Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

253/2018 Sb. znění účinné od 9. 11. 2018

253

 

VYHLÁŠKA

ze dne 30. října 2018

o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin

 

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 139/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 302/2017 Sb.:

§ 1

Předmět úpravy

(1)

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1 a upravuje množství a druhy extrakčních rozpouštědel, podmínky jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat.

(2)

Tato vyhláška se nevztahuje na extrakční rozpouštědla použitá při výrobě potravinářské přídatné látky včetně vitamínů a minerálních látek, které jsou určeny pro použití jako potravinářská přídatná látka, a doplňků stravy včetně vitamínů a minerálních látek jako doplňků stravy, pokud tyto potravinářské přídatné látky, vitamíny a ostatní doplňky stravy nejsou uvedeny v příloze k této vyhlášce.

§ 2

Vymezení některých pojmů

Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)

extrakčním rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek vyskytujících se v potravinách nebo na jejich povrchu, která se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí a která se odstraňuje, může však vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin,

b)

hexanem obchodní výrobek, který se skládá převážně z acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících šest uhlíkových atomů a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C,

c)

želatinou přírodní rozpustná bílkovina, želírující nebo neželírující, získaná částečnou hydrolýzou kolagenu vyráběného z kostí, kůží a kožek, šlach a vaziv zvířat,

d)

kolagenem bílkovinný výrobek z kostí, kůží, kožek a šlach zvířat,

e)

správnou výrobní praxí takové použití extrakčního rozpouštědla, které vede pouze ke vzniku zbytků nebo derivátů v technicky nevyhnutelném množství, které není lidskému zdraví nebezpečné․

§ 3

Extrakční rozpouštědla

(1)

Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí těchto extrakčních rozpouštědel v potravině stanoví tabulky č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.

(2)

Dále lze v souladu se správnou výrobní praxí použít při výrobě potravin extrakční rozpouštědla

a)

propan,

b)

butan,

c)

octan ethylnatý,

d)

ethanol,

e)

oxid uhličitý,

f)

aceton s výjimkou rafinace olivového oleje z olivových pokrutin a

g)

oxid dusný.

(3)

Jako extrakční rozpouštědlo lze použít i vodu, která může obsahovat regulátory kyselosti nebo zásaditosti, a dále potraviny, které mají vlastnosti extrakčních rozpouštědel.

(4)

Extrakční rozpouštědla, která jsou používána při výrobě potravinářských přídatných látek, vitamínů a ostatních doplňků stravy, nesmí překročit nejvyšší povolené množství reziduí stanovené v tabulce č. 1 nebo 2 v příloze k této vyhlášce.

(5)

Extrakční rozpouštědla nesmí obsahovat

a)

toxikologicky nebezpečné množství žádného prvku ani látky, nebo

b)

více než 1 mg/kg arsenu nebo více než 1 mg/kg olova kromě výjimek stanovených v tabulkách č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.

§ 4

Označování

(1)

Na obalu, nádobě nebo etiketě extrakčního rozpouštědla se při uvádění na trh uvede čitelně, zřetelně, nesmazatelně a srozumitelně

a)

obchodní označení uvedené v § 3 odst. 2, v tabulce č. 1 v příloze k této vyhlášce nebo v tabulce č. 2 v příloze k této vyhlášce,

b)

název, popřípadě obchodní firma, a adresa sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny nebo jméno a příjmení, popřípadě obchodní firma, a adresa místa trvalého pobytu, popřípadě sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny,

c)

slova „pro potraviny“,

d)

údaj k identifikaci šarže,

e)

údaj o čistém množství v jednotkách objemu a

f)

podmínky uchování a použití, pokud je jejich uvedení nezbytné.

(2)

Údaje uvedené v odstavci 1 písm. c) až f) mohou být uvedeny ke každé šarži pouze v průvodní dokumentaci, která se předkládá společně s dodávkou nebo předem.

§ 5

Přechodné ustanovení

Extrakční rozpouštědla a potraviny je obsahující, vyrobené nebo uvedené na trh přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle vyhlášky č. 4/2008 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, a mohou být prodávány do vyčerpání zásob.

§ 6

Zrušovací ustanovení

Zrušují se:

1.

Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

2.

Vyhláška č. 130/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

3.

Vyhláška č. 122/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb.

§ 7

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 9. listopadu 2018.

Ministr:

Ing. Toman, CSc., v. r.

 

Ministr:

Mgr. et Mgr. Vojtěch, MHA, v. r.

Příloha

Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, pro něž jsou stanoveny podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině

 

Tabulka č. 1

Název látky

Podmínky použití

Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla v extrahované potravině

Hexan

Výroba nebo frakcionace tuků a olejů a výroba kakaového másla

1 mg/kg v tuku, oleji nebo kakaovém másle

Výroba či frakcionace bílkovinných produktů a odtučněných mlýnských výrobků

10 mg/kg v bílkovinném produktu či mlýnském výrobku

30 mg/kg v odtučněném sójovém produktu při prodeji konečnému spotřebiteli

Výroba odtučněných obilných klíčků

5 mg/kg v odtučněných obilných klíčcích

Octan methylnatý

Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů

20 mg/kg v kávě nebo čaji

Výroba cukru z melasy

1 mg/kg v cukru

Ethylmethyl-keton

Frakcionace tuků a olejů

5 mg/kg v tuku nebo oleji

Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů

20 mg/kg v kávě nebo čaji

Dichlormethan

Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů

2 mg/kg v pražené kávě a 5 mg/kg v čaji

Methanol

Výroba potravin

10 mg/kg v potravině

Propan-2-ol

Výroba potravin

10 mg/kg v potravině

Dimethylether

Výroba odtučněných bílkovinných potravin živočišného původu včetně želatiny

0,009 mg/kg v odtučněné bílkovinné potravině (včetně želatiny)

Příprava kolagenu a derivátů kolagenu, kromě želatiny

3 mg/kg v kolagenu a derivátech kolagenu, kromě želatiny

Poznámky: Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno. Přípustné množství n-hexanu v rozpouštědle Dimethylether je nejvýše 50 mg/kg.

 

Tabulka č. 2

Název látky

Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla v potravině při použití extrakčních rozpouštědel při přípravě látek určených k aromatizaci z přírodních aromatických surovin

Diethylether

2 mg/kg

Hexan

1 mg/kg

Octan methylnatý

1 mg/kg

Butan-1-ol

1 mg/kg

Butan-2-ol

1 mg/kg

Ethylmethylketon

1 mg/kg

Dichlormethan

0,02 mg/kg

1,1,1,2-tetrafluorethan

0,02 mg/kg

Propan-1-ol

1 mg/kg

Cyklohexan

1 mg/kg

Methanol

1,5 mg/kg

Propan-2-ol

1 mg/kg

Poznámka: Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno.



Poznámky pod čarou:

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise (EU) 2016/1855 ze dne 19. října 2016, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Poznámky pod čarou:
1

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise (EU) 2016/1855 ze dne 19. října 2016, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.