a) | značením výživové (nutriční) hodnoty veškeré údaje uváděné na obalu udávající 1. | energetickou (kalorickou) hodnotu, | 2. | živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, sodík a vitamíny a minerální látky, uvedené v příloze č. 1, vyskytující se v potravině ve významných množstvích; významným množstvím se rozumí hodnota vitamínů a minerálních látek přesahující 15 procent doporučené denní dávky ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom balení či jednotlivé porci potraviny. Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek jsou stanoveny v příloze č. 1, |
|
b) | výživovým tvrzením tvrzení, údaj, znázornění a reklamní sdělení, které udává, doporučuje nebo obsahuje údaje o zvláštních výživových vlastnostech potraviny v souvislosti 1. | s energetickou hodnotou, kterou potravina dodává, popřípadě dodává ve snížené nebo zvýšené míře nebo nedodává vůbec, | 2. | obsahem živin, které potravina obsahuje, popřípadě obsahuje ve zvýšené nebo snížené míře nebo neobsahuje vůbec; výživovým tvrzením není informace o druhu nebo množství živin, |
|
c) | bílkovinou nebo bílkovinami v potravině celkový obsah dusíku stanovený podle Kjeldahla x 6,25, |
d) | sacharidem jakýkoliv sacharid, který je metabolizován člověkem, včetně obsahu vícesytných alkoholů (polyolů), |
e) | cukrem všechny v potravině přítomné monosacharidy a disacharidy bez polyolů, |
f) | tuky celkové lipidy, včetně fosfolipidů, |
g) | nasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny bez dvojné vazby, |
h) | mono-nenasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny s jednou cis-dvojnou vazbou, |
i) | poly-nenasycenými mastnými kyselinami mastné kyseliny s cis, cis-methylen přerušenými dvojnými vazbami, |
j) | vlákninou potravy látky definované ve shodě s metodickým postupem analýzy pro stanovení této složky potravin, uvedeným v příloze č․ 2, |
k) | průměrným množstvím hodnota, kterou obsahuje potravina a která nejvhodněji vyjadřuje množství živiny, ovlivněné rozdíly ročního období, způsoby spotřeby a dalšími faktory, které mohou způsobit změnu aktuální hodnoty, |
l) | energetickou hodnotou ve snížené míře podle písmene b) bodu 1 obsah energie do 40 kcal (170 kJ) na 100 g pevné potraviny nebo do 20 kcal (80 kJ) na 100 ml tekuté potraviny, |
m) | potravinou, která nedodává energetickou hodnotu podle písmene b) bodu 1 vůbec, potravina, která obsahuje méně než 4 kcal na 100 ml tekuté potraviny; pro pevnou potravinu se limit nestanoví, |
n) | obsahem živin ve snížené míře podle písmene b) bodu 2 obsah tuku do 3 g na 100 g pevné potraviny nebo do 1,5 g na 100 ml tekuté potraviny; obsah nasycených mastných kyselin do 1,5 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,75 g na 100 ml tekuté potraviny a do 10 procent energie; obsah sodíku do 0,12 g na 100 g potraviny; velmi nízký obsah do 0,04 g na 100 g potraviny, |
o) | nízkým obsahem cholesterolu obsah do 0,02 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,01 g na 100 ml tekuté potraviny, |
p) | potravinou, která neobsahuje cholesterol vůbec, potravina s obsahem cholesterolu do 0,005 g na 100 g pevné potraviny nebo 100 ml tekuté potraviny a s obsahem do 1,5 g nasycených mastných kyselin na 100 g pevné potraviny, nebo do 0,75 g na 100 ml tekuté potraviny a s obsahem 10 procent energie nasycených mastných kyselin, |
r) | potravinou, která živiny neobsahuje podle písmene b) bodu 2 vůbec, potravina s obsahem tuku do 0,5 g na 100 g pevné potraviny nebo 100 ml tekuté potraviny; potravina s obsahem nasycených mastných kyselin do 0,1 g na 100 g pevné potraviny nebo do 0,1 g na 100 ml tekuté potraviny a dále potravina s obsahem sodíku do 0,005 g na 100 g potraviny. |