1. | V § 1 písm. b) se slova „látkami nebo látkami určenými k aromatizaci“ nahrazují slovy „látkami, látkami určenými k aromatizaci nebo kořením“. |
2. | V § 3 odst. 1 písm. c) se slova „názvem skupiny, která odpovídá“ nahrazují slovy „názvem skupiny nebo podskupiny, které odpovídají“. |
3. | V § 3 se odstavec 2 zrušuje. Dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 2. |
4. | V § 6 odst. 2 se za slovo „skladuje“ vkládají slova „při teplotě nejvýše 30 oC“. |
5. | V § 6 se doplňuje odstavec 4, který zní: „(4) Cukr extra bílý, cukr bílý a cukr polobílý se uvádí do oběhu ve spotřebitelských obalech o hmotnosti 125 g, 250 g, 500 g, 750 g, 1 kg, 1,5 kg, 2 kg, 2,5 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg.“. |
6. | V § 7 písm. a) se slova „z výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice) nebo na živých částech rostlin a kterou“ nahrazují slovy „ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících (medovice) a které“. |
7. | V § 7 písm. c) se slova „pocházející zejména z výměšků hmyzu“ nahrazují slovy „získaný převážně ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících“. |
8. | V § 9 se doplňují odstavce 6 a 7, které znějí: „(6) Med z dovozu balený do spotřebitelských obalů v tuzemsku musí být označen vždy zemí původu, a to i v případě směsí tuzemského a dovezeného medu. (7) Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení jsou uvedeny v příloze č. 3 tabulce C.“. |
9. | V § 10 odst. 1 se za slova „žádné látky“ vkládají slova „ , které by změnily přirozené složení medu,“. |
10. | V § 12 písm. a) se slovo „cukry“ nahrazuje slovy „přírodní nebo náhradní sladidla“. |
11. | V § 12 písm. e) se slova „sójovými a arašídovými cukrovinkami“ nahrazují slovy „nečokoládovými pochoutkami“. |
12. | § 16 se zrušuje. |
13. | V § 17 písmeno d) zní: „d) | kakaovým tukem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo,“. |
|
14. | V § 17 se za písmeno d) vkládá nové písmeno e), které zní: „e) | kakaovým máslem tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 6 tabulce 2,“. |
Dosavadní písmena e) a f) se označují jako písmena f) a g). |
15. | V § 17 se doplňují písmena h), i) a j), která znějí: „h) | kakaovým prachem drobné částice kakaových bobů získané po mechanickém oddělení zbytků slupek, obsahující nejméně 20 % hmotnostních tuku v přepočtu na sušinu, | i) | kakaovými výlisky kakaová drť nebo kakaová hmota zpracovaná do formy výlisků, obsahující nejméně 20 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu a nejvýše 9 % hmotnostních vody, | j) | kakaovými výlisky se sníženým obsahem tuku výlisky obsahující nejméně 8 % hmotnostních kakaového másla v přepočtu na sušinu.“. |
|
16. | V § 18 se na konci tečka nahrazuje čárkou a doplňují se slova „tabulce 1“. |
17. | § 21 se zrušuje. |
18. | V § 22 písm. a) se slovo „cukrů“ nahrazuje slovy „přírodních nebo náhradních sladidel“. |
19. | V § 22 písm. c) se slova „nebo kakaový tuk“ nahrazují slovy „kakaový tuk, kakaové máslo, kakaový prach nebo kakaové výlisky“. |
20. | V § 22 písmeno d) zní: „d) | polevou potravina, kde došlo k částečné nebo úplné záměně kakaového másla jiným rostlinným tukem.“. |
|
21. | § 26 včetně nadpisu zní: „§ 26 Uvádění do oběhu Čokoláda a čokoládové cukrovinky se uvádějí do oběhu při teplotě do 25 °C.“. |
22. | Příloha č. 1 zní: "Příloha č. 1 k vyhlášce č. 334/1997 Sb. Členění na skupiny a podskupiny druh | skupina | podskupina | cukr | cukr extra bílý | krystal, krupice, moučka | cukr bílý | cukr polobílý | cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek | | tvarovaný cukr (kostky, bridž, homole) | | cukr s přísadami | | přírodní cukr | | kandys | | tekuté výrobky z cukru | tekutý cukr tekutý invertní cukr sirup z invertního cukru karamel | ostatní přírodní sladidla | dextróza, fruktóza a další | dextróza monohydrátdextróza bezvodá glukózový sirup sušený glukózový sirup". |
|
23. | Příloha č. 2 zní: "Příloha č. 2 k vyhlášce č. 334/1997 Sb. Fyzikální a chemické požadavky na jakost skupina | sacharóza polarimetricky % hm. | invertní cukr % hm. | ztráta sušením % hm. | popel konduktometricky % hm. | barva v roztoku při 420 nm IU | | nejméně | nejvýše | nejvýše | nejvýše | nejvýše | cukr extra bílý | 99,7 | 0,04 | 0,1 | 0,01 | 22,5 | cukr bílý | 99,7 | 0,04 | 0,1 | 0,04 | 45 | cukr polobílý | 99,5 | 0,10 | 0,1 | 0,10 | 150 | cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek nejvýše 3 % | 96,7 | 0,10 | 0,2 | 0,04 | – | tvarovaný cukr | 99,5 | 0,10 | 0,25 | 0,04 | 150 | cukr s přísadami | 85,0 | – | 1,2 | – | – | přírodní cukr | 97,5 | 0,09 | 1,4 | 0,8 | – | kandys | 98,5 | – | 1,0 | 0,45 | – |
U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah nerozpustných látek nejvýše 50 mg/kg. Bodové hodnocení bílých cukrů | cukr extra bílý | cukr bílý | celkový počet bodů nejvýše | 8 | – | z toho: | | | popel - body nejvýše | 6 | – | barva v roztoku - body nejvýše | 3 | – | typová řada - body nejvýše | 4 | 12 |
Jeden bod odpovídá: a) | 0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky dle metody ICUMSA |
b) | 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku |
c) | 0,5 jednotek barevné typy dle metody Brunswick |
Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy: a) | cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění, |
b) | cukr krupice je volně sypká směs menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění, |
c) | cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů, |
d) | přírodní cukr je sypká, zrnitá světležlutá až světlehnědá hmota, na omak mírně lepkavá, |
e) | kandys je směs velkých krystalů a srostlic, bílé, žluté až hnědé barvy․ |
Třídění dle velikosti částic sacharózy délka strany oka síta v mm | podíl % hmotnostní | cukr krystal | cukr krupice | cukr moučka | 2,00 - 0,40 | nejméně 70 | | | 0,80 - 0,16 nad 1,00 | | nejméně 70 nejvýše 5 | | 0,80 - 0,40 | | | nejvýše 5 | pod 0,40 | | | nejméně 95 |
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení - | pro cukr a ostatní přírodní sladidla kromě tekutých výrobků |
deklarovaná hmotnost v g | hmotnostní odchylka v % | do 50 | - 10 | větší než 50 do 250 | - 4 | větší než 250 do 500 | - 3 | větší než 500 do 1000 | - 2 | nad 1000 | - 1 |
| sušina refraktometricky | invertní cukr v sušině | pH | popel konduktometricky v sušině | barva roztoku při 420 nm | | % hm. nejméně | % hm. | | % hm. nejméně | IU nejvýše | tekutý cukr | 62 | nejvýše 3 | | 0,1 | 45 | tekutý invertní cukr | 62 | více než 3 nejvýše 50 | | 0,4 | – | sirup z invertního cukru | 62 | více než 50 | | 0,4 | – | karamel | 73 | nejméně 50 | 4 – 6 | – | – |
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení - | pro tekuté výrobky z cukru |
deklarovaná hmotnost v g | hmotnostní odchylka v % | do 300 | - 5 | větší než 300 do 1000 | - 4 | nad 1000 | - 3 |
3. | Ostatní přírodní sladidla |
| dextróza (D-glukóza) % hmot. sušiny nejméně | sušina % hmot. nejméně | sulfátový popel % hmot. sušiny nejvýše | dextróza monohydrát | 99,5 | 90,0 | 0,25 | dextróza bezvodá | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
| ztráta sušením % nejvýše | popel konduktometricky % nejvýše | barva roztoku při 420 nm (I U) nejvýše | pH | fruktóza | 0,5 | 0,1 | 30 | 4,5 - 7,0 |
| sušina % hmot. | dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušiny | sulfátový popel % hmot. sušiny | glukózový sirup | nejméně 70 | nejméně 20 | nejvýše 1,0 |
| sušina % hmot. | dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza v % hmot. sušiny | sulfátový popel % hmot. sušiny | sušený glukózový sirup | nejméně 93 | nejméně 20 | nejvýše 1,0". |
|
24. | V příloze č. 3 se doplňuje nová tabulka, která zní: "C) Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení hmotnostní interval v g | hmotnostní odchylka v % | do 100 | - 8 | větší než 100 do 250 | - 5 | větší než 250 do 500 | - 3 | nad 500 | - 1". |
|
25. | Příloha č. 4 zní: "Příloha č. 4 k vyhlášce č. 334/1997 Sb. Členění nečokoládových cukrovinek na skupiny a podskupiny Druh | Skupina | Podskupina | Nečokoládové cukrovinky | karamely | tukové s jádrovinami s ovocnou příchutímléčné, kakaové nebo kávovépodle druhu vložky (cukrová, želé, jádroviny,sušené ovoce nebo proslazené, marcipán a další) | nečokoládové dražé | želé | gumovité | rahat chalva turecký med | lékořicové cukrovinky | pěnové cukrovinky (marshmallow) | nečokoládové pochoutky | s přísadami plněné | komprimáty | | žvýkačky | balonkové (bubble gum) plátkové dražované | dropsy | | roksy | | furé | s tukovou náplní s cukernou (sirupovou) náplní | pasty nebo pomazánky | zejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové". |
|
26. | V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci "skupina" se slova "sójové a arašídové pochoutky" nahrazují slovy "nečokoládové pochoutky". |
27. | V příloze č. 5 tabulce 1 sloupci "skupina" řádku "dropsy:" se řádek "tvarované" zrušuje a dále se slova "lité kandyty" nahrazují slovy "lité a lisované kandyty". V poznámce se k procentním hodnotám doplňuje slovo "hmot". |
28. | Příloha č. 6 zní: "Příloha č. 6 k vyhlášce č. 334/1997 Sb. Tabulka 1 Členění na druhy, skupiny a podskupiny Druh | Skupina | Podskupina | Kakaový prášek nebo kakao | kakaový prášek odtučněný kakaový prášek | | Směs kakaa s cukrem | směs kakaa s cukrem | slazený kakaový prášek slazená kakaová směs slazená směs s kakaovou chutí čokoláda k přípravě nápoje | směs odtučněného kakaového prášku s cukrem | slazený odtučněný kakaový prášek slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tuku slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tuku čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tuku |
Tabulka 2 Chemické požadavky na jakost kakaového másla | podíl látek nezmýdelnitelných petroeterem nejvýše | obsah volných mastných kyselin vyjádřených jako kyselina olejová nejvýše | Lisované kakaové máslo | 0,35 % | 1,75 % | Expelerované kakaové máslo | 0,50 % | 1,75 % | Rafinované kakaové máslo*) | 0,50 % | 1,75 % |
*) | množství tuků ze slupek a klíčků nesmí přesáhnout podíl vyšší, než se vyskytuje v celém kakaovém bobu". |
|
29. | Příloha č. 7 zní: "Příloha č. 7 k vyhlášce č. 334/1997 Sb. Tabulka 1 - Kakaový prášek | obsah kakaového másla v sušině v % | obsah vlhkosti v % nejvýše | kakaový prášek (kakao) | nejméně 20,0 | 9,0 | kakaový prášek odtučněný | nejméně 8,0 nejvýše 20,0 | 9,0 |
Tabulka 2 - Směsi kakaa s cukrem | obsah kakaového prášku *) v sušině v % hmotnosti | obsah sacharózy v % hmotnosti | slazený kakaový prášek | nejméně 32,0 | nejvýše 68,0 | slazená kakaová směs | nejméně 20,0 | nejvýše 80,0 | slazená směs s kakaovou chutí | nejvýše 20,0 | nejméně 80,0 **) | čokoláda k přípravě nápoje | nejméně 25,0 | nejvýše 75,0 | slazený odtučněný kak. prášek | nejméně 32,0 | nejvýše 68,0 | slazená směs kakaového prášku se sníženým obsahem tuku | nejméně 20,0 | nejvýše 80,0 | slazená směs s kakaovou chutí se sníženým obsahem tuku | nejvýše 20,0 | nejméně 80,0 **) | čokoláda k přípravě nápoje se sníženým obsahem tuku | nejméně 25,0 | nejvýše 75,0 |
*) | v případě směsí odtučněného kakaového prášku s cukrem - obsah odtučněného kakaového prášku v sušině | **) | přičemž sacharóza může být částečně nahrazena jinými složkami". |
|
30. | Příloha č. 8 zní: "Příloha č. 8 k vyhlášce č. 334/1997 Sb. Členění čokolád a čokoládových cukrovinek na druhy, skupiny a podskupiny Druh | Skupina | Podskupina | Čokoláda | neslazená (bez cukru) hořká na vaření hořkomléčná mléčná mléčná s vysokým obsahem mléka mléčná s odstředěným mlékem smetanová bílá hořká se sníženým obsahem sacharózy mléčná se sníženým obsahem sacharózy | bez přísad, plněná, nebo s přísadami | rýže, vločky nebo další tvary figurky speciality | podle skupiny čokolády | čokoládová poleva hořká nebo tmavá čokoládová poleva hořkomléčná čokoládová poleva mléčná čokoládová poleva mléčná s odstředěným mlékem čokoládová poleva mléčná s vysokým obsahem mléka čokoládová poleva velmi světlá čokoládová poleva bílá čokoládová poleva hořká se sníženým obsahem sacharózy | | Čokoládové cukrovinky | polevy | cukrářská, tmavá nebo hořká, mléčná nebo světlá | formované | formované v různých tvarech z čokoládových polev s různými náplněmi (tukovými, krémovými, likérovými a dalšími) | máčené nebo polomáčené | různé druhy vloček (želé, fondan, vylehčené hmoty pěnou a další), máčené čokoládovými polevami | dezerty | jednodruhové dezertní směsi | nugáty | podle druhu přísady uvádějící charakter | čokoládové dražé | podle druhu vloček | čokoládové pochoutky | s přísadamiplněné | sezonní výrobky | z mléčné čokoládyz hořké čokolády | čokoládové pasty nebo čokoládové pomazánky | zejména lískooříškové, mandlové, arašídové nebo kokosové". |
|
31. | V příloze č. 9 tabulce 1 se slova "Obsah kakaového tuku" nahrazují slovy "Obsah kakaového másla". |
32. | V příloze č. 9 tabulka 3 zní: "Tabulka 3 Přípustné záporné hmotnostní odchylky druh výrobku | hmotnostní interval | hmotnostní odchylky | čokoláda | do 50 g větší než 50 do 100 g větší než 100 do 250 g větší než 250 do 500 g větší než 500 do 1000 g | - 10 % - 5 % - 3 % - 2 % - 1 % | čokoládové cukrovinky a čokoládové tyčinky | do 105 g větší než 105 do 150 g větší než 150 do 250 g větší než 250 do 500 g větší než 500 do 1000 g nad 1000 g | - 10 % - 8 % - 5 % - 3 % - 2 % - 1 %". |
|