Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

294/1997 Sb. znění účinné od 20. 5. 1999 do 29. 4. 2004
změněnos účinností odpoznámka

vyhláškou č. 132/2004 Sb.

30.4.2004

zrušeno

vyhláškou č. 91/1999 Sb.

20.5.1999

294

 

VYHLÁŠKA

Ministerstva zdravotnictví

ze dne 28. listopadu 1997

o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

 

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů:

§ 1

Úvodní ustanovení

(1)

Tato vyhláška stanoví mikrobiologické požadavky na potraviny určené k uvedení do oběhu, způsob jejich kontroly a způsob hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska.

(2)

Mikrobiologické požadavky na balenou pitnou vodu, balenou stolní vodu, balenou kojeneckou vodu a balenou přírodní minerální vodu stanoví zvláštní předpis.1

Mikrobiologické požadavky a mikrobiologické vyšetřování

§ 2

(1)

Potraviny uvedené do oběhu musí vyhovovat mikrobiologickým požadavkům stanoveným v částech 1 a 2 přílohy této vyhlášky.

(2)

Pro kontrolu a hodnocení, zda potraviny vyhovují mikrobiologickým požadavkům, se v částech 1 a 2 přílohy stanoví počet vzorků, skupin a druhů mikroorganismů, jejich tolerované a mezní hodnoty. Nižší počet vzorků, než je uveden v části 2 přílohy, může být odebírán jen za podmínek stanovených v části 1 přílohy

§ 3

(1)

Vzorky se odebírají náhodným výběrem, kterým se pro účely této vyhlášky rozumí výběr, při kterém libovolný vzorek kontrolované šarže má stejnou pravděpodobnost, že bude vybrán․ V epidemiologicky závažných případech a při haváriích se vzorky odebírají výběrem záměrným, kterým se pro účely této vyhlášky rozumí výběr, do něhož jsou zahrnuty vzorky s určitým záměrem, a pravděpodobnost, že libovolný vzorek kontrolované šarže bude vybrán, není stejná.

(2)

Pokud se pro způsob výběru vzorků potravin k mikrobiologickému zkoušení, způsob jejich odběru, hmotnost nebo objem, způsob jejich přepravy do laboratoří a metody mikrobiologického zkoušení použijí jiné metody, než které stanoví české technické normy, musí být při jejich použití doloženo, že jsou co do záchytnosti, přesnosti a reprodukovatelnosti výsledků ekvivalentní metodě podle české technické normy.2

§ 4

Hodnocení potravin z mikrobiologického

hlediska

(1)

Potraviny se z mikrobiologického hlediska hodnotí jako nevhodné k danému účelu, se sníženou užitnou hodnotou nebo omezenou trvanlivostí, jestliže byly překročeny tolerované hodnoty stanovené pro jednotlivé druhy, skupiny nebo podskupiny potravin v části 2 přílohy, avšak nebyly překročeny nejvyšší mezní hodnoty stanovené v části 1 tabulce č. 1 část A. a B. a v tabulce č. 2.

(2)

Potraviny se z mikrobiologického hlediska hodnotí jako zdravotně závadné, jestliže:

a)

byly překročeny nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů stanovené v části 1 tabulce č. 1 část A. a B. přílohy,

b)

nejvyšší mezní hodnoty pro bakteriální toxiny a mykotoxiny stanovené v části 1 tabulce č. 2 přílohy,

c)

byly zjištěny mikroorganismy a mikrobiální metabolity působící onemocnění z potravin jiné než stanovené v části 1 v tabulkách č. 1 a 2 přílohy, a to v množství, které by mohlo ohrozit zdraví lidí,

d)

nebyly splněny podmínky obchodní sterility nebo

e)

byly zjištěny nežádoucí změny způsobené mikrobiální činností, popřípadě nežádoucí růst mikroorganismů.

(3)

Obchodní sterilitou podle odstavce 2 písm. d) se pro účely této vyhlášky rozumí nepřítomnost životaschopných mikroorganismů, které by se mohly za podmínek oběhu množit (část 1 bod 8 přílohy) a nepřítomnost mikroorganismů vyvolávajících onemocnění z potravin.

Závěrečná ustanovení

§ 5

Zrušuje se výnos Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí České socialistické republiky - hlavního hygienika ČSR, uveřejněný pod č. 75/1990 ve sbírce Hygienické předpisy, o mikrobiologických požadavcích na poživatiny a jejich obaly, a oznámený v částce 71/1991 Sb.

§ 6

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Ministr:

PhDr. Stráský v. r.



Poznámky pod čarou:

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy.

ČSN 56 0080 Potravinářské výrobky. Způsob odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení. Změna a 8.89.

ČSN 56 0081 Potravinářské výrobky. Příprava vzorků k mikrobiologickému zkoušení. Změna a 8.89. Články 6.1 až 6.11 a část 7 ČSN 56 0081 jsou nahrazeny ČSN ISO 6887 (56 0102) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro přípravu ředění při mikrobiologickém zkoušení.

ČSN ISO 4833 (56 0083) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 4832 (56 0085) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 4831 (56 0086) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika nejvýše pravděpodobného počtu.

ČSN ISO 7954 (56 0087) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C.

ČSN ISO 6579 (56 0088) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro metody průkazu bakterií rodu Salmonella.

ČSN ISO 6888 (56 0089) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Staphylococcus aureus. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 7937 (56 0091) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Clostridium perfringens. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 7932 (56 0092) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C.

ČSN ISO 8523 (56 0096) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro průkaz bakterií čeledi Enterobacteriaceae s předpomnožením.

ČSN ISO 6391 (56 0097) Maso a masné výrobky. Stanovení počtu Escherichia coli. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na membránách.

ČSN 56 0100 Mikrobiologické zkoušení poživatin, předmětů běžného užívání a prostředí potravinářských provozoven. Změna a 2.84, b 12.86, c 7-8.87, d 10.88, e 12.88.

ČSN ISO 6887 (56 0102) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro přípravu ředění při mikrobiologickém zkoušení.

ČSN ISO 7218 (56 0103) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro mikrobiologické zkoušení.

ČSN ISO 11289 (56 0104) Tepelně opracované poživatiny v hermeticky uzavřených obalech. Stanovení pH.

ČSN ISO 3100-1 (56 0105) Maso a masné výrobky. Odběr vzorků a příprava analytických vzorků. Část 1: Odběr vzorků.

ČSN ISO 3100-2 (56 0106) Maso a masné výrobky. Odběr vzorků a příprava analytických vzorků. Část 2: Příprava analytických vzorků pro mikrobiologické zkoušení.

ČSN ISO 7251 (56 0107) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu suspektních Escherichia coli. Technika nejvýše pravděpodobného počtu.

ČSN ISO 7402 (56 0108) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae bez resuscitace - Technika nejvýše pravděpodobného počtu a technika počítání kolonií.

ČSN ISO 8914 (56 0109) Mikrobiologie - Všeobecné pokyny pro průkaz Vibrio parahaemolyticus.

ČSN ISO 10273 (56 0110) Mikrobiologie - Všeobecné pokyny pro průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia enterocolitica.

ČSN ISO 8261 (56 0111) Mléko a mléčné výrobky - Příprava analytických vzorků a ředění pro mikrobiologické zkoušení.

ČSN ISO 6610 (56 0112) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu jednotek mikroorganismů tvořících kolonie - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C.

ČSN ISO 5541/1 (56 0113) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu koliformních bakterií - Část 1: Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C.

ČSN ISO 6611 (56 0114) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu jednotek kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C.

ČSN ISO 6730 (56 0120) Mléko - Stanovení počtu jednotek tvořících kolonie psychrotrofních mikroorganismů - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 6,5 °C.

ČSN ISO 10560 (56 0121) Mléko a mléčné výrobky - Průkaz Listeria monocytogenes.

ČSN ISO 2293 (56 0122) Maso a masné výrobky - Stanovení počtu mikroorganismů - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (Referenční metoda).

ČSN ISO 7698 (56 0123) Obilniny, luštěniny a odvozené výrobky - Stanovení počtu bakterií, kvasinek a plísní.

ČSN ISO 10272 (56 0126) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter.

Metodický postup pro stanovení skupiny sulfitredukujících klostridií. Při stanovení této skupiny mikroorganismů se postupuje podle ČSN ISO 7937 (56 0091) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Clostridium perfringens. Technika počítání kolonií., přičemž se neprovádí konfirmace podle čl. 9.4.

ČSN EN 12824 (56 0088)

Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella.

ČSN 56 0090 : 1987

Potravinářské výrobky. Průkaz botulonických toxinů a Clostridium botulinum.

ČSN EN ISO 11290-1 (56 0093)

Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes - Část 1: Metoda průkazu.

ČSN ISO 13721 (56 0125)

Maso a masné výrobky - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 C.

Poznámky pod čarou:
1

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy.

2

ČSN 56 0080 Potravinářské výrobky. Způsob odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení. Změna a 8.89.

ČSN 56 0081 Potravinářské výrobky. Příprava vzorků k mikrobiologickému zkoušení. Změna a 8.89. Články 6.1 až 6.11 a část 7 ČSN 56 0081 jsou nahrazeny ČSN ISO 6887 (56 0102) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro přípravu ředění při mikrobiologickém zkoušení.

ČSN ISO 4833 (56 0083) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 4832 (56 0085) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 4831 (56 0086) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika nejvýše pravděpodobného počtu.

ČSN ISO 7954 (56 0087) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C.

ČSN ISO 6579 (56 0088) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro metody průkazu bakterií rodu Salmonella.

ČSN ISO 6888 (56 0089) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Staphylococcus aureus. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 7937 (56 0091) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Clostridium perfringens. Technika počítání kolonií.

ČSN ISO 7932 (56 0092) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C.

ČSN ISO 8523 (56 0096) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro průkaz bakterií čeledi Enterobacteriaceae s předpomnožením.

ČSN ISO 6391 (56 0097) Maso a masné výrobky. Stanovení počtu Escherichia coli. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na membránách.

ČSN 56 0100 Mikrobiologické zkoušení poživatin, předmětů běžného užívání a prostředí potravinářských provozoven. Změna a 2.84, b 12.86, c 7-8.87, d 10.88, e 12.88.

ČSN ISO 6887 (56 0102) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro přípravu ředění při mikrobiologickém zkoušení.

ČSN ISO 7218 (56 0103) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro mikrobiologické zkoušení.

ČSN ISO 11289 (56 0104) Tepelně opracované poživatiny v hermeticky uzavřených obalech. Stanovení pH.

ČSN ISO 3100-1 (56 0105) Maso a masné výrobky. Odběr vzorků a příprava analytických vzorků. Část 1: Odběr vzorků.

ČSN ISO 3100-2 (56 0106) Maso a masné výrobky. Odběr vzorků a příprava analytických vzorků. Část 2: Příprava analytických vzorků pro mikrobiologické zkoušení.

ČSN ISO 7251 (56 0107) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu suspektních Escherichia coli. Technika nejvýše pravděpodobného počtu.

ČSN ISO 7402 (56 0108) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae bez resuscitace - Technika nejvýše pravděpodobného počtu a technika počítání kolonií.

ČSN ISO 8914 (56 0109) Mikrobiologie - Všeobecné pokyny pro průkaz Vibrio parahaemolyticus.

ČSN ISO 10273 (56 0110) Mikrobiologie - Všeobecné pokyny pro průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia enterocolitica.

ČSN ISO 8261 (56 0111) Mléko a mléčné výrobky - Příprava analytických vzorků a ředění pro mikrobiologické zkoušení.

ČSN ISO 6610 (56 0112) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu jednotek mikroorganismů tvořících kolonie - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C.

ČSN ISO 5541/1 (56 0113) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu koliformních bakterií - Část 1: Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C.

ČSN ISO 6611 (56 0114) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu jednotek kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C.

ČSN ISO 6730 (56 0120) Mléko - Stanovení počtu jednotek tvořících kolonie psychrotrofních mikroorganismů - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 6,5 °C.

ČSN ISO 10560 (56 0121) Mléko a mléčné výrobky - Průkaz Listeria monocytogenes.

ČSN ISO 2293 (56 0122) Maso a masné výrobky - Stanovení počtu mikroorganismů - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (Referenční metoda).

ČSN ISO 7698 (56 0123) Obilniny, luštěniny a odvozené výrobky - Stanovení počtu bakterií, kvasinek a plísní.

ČSN ISO 10272 (56 0126) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter.

Metodický postup pro stanovení skupiny sulfitredukujících klostridií. Při stanovení této skupiny mikroorganismů se postupuje podle ČSN ISO 7937 (56 0091) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Clostridium perfringens. Technika počítání kolonií., přičemž se neprovádí konfirmace podle čl. 9.4.

ČSN EN 12824 (56 0088)

Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella.

ČSN 56 0090 : 1987

Potravinářské výrobky. Průkaz botulonických toxinů a Clostridium botulinum.

ČSN EN ISO 11290-1 (56 0093)

Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes - Část 1: Metoda průkazu.

ČSN ISO 13721 (56 0125)

Maso a masné výrobky - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 C.