330/2009 Sb. znění účinné od 1. 10. 2009 do 31. 3. 2018
330
VYHLÁŠKA
ze dne 15. září 2009,
kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb. , o označování výživové hodnoty potravin
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. , zákona č. 146/2002 Sb. , zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb. :
Čl. I Vyhláška č. 450/2004 Sb. , o označování výživové hodnoty potravin, se mění takto:
1. V § 1 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:
„(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství 1 ) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování.
__________
1 )
Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin.
Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin.
Směrnice Komise 2008/100/ES ze dne 28. října 2008, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin, pokud jde o doporučené denní dávky, převodní faktory pro energetickou hodnotu a definice. “.
2. V § 2 písmeno j) zní:
„j)
vlákninou – polysacharidy s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející do skupin
1.
jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující v přijímané potravě,
2.
jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, nebo
3.
jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, “.
3. V § 4 odstavec 1 zní:
„(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky:
a)
sacharidy, s výjimkou polyolů
17 kJ
=4 kcal
b)
polyoly
10 kJ
=2,4 kcal
c)
bílkoviny
17 kJ
=4 kcal
d)
tuky (triacylglyceroly)
37 kJ
=9 kcal
e)
alkohol
29 kJ
=7kcal
f)
organické kyseliny
13 kJ
=3 kcal
g)
vláknina
8 kJ
=2 kcal
h)
erythritol
0 kJ
=0 kcal․ “.
4. Příloha k vyhlášce zní:
„ Příloha k vyhlášce č. 450/2004 Sb.
Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek
Vitamin nebo minerální látka
Doporučená denní dávka
Vitamin A
800 µg
Thiamin (vitamin B 1)
1,1 mg
Riboflavin (vitamin Ba)
1,4 mg
Vitamin B 6
1,4 mg
Vitamin B 12
2,5 µg
Kyselina pantothenová
6 mg
Vitamin C
80 mg
Vitamin D
5µg
Vitamin E
12 mg
Vitamin K
75 µg
Biotin
50 µg
Kyselina listová
200 µg
Niacin
16 mg
Draslík
2000 mg
Fosfor
700 mg
Fluoridy
3,5 mg
Hořčík
375 mg
Chloridy
800 mg
Chrom
40 µg
Jód
150 µg
Mangan
2 mg
Měd
1 mg
Molybden
50 µg
Selen
55 µg
Vápník
800 mg
Zinek
10 mg
Železo
14 mg “.
Čl. II Přechodné ustanovení Potraviny, které nemají označení hodnoty v souladu s § 4 odst. 1 a přílohou č. 4 k této vyhlášce, lze uvádět na trh nejdéle do 31. října 2012.
Čl. III Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 2009.
Ministryně:
Jurásková v. r.
Copyright © 2009 - 2024, Nakladatelství C. H. Beck