| úprava před zmrazováním | rychlost zmrazování*) | přípustné záporné odchylky od deklarované hmotnosti | | minimální technologické požadavky |
zmrazená zelenina a výrobky ze zeleniny | většina zelenin se předvaří pro omezení činnosti enzymů způsobujících změny barvy, chuti a konzistence, úprava je volena tak, aby zelenina po rozmrazení byla připravena ke kuchyňské úpravě | ve spotřebitelských obalech nesmí být nižší než 0,5 cm.h-1 | - výrobky balené ručně | | Výrobky odpovídají zpracovanému druhu zeleniny, bez cizích příměsí a příměsí rostlinného původu, bez cizích příchutí a pachů. Povrch nedehydrovaný. Max. obsah minerálních příměsí 0,1 %. Přebalování je povoleno za kontrolovaných podmínek, teplota výrobku v průběhu zpracování nesmí být vyšší než - 5 °C. |
balení do 250 g | nejvýše - 5 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše - 3 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 2 % |
balení nad 1500 g | nejvýše - 1 % |
- výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše - 10 % |
balení nad 250 g do 500 g (s hmotností jednotlivých kusů vyšší než 3 g) | nejvýše - 10 % |
- u ostatních výrobků | nejvýše - 6 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 4 % |
balení nad 1500 g | nejvýše – 2 % |
zmrazené ovoce a výrobky z ovoce, protlaky | celé, dělené nebo mělněné ovocné plody, ve formě šťáv, koncentrátů, jednodruhové ve směsích, bez přísad, s přísadami, předvařené, nepředvařené | ve spotřebitelských obalech nesmí být nižší než 0,5 cm.h-1 zmrazování musí být ukončeno až po dosažení teploty -18 °C ve všech bodech výrobku | - výrobky balené ručně | | Výrobky odpovídají zpracovanému druhu ovoce, bez cizích příměsí a příměsí rostlinného původu, bez cizích příchutí a pachů. Povrch nedehydrovaný. Max. obsah minerálních příměsí 0,1 %. Přebalování je povoleno za kontrolovaných podmínek, teplota výrobku v průběhu zpracování nesmí být vyšší než - 5 °C. Pro výrobu přítlakových směsí je povolen šetrný ohřev na + 10 °C. |
balení do 250 g | nejvýše - 5 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše - 3 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 2 % |
balení nad 1500 g | nejvýše- 1 % |
- výrobky plněné strojem (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše - 10 % |
balení nad 250 g do 500 g (s hmotností jednotlivých kusů vyšší než 3) | nejvýše - 10 % |
- u ostatních výrobků | nejvýše - 6 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 4 % |
balení nad 1500 g | nejvýše - 2 % |
zmrazené pokrmy, polévky a polotovary | jednotlivé složky těchto výrobků se obvykle upravují tak, aby všechny součásti potřebovaly stejnou dobu tepelné úpravy u spotřebitele | ve spotřebitelských obalech nesmí být nižší než 0,5 cm.h-1 | - výrobky balené ručně | | Pokud je součástí předem zmrazená potravina, nesmí být její teplota v průběhu zpracování vyšší než - 5 °C. |
balení do 250 g | nejvýše - 5 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše - 3 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 2 % |
balení nad 1500 g | nejvýše – 1 % |
- výrobky plněné strojem (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše – 10 % |
balení nad 250 g do 500 g (s hmotností jednotlivých kusů vyšší než 3 g) | nejvýše – 10 % |
- u ostatních výrobků | nejvýše – 6 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše – 4 % |
balení nad 1500 | nejvýše – 2 % |
zmrazené výrobky z brambor | předvaření předsmažování | ve spotřebitelských obalech nesmí být nižší než 0,5 cm.h-1 | - výrobky balené ručně | | Přebalování je povoleno za kontrolovaných podmínek. Teplota výrobku v průběhu zpracování nesmí být vyšší než - 5 ° C. |
balení do 250 g | nejvýše - 5 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše - 3 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 2 % |
balení nad 1500 g | nejvýše - 1 % |
- výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše – 10 % |
balení nad 250 g do 500 g (s hmotností jednotlivých kusů vyšší než 3 g) | nejvýše – 10 % |
- u ostatních výrobků | nejvýše – 6 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše – 4 % |
balení nad 1500 g | nejvýše – 2 % |
zmrazené ryby a ostatní vodní živočichové | ryby celé s hlavou a vnitřnostmi, částečně kuchané, kuchané, porcované vykostěné rybí filé, mořští živočichové - předupravení | | - výrobky řezané,dělené, balené ručně | | Zmrazené mořské ryby musí vykazovat: méně než 10 % dehydratace plochy povrchu bloku, nebo méně než 10 % dehydratace hmotnosti ryb v odebraném vzorku. Tato dehydratace se projevuje bílými nebo žlutými skvrnami na povrchu, které prolínají do podpovrchových vrstev masa a nelze je mechanicky odstranit bez poškození povrchu bloku nebo ryb. Chuť a vůně musí být charakteristická pro daný druh ryb a nesmí vykazovat rozkladné procesy. Konzistence musí vykazovat charakteristické vlastnosti struktury svaloviny, nesmí být mazlavá a pastovitá. U celých ryb nesmí docházet k oddělování masa od kosti. Břicha ryb musí být nepoškozená, nesmí být popraskaná v souvislosti s rozkladnými procesy Filety a filé: maximálně 5 % svaloviny může být poškozeno v důsledku přítomnosti parazitů. Připouští se přítomnost kostí v délce 10 mm a průměru do 1 mm a v délce do 5 mm a průměru do 2 mm. Lze připustit hlavice kostí o šířce do 2 mm pokud lze tyto hlavice snadno oddělit od svaloviny (obsah masa ryb a vodních živočichů u glazovaných výrobků min. 80 %). Přebalování je povoleno za kontrolovaných podmínek. |
balení do 250 g | nejvýše - 6 % |
balení nad 250g do 500 g | nejvýše - 5 % |
s hmotností jednotlivých kusů ryb vyšší než 200 g | nejvýše - 7% |
balení nad 500g do 1500 g | nejvýše - 3 % |
balení nad 1500 g | nejvýše - 1 % |
- výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše - 10 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše - 6 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše - 4 % |
balení nad 1500 g | nejvýše - 2 % |
zmrazené polotovary z ryb a vodních živočichů obalované | polotovary se vyrábějí převážně: - z porcovaných ryb nebo menších ryb - ze svalových partií ryb - z filetů ryb | ve spotřebitelských obalech nesmí být nižší než 1,0 cm.h-1 | - výrobky balené ručně | | Minimální obsah masa ve spotřebitelském balení: - obalované filé porce z bloku a rybí prsty 65 % - přírodní filety 50 % - obalovaní korýši a měkkýši nepravidelných tvarů 50 % malé krevety do 25 mm a sepiových kroužků do 40 mm 40 %. |
balení do 250 g | nejvýše - 6 % |
balení nad 250g do 500 g | nejvýše - 5 % |
balení nad 500g do 1500 g | nejvýše - 3 % |
balení nad 1500 g | nejvýše - 1 % |
- výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše - 10 % |
balení nad 250g do 500 g | nejvýše - 6 % |
balení nad 500g do 1500 g | nejvýše - 4 % |
balení nad 1500 g | nejvýše – 2 % |
polotovary ze separovaného masa obalované | ze separátu získaného z ryb s přídavkem dalších surovin a přísad v různých panádách teplota masa po separaci nesmí přestoupit + 10° C | | | | Výrobky z mletého filé s přísadami, tvarově odlišné od prstů a tyčinek (karbanátky, burgery) 50 %. |
surimi | separát získaný převážně z treskovitých ryb, opakovaným propíráním zbavený ve vodě rozpustných látek k získání čistého rybího proteinu | | | | Surimi je polotovar k přípravě výrobků imitujících výrobky z masa krabů a jiných korýšů s přídavkem aromatických látek a barviv. |
zmrazené uzené vakuově balené rybí výrobky | | nesmí být nižší než 1,0 cm.h-1 | | | Po rozmrazení ihned spotřebovat. |
zmrazené maso a droby spotřebitelsky balené | maso vychlazené na + 7° C | 1,0 cm.h-1 | | | |
zmrazené masné výrobky | při výrobě uzenin ke zmrazování nesmí být použito zmrazené maso | nesmí být nižší než 1,0 cm.h-1 | | | Musí být zamrazeny do 24 hod. po zchlazení. |
zmrazené drůbeží maso, králičí maso a polotovary | teplota během zpracování polotovarů musí být nižší než + 12° C před zmrazováním zchladit na teplotu + 4° C | nesmí být nižší než 1,0 cm.h-1 | | | **) |
zmrazené výrobky ze slepičích vajec | po pasterizaci se výrobky zchladí na + 4° C | nesmí být nižší než 1,0 cm.h-1 | | | Zmrazené vaječné obsahy po rozmrazení je nepřípustné opět zamrazit, před zpracováním do výrobků lze rozmrazit na - 2 až - 5 °C, ale je nutno zpracovat do 1 hod. od rozmrazení. |
zmrazené pekařské cukrářské výrobky | pečené | | - výrobky balené ručně | | |
balení do 250 g | nejvýše – 5 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše – 3 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše – 2 % |
balení nad 1500 g | nejvýše – 1 % |
nepečené | výrobky plněné strojně (mechanicky) | |
balení do 250 g | nejvýše – 10 % |
balení nad 250 g do 500 g | nejvýše -6 % |
balení nad 500 g do 1500 g | nejvýše – 4 % |
balení nad 1500 g | nejvýše – 2 % |