity reziduí v přílohách č. 3 a 4 výslovně stanoveny, se použijí maximální limity reziduí stanovené v přílohách č. 3 a 4 pro čerstvé potraviny s přihlédnutím ke zkoncentrování v důsledku sušení, nebo zkoncentrování či zředění výrobku v důsledku zpracování. Faktor zkoncentrování nebo zředění výrobku se stanoví na základě technologické dokumentace výrobku; v případě, že je tato technologická dokumentace nedostupná, stanoví se na základě technologické dokumentace obdobných výrobků stejného charakteru.

(5)

U složených potravin, které obsahují směs složek, pro něž nejsou stanoveny maximální limity reziduí, nesmějí použité maximální limity reziduí pesticidů těchto složek překročit limity stanovené v přílohách č. 3 a 4, přičemž se zohlední relativní koncentrace složek ve směsi a ustanovení odstavce 4.

(6)

Potraviny rostlinného původu mohou obsahovat vyšší obsah reziduí pesticidů pouze v případě, že potravina není určena k přímé konzumaci spotřebitelem, a za podmínky, kdy způsob zpracování prokazatelně sníží obsah reziduí pesticidů v nich nebo na nich obsažených tak, aby výsledné množství reziduí pesticidů v potravině nepřekročilo limity stanovené v příloze č. 3. Takto upravené potraviny nelze použít k výrobě dětské a kojenecké výživy.

§ 4

(1)

Maximální limity reziduí pesticidů ve výrobcích označené jako „počáteční a pokračovací kojenecká výživa“ a „obilné a ostatní kojenecké příkrmy“ stanoví zvláštní právní předpis.2

(2)

Maximální limity reziduí bifenylu, orthofenylfenolu, orthofenylfenolátu sodného stanoví zvláštní právní předpis.3

§ 5

Zrušuje se:

1.

Vyhláška č. 465/2002 Sb., kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.

2.

Vyhláška č. 257/2003 Sb., kterou se mění vyhláška č. 465/2002 Sb., kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.

§ 6

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 15. dubna 2004.

Ministryně:

MUDr. Součková v. r.



Poznámky pod čarou:

Směrnice Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na nich, ve znění směrnice Komise 80/428/EHS ze dne 28. března 1980, směrnice Rady 81/36/EHS ze dne 9. února 1981, směrnice Rady 82/528/EHS ze dne 19. července 1982, směrnice Rady 88/298/EHS ze dne 16. května 1988, směrnice Rady 93/58/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 96/32/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/57/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003.

Směrnice Rady 86/362/EHS ze dne 24. července týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilninách a na nich, ve znění směrnice Rady 93/57/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 94/29/EHS ze dne 23. června 1994, směrnice Rady 95/39/ES ze dne 17. července 1995, směrnice Rady 96/33/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 98/82/ES ze dne 27. října 1998, směrnice Komise 1999/65/ES ze dne 24. června 1999, směrnice Komise 1999/71/ES ze dne 14. července 1999, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/42/ES ze dne 22. června 2000, směrnice Komise 2000/48/ES ze dne 25. července 2000, směrnice Komise 2000/58/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/81/ES ze dne 18. prosince 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, směrnice Komise 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, směrnice Komise 2001/57/ES ze dne 25. července 2001, směrnice Komise 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, směrnice Komise 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/76/ES ze dne 6. září 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003, směrnice Komise 2003/62/ES ze dne 20. června 2003, směrnice Komise 2004/61/ES ze dne 26. dubna 2004.

Směrnice Rady 86/363/EHS týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na nich, ve znění směrnice Rady 93/57/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 94/29/EHS ze dne 23. června 1994, směrnice Rady 95/39/ES ze dne 17. července 1995, směrnice Rady 96/33/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 98/82/ES ze dne 27. října 1998, směrnice Komise 1999/71/ES ze dne 14. července 1999, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/42/ES ze dne 22. června 2000, směrnice Komise 2000/58/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/81/ES ze dne 18. prosince 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, směrnice Komise 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, směrnice Komise 2001/57/ES ze dne 25. července 2001, směrnice Komise 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, směrnice Komise 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003, směrnice Komise 2004/61/ES ze dne 26. dubna 2004.

Směrnice Rady 90/642/EHS týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v určitých produktech rostlinného původu a na nich včetně ovoce a zeleniny, ve znění směrnice Rady 93/58/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 94/30/EHS ze dne 23. června 1994, směrnice Rady 95/38/ES ze dne 17. července 1995, směrnice Rady 95/61/ES ze dne 29. listopadu 1995, směrnice Rady 96/32/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 98/82/ES ze dne 27. října 1998, směrnice Komise 1999/71/ES ze dne 14. července 1999, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/42/ES ze dne 22. června 2000, směrnice Komise 2000/48/ES ze dne 25. července 2000, směrnice Komise 2000/57/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/58/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/81/ES ze dne 18. prosince 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2001/35/ES ze dne 11. května 2001, směrnice Komise 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, směrnice Komise 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, směrnice Komise 2001/57/ES ze dne 25. července 2001, směrnice Komise 2002/5/ES ze dne 30. ledna 2002, směrnice Komise 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, směrnice Komise 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/76/ES ze dne 6. září 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, směrnice Komise 2002/100/ES ze dne 20. prosince 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003, směrnice Komise 2003/62/ES ze dne 20. června 2003, směrnice Komise 2003/69/ES ze dne 11. července 2003, směrnice Komise 2003/113/ES ze dne 3. prosince 2003, směrnice Komise 2003/118/ES ze dne 5. prosince 2003, směrnice Komise 2004/2/ES ze dne 9. ledna 2004, směrnice Komise 2004/59/ES ze dne 23. dubna 2004, směrnice Komise 2004/61/ES ze dne 26. dubna 2004, směrnice Komise 2004/115/ES ze dne 15. prosince 2004.

Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.

Poznámky pod čarou:
1

Směrnice Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na nich, ve znění směrnice Komise 80/428/EHS ze dne 28. března 1980, směrnice Rady 81/36/EHS ze dne 9. února 1981, směrnice Rady 82/528/EHS ze dne 19. července 1982, směrnice Rady 88/298/EHS ze dne 16. května 1988, směrnice Rady 93/58/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 96/32/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/57/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003.

Směrnice Rady 86/362/EHS ze dne 24. července týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilninách a na nich, ve znění směrnice Rady 93/57/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 94/29/EHS ze dne 23. června 1994, směrnice Rady 95/39/ES ze dne 17. července 1995, směrnice Rady 96/33/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 98/82/ES ze dne 27. října 1998, směrnice Komise 1999/65/ES ze dne 24. června 1999, směrnice Komise 1999/71/ES ze dne 14. července 1999, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/42/ES ze dne 22. června 2000, směrnice Komise 2000/48/ES ze dne 25. července 2000, směrnice Komise 2000/58/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/81/ES ze dne 18. prosince 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, směrnice Komise 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, směrnice Komise 2001/57/ES ze dne 25. července 2001, směrnice Komise 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, směrnice Komise 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/76/ES ze dne 6. září 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003, směrnice Komise 2003/62/ES ze dne 20. června 2003, směrnice Komise 2004/61/ES ze dne 26. dubna 2004.

Směrnice Rady 86/363/EHS týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na nich, ve znění směrnice Rady 93/57/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 94/29/EHS ze dne 23. června 1994, směrnice Rady 95/39/ES ze dne 17. července 1995, směrnice Rady 96/33/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 98/82/ES ze dne 27. října 1998, směrnice Komise 1999/71/ES ze dne 14. července 1999, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/42/ES ze dne 22. června 2000, směrnice Komise 2000/58/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/81/ES ze dne 18. prosince 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, směrnice Komise 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, směrnice Komise 2001/57/ES ze dne 25. července 2001, směrnice Komise 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, směrnice Komise 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003, směrnice Komise 2004/61/ES ze dne 26. dubna 2004.

Směrnice Rady 90/642/EHS týkající se stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v určitých produktech rostlinného původu a na nich včetně ovoce a zeleniny, ve znění směrnice Rady 93/58/EHS ze dne 29. června 1993, směrnice Rady 94/30/EHS ze dne 23. června 1994, směrnice Rady 95/38/ES ze dne 17. července 1995, směrnice Rady 95/61/ES ze dne 29. listopadu 1995, směrnice Rady 96/32/ES ze dne 21. května 1996, směrnice Komise 98/82/ES ze dne 27. října 1998, směrnice Komise 1999/71/ES ze dne 14. července 1999, směrnice Komise 2000/24/ES ze dne 28. dubna 2000, směrnice Komise 2000/42/ES ze dne 22. června 2000, směrnice Komise 2000/48/ES ze dne 25. července 2000, směrnice Komise 2000/57/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/58/ES ze dne 22. září 2000, směrnice Komise 2000/81/ES ze dne 18. prosince 2000, směrnice Komise 2000/82/ES ze dne 20. prosince 2000, směrnice Komise 2001/35/ES ze dne 11. května 2001, směrnice Komise 2001/39/ES ze dne 23. května 2001, směrnice Komise 2001/48/ES ze dne 28. června 2001, směrnice Komise 2001/57/ES ze dne 25. července 2001, směrnice Komise 2002/5/ES ze dne 30. ledna 2002, směrnice Komise 2002/23/ES ze dne 26. února 2002, směrnice Komise 2002/42/ES ze dne 17. května 2002, směrnice Komise 2002/66/ES ze dne 16. července 2002, směrnice Komise 2002/71/ES ze dne 19. srpna 2002, směrnice Komise 2002/76/ES ze dne 6. září 2002, směrnice Komise 2002/79/ES ze dne 2. října 2002, směrnice Komise 2002/97/ES ze dne 16. prosince 2002, směrnice Komise 2002/100/ES ze dne 20. prosince 2002, směrnice Komise 2003/60/ES ze dne 18. června 2003, směrnice Komise 2003/62/ES ze dne 20. června 2003, směrnice Komise 2003/69/ES ze dne 11. července 2003, směrnice Komise 2003/113/ES ze dne 3. prosince 2003, směrnice Komise 2003/118/ES ze dne 5. prosince 2003, směrnice Komise 2004/2/ES ze dne 9. ledna 2004, směrnice Komise 2004/59/ES ze dne 23. dubna 2004, směrnice Komise 2004/61/ES ze dne 26. dubna 2004, směrnice Komise 2004/115/ES ze dne 15. prosince 2004.

2

Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

3

Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.