253/2018 Sb. znění účinné od 9. 11. 2018
253
VYHLÁŠKA
ze dne 30. října 2018
o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. , zákona č. 316/2004 Sb. , zákona č. 139/2014 Sb. , zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 302/2017 Sb. :
§ 1 Předmět úpravy (1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie a upravuje množství a druhy extrakčních rozpouštědel, podmínky jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na extrakční rozpouštědla použitá při výrobě potravinářské přídatné látky včetně vitamínů a minerálních látek, které jsou určeny pro použití jako potravinářská přídatná látka, a doplňků stravy včetně vitamínů a minerálních látek jako doplňků stravy, pokud tyto potravinářské přídatné látky, vitamíny a ostatní doplňky stravy nejsou uvedeny v příloze k této vyhlášce.
§ 2 Vymezení některých pojmů Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) extrakčním rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek vyskytujících se v potravinách nebo na jejich povrchu, která se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí a která se odstraňuje, může však vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin,
b) hexanem obchodní výrobek, který se skládá převážně z acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících šest uhlíkových atomů a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C,
c) želatinou přírodní rozpustná bílkovina, želírující nebo neželírující, získaná částečnou hydrolýzou kolagenu vyráběného z kostí, kůží a kožek, šlach a vaziv zvířat,
d) kolagenem bílkovinný výrobek z kostí, kůží, kožek a šlach zvířat,
e) správnou výrobní praxí takové použití extrakčního rozpouštědla, které vede pouze ke vzniku zbytků nebo derivátů v technicky nevyhnutelném množství, které není lidskému zdraví nebezpečné․
§ 3 Extrakční rozpouštědla (1) Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí těchto extrakčních rozpouštědel v potravině stanoví tabulky č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.
(2) Dále lze v souladu se správnou výrobní praxí použít při výrobě potravin extrakční rozpouštědla
a) propan,
b) butan,
c) octan ethylnatý,
d) ethanol,
e) oxid uhličitý,
f) aceton s výjimkou rafinace olivového oleje z olivových pokrutin a
g) oxid dusný.
(3) Jako extrakční rozpouštědlo lze použít i vodu, která může obsahovat regulátory kyselosti nebo zásaditosti, a dále potraviny, které mají vlastnosti extrakčních rozpouštědel.
(4) Extrakční rozpouštědla, která jsou používána při výrobě potravinářských přídatných látek, vitamínů a ostatních doplňků stravy, nesmí překročit nejvyšší povolené množství reziduí stanovené v tabulce č. 1 nebo 2 v příloze k této vyhlášce.
(5) Extrakční rozpouštědla nesmí obsahovat
a) toxikologicky nebezpečné množství žádného prvku ani látky, nebo
b) více než 1 mg/kg arsenu nebo více než 1 mg/kg olova kromě výjimek stanovených v tabulkách č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.
§ 4 Označování (1) Na obalu, nádobě nebo etiketě extrakčního rozpouštědla se při uvádění na trh uvede čitelně, zřetelně, nesmazatelně a srozumitelně
a) obchodní označení uvedené v § 3 odst. 2, v tabulce č. 1 v příloze k této vyhlášce nebo v tabulce č. 2 v příloze k této vyhlášce,
b) název, popřípadě obchodní firma, a adresa sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny nebo jméno a příjmení, popřípadě obchodní firma, a adresa místa trvalého pobytu, popřípadě sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny,
c) slova „pro potraviny“,
d) údaj k identifikaci šarže,
e) údaj o čistém množství v jednotkách objemu a
f) podmínky uchování a použití, pokud je jejich uvedení nezbytné.
(2) Údaje uvedené v odstavci 1 písm. c) až f) mohou být uvedeny ke každé šarži pouze v průvodní dokumentaci, která se předkládá společně s dodávkou nebo předem.
§ 5 Přechodné ustanovení Extrakční rozpouštědla a potraviny je obsahující, vyrobené nebo uvedené na trh přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle vyhlášky č. 4/2008 Sb. , ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, a mohou být prodávány do vyčerpání zásob.
§ 6 Zrušovací ustanovení Zrušují se:
1. Vyhláška č. 4/2008 Sb. , kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.
2. Vyhláška č. 130/2010 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb. , kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.
3. Vyhláška č. 122/2011 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb. , kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb.
§ 7 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 9. listopadu 2018.
Ministr:
Ing. Toman , CSc., v. r.
Ministr:
Mgr. et Mgr. Vojtěch , MHA, v. r.
Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, pro něž jsou stanoveny podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině
Tabulka č. 1
Název látky
Podmínky použití
Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla v extrahované potravině
Hexan
Výroba nebo frakcionace tuků a olejů a výroba kakaového másla
1 mg/kg v tuku, oleji nebo kakaovém másle
Výroba či frakcionace bílkovinných produktů a odtučněných mlýnských výrobků
10 mg/kg v bílkovinném produktu či mlýnském výrobku
30 mg/kg v odtučněném sójovém produktu při prodeji konečnému spotřebiteli
Výroba odtučněných obilných klíčků
5 mg/kg v odtučněných obilných klíčcích
Octan methylnatý
Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů
20 mg/kg v kávě nebo čaji
Výroba cukru z melasy
1 mg/kg v cukru
Ethylmethyl-keton
Frakcionace tuků a olejů
5 mg/kg v tuku nebo oleji
Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů
20 mg/kg v kávě nebo čaji
Dichlormethan
Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů
2 mg/kg v pražené kávě a 5 mg/kg v čaji
Methanol
Výroba potravin
10 mg/kg v potravině
Propan-2-ol
Výroba potravin
10 mg/kg v potravině
Dimethylether
Výroba odtučněných bílkovinných potravin živočišného původu včetně želatiny
0,009 mg/kg v odtučněné bílkovinné potravině (včetně želatiny)
Příprava kolagenu a derivátů kolagenu, kromě želatiny
3 mg/kg v kolagenu a derivátech kolagenu, kromě želatiny
Poznámky: Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno. Přípustné množství n-hexanu v rozpouštědle Dimethylether je nejvýše 50 mg/kg.
Tabulka č. 2
Název látky
Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla v potravině při použití extrakčních rozpouštědel při přípravě látek určených k aromatizaci z přírodních aromatických surovin
Diethylether
2 mg/kg
Hexan
1 mg/kg
Octan methylnatý
1 mg/kg
Butan-1-ol
1 mg/kg
Butan-2-ol
1 mg/kg
Ethylmethylketon
1 mg/kg
Dichlormethan
0,02 mg/kg
1,1,1,2-tetrafluorethan
0,02 mg/kg
Propan-1-ol
1 mg/kg
Cyklohexan
1 mg/kg
Methanol
1,5 mg/kg
Propan-2-ol
1 mg/kg
Poznámka: Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno.
Copyright © 2009 - 2024, Nakladatelství C. H. Beck