158/2004 Sb. znění účinné od 21. 4. 2007 do 30. 12. 2007
158
VYHLÁŠKA
ze dne 29. března 2004,
kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů
v potravinách a potravinových surovinách
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 146/2002 Sb. :
§ 1 Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství a upravuje u jednotlivých druhů potravin a surovin (dále jen „potraviny“) uvedených v příloze č. 1 k této vyhlášce maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů. Vztahuje se na sušené a zpracované potraviny, i pokud jsou složkou jiné potraviny, a rovněž na potraviny určené pro vývoz do třetích zemí.
§ 2 Vymezení základních pojmů Pro účely vyhlášky se rozumí
a) rezidui pesticidů zbytková množství pesticidů a jejich metabolitů a rozkladných nebo reakčních produktů, které se nacházejí v potravinách nebo na potravinách;
b) maximálním limitem reziduí pesticidů nejvyšší přípustné, toxikologicky přijatelné množství pesticidů, které je výsledkem použití pesticidů v souladu se správnou zemědělskou praxí při ochraně rostlin během vegetace a skladování, nebo je výsledkem kontaminace životního prostředí dnes již nepoužívanými pesticidy.
§ 3 (1) Členění potravin do skupin je uvedeno v příloze č. 1.
(2) Názvy reziduí pesticidů včetně identifikačních čísel chemických abstraktů jsou uvedeny v příloze č. 2.
(3) Druhy pesticidů a maximální přípustné množství jejich reziduí v potravinách nebo na povrchu potravin rostlinného původu stanoví příloha č. 3, u potravin živočišného původu příloha č. 4.
(4) Pro sušené a zpracované potraviny, pro které nejsou maximální limity reziduí v přílohách č. 3 a 4 výslovně stanoveny, se použijí maximální limity reziduí stanovené v přílohách č. 3 a 4 pro čerstvé potraviny s přihlédnutím ke zkoncentrování v důsledku sušení, nebo zkoncentrování či zředění výrobku v důsledku zpracování. Faktor zkoncentrování nebo zředění výrobku se stanoví na základě technologické dokumentace výrobku; v případě, že je tato technologická dokumentace nedostupná, stanoví se na základě technologické dokumentace obdobných výrobků stejného charakteru.
(5) U složených potravin, které obsahují směs složek, pro něž nejsou stanoveny maximální limity reziduí, nesmějí použité maximální limity reziduí pesticidů těchto složek překročit limity stanovené v přílohách č․ 3 a 4, přičemž se zohlední relativní koncentrace složek ve směsi a ustanovení odstavce 4.
(6) Potraviny rostlinného původu mohou obsahovat vyšší obsah reziduí pesticidů pouze v případě, že potravina není určena k přímé konzumaci spotřebitelem, a za podmínky, kdy způsob zpracování prokazatelně sníží obsah reziduí pesticidů v nich nebo na nich obsažených tak, aby výsledné množství reziduí pesticidů v potravině nepřekročilo limity stanovené v příloze č. 3. Takto upravené potraviny nelze použít k výrobě dětské a kojenecké výživy.
§ 4 (1) Maximální limity reziduí pesticidů ve výrobcích označené jako „počáteční a pokračovací kojenecká výživa“ a „obilné a ostatní kojenecké příkrmy“ stanoví zvláštní právní předpis.
(2) Maximální limity reziduí bifenylu, orthofenylfenolu, orthofenylfenolátu sodného stanoví zvláštní právní předpis.
§ 5 Zrušuje se:
1. Vyhláška č. 465/2002 Sb. , kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.
2. Vyhláška č. 257/2003 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 465/2002 Sb. , kterou se stanoví maximálně přípustné množství reziduí jednotlivých druhů pesticidů v potravinách a potravinových surovinách.
§ 6 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 15. dubna 2004.
Ministryně:
MUDr. Součková v. r.
Copyright © 2009 - 2024, Nakladatelství C. H. Beck