A. | Základní tematické okruhy a) | Nemoci psů a koček, | b) | Nemoci koní, | c) | Nemoci přežvýkavců a prasat, | d) | Nemoci ptáků, plazů a malých savců, | e) | Nemoci ryb, včel, zvěře, volně žijících zvířat a zoozvířat, | f) | Nákazy zvířat a nemoci přenosné na člověka, | g) | Ochrana zvířat, welfare a etologie zvířat, | h) | Zdraví zvířat, výživa, chov a zoohygiena zvířat, | i) | Léčiva a vakciny, návykové látky, | j) | Farmakologie, | k) | Zdravotní nezávadnost krmiv, hygiena a technologie krmiv, | l) | Zdravotní nezávadnost potravin, hygiena a technologie potravin, | m) | Bezpečnost, kvalita a produkce potravinových surovin a potravin, | n) | Veterinární ochrana veřejného zdraví a nezávadnost potravin a pokrmů, | o) | Veterinární ochrana životního prostředí, | p) | Odpady živočišného původu a veterinární asanace, | q) | Veterinární a potravinová legislativa a legislativa ochrany zvířat, certifikace, kontrola, audity, dozor. |
|
C. | Rámcový profil absolventa a) | S ohledem na typ studijního programu absolventi prokazují v odpovídající šíři a míře podrobnosti: 1. | znalosti morfologie a fyziologie zvířat, | 2. | znalosti výživy, chovu a hygieny zvířat, šlechtění, plemenitby a genetiky zvířat, | 3. | znalosti léčiv a vakcín, návykových látek, chemických látek, krmiv a odpadů živočišného původu, | 4. | znalosti preklinických oborů, | 5. | znalosti patologie, | 6. | znalosti klinické, patologické a laboratorní diagnostiky a jiné diagnostické činnosti, | 7. | znalosti klinických postupů v interním lékařství, chirurgii, porodnictví a gynekologii, | 8. | znalosti nemocí všech významných druhů zvířat a znalosti nákaz a infekčních nemocí zvířat, | 9. | znalosti veterinární prevence a profylaxe zvířat, | 10. | znalosti ochrany, pohody a etologie zvířat, znalosti oblasti ochrany zvířat proti týrání, znalosti odpovídajícího zacházení se zvířaty, | 11. | znalosti ochrany živočichů, | 12. | znalosti veterinární ochrany veřejného zdraví, | 13. | znalosti zdravotní nezávadnosti, hygieny a technologie potravin živočišného původu, | 14. | znalosti bezpečnosti a kvality potravin při jejich produkci, zpracování, skladování, distribuci a prodeji, | 15. | znalosti zdravotní a hygienické nezávadnosti, bezpečnosti a kvality pokrmů, | 16. | znalosti státní, veřejné a společenské kontroly, auditů a dozoru a příslušných právních předpisů se zaměřením na veterinární lékařství, veterinární hygienu a ekologii, ochranu zvířat a welfare, bezpečnost a kvalitu potravin a zdravotní nezávadnost a kvalitu pokrmů. |
| b) | S ohledem na typ studijního programu absolventi umí v odpovídající šíři a míře podrobnosti: 1. | posoudit kondici, výživu, chov a hygienu zvířat a stanovit, zda odpovídá požadavkům zvířat a stanovit opatření k nápravě neodpovídajícího stavu, | 2. | provádět chovatelské zákroky a úkony na zvířatech a postupy šlechtění, plemenitby, inseminace a embryotransferu u zvířat, | 3. | s využitím diagnostických postupů a diagnostických nástrojů, přístrojů a zařízení, včetně přístrojů zobrazovací techniky, stanovit diagnózu nemoci zvířete, | 4. | stanovit léčebný postup pro příslušné onemocnění zvířat, určit léčivou látku, její formu a způsob aplikace s ohledem na všechny související procesy v organismu zvířete, interakce látek a rezistence léčiv, | 5. | provádět léčebné úkony, zákroky, operace a terapeutické postupy na zvířatech, | 6. | zacházet s léčivy a vakcinami, návykovými látkami, chemickými látkami, krmivy a odpady živočišného původu, | 7. | stanovit postupy prevence a profylaxe nemocí zvířat, | 8. | posoudit zdraví a pohodu zvířat a uplatňovat postupy v oblasti ochrany zvířat proti týrání a v oblasti ochrany živočichů, | 9. | posoudit zdravotní nezávadnost, hygienu a technologii výroby, zpracování, skladování, přepravy a prodeje živočišných produktů a potravin živočišného původu a uplatňovat postupy zajišťování a kontroly zdravotní nezávadnosti, hygieny a technologie potravin, | 10. | posoudit bezpečnost a kvalitu potravin a uplatňovat postupy zajišťování a kontroly bezpečnosti a kvality potravin, | 11. | posoudit zdravotní nezávadnost, bezpečnost a kvalitu pokrmů a uplatňovat postupy zajišťování a kontroly zdravotní nezávadnosti, bezpečnosti a kvality pokrmů. |
| c) | S ohledem na typ studijního programu se absolvent uplatní například: 1. | v oblasti klinické veterinární medicíny se zaměřením na diagnostiku, terapii a prevenci chorob zvířat, | 2. | ve veterinární patologické činnosti, | 3. | v laboratorní a jiné veterinární diagnostické činnosti a asanační činnosti, | 4. | v oblasti zdravotní nezávadnosti, hygieny a technologie potravin, v oblasti bezpečnosti a kvality potravin, | 5. | v oblasti zdravotní nezávadnosti, bezpečnosti a kvality pokrmů, | 6. | ve státní veterinární péči a činnostech kompetentní veterinární autority, | 7. | ve státní správě a činnostech v oblasti pohody zvířat a ochrany zvířat proti týrání a ochrany živočichů, | 8. | ve státní správě a činnostech v oblasti potravinových surovin, potravin a pokrmů, | 9. | ve státní správě a činnostech v oblasti léčiv a vakcin, návykových látek, krmiv a odpadů živočišného původu, | 10. | v akademické sféře a v dalších institucích zabývajících se vědou, výzkumem, vývojem a inovacemi. |
|
|