Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

339/2001 Sb. znění účinné od 1. 1. 2002 do 30. 4. 2004

339

 

VYHLÁŠKA

 

Ministerstva zemědělství

 

ze dne 11. září 2001

 

o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků

za účelem zjišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin nebo surovin určených k jejich výrobě

a jakosti tabákových výrobků

 

 

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 3 odst. 1 písm. f), § 16 odst. 2 a § 18 písm. o) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., (dále jen "zákon"):

Oddíl 1

Obecná ustanovení (§ 1-2)

§ 1

(1)

Tato vyhláška upravuje postup při odběru a přípravě kontrolních vzorků potravin nebo surovin určených k jejich výrobě (dále jen "potravina a surovina") a tabákových výrobků prováděný v rámci státního dozoru, s výjimkou odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení, a dále stanoví způsob a rozsah provádění kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobcem.

(2)

Jestliže se při odběru a přípravě vzorků tabákových výrobků postupuje podle příslušné technické normy,1 má se za to, že je postupováno v souladu s požadavky této vyhlášky.

§ 2

Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)

částí šarže část šarže vymezená za účelem aplikace určité metody odběru kontrolních vzorků (dále jen "vzorek"); každá tato část šarže musí být fyzicky oddělená a samostatně identifikovatelná,

b)

dílčím vzorkem množství potraviny odebrané z jednoho místa šarže nebo části šarže, kterou lze samostatně popsat a vymezit,

c)

souhrnným vzorkem vzorek složený ze všech dílčích vzorků odebraných z šarže nebo části šarže,

d)

redukovaným vzorkem souhrnný vzorek nebo jeho reprezentativní část připravená ze souhrnného vzorku dělením; redukovaný vzorek se připravuje pouze v případě, jestliže souhrnný vzorek je příliš velký,

e)

laboratorním vzorkem vzorek určený pro laboratoř, který je připravený jako reprezentativní část souhrnného nebo redukovaného vzorku,

f)

duplikátním vzorkem vzorek vzniklý rozdělením laboratorního vzorku pro provedení případných opakovaných nebo dalších analýz a zkoušek,

g)

protokolem o zkoušce dokument, ve kterém jsou uvedeny výsledky laboratorních zkoušek stanovených požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost.

Oddíl 2

Způsob odběru a přípravy vzorku

(K § 16 odst. 2 zákona) (§ 3-9)

§ 3

(1)

Orgány dozoru před odběrem vzorku zjistí2

a)

u potravin určených pro spotřebitele označení šarže podle údajů na obalu potraviny určené pro spotřebitele a podle průvodních dokladů,

b)

u surovin označení šarže podle vnějších obalů a podle průvodních dokladů,

c)

hmotnost nebo objem šarže nebo počet jednotek v šarži,

d)

druh a velikost obalu, jeho číslování nebo jiné označení,

e)

případnou zjevnou přítomnost různorodých částí šarže, přičemž při jejich zjištění musí být vzorek odebrán z každé takové části šarže zvlášť; každá takto odebraná část šarže je považována za samostatnou šarži.

(2)

Před odběrem vzorku se určí

a)

účel odběru,

b)

postup odběru,

c)

potřebné druhy zkoušek,

d)

vymezení jednotky při odběru; u jednotky potraviny nebo suroviny počet kusů, objem nebo hmotnost, u dílčího vzorku objem nebo hmotnost,

e)

rozsah výběru (symbol n), kterým se rozumí počet jednotek výběru, z něhož každá jednotka výběru se zkouší samostatně,

f)

celková hmotnost nebo celkový objem vzorku potřebný k provedení kontrol a laboratorních zkoušek, kombinací rozsahu výběru a druhů zkoušek,

g)

potřebný počet balení nebo dílčích vzorků odebraných s ohledem na druhy zkoušek.

(3)

V případě, že se potravina nebo surovina nachází současně ve více obalech, zejména v přepravních nebo ve skupinových obalech, použije se vícestupňový odběr vzorku tak, že se zvolí

a)

v prvním stupni primární vzorek, kterým je přepravní obal,

b)

ve druhém stupni sekundární vzorek, kterým je skupinové balení odebrané z přepravního obalu,

c)

vzorek v dalších stupních obdobně podle písmene b) tak, aby v posledním stupni byl odebrán dílčí vzorek z balení určeného pro spotřebitele, popřípadě z vnějšího obalu.

(4)

Vzorek se musí odebrat a připravit tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení nebo změně ovlivňující výsledek zkoušky. V průběhu odběru a přípravy laboratorního vzorku musí být provedena taková předběžná opatření, aby se zabránilo veškerým změnám, které by ovlivnily výsledek zkoušek.

§ 4

Odběr vzorku

(1)

Vzorek se odebírá z každé kontrolované šarže odděleně a reprezentuje vždy celou šarži, nevyplývá-li z odstavce 3 jinak.

(2)

Odebraný vzorek je tvořen jedním nebo více dílčími vzorky. Dílčím vzorkem může být

a)

předem vymezená samostatná jednotka kusové potraviny nebo suroviny jako jedno balení určené pro spotřebitele, popřípadě jedno skupinové balení nebo přepravní balení,

b)

předem vymezené množství nekusové potraviny nebo suroviny odebrané najednou z jednoho místa s tím, že toto vymezení platí pro určitý druh, skupinu nebo podskupinu potraviny nebo surovinu a může se lišit podle druhu požadované zkoušky.

(3)

U podezřelých potravin nebo surovin se provede cílený odběr sloužící pro laboratorní zkoušky ke zjištění závad u podezřelých potravin nebo surovin. Takto získaný vzorek nereprezentuje šarži a musí být takto označen.

(4)

Použití vzorku k laboratorním rozborům zaniká s prošlým datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti potraviny, ke kterému by došlo v době po jeho odběru do zahájení provedení laboratorní zkoušky.

(5)

Zmrazené potraviny nebo suroviny se nesmí při odběru vzorku rozmrazit.

§ 5

(1)

Odběr dílčího vzorku se provede

a)

náhodným odběrem, při kterém všechny jednotky šarže mají stejnou pravděpodobnost odebrání; lze-li samostatné jednotky šarže očíslovat nebo jim jinak přiřadit pořadová čísla, odeberou se z nich vzorky podle rovnoměrně rozdělených náhodných čísel uvedených v příloze č. 1,

b)

systematickým odběrem, při kterém se jednotlivé jednotky šarže odeberou v předem stanovených vzdálenostech nebo časových intervalech od náhodně zvoleného začátku,

c)

způsobem, při kterém se jednotlivé jednotky šarže odebírají z různých jejích míst.

(2)

Z balených potravin se odebere potřebný počet dílčích vzorků k provedení analýz bez porušení obalu. Z velkých balení se odebere dílčí vzorek s porušením obalu.

(3)

Z tekuté nebo polotekuté potraviny nebo suroviny ve skladovacích nádobách, zejména v sudech nebo nádržích, se odebere dílčí vzorek po promísení obsahu. Nelze-li obsah promísit, odebere se dílčí vzorek z jednotlivých vrstev stratifikovaným (vrstveným) odběrem. Obdobně se postupuje u sypké potraviny nebo suroviny uložené volně v pytlích nebo v jiných obalech, kde se dílčí vzorek odebere z různých vrstev nebo z různých míst vhodným vzorkovačem.

(4)

Dále lze dílčí vzorek odebrat

a)

z nebalené potraviny nebo suroviny ve velkém kuse vzorkovačem nebo odkrojením,

b)

z nebalené potraviny nebo suroviny složené z tuhých a tekutých látek samostatně z tuhé a z tekuté složky,

c)

z čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny, konzumních brambor a čerstvých hub.

(5)

Způsob odběru vzorků podle § 3 a 4 platí i pro provedení laboratorních zkoušek a pro hodnocení vzorku na místě.

§ 6

Příprava vzorku

(1)

Při přípravě vzorku se použije

a)

homogenizace, jako zejména mísení, míchání, zmenšování, zrnění, drcení, mletí, nebo

b)

dělení, jako zejména zmenšování vzorku na děliči, řezání, krájení nebo kvartace; přičemž kvartací se rozumí vyřazení dvou diagonálně protějších čtvrtí, smíchání a znovu čtvrcení zůstatku, dokud není dosaženo požadované velikosti, nebo

c)

kombinace homogenizace a dělení.

(2)

Spojením a promícháním všech dílčích vzorků nekusového materiálu se vytvoří souhrnný vzorek; při odběru dílčího vzorku balené potraviny se souhrnný vzorek vytvoří jejich spojením a homogenizací. Pokud se odebere celé balení potraviny, nesmí při přípravě vzorku dojít k porušení jejího obalu a celistvosti.

(3)

V případě potřeby se souhrnný vzorek může upravit způsobem uvedeným v odstavci 1 nebo se z něj připraví redukovaný vzorek.

(4)

Velikost laboratorního vzorku závisí na rozsahu potřebného počtu analýz.

(5)

Více laboratorních vzorků se připraví z celého získaného množství připraveného podle odstavce 3 rozdělením na potřebný počet dvou nebo více duplikátních vzorků․

(6)

Duplikátní vzorek se po zabalení, označení a uzavření obalu uschová pro případné další zkoušky.

(7)

Je-li laboratorní vzorek složen z více balení určených pro spotřebitele, označí se při odběru každá jednotka balení jako podvzorek.

(8)

Je-li odebírán laboratorní vzorek k provedení zkoušek ve více laboratořích, musí být pro každou laboratoř odebrán laboratorní vzorek o minimální hmotnosti stanovené orgány státního dozoru.

§ 7

Balení vzorku

(1)

Každý vzorek se uloží do čistého a inertního obalu, který bude odpovídajícím způsobem chránit vzorek před kontaminací a poškozením během přepravy. Současně se provedou nezbytná opatření pro vyloučení všech změn ve složení laboratorního vzorku, které by mohly nastat během přepravy a skladování, a to

a)

u nebaleného vzorku vždy,

b)

u baleného vzorku složeného z jednotky potraviny nebo suroviny jen tehdy, není-li jejich obal pro tento účel dostatečný.

(2)

K balení vzorku se používají obaly odpovídající zdravotním požadavkům a neovlivňující výsledky laboratorních zkoušek; vzorek musí zůstat u zmrazené potraviny nebo suroviny trvale zmrazený a u potraviny nebo suroviny podléhající rychle zkáze trvale zchlazený nebo zmrazený.

(3)

U vzorku potraviny nebo suroviny podléhající rychle zkáze nebo u zmrazeného vzorku potraviny nebo suroviny se předá vzorek laboratoři neprodleně po jeho odběru.

§ 8

Označování vzorku

(1)

Každý vzorek se označí štítkem připevněným k obalu způsobem znemožňujícím jeho záměnu, uzavře se a zapečetí nebo zaplombuje takovým způsobem, aby nemohl být otevřen nebo štítek odstraněn bez porušení pečeti nebo plomby.

(2)

Nelze-li štítek umístit na obal nebo připevnit k obalu, označí se obal zkráceným odkazem na průvodní doklad o odběru vzorku.

(3)

Štítek musí obsahovat údaje o

a)

výrobku a jeho totožnosti,

b)

označení šarže podle § 3 odst. 1 písm. a),

c)

označení protokolu o odběru vzorku,

d)

dalších nutných údajích o způsobu odběru vzorku.

§ 9

Protokol o odběru vzorku

(1)

Ke každému odebíranému vzorku se vypracuje "protokol o odběru vzorku", který musí obsahovat údaje podle odstavce 2 umožňující jednoznačnou identifikaci vzorkované potraviny nebo suroviny, jejich šarže nebo části šarže.

(2)

Protokol o odběru vzorku obsahuje

a)

údaj o obchodní firmě nebo názvu výrobce nebo dovozce, popřípadě prodávajícího a jeho sídle, jde-li o právnickou osobu, a trvalém pobytu nebo místě podnikání, jde-li o fyzickou osobu,

b)

název potraviny nebo suroviny, pod nímž se uvádí do oběhu,

c)

údaj o množství potraviny nebo suroviny v balení (objem, hmotnost nebo počet kusů),

d)

údaj o šarži:

1.

označení šarže podle § 3 odst. 1 písm. a),

2.

rozsah nebo velikost vzorkované šarže; u kusové potraviny nebo suroviny počet jednotek balení nebo jejich hmotnost, u nekusové potraviny nebo suroviny celková hmotnost nebo objem,

3.

datum výroby, je-li známo,

4.

datum použitelnosti3 nebo datum minimální trvanlivosti,4

e)

údaje o odběru vzorku:

1.

odkaz na postup při odběru; podrobnosti a způsob provedení odběru vzorku, došlo-li k odchylce od předepsaných nebo dohodnutých postupů; skutečný postup při odběru vzorku, není-li v protokolu o odběru vzorku odkaz na předepsaný nebo dohodnutý postup,

2.

místo odběru vzorku, popřípadě též název a adresu provozovny,

3.

datum a čas odběru vzorku,

4.

množství vzorku pro laboratorní zkoušení; počet kusů a množství v balení u kusové potraviny nebo suroviny, hmotnost nebo objem u nekusové potraviny nebo suroviny,

5.

jméno a podpis osoby odpovědné za provedení odběru vzorku,

f)

informaci pro laboratoř, zejména o době přepravy vzorku, podmínkách odběru vzorku, které mohou ovlivnit jakost a zdravotní nezávadnost, a o podezření na porušení jakosti nebo zdravotní nezávadnosti,

g)

další údaje, zejména druh obalu vzorku, způsob zajištění nedotčenosti vzorku, účel odebrání vzorku, odkaz na zvláštní záznam, pokud byl pořízen, použité vzorkovací zařízení a další okolnosti při odběru vzorku, stav kontrolované potraviny nebo suroviny, přítomnost zkažených, znečištěných nebo jinak závadných částí a odebrání vzorku z těchto částí šarže, údaj o době přepravy.

Oddíl 3

Metody zkoušení

[K § 18 písm. n) zákona] (§ 10)

§ 10

(1)

Kontrola jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a surovin se provádí z odebraných vzorků vhodnými metodami zkoušení. Přednostně jsou používány metody zkoušení, které jsou uvedeny v technických normách,5 a metody, které jsou použitelné stejným způsobem pro různé skupiny komodit, před metodami, které jsou použitelné pouze pro některou komoditu.

(2)

Výsledky laboratorních zkoušek na jakost a zdravotní nezávadnost kontrolovaného vzorku se uvedou v protokolu o zkoušce, který se vystaví podle požadavků uvedených v ČSN EN ISO/IEC 17 025.

(3)

Pokud jsou pro jednotlivé metody zkoušení uvedeny alternativní postupy, může být vzorek analyzován kterýmkoliv z těchto postupů.

(4)

Hodnoty přesnosti, opakovatelnosti a reprodukovatelnosti vycházejí z výsledků jedné laboratoře a z mezilaboratorního porovnání. Způsob jejich stanovení je uveden v ČSN ISO 5725 nebo v příloze č. 2.

Oddíl 4

Způsob a rozsah provádění kontroly jakosti

a zdravotní nezávadnosti výrobcem

[K § 3 odst. 1 písm. f) zákona] (§ 11-13)

§ 11

(1)

Výrobce u vyráběných potravin zajistí, včetně vedení prokazatelné evidence,

a)

pravidelné zkoušení a porovnávání skutečné jakosti a zdravotní nezávadnosti s požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovenou zákonem a prováděcími právními předpisy,6 popřípadě údaji deklarovanými na obale,

b)

pravidelnost zkoušení podle písmene a) určením četnosti odběru kontrolních vzorků v časových intervalech a četnosti zkoušení jednotlivých jakostních a zdravotních požadavků podle druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny, na základě jejich specifického charakteru, četnosti výskytu závad a v návaznosti na kontrolu v kritických bodech7 ve výrobním procesu potraviny; četnost zkoušení musí zajišťovat nezbytné předpoklady k tomu, aby do oběhu byly uváděny pouze jakostní a zdravotně nezávadné potraviny,

c)

u každé výrobní šarže potravin určených pro dětskou a kojeneckou výživu a tepelně neopracovaných masných výrobků určených ke spotřebě bez tepelné úpravy kontrolu zdravotní nezávadnosti podle zvláštního právního předpisu.8

(2)

Při odběru a přípravě vzorků pro kontrolu jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobcem se postupuje podle § 4 až 7 přiměřeně.

§ 12

Zrušovací ustanovení

Zrušují se:

1.

Vyhláška č. 220/1998 Sb., o způsobu a rozsahu posuzování shody potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody).

2.

Vyhláška č. 43/2000 Sb., kterou se mění vyhláška č. 220/1998 Sb., o způsobu a rozsahu posuzování shody potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody).

§ 13

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2002.

Ministr:

Ing. Fencl v. r.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 339/2001 Sb.

Tabulka rovnoměrně rozdělených náhodných čísel

 

sloupec

řádek

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

1564

8048

6359

8802

2860

3546

3117

7357

9945

5739

2

6022

9676

5768

3888

9918

8897

1119

9441

8934

8555

3

8418

9906

0019

0550

4223

5586

4842

8786

0855

5650

4

5948

1652

2545

3981

2102

3523

7419

2359

0381

8457

5

6945

3629

7351

3502

1760

0550

8874

4599

7809

9474

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

0370

1165

8035

4415

9812

4312

3524

1382

4732

2303

7

6702

6457

2270

8611

8479

1419

0835

1866

1307

4211

8

3740

4722

3002

8020

0182

4451

9389

1730

3394

7094

9

3833

3356

9025

5749

4780

6042

3829

8458

1339

6948

10

8683

7947

4719

9403

7863

0701

9245

5960

9257

2588

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

6794

1732

4809

9473

5893

1154

0067

0899

1184

8630

12

5054

1532

9498

7702

0544

0087

9602

6259

3807

7276

13

1733

6560

9768

8586

3263

2532

6668

2888

1404

3887

14

6609

6263

9160

0600

4304

2784

1089

7321

5618

6172

15

3970

7716

8807

6123

3748

1036

0516

0607

2710

3700

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

9504

2769

0534

0758

9824

9536

7825

2985

3824

3449

17

0668

9636

6001

9372

8746

1579

6102

7990

4526

3429

18

4364

0606

4355

2395

2070

8915

8461

9820

6811

5873

19

8875

3041

7183

2261

7210

6072

7128

0825

8281

6815

20

4521

3391

6695

5986

2416

7979

8106

7759

6379

2101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21

5066

1454

9642

8675

8767

0582

0410

5515

2697

1575

22

9138

5003

8633

2670

7575

4021

0391

0118

9493

2291

23

0975

1836

7629

5136

7824

3916

0542

2614

6567

3015

24

1049

9925

3408

3029

7244

1766

1013

0221

8492

3801

25

0682

1343

7454

8600

8598

9953

5773

8482

4439

6708

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

0263

4909

9832

0627

1155

4007

0446

6988

4699

1740

27

2733

3398

7630

3824

0734

7736

8465

0849

0459

8733

28

1441

2684

1116

0758

5411

3365

4489

6241

6413

3615

29

5014

5616

1721

8772

4605

0388

1399

5993

7459

4445

30

3745

5956

5512

8577

4178

0031

3090

2296

0124

5896

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

8384

8727

5567

5881

3721

1896

3758

7236

6860

1740

32

9944

8361

7050

8783

3815

9768

3247

1706

9355

3510

33

3045

2466

6640

6804

1704

8665

2539

2320

9831

9442

34

5939

5741

7210

0872

3279

3177

6021

2045

0163

3706

35

4294

1777

5386

7182

7238

8408

7674

1719

9068

9921

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36

3787

2516

2661

6711

9240

5994

3068

5524

0932

5520

37

4764

2339

4541

5415

6314

7979

3634

5320

5400

6714

 

38

0292

9574

0285

4230

2283

5232

8830

5662

6404

2514

39

7876

1662

2627

0940

7836

3741

3217

8824

7393

7306

40

3490

3071

2967

4922

3658

4333

6452

9149

4420

6091

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41

3670

8960

6477

3671

9318

1317

6355

4982

6815

0814

42

3665

2367

8144

9663

0990

6155

4520

0294

7504

0223

43

3792

0557

8489

8446

8082

1122

1181

8142

7119

3200

44

2618

2204

9433

2527

5744

9330

0721

8866

3695

1081

45

8972

8829

0962

5597

8834

5857

9800

7375

9209

0630

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

46

7305

8852

1688

3571

3393

2990

9488

8883

2476

9136

47

1794

4551

1262

4845

4039

7760

1565

4745

1178

8370

48

3179

1304

7767

4769

7373

5195

5013

6894

5734

5852

49

2930

3828

7172

3188

7487

2191

1225

7770

3999

0006

50

8418

9627

7948

6243

1176

9393

2252

0377

9798

8648

 

1.

Postup při používání tabulky náhodných čísel, volba náhodných čísel a přiřazení pořadových čísel jednotkám v šarži:

a)

určí se počet jednotek v šarži (rozsah šarže) a počet jednotek k odebrání (rozsah výběru),

b)

jednotky v šarži se očíslují nebo se jim jinak přiřadí pořadová čísla,

c)

v tabulce náhodných čísel se zvolí jako počátek číslo ležící na průsečíku řádky a sloupce. Tento počátek se volí při opakovaném použití tabulky na různých místech, nejlépe náhodně, např. pomoci losovacích lístků s čísly 1 až 10 (postupně se vylosuje číslo sloupce v tabulce, číslo políčka, kterých je ve sloupci deset a číslo řádku v políčku; políčko je vždy pětice řádků ve sloupci). V průsečících řádků a sloupců jsou čtyřmístná čísla,

d)

v závislosti na rozsahu šarže se použijí pouze ta náhodná čísla, která nemají více míst, než má rozsah šarže: první dvojčíslí čtyřmístného čísla při rozsahu šarže od 10 do 99, první trojčíslí čtyřmístného čísla při rozsahu šarže od 100 do 999 nebo celé čtyřčíslí při rozsahu šarže od 1000 do 9999, přičemž se neberou v úvahu náhodná čísla větší, než je rozsah šarže,

e)

zvolí se směr vybírání dalších náhodných čísel (ve sloupci směrem dolů nebo v řádku směrem doprava), přičemž po vyčerpání ve zvoleném sloupci se vybírají čísla z dalšího sloupce vpravo, po vyčerpání ve zvoleném řádku obdobně z dalšího následujícího řádku,

f)

ve zvoleném směru se vybere tolik náhodných čísel splňujících uvedené podmínky, kolik je rozsah výběru,

g)

každá z takto vybraných a uspořádaných čísel udává pořadové číslo jednotky, která bude odebrána ze šarže

 

2.

Příklad postupu:

a)

počet jednotek v šarži (rozsah šarže) N=75, počet odebíraných jednotek nebo balení (rozsah výběru) n=5,

b)

jednotkám v šarži se přiřadí pořadová čísla od 1 do 75 (bez jejich fyzického očíslováni),

c)

zvolený počátek: průsečík pátého sloupce a sedmé řádky (čtyřčíslí 8479), určený vylosováním pátého sloupce v tabulce, druhého políčka ve sloupci a druhého řádku v políčku,

d)

vybírají se pouze dvojmístná náhodná čísla menší nebo rovna 75,

e)

zvolený směr: od určeného počátku směrem ve sloupci dolů,

f)

ve zvoleném směru vybere těchto pět dvojmístných čísel: 01, 47, 58, 05, 32,

g)

odebrány budou jednotky s přiřazenými pořadovými čísly: 1, 5, 32, 47, 58.

 

 

Schéma přiřazení pořadových čísel diskrétním jednotkám (balením) v šarži podle místa uložení, které je prostorově vymezeno jednotlivými vrstvami:

- počet vodorovných vrstev: 5,

- počet "vrstev" zleva doprava: 5,

- počet "vrstev" zepředu doprava: 3.

Rozsah šarže N= 5 x 5 x 3 = 75

Čtyři odebrané jednotky viditelné na schématu jsou označené tečkou (tj. ·1, ·5, ·32 a ·47).

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 339/2001 Sb.

Způsob stanovení hodnot přesnosti

 

1.

r = mez opakovatelnosti; hodnota u níž lze předpokládat, že s pravděpodobností 95 % bude pod ní ležet nebo jí bude rovna absolutní hodnota rozdílu mezi dvěma výsledky zkoušek získanými za podmínek opakovatelnosti (tj. stejný vzorek, stejný operátor, stejné zařízení, stejná laboratoř a krátké časové rozmezí);

r = 2,8 x sr,

2.

sr = směrodatná odchylka opakovatelnosti; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti,

3.

RSDr = relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti jako [(sr/x) x 100], kde x je průměr výsledků zúčastněných laboratoří pro určitý vzorek,

4.

R = mez reprodukovatelnosti; hodnota u níž lze předpokládat, že s pravděpodobnosti 95 % bude pod ní ležet nebo jí bude rovna absolutní hodnota rozdílu mezi dvěma výsledky zkoušek získanými za podmínek reprodukovatelnosti (tj. stejný materiál ze zúčastněných laboratoří, použití stejné zkušební metody); R = 2,8 sR,

5.

SR = směrodatná odchylka reprodukovatelností; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti,

6.

RSDR = relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti; RSDR = [(sR/x) x 1OO],

7.

v některých speciálních případech lze hodnoty přesnosti (např. stanovení mykotoxinů) vypočítat podle Horwitzovy rovnice:

RSDR = 2 (1-0,5 log C))

kde:

RSDR je relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti; RSDR = [(sR/x) x 100]

C je hmotnostní zlomek (tj. 1 = 100 g/100g, 0,001 = 1000 mg/kg),

Výsledky analýz se uvádí s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. V případě, že bude uvedena korekce na výtěžnost, uvede se v protokolu o zkoušce hodnota výtěžnosti. Hodnota výtěžnosti je poměr zjištěného množství látky ve vzorku a skutečného (známého nebo přidaného) množství látky ve vzorku a vyjadřuje se v procentech.

Parametry přesnosti přijaté podle této přílohy musí být uspořádány do vhodné podoby doporučené pro metody zkoušení Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO).



Poznámky pod čarou:

ČSN ISO 8243.

§ 16 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.

§ 2 písm. p) zákona č. 110/1997 Sb.

§ 2 písm. q) zákona č. 110/1997 Sb.

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb. a zákona č. 102/2001 Sb.

Například vyhláška č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, ve znění vyhlášky č. 44/2000 Sb., vyhláška č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 347/1999 Sb. a vyhlášky č. 90/2000 Sb., vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena.

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby.

Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky č. 91/1999 Sb.

Poznámky pod čarou:
1

ČSN ISO 8243.

2

§ 16 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.

3

§ 2 písm. p) zákona č. 110/1997 Sb.

4

§ 2 písm. q) zákona č. 110/1997 Sb.

5

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb. a zákona č. 102/2001 Sb.

6

Například vyhláška č. 326/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro zmrazené potraviny, ve znění vyhlášky č. 44/2000 Sb., vyhláška č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění vyhlášky č. 347/1999 Sb. a vyhlášky č. 90/2000 Sb., vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena.

7

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby.

8

Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky č. 91/1999 Sb.