Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

330/2009 Sb. znění účinné od 1. 10. 2009 do 31. 3. 2018

330

 

VYHLÁŠKA

ze dne 15. září 2009,

kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb.:

Čl. I

Vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin, se mění takto:

1.

V § 1 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1 zní:

(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských společenství1) způsob výpočtu a označování výživové (nutriční) hodnoty potravin uváděných do oběhu určených konečnému spotřebiteli nebo pro zařízení společného stravování.

__________

1)

Směrnice Rady 90/496/EHS ze dne 24. září 1990 o nutričním označování potravin.

Směrnice Komise 2003/120/ES ze dne 5. prosince 2003, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin.

Směrnice Komise 2008/100/ES ze dne 28. října 2008, kterou se mění směrnice Rady 90/496/EHS o nutričním označování potravin, pokud jde o doporučené denní dávky, převodní faktory pro energetickou hodnotu a definice.“.

 

2.

V § 2 písmeno j) zní:

j)

vlákninou – polysacharidy s třemi nebo více monomerními jednotkami, které nejsou tráveny ani vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející do skupin

1.

jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující v přijímané potravě,

2.

jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních surovin fyzikálními, enzymatickými nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky, nebo

3.

jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický účinek prokázaný obecně uznávanými vědeckými poznatky,“.

 

3.

V § 4 odstavec 1 zní:

(1) Energetická hodnota se vypočítá s použitím těchto přepočítacích koeficientů pro 1 g látky:

a)

sacharidy, s výjimkou polyolů

17 kJ

=4 kcal

b)

polyoly

10 kJ

=2,4 kcal

c)

bílkoviny

17 kJ

=4 kcal

d)

tuky (triacylglyceroly)

37 kJ

=9 kcal

e)

alkohol

29 kJ

=7kcal

f)

organické kyseliny

13 kJ

=3 kcal

g)

vláknina

8 kJ

=2 kcal

h)

erythritol

0 kJ

=0 kcal․“.

 

4.

Příloha k vyhlášce zní:

 

 

Příloha k vyhlášce č. 450/2004 Sb.

 

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálních látek

 

Vitamin nebo minerální látka

Doporučená denní dávka

Vitamin A

800 µg

Thiamin (vitamin B 1)

1,1 mg

Riboflavin (vitamin Ba)

1,4 mg

Vitamin B6

1,4 mg

Vitamin B 12

2,5 µg

Kyselina pantothenová

6 mg

Vitamin C

80 mg

Vitamin D

5µg

Vitamin E

12 mg

Vitamin K

75 µg

Biotin

50 µg

Kyselina listová

200 µg

Niacin

16 mg

Draslík

2000 mg

Fosfor

700 mg

Fluoridy

3,5 mg

Hořčík

375 mg

Chloridy

800 mg

Chrom

40 µg

Jód

150 µg

Mangan

2 mg

Měd

1 mg

Molybden

50 µg

Selen

55 µg

Vápník

800 mg

Zinek

10 mg

Železo

14 mg“.

Čl. II

Přechodné ustanovení

Potraviny, které nemají označení hodnoty v souladu s § 4 odst. 1 a přílohou č. 4 k této vyhlášce, lze uvádět na trh nejdéle do 31. října 2012.

Čl. III

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 2009.

Ministryně:

Jurásková v. r.