Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

54/2004 Sb. znění účinné od 27. 10. 2022
změněnos účinností odpoznámka

vyhláškou č. 80/2021 Sb.

27.10.2022

vyhláškou č. 80/2021 Sb.

6.3.2021

vyhláškou č. 39/2018 Sb.

1.4.2018

Více...

54

 

VYHLÁŠKA

ze dne 30. ledna 2004

o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) a i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen „zákon“):

Část 1

Obecná ustanovení (§ 1-3)

§ 1

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1 a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1a druhy potravin , požadavky na zdravotní nezávadnost potravin určených , jejich složení, označování a podmínky a způsob jejich použití.

§ 2

Pro účely této vyhlášky se rozlišují následující kategorie potravin

a)

mléčná výživa malých dětí,

b)

obilné příkrmy a potraviny pro malé děti,

c)

potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové.

§ 3

zrušen

Část 2

Mléčná výživa malých dětí (§ 4-6)

§ 4

zrušen

§ 5

Požadavky na složení mléčné výživy malých dětí

(1)

Požadavky na použití vitaminů, minerálních látek a dalších látek jsou upraveny v příloze č. 3 k této vyhlášce.

(2)

Na požadavky na čistotu látek uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce se obdobně použije přímo použitelný předpis Evropské unie, kterým se stanoví specifikace potravinářských přídatných látek1e).

(3)

Mléčná výživa malých dětí

a)

musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2,

b)

musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3,

c)

nesmí obsahovat rezidua pesticidů v množství překračujícím množství 0,01 mg/kg výrobku, jak je nabízen ke spotřebě, nebo po obnově podle pokynů výrobce, pro každý jednotlivý pesticid.

(4)

Pro výrobu mléčné výživy malých dětí se nesmí používat zemědělské produkty ošetřené pesticidy, které jsou upraveny v příloze č. 11 k této vyhlášce. Přitom za zemědělský produkt neošetřený těmito pesticidy se považuje produkt, v němž

a)

obsah reziduí pesticidů upravených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 k této vyhlášce nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení,

b)

obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 k této vyhlášce nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení.

(5)

Pro výrobu mléčné výživy malých dětí musí být dodrženy zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů, které jsou uvedeny v příloze č. 12 k této vyhlášce.

(6)

Obsah reziduí pesticidů a zvláštní maximální limity stanovené v odstavcích 4 a 5 se vztahují na potraviny, které jsou určené ke spotřebě nebo připravené k použití podle návodu výrobce.

§ 6

Označování mléčné výživy malých dětí

(1)

Na obalu mléčné výživy malých dětí musí být uvedena

a)

v názvu potraviny slova „mléčná výživa malých dětí“, jde-li o výživu malých dětí vyrobenou výhradně z bílkovin kravského nebo kozího mléka, a

b)

informace o tom, že by potravina měla tvořit pouze součást smíšené a vyvážené stravy malého dítěte.

(2)

U mléčné výživy malých dětí může označení kromě číselných údajů o množství vitaminů a minerálních látek obsahovat také vyjádření procentního podílu referenční hodnoty podle tabulky č. 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce ve 100 ml výrobku připraveného k použití podle návodu výrobce.

Část 3

Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti (§ 7-9)

§ 7

zrušen

§ 8

Požadavky na složení obilných a ostatních příkrmů

(1)

Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti se vyrábějí

a)

ze surovin, jejichž vhodnost pro zvláštní výživu kojenců a malých dětí byla prokázána všeobecně uznávanými vědeckými poznatky,

b)

s použitím vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených v přílohách č. 7 až č. 10.

(2)

Požadavky na základní složení obilných příkrmů a potravin pro malé děti jsou uvedeny v přílohách č. 7 a č. 8.

(3)

Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti

a)

musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2,

b)

musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3,

c)

nesmí obsahovat rezidua jednotlivých pesticidů v množství překračujícím 0,01 mg/kg výrobku (vztahuje se na výrobek, jak je nabízen ke spotřebě nebo po obnově podle pokynů výrobce),

d)

se nesmí použít pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti v nebo na zemědělských produktech pesticidy uvedené v příloze č. 11. Současně platí tyto podmínky:

1.

pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován v souladu s technickým pokrokem,

2.

pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován na základě údajů o znečištění životního prostředí,

e)

zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů a pro obilné příkrmy a potraviny pro malé děti jsou uvedeny v příloze č. 12.

(4)

Limity stanovené v odstavci 3 písm. d) a e) se vztahují na potraviny, které jsou určeny ke konzumaci nebo připravené podle návodu výrobce ke konzumaci.

§ 9

Označování obilných příkrmů a potravin pro malé děti

(1)

Na obalu obilných příkrmů nebo potravin pro malé děti se uvede

a)

označení věku kojence nebo malého dítěte, kterému je příkrm určen. Uvedený věk kojence nesmí být u žádného výrobku nižší než ukončený čtvrtý měsíc; u výrobků doporučených od ukončených čtyř měsíců se smí uvádět, že jsou od tohoto věku vhodné, pokud nezávislé osoby kvalifikované v lékařství, výživě nebo farmacii nestanoví jinak,

b)

informace, zda potravina obsahuje lepek, je-li vyznačený věk pro použití potraviny nižší šesti měsíců,

c)

využitelná energetická hodnota vyjádřená v kJ i v kcal na 100 g nebo 100 ml výrobku a číselně vyjádřený obsah bílkovin, tuků a sacharidů ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce,

d)

číselně vyjádřená průměrná hodnota obsahu vitaminů a minerálních látek podle příloh č. 7 a č. 8 ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce.

(2)

Na obalu obilných příkrmů a potravin pro malé děti lze dále uvést pouze

a)

číselně vyjádřené průměrné množství vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených v příloze č. 9 ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud se na tento údaj nevztahuje odstavec 1 písm. d),

b)

číselné údaje o vitaminech a minerálních látkách uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 5 vyjádřených jako procentní podíl tam uvedených referenčních hodnot ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud množství přítomných látek představuje nejméně 15 % jejich referenční hodnoty,

c)

výživové nebo zdravotní tvrzení za podmínek stanovených přímo použitelným předpisem Evropské unie o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin4.

Část 4

zrušen (§ 10-12)

§ 10

zrušen

§ 11

zrušen

§ 12

zrušen

Část 5

zrušena (§ 13-15)

§ 13

zrušen

§ 14

zrušen

§ 15

zrušen

Část 6

zrušena (§ 16-17)

§ 16

zrušen

§ 17

zrušen

Část 7

zrušena (§ 18-19)

§ 18

zrušen

§ 19

zrušen

Část 8

zrušena (§ 20-21)

§ 20

zrušen

§ 21

zrušen

Část 9

Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové (§ 22-23)

§ 22

(1)

Pro účely této vyhlášky se rozumějí

a)

potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě,

b)

potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě ․

(2)

Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové jsou určeny pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů.

§ 23

Označování potravin s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózových

Kromě informací o potravinách stanovených nařízením o poskytování informací5 se na obalu potravin s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózových uvede informace o obsahu laktózy v gramech ve 100 g nebo 100 ml potraviny.

Část 10

zrušena (§ 24-25)

§ 24

zrušen

§ 25

zrušen

Část 11

zrušena (§ 26-27)

§ 26

zrušen

§ 27

zrušen

Část 12

zrušena (§ 28-33)

§ 28

zrušen

§ 29

zrušen

§ 30

zrušen

§ 31

zrušen

§ 32

zrušen

§ 33

zrušen

Ministryně:

MUDr. Součková v. r.

Příloha č. 1

zrušena

Příloha č. 2

zrušena

Příloha č. 3

vitaminy, minerální látky a další látky

Tabulka č. 1

Vitaminy

Vitamin

Chemický název vitaminu

Vitamin A

retinylacetát

 

retinylpalmitát

 

retinol

Vitamin D

vitamin D2 (ergokalciferol)

 

vitamin D3 (cholekalciferol)

Vitamin B1

thiamin hydrochlorid

 

thiamin monodusičnan

Vitamin B2

riboflavin

 

riboflavin-5΄-fosforečnan sodný

Niacin

nikotinamid

 

kyselina nikotinová

Vitamin B6

pyridoxin hydrochlorid

 

pyridoxin- 5΄-fosforečnan

Kyselina listová

kyselina listová

Kyselina pantothenová

D-pantothenát vápenatý

 

D-pantothenát sodný

 

dexpanthenol

Vitamin B12

kyanokobalamin

 

hydroxykobalamin

Biotin

D-biotin

Vitamin C

kyselina L-askorbová

 

L-askorban sodný

 

L-askorban vápenatý

 

kyselina 6-palmityl-L-askorbová (askorbylpalmitan)

 

askorban draselný

Vitamin E

D-α-tokoferol

 

DL-α-tokoferol

 

D-α-tokoferylacetát

 

DL-α-tokoferylacetát

Vitamin K

fylochinon (fytomenadion)

 

Tabulka č. 2

Minerální látky

Minerální látka

Povolené soli

Vápník (Ca)

uhličitan vápenatý

 

chlorid vápenatý

 

vápenaté soli kyseliny citronové

 

glukonan vápenatý

 

glycerolfosforečnan vápenatý

 

mléčnan vápenatý

 

vápenaté soli kyseliny orthofosforečné

 

hydroxid vápenatý

Hořčík (Mg)

uhličitan hořečnatý

 

chlorid hořečnatý

 

oxid hořečnatý

 

hořečnaté soli kyseliny orthofosforečné

 

síran hořečnatý

 

glukonan hořečnatý

 

hydroxid hořečnatý

 

hořečnaté soli kyseliny citronové

Železo (Fe)

citronan železnatý

 

glukonan železnatý

 

mléčnan železnatý

 

síran železnatý

 

citronan železito-amonný

 

fumaran železnatý

 

difosforečnan železitý (pyrofosforečnan železitý)

 

bisglycinát železnatý

Měď (Cu)

citronan měďnatý

 

glukonan měďnatý

 

síran měďnatý

 

komplex měď-lysin

 

uhličitan měďnatý

Jod (I)

jodid draselný

 

jodid sodný

 

jodičnan draselný

Zinek (Zn)

octan zinečnatý

 

chlorid zinečnatý

 

mléčnan zinečnatý

 

síran zinečnatý

 

citronan zinečnatý

 

glukonan zinečnatý

 

oxid zinečnatý

Mangan (Mn)

uhličitan manganatý

 

chlorid manganatý

 

citronan manganatý

 

síran manganatý

 

glukonan manganatý

Sodík (Na)

hydrogenuhličitan sodný

 

chlorid sodný

 

citronan sodný

 

glukonan sodný

 

uhličitan sodný

 

mléčnan sodný

 

sodné soli kyseliny orthofosforečné

 

hydroxid sodný

Draslík (K)

hydrogenuhličitan draselný

 

uhličitan draselný

 

chlorid draselný

 

draselné soli kyseliny citronové

 

glukonan draselný

 

mléčnan draselný

 

draselné soli kyseliny orthofosforečné

 

hydroxid draselný

Selen (Se)

selenan sodný

 

seleničitan sodný

 

Tabulka č. 3

Aminokyseliny a jiné sloučeniny dusíku

L-arginin a hydrochlorid argininu pouze pro počáteční kojeneckou výživu vyrobenou z hydrolyzovaných bílkovin a pokračovací kojeneckou výživu vyrobenou z hydrolyzovaných bílkovin s obsahem bílkovin v rozmezí 0,45 g/100 kJ (1,80 g/100 kcal) – 0,56 g/100 kJ (2,25 g/100 kcal)

L-cystin a hydrochlorid L-cystinu

L-histidin a hydrochlorid L-histidinu

L-isoleucin a hydrochlorid L-isoleucinu

L-leucin a hydrochlorid L-leucinu

L-lysin a hydrochlorid L-lysinu

L-cystein a hydrochlorid L-cysteinu

L-methionin

L-fenylalanin

L-threonin

L-tryptofan

L-tyrosin

L-valin

L-karnitin a hydrochlorid L-karnitinu

L-karnitin-L-tartarát

taurin

cytidin 5΄-monofosforečnan a jeho sodná sůl

uridin 5΄-monofosforečnan a jeho sodná sůl

adenosin 5΄-monofosforečnan a jeho sodná sůl

guanosin 5΄-monofosforečnan a jeho sodná sůl

inosin 5΄-monofosforečnan a jeho sodná sůl

 

Tabulka č. 4

Jiné nutriční látky

cholin

chlorid cholinu

citronan cholinu

dvojvinan cholinu

inositol

Příloha č. 4

zrušena

Příloha č. 5

referenční hodnoty vitaminů a minerálních látek pro označování výživové hodnoty

Tabulka č. 1 Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti

Vitamin / minerální látka

jednotka

Referenční hodnota pro označování

Vitamin A

µg

400

Vitamin D

µg

10

Vitamin C

mg

25

thiamin

mg

0,5

riboflavin

mg

0,8

ekvivalenty niacinu

mg

9

Vitamin B6

mg

0,7

Kyselina listová

µg

100

Vitamin B12

µg

0,7

Vápník

mg

400

Železo

mg

6

Zinek

mg

4

jód

µg

70

selen

µg

10

měď

mg

0,4

 

Tabulka č. 2: Mléčná výživa malých dětí

Vitamin/minerální látka

jednotka

Referenční hodnota pro

označování

Vitamin A

µg

400

Vitamin D

µg

7

Vitamin E

mg TE*)

5

Vitamin K

µg

12

Vitamin C

mg

45

Thiamin

mg

0,5

Riboflavin

mg

0,7

Niacin

mg

7

Vitamin B6

mg

0,7

Kyselina listová

µg

125

Vitamin B 12

µg

0,8

Kyselina pantothenová

mg

3

Biotin

µg

10

Vápník

mg

550

Fosfor

mg

550

Draslík

mg

1000

Sodík

mg

400

Chlorid

mg

500

Železo

mg

8

Zinek

mg

5

jód

µg

80

selen

µg

20

Měď

mg

0,5

Hořčík

mg

80

Mangan

mg

1,2

*)

tokoferolekvivalent

Příloha č. 6

zrušena

Příloha č. 7

Požadavky na základní složení obilných příkrmů

(hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)

1.

Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz

2.

Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti v sušině výrobku

 

KRITÉRIUM

Druh obilné výživyl)

Minimum

g/100 kJ

(g/ 100 kcal)

Maximum

g/100 kJ

(g/100 kcal)

Poznámka

1. Bílkoviny

B, D

 

1,3 (5,5)

B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal)

D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem bílkoviny, a které jsou takto označeny nesmí být množství přidané bílkoviny menší než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal)

Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně 80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu u referenční bílkoviny.

Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení výživové hodnoty směsi bílkovin a jen v nutném množství.

2. Přidané sacharidy (sacharóza, fruktóza, glukóza, glukózový sirup nebo med)

A, D

 

1,8 (7,5) celkem přidaných sacharidů

z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše 0,9 g/100 kJ

(3,75 g/100 kcal)

 

B

 

1,2(5)

z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše 0,6 g/100 kJ

(2,5 g/100 kcal)

3. Tuky

A, D

 

0,8 (3,3)

 

 

B

 

1,1 (4,5)

Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), pak obsah:

- kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového obsahu tuků,

- kyseliny myristové nejvýše 15 % z celkového obsahu tuků

- kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše 0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)

4. Minerální látky

 

Sodík (Na)

A, B, C, D

 

0,025 (0,1)

Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li to z technologických důvodů nutné.

Vápník (Ca)

B

0,02 (0,08)

 

 

 

D

0,012 (0,05

 

U výrobků vyrobených s použitím mléka (mléčné sušenky)

5. Vitaminy

 

Thiamin

A, B, C, D

25 µg (100 µg)

 

 

Vitamin A (RE)2)

B

14 µg (60 µg)

43 µg (180 µg)

 

Vitamin D3)

B

0,25 µg (1 µg)

0,75 µg (3 µg)

 

 

1)

A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny.

B

= obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny, zejména obilnomléčné kaše.

C

= těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě nebo jiné tekutině.

D

= suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou tekutinou.

2)

RE = all -trans - retinolekvivalent.

3)

Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 µg = 400 m.j. vitaminu.

Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.

Příloha č. 8

Požadavky na základní složení potravin pro malé děti

1.

Bílkoviny

a)

Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí tvořit:

1.

podíl tohoto masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti výrobku,

2.

každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech použitých bílkovinných zdrojů,

3.

množství bílkovin z uvedených zdrojů nesmí být menší než 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal).

b)

Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm:

1.

uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 10 % celkové hmotnosti výrobku,

2.

každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů,

3.

obsah bílkovin z těchto uvedených zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal).

c)

Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku, ale nikoli na prvním místě, pak musí být bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, tvořit:

1.

uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 8 % celkové hmotnosti výrobku,

2.

každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech použitých bílkovinných zdrojů,

3.

obsah bílkovin z uvedených zdrojů nejméně 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal) a celkový obsah bílkovin pocházejících ze všech zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).

d)

Je-li v názvu výrobku spolu s jinými složkami uveden sýr, pak bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být:

1.

obsah bílkovin mléčného původu nižší než 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),

2.

celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nižší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).

e)

Je-li výrobek určený jako samostatné jídlo, s výjimkou zeleninových příkrmů, ale v názvu není uvedeno maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).

f)

Požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d) a e) neplatí pro omáčky určené jako příloha.

g)

Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako první nebo jedinou složku, musí obsahovat nejméně 2,2 g mléčných bílkovin na 100 kcal. Pro všechny ostatní sladké příkrmy neplatí požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d), e), f) a g).

h)

Přídavek aminokyselin je povolen pouze ke zlepšení nutriční hodnoty přítomné bílkoviny a to výhradně v množství, které je nezbytné pro tento účel.

 

2.

Sacharidy

Množství veškerých sacharidů přítomných v ovocných a zeleninových šťávách a nektarech, příkrmech složených z ovoce a v dezertech nebo pudincích nesmí překročit

a)

10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených,

b)

15 g/100 ml u ovocných šťáv a nektarů a nápojů z nich připravených,

c)

20 g/100 u příkrmů složených z ovoce,

d)

25 g/100 u dezertů a pudinků,

e)

5 g/100 ml v ostatních nápojích, pokud nejsou připraveny z mléka.

 

3.

Tuk

Dále uvedené požadavky se týkají ostatních příkrmů, u kterých je jako jediná složka v názvu výrobku uvedeno maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin.

a)

Je-li maso nebo sýr jedinou složkou, uvedenou v názvu, nebo jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal).

b)

Ve všech ostatních výrobcích celkový obsah tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).

 

4.

Sodík (Na)

a)

Obsah sodíku ve výrobku nesmí být vyšší než 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal), příp. než 200 mg/100 g. Je - li jedinou složkou uvedenou v názvu výrobku sýr, nesmí být obsah sodíku vyšší než 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).

b)

Do výrobků z ovoce, dezertů a pudinků nesmějí být přidávány žádné sodné soli s výjimkou těch, které jsou přidány z technologických důvodů.

 

5.

Vitamin

a)

Vitamin C

V ovocných šťávách a nektarech a zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu C nejméně 6 mg/100 kJ (25 mg/ 100 kcal) nebo ne méně než 25 mg/ 100 g.

b)

Vitamin A

V zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu A nejméně 25 µgRE/100 kJ (100 µgRE/100 kcal),

Do ostatních druhů příkrmů ze skupin jiných než obilných nesmí být vitamin A přidáván.

c)

Vitamin D

Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí být vitamin D přidáván.

Příloha č. 9

požadavky na identitu vitamínů, minerálních látek a dalších látek, které lze použít při výrobě obilných příkrmů a potravin pro malé děti

1. Vitaminy

Vitamin A

Retinol

Retinyl-acetát

Retinyl-palmitát

Beta-karoten

Vitamin D

Vitamin D2 (= ergokalciferol)

Vitamin D3 (= cholekalciferol)

Vitamin B1

Thiamin hydrochlorid

Thiamin mononitrát

Vitamin B2

Riboflavin

Riboflavin - 5-fosfát-sodný

Niacin

Nikotinamid

Kyselina nikotinová

Vitamin B6

Pyridoxin hydrochlorid

Pyridoxin -5-fosfát

Pyridoxin dipalmitát

Kyselina pantothenová

D-pantothenát vápenatý

D-pantothenát sodný

Dexpantenol

Folát

Kyselina listová

Vitamin B12

Kyanokobalamin

Hydrox kobalamin

Biotin D-biotin

Vitamin C

Kyselina L-askorbová

L-askorban sodný

L-askorban vápenatý

Askorban draselný

Ester kyseliny -L-askorbové a 6-palmitylu

Askorbyl palmitát

Vitamin E

D-α-tokoferol

DL-α-tokoferol

D-α-tokoferol acetát

DL-α-tokoferol acetát

Vitamin K

Fylochinon (fytometadion)

 

 

2. Aminokyseliny

L-arginin a jeho hydrochloridy

L-cystin a jeho hydrochloridy

L-histidin a jeho hydrochloridy

L-isoleucin a jeho hydrochloridy

L-leucin a jeho hydrochloridy

L-lysin a jeho hydrochloridy

L-cystein a jeho hydrochloridy

L-methionin

L-fenylalanin

L-treonin

L-tryptofan

L-tyrosin

L-valin

 

3. Ostatní organické látky

Cholin

Chlorid cholinu

Citrát cholinu

Dvojvinan cholinu (cholin bitartrate)

Inositol

L-karnitin

Hydrochlorid L-karnitinu

 

4. Soli minerálních a stopových prvků

Vápník

Uhličitan vápenatý

Chlorid vápenatý

Vápenaté soli kys. citronové

Glukonan vápenatý

Glycerofosforečnan vápenatý

Mléčnan vápenatý

Oxid vápenatý

Hydroxid vápenatý

Vápenaté soli kyseliny trihydrogen- fosforečnaté

Hořčík

Uhličitan hořečnatý

Chlorid hořečnatý

Hořečnaté soli kyseliny citronové

Glukonan hořečnatý

Oxid hořečnatý

Hydroxid hořečnatý

Hořečnaté soli kyseliny trihydrogen-fosforečné

Síran hořečnatý

Mléčnan hořečnatý

Glycerofosforečnan hořečnatý

Draslík

Chlorid draselný

Draselné soli kyseliny citronové

Glukonan draselný

Mléčnan draselný

Glycerofosforečnan draselný

Železo

Citran železnatý

Citran železito-amonný

Glukonan železnatý

Mléčnan železnatý

Síran železnatý

Fumaran železnatý

Difosforečnan železitý

Elementární železo (získané z karbonylu železa hydrogenací nebo elektrolyticky)

Sacharan železitý

Difosforečnan sodno-železitý

Uhličitan železnatý

Měď

Komplex mědi a lysinu

Uhličitan měďnatý

Citran měďnatý

Glukonan měďnatý

Síran měďnatý

Zinek

Octan zinečnatý

Chlorid zinečnatý

Citran zinečnatý

Mléčnan zinečnatý

Síran zinečnatý

Oxid zinečnatý

Glukonan zinečnatý

Mangan

Uhličitan manganatý

Chlorid manganatý

Citran manganatý

Glukonan manganatý

Síran manganatý

Glycerofosforečnan manganatý

Jod

Jodid sodný

Jodid draselný

Jodičnan draselný

Jodičnan sodný

Příloha č. 10

požadavky na nejvyšší přípustné množství vitaminů a minerálních látek a stopových prvků, jestliže jsou přidávány do obilných příkrmů a potravin pro malé děti

(hodnoty se týkají potravin připravených k použití podle návodu výrobce. Pouze požadavky na draslík a vápník se vztahují na výrobek ve stavu, v jakém je prodáván.)

 

Vitaminy a minerální látky

nejvyšší množství na 100 kcal

nejvyšší množství na 100 kJ

Vitamin A (µg RE)

1801)

42,9

Vitamin E (mg a-TE)

3

0,7

Vitamin C (mg)

12,5/252)/1253)

3/6/30

Thiamin (mg)

0,25/0,54)

0,06/0,12

Riboflavin (mg)

0,4

0,1

Niacin (mg NE)

4,5

1,1

Vitamin B6 (mg)

0,35

0,08

Kyselina listová (µg)

50

11,9

Vitamin B12 (µg)

0,35

0,08

Kyselina pantothenová (mg)

1,5

0,36

Biotin (µg)

10

2,4

Draslík (mg)

160

38

Vápník (mg)

80/1805)/1006)

19/43/24

Hořčík (mg)

40

9,5

Zelezo (mg)

3

0,7

Zinek (mg)

2

0,5

Měd (µg)

40

9,5

Jod (µg)

35

8,3

Mangan (mg)

0,6

0,14

 

1) Neplatí pro množství vitamínu A uvedené v přílohách č. 7 a č. 8.

2) Množství použitelné pro výrobky obohacené železem.

3) Množství použitelné pro pokrmy na bázi ovoce,ovocné šťávy,nektary a zeleninové šťávy.

4) Množství použitelné pro obilné příkrmy.

5) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině A a B v příloze č. 7.

6) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině D v příloze č. 7

Příloha č. 11

pesticidy, které nesmí být používány při zemědělské výrobě surovin určených pro výrobu počáteční a pokračovací kojenecké výživy a pro výrobu obilných příkrmech a potravinách pro malé děti

Tabulka č. 1

 

Chemický název látky (definice rezidua)

Disulfoton (suma látek disulfoton, disulfoton sulfoxid a disulfoton sulfon, vyjádřeno jako disulfoton)

Fensulfothion (suma látek fensulfothionu, jeho kyslíkatého analogu a jejich sulfonů, vyjádřeno jako fensulfothion)

Fentin, vyjádřený jako kation triphentinu

Haloxyfop (suma látek haloxyfop, jeho solí a esterů včetně konjugátů, vyjádřeno jako haloxyfop)

Heptachlor a trans-heptachlor epoxid, vyjádřeno jako heptachlor

Hexachlorbenzen

Nitrofen

Omethoat

Terbufos (suma látek terbufos, jeho sulfoxidu a sulfonu, vyjádřeno jako terbufos)

 

Tabulka č. 2

 

Chemický název látky

Aldrin a dieldrin, vyjádřeno jako dieldrin

Endrin

Příloha č. 12

Zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů

v počáteční a pokračovací kojenecké výživě a obilných příkrmech určené a potravinách pro malé děti

Chemický název látky

Maximální limit reziduí (mg/kg)

Cadusafos

0,006

Demeton-S-methyl/demeton-S-methyl sulfon /oxymeton-methyl (jednotlivě nebo v kombinaci, vyjádřeno jako demeton-S-methyl)

0,006

Ethoprophos

0,008

Fipronil(suma látek fipronil a fipronil-desulfinyl, vyjádřeno jako fipronil)

0,004

Propineb/propylenthiomočovina (suma propinebu a propylenthiomočoviny)

0,006

Příloha č. 13

zrušen

Příloha č. 14

zrušena

Příloha č. 15

zrušena

Příloha č. 16

zrušena



Poznámky pod čarou:

Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (kodifikované znění).

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS, v platném znění.

Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.

Nařízení Komise (ES) č. 1609/2006 ze dne 27. října 2006, kterým se na období dvou let povoluje uvedení na trh počáteční kojenecké výživy na bázi hydrolyzátů syrovátkových bílkovin získaných z bílkovin kravského mléka.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnice Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a o zrušení směrnice Rady 92/52/EHS, směrnic Komise 96/8/ES, 1999/21/ES, 2006/125/ES a 2006/141/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/39/ES a nařízení Komise (ES) č. 41/2009 a (ES) č. 953/2009, v platném znění.

Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách.

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.

Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.

Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.

Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění.

Poznámky pod čarou:
1

Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (kodifikované znění).

1a

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS, v platném znění.

Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.

Nařízení Komise (ES) č. 1609/2006 ze dne 27. října 2006, kterým se na období dvou let povoluje uvedení na trh počáteční kojenecké výživy na bázi hydrolyzátů syrovátkových bílkovin získaných z bílkovin kravského mléka.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnice Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a o zrušení směrnice Rady 92/52/EHS, směrnic Komise 96/8/ES, 1999/21/ES, 2006/125/ES a 2006/141/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/39/ES a nařízení Komise (ES) č. 41/2009 a (ES) č. 953/2009, v platném znění.

Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách.

1e

Nařízení Komise (EU) č. 231/2012, v platném znění.

2

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.

3

Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.

4

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.

5

Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění.