(1) | Na obale s vínem lze uvést doporučení k použití vína zaměřená na spotřebitele, která se mohou vztahovat na a) | jídlo, ke kterému se může víno doporučit, | c) | druh a způsob, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě, | c) | postup při nalévání vína s usazeninou (vinným kamenem), | d) | použití daného vína k náboženským účelům, | e) | skladování vína. |
|
(2) | Doporučení pro použití vína k náboženským účelům lze uvést na obalu, pokud a) | byl vydán písemný souhlas příslušné církve k deklarovanému použití vína, | b) | bylo vyrobeno podle specifických požadavků stanovených předpisy příslušné církve, | c) | je nabízeno k prodeji nebo prodáváno výhradně k použití deklarovanému na obalu. |
|
(3) | Nabízení k prodeji nebo prodej vína podle odstavce 2 písm. c) se nevztahuje na vína označená jako „košer víno“, případně označená jinými názvy stanovenými církvemi nespadajícími do římskokatolického náboženství. Tato vína lze uvádět do oběhu bez omezení. |
(4) | Kromě údajů uvedených v § 13a zákona lze u vína s přívlastkem uvést a) | údaj o tom, že víno bylo plněno u stejného výrobce, na jehož vinicích byly sklizeny hrozny a který víno vyrobil, | b) | způsob výroby, | c) | organoleptické vlastnosti, které jsou pro výrobek charakteristické, | d) | údaj o udělení ocenění, | e) | informace o 1. | historii daného vína, o výrobci nebo osobách, které se podílely na uvádění vína do oběhu, | 2. | přírodních nebo technických vinařských podmínkách, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu, | 3. | vyzrálosti dosažené skladováním daného vína. |
|
|
(5) | Údaje uvedené v odstavci 4 a v § 13a zákona se uvádějí a) | na stejné etiketě jako údaje podle § 13 zákona nebo na další etiketě, nebo | b) | přímo na obalu. |
|
(6) | Údaj uvedený v odstavci 4 písm. a) se uvede slovy „plněno výrobcem“. Výraz „plněno výrobcem“ může být nahrazen výrazem „plněno vinohradníkem“, pokud vinice, z kterých byly sklizeny hrozny k přípravě daného vína, jsou minimálně tři roky obhospodařovány tímto výrobcem. |
(7) | Pro vyjádření barvy vína se použije slov a) | bílé (vyrobené z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné), | b) | růžové (vyrobené z červených nebo modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín a šumivých a perlivých a známkových jakostních vín i směsi bílého a červeného vína), | c) | červené (vyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním). |
|
(8) | Pro slovní vyjádření obsahu cukru ve víně lze použít výrazů a) | „suché“ pouze tehdy, jestliže víno obsahuje 1. | nejvýše 4 g zbytkového cukru v 1 litru, nebo | 2. | nejvýše 9 g zbytkového cukru v 1 litru, pokud obsah kyselin přepočtených na kyselinu vinnou je nejvýše o 2g v 1 litru nižší než obsah zbytkového cukru, |
| b) | „polosuché“ pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje 1. | zbytkový cukr v množství přesahujícím hodnotu uvedenou v písmenu a), nejvýše 12 g v 1 litru, nebo | 2. | nejvýše 18 g zbytkového cukru v 1 litru, pokud obsah kyselin splňuje podmínku uvedenou v písmenu a) bodu 2, |
| c) | „polosladké“ pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje zbytkový cukr v množství přesahujícím hodnotu uvedenou v písmenu b), nejvýše 45 g v 1 litru, | d) | „sladké“ pouze tehdy, jestliže dané víno obsahuje zbytkový cukr v množství minimálně 45 g v 1 litru. |
|
(9) | Údaj o udělení ocenění podle odstavce 4 písm. d) se vztahuje pouze na konkrétní šarži, která byla plněna z jedné nádoby v množství nejméně 1000 litrů, s výjimkou vína s přívlastkem, a která byla plněna do obalů určených pro spotřebitele s obsahem nejvýše do 1 litru. Přitom tyto obaly se a) | označí názvem vinařské oblasti, vinařské obce a viniční trati, z níž víno pochází, a ročníkem, v němž byly hrozny sklizeny, | b) | opatří uzávěrem, který nelze vícekrát použít. |
|
(10) | Minimální množství vína s přívlastkem pro účely označení údajem o udělení ocenění podle odstavce 9, plněného do obalů určených pro spotřebitele, je stanoveno následovně: a) | kabinet 600 litrů, | b) | pozdní sběr 400 litrů, | c) | výběr z hroznů a výběr z bobulí 200 litrů, | d) | ledové a slámové víno 100 litrů. |
|
(11) | Ocenění podle odstavce 4 písm. d) nebo ocenění udělené jinou zemí může být uvedeno na etiketě jakostního vína, jen pokud je možné prokázat tuto skutečnost příslušným dokumentem. |
(12) | Na obalu podle § 2 odst. 1, na němž jsou uvedeny údaje podle § 13 zákona, lze uvést například údaje a) | o založení firmy, o vinohradnictví v rodině, o historii vína, stáčírny nebo osoby, která se podílela na uvádění vína do oběhu, např. „Firma založena v roce ........“, „Vinohradnictví v rodině od r. .......“, | b) | o vyzrálosti vína vzniklé jeho skladováním, které se uvedou slovy „zrálo v dřevěném sudě“ nebo „barrique“, | c) | o způsobu výroby vína z červených nebo modrých hroznů bez nakvášení, které se uvede slovy „claret“, | d) | o způsobu výroby vín s přívlastkem z hroznů odrůd révy vinné napadených ušlechtilou plísní šedou (Botrytis cinerea), které se uvede slovy „botrytický sběr“. |
|
(13) | Údaje podle odstavce 4 písm. e) se uvedou na obalu podle § 2 odst. 1 zřetelně oddělené od části, na níž jsou uvedeny údaje podle § 13 zákona, nebo na visačce. |
(14) | Pokud pochází jakostní víno z produktů, které byly získány z hroznů sklizených v různých vinařských obcích, avšak uvnitř jediné vinařské oblasti, lze uvést pouze název vinařské oblasti. |
(15) | Názvy odrůd révy vinné, které jsou složeny z více slov, se uvádějí na etiketu nejvýše ve dvou řádcích jednotným typem a velikostí písma. Přitom se označení nepřerušuje žádným dalším údajem. |
(16) | Údaj o ročníku se na etiketě smí uvést pouze tehdy, pokud alespoň 85 % hroznů užitých k výrobě vína bylo sklizeno v uvedeném roce. |