Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

122/2011 Sb. znění účinné od 1. 6. 2011 do 8. 11. 2018

122

 

VYHLÁŠKA

ze dne 2. května 2011,

kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek

a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb.

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 316/2004 Sb. a zákona č. 120/2008 Sb.:

Čl. I

Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb., se mění takto:

1.

V § 1 odstavec 1 včetně poznámek pod čarou č. 1 a 2 zní:

§ 1

Předmět úpravy

 

(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje množství a druhy přídatných látek, podmínky jejich použití při výrobě potravin, stanoví potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat, a upravuje podmínky a požadavky na použití extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

__________

1)

Přílohy I, II, III, IV a V směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/36/ES ze dne 30. června 1994 o barvivech pro použití v potravinách.

Přílohy I, II, III, IV, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES ze dne 20. února 1995 o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla, ve znění směrnice 96/85/ES, směrnice 98/72/ES, směrnice 2001/5/ES, směrnice 2003/52/ES, směrnice 2003/114/ES, směrnice 2006/52/ES a směrnice 2010/69/EU.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2009/163/EU ze dne 22. prosince 2009, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/35/ES o náhradních sladidlech pro použití v potravinách, pokud jde o neotam.

Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010, o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2010/69/EU ze dne 22. října 2010, kterou se mění přílohy směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/2/ES o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva a náhradní sladidla.

Nařízení Rady (ES) č. 1037/2001 ze dne 22. května 2001, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých dovážených vín, u nichž mohlo být použito enologických postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999, k přímé lidské spotřebě.

Nařízení Rady (ES) č. 2585/2001 ze dne 19. prosince 2001, kterým se mění nařízení (ES) č. 1493/1999 o společné organizaci trhu s vínem.

Nařízení Rady (ES) č. 527/2003 ze dne 17. března 2003, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých vín dovážených z Argentiny, u nichž mohlo být použito enologických postupů nestanovených v nařízení (ES) č. 1493/1999, k přímé lidské spotřebě.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS.

Nařízení Komise (ES) č. 884/2007 ze dne 26. července 2007 o mimořádných opatřeních, kterými se pozastavuje používání barviva E 128 červeň 2G jako potravinového barviva.

Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007, kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty (jednotné nařízení o společné organizaci trhů).

Nařízení Rady (ES) č. 3/2008 ze dne 17. prosince 2007 o informačních a propagačních opatřeních na podporu zemědělských produktů na vnitřním trhu a ve třetích zemích.

Nařízení Komise (ES) č. 555/2008 ze dne 27. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008 o společné organizaci trhu s vínem, pokud jde o programy podpory, obchod se třetími zeměmi, produkční potenciál a kontroly v odvětví vína.

2)

Nařízení Rady (EHS) č. 1601/91 ze dne 10. června 1991, kterým se stanoví obecná pravidla pro definici, označování a obchodní úpravu aromatizovaných vín, aromatizovaných vinných nápojů a aromatizovaných vinných koktejlů.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách.

Nařízení Komise (ES) č. 606/2009 ze dne 10. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o druhy výrobků z révy vinné, enologické postupy a omezení, která se na ně použijí.

Nařízení Komise (ES) č. 607/2009 ze dne 14. července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 479/2008, pokud jde o chráněná označení původu a zeměpisná označení, tradiční výrazy, označování a obchodní úpravu některých vinařských produktů.“.

 

2.

V § 2 se na konci písmene d) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena e) a f), která znějí:

e)

rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek, které se vyskytují v potravinách nebo na jejich povrchu,

f)

extrakčním rozpouštědlem rozpouštědlo, které se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí nebo složek a jež se odstraňuje, které však může vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin.“.

 

3.

Příloha č. 2 včetně poznámky pod čarou č. 4 zní:

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 4/2008 Sb.

 

Seznam dalších přídatných látek povolených při výrobě potravin a skupin potravin s výjimkou barviv a sladidel a podmínky jejich použití

 

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

E297

Kyselina fumarová

náplně a sladké desertní omáčky (toppingy) pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

2 500

 

 

cukrovinky

1 000

 

 

gelovité deserty

4 000

 

 

deserty s ovocnou příchutí

4 000

 

 

práškové směsi pro přípravu desertů

4 000

 

 

práškové výrobky pro přípravu nápojů na bázi ovoce

1 000

 

 

instantní výrobky pro přípravu aromatizovaného čaje a aromatizovaných instantních bylinných čajů

1 000

 

 

žvýkačky

2 000

Podle uvedených aplikací mo a fosforečnanů E 338, E 339, E y nebo v kombinaci (vyjádřeno jako ]

iou být nejvyšší množství kyseliny fosforečné 10, E 341, E 343, E 450, E 451 aE 452 přidána jednotlivě

P2O5)

E338 E339

E340

E341

Kyselina fosforečná Fosforečnany sodné

(i) dihydrogen-fosforečnan sodný

(ii) monohydrogen-fosforečnan sodný

(iii) fosforečnan sodnýFosforečnany draselné

(i) dihydrogen-fosforečnan draselný

(ii) monohydrogen-fosforečnan draselný

(iii) fosforečnan draselnýFosforečnany vápenaté

(i) dihydrogen-fosforečnan vápenatý

(ii) monohydrogen-fosforečnan vápenatý

ochucené nealkoholické nápoje

700

 

 

sterilované a UHT mléko

1 000

 

 

proslazené ovoce

800

 

 

ovocné přípravky

800

 

 

zahuštěné mléko do 28 % sušiny

1 000

 

 

zahuštěné mléko s obsahem sušiny 28 % a více

1 500

 

 

sušené mléko a sušené odtučněné mléko

2 500

 

 

pasterovaná, sterilovaná a UHT smetana

5 000

 

 

šlehaná smetana a její náhrady s obsahem rostlinného tuku

5 000

 

 

nápoje pro sportovce a balené stolní vody

500

 

 

nápoje na bázi čokolády a sladu

2 000

 

 

nápoje s obsahem rostlinných bílkovin

20 000

 

 

alkoholické nápoje (mimo piva a vína)

1 000

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. Mg.kg-1

 

(iii) fosforečnan vápenatý

nápoje na bázi kávy pro prodejní automaty

2 000

E343

Fosforečnany horečnaté

instantní čaje a bylinné čaje

2 000

 

(i) dihydrogen-fosforečnan horečnatý

nezrající sýry (kromě sýra „Mozzarella“)

2 000

 

(ii) hydrogen-

tavené sýry a analogy tavených sýrů

20 000

 

fosforečnan horečnatý

masné výrobky

5 000

E450

Difosforečnany

sůl, náhrady soli

10 000

 

(i) dihydrogen-difosforečnan sodný

práškové náhrady mléka do teplých nápojů

30 000

 

(ii) monohydrogen-difosforečnan sodný

práškové náhrady mléka do teplých nápojů pro prodejní automaty

50 000

 

(iii) difosforečnan sodný

mražené krémy, zmrzliny

1 000

 

difosforečnandraselný

(vi) difosforečnanvápenatý

(vii) dihydrogendi-fosforečnan vápenatýTrifosforečnany

trifosforečnan sodný

(ii) trifosforečnandraselný

Polyfosforečnany

polyfosforečnansodný

(ii) polyfosforečnandraselný

polyfosforečnansodnovápenatý

(iv) polyfosforečnanvápenatý

deserty s výjimkou mražených krémů a zmrzlin

3 000

 

 

práškové směsi pro přípravu desertů

7 000

 

 

sušené práškové potraviny

10 000

 

 

těstoviny

2 000

E451

 

směs k přípravě šlehaného těsta

a k obalování potravin před smažením

12 000

E452

 

výrobky z brambor (včetně zmrazených, chlazených a sušených) a zmrazené a předsmažené brambory

5 000

 

 

mouka

2 500

 

 

mouka s kypřícím práškem do pečiva

20 000

 

 

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

20 000

 

 

sladké desertní omáčky (toppingy) a podobné výrobky

3 000

 

 

studené omáčky

5 000

 

 

polévky a vývary

3 000

 

 

žvýkačky

NM##

 

 

obilné snídaně

5 000

 

 

snacky

5 000

 

 

surimi

1 000

 

 

zmrazené rybí filé (nezpracované)

5 000

 

 

pasty z ryb a korýšů

5 000

 

 

zmrazení měkkýši a korýši, zpracovaní

5 000

 

 

a nezpracovaní

 

 

 

konzervované výrobky z korýšů

1 000

 

 

cukrovinky

5 000

 

 

moučkový cukr

10 000

 

 

tekutá vejce (bílek, žloutek nebo

10 000

 

 

vaječné obsahy)

 

 

 

leštící látky pro masné a zeleninové

4 000

 

 

výrobky

 

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM#mg.l_1 resp. mg.kg"1

 

 

roztíratelné, směsné roztíratelné a tekuté emulgované tuky

5 000

 

 

mlékárenské máslo se smetanovým zákysem

2 000

 

 

rozprašovací vodní emulze na bázi vody pro potírání pečících plechů

30 000

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb.4) v pevné formě

NM

 

 

potraviny pro zvláštní výživové účely

5 000

 

 

aromata

40 000

 

 

kypřící prášek

NM

 

 

„soda bread"

20 000

 

 

sportovní nápoje s obsahem syrovátkových bílkovin

4 000

E353

Kyselina metavinná

víno

100

 

 

„Made wine"

100

E355 E356 E357

Kyselina adipová Adipát sodný Adipát draselný

náplně a sladké desertní omáčky (toppingy) pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

2 000 jako kyselina adipová

 

 

gelovité deserty

6 000 jako kyselina adipová

 

 

deserty s ovocnou příchutí

1 000 jako kyselina adipová

 

 

práškové směsi pro přípravu desertů

1 000 jako kyselina adipová

 

 

nápoje v prášku

10 000 jako kyselina adipová

E363

Kyselina j antarová

deserty

6 000

 

 

polévky a vývary

5 000

 

 

nápoje v prášku

3 000

E385

Dvoj sodno-vápenatá

sůl kyseliny ethylen-

diamintetraoctové

(synonymum:

kalciumdinatrium

EDTA)

studené emulgované omáčky

75

 

 

sterilované luštěniny, sterilovaná lusková zelenina, žampiony a artyčoky

250

 

 

sterilované výrobky z korýšů a měkkýšů

75

 

 

sterilované výrobky z ryb

75

 

 

roztíratelné, směsné roztíratelné a tekuté emulgované tuky s obsahem tuku nejvýše 41 % podle nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 *

100

 

 

zmrazení a hluboko zmrazení korýši

75

 

 

Libamáj, egészben és tómbben

250

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

E405

Propan 1,2-diol-alginát (synonymum:

roztíratelné, směsné roztíratelné a tekuté emulgované tuky

3 000

 

propylenglykol-alginát)

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

2 000

 

 

náplně, sladké desertní omáčky (toppingy) a polevy pro jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské výrobky a deserty s výjimkou mražených vodových krémů a zmrzlin

5 000

 

 

cukrovinky

1 500

 

 

mražené vodové krémy a zmrzliny

3 000

 

 

snacky na bázi obilovin či brambor

3 000

 

 

studené omáčky

8 000

 

 

žvýkačky

5 000

 

 

ovocné a zeleninové přípravky

5 000

 

 

ochucené nealkoholické nápoje

300

 

 

emulzní likéry

10 000

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.3)

1 200

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

1 000

 

 

pivo

100

 

 

cider kromě „cidre bouché"

100

E416

Guma karaya

snacky na bázi obilovin či brambor

5 000

 

 

polevy na ořechová jádra

10 000

 

 

náplně, sladké desertní omáčky

(toppingy) a polevy pro jemné

a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

5 000

 

 

deserty

6 000

 

 

studené emulgované omáčky

10 000

 

 

vaječné likéry

10 000

 

 

žvýkačky

5 000

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

 

 

aromata

50 000

E420

Sorbitol

potraviny obecně

NM

E421 E953

(i) sorbitol

(ii) sorbitolový sirupMannitol

Isomalt

(kromě nápojů a potravin uvedených v § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní kojeneckou a dětskou výživu a potravin uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce)

jiný účel než sladidla

E965

Maltitol

(i) maltitol

(ii) maltitolový sirup

zmrazené nezpracované ryby, korýši, měkkýši a hlavonožci

NM jiný účel než sladidla

E966 E967 E968

Laktitol

Xylitol

Erytritol

likéry

NM jiný účel než sladidla

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

E425

Konjak*

i) konjaková guma

ii) konjakovýglukomannanjednotlivě nebov kombinaci

potraviny obecně

(kromě potravin uvedených v § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní kojeneckou a dětskou výživu, potravin uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce, a želé cukrovinek včetně „mini-cups")

10 000

E426

Sójová hemicelulosa

nápoje na bázi mléka určené pro maloobchodní prodej

5 000

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb.

1 500

 

 

emulgované omáčky

30 000

 

 

balené jemné pekařské zboží určené pro maloobchodní prodej

10 000

 

 

balené hotové orientální nudle určené pro maloobchodní prodej

10 000

 

 

balená hotová rýže určená pro maloobchodní prodej

10 000

 

 

balené zpracované produkty z brambor a rýže (včetně zmrazených, hluboce zmrazených, chlazených a sušených produktů) určené pro maloobchodní prodej

10 000

 

 

sušené, zahuštěné, zmrazené nebo hluboce zmrazené vaječné výrobky

10 000

 

 

želé cukrovinky, kromě želé cukrovinek ve tvaru minipohárků

10 000

E427

Kasiová guma

potravinářský a nápojový led

2 500

 

 

fermentované mléčné výrobky s výjimkou živých fermentovaných mléčných výrobků bez příchuti

2 500

 

 

deserty na bázi mléka a obdobné výrobky

2 500

 

 

náplně, sladké omáčky (toppingy) a polevy pro jemné pekárenské výrobky a deserty

2 500

 

 

zpracované sýry

2 500

 

 

omáčky a salátové zálivky (dressingy)

2 500

 

 

dehydrované polévky a vývary

2 500

 

 

tepelně ošetřené masné výrobky

1 500

E432 E433

Polyoxyethylen-sorbitanmonolaurát (synonymum: Polysorbate 20) Polyoxyethylen-

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

3 000

 

 

roztíratelné, směsné roztíratelné

a tekuté emulgované tuky pro pekařské

účely

10 000

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

E434 E435

E436

sorbitanmonooleát

(synonymum:

Polysorbate 80)

Polyoxyethylen-

sorbitanmono-palmitát

(synonymum:

Polysorbate 40)

Polyoxyethylen-

sorbitanmonostearát

(synonymum:

Polysorbate 60)

Polyoxyethylen-

sorbitantristearát

(synonymum:

Polysorbate 65)

jednotlivě nebo

v kombinaci

nemléčné náhrady mléka a smetany

5 000

 

 

mražené krémy, zmrzliny

1 000

 

 

deserty s výjimkou mražených krému a zmrzlin

3 000

 

 

cukrovinky

1 000

 

 

studené emulgované omáčky

5 000

 

 

polévky

1 000

 

 

žvýkačky

5 000

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.

1 000

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

 

 

aromata kromě tekutých kouřových aromát a látek na bázi oleoresinů z koření***

10 000

 

 

potraviny obsahující tekutá kouřová aromata a aromata na bázi oleoresinů z koření

1 000

E442

Amonné soli fostatidových kyselin (synonymum: Emulgátor RM, Emulgátor LM)

kakaové a čokoládové výrobky včetně náplní, cukrovinky na bázi těchto výrobků

10 000

E444

Acetát isobutyrát-sacharosy

nealkoholické ochucené zakalené nápoje

300

 

 

ochucené alkoholické zakalené nápoje s obsahem alkoholu nižším než 15 % V/V

300

E445

Glycerolester borovicové pryskyřice

nealkoholické ochucené zakalené nápoje

100

 

 

alkoholické zakalené nápoje s obsahem alkoholu 15% V/V a více

100

 

 

alkoholické zakalené nápoje s obsahem alkoholu méně než 15 % V/V

100

 

 

ošetření povrchu citrusových plodů

50

E459

Beta-cyklodextrin

potraviny ve formě tablet a potahovaných tablet

NM

 

 

aromata zapouzdřená v těchto potravinových skupinách:

 

 

 

- ochucené čaje a ochucené instantní práškové nápoje

500

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

 

 

- ochucené snacky

1 000 v potravinách určených k přímé spotřebě nebo připravovaných podle návodu výrobce

E468

Zesíťovaná sodná sůl

karboxy-

methylcelulosy

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

30 000

E473

Estery sacharosy

konzervovaný výluh z kávy

1 000

 

s mastnými kyselinami (z jedlých tuků) (synonymum:

tepelně opracované masné výrobky

5 000 v přepočtu na tuk

E474

Cukroestery) Cukroglyceridy jednotlivě nebo

roztíratelné, směsné roztíratelné

a tekuté emulgované tuky pro pekařské

účely

10 000

 

v kombinaci

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

10 000

 

 

práškové náhrady mléka do teplých

20 000

 

 

nápojů

 

 

 

mražené krémy, zmrzliny

5 000

 

 

cukrovinky

5 000

 

 

deserty

5 000

 

 

studené omáčky

10 000

 

 

polévky a vývary

2 000

 

 

čerstvé ovoce (k ošetření povrchu)

NM

 

 

alkoholické nápoje (kromě piva a vína)

5 000

 

 

práškové směsi pro přípravu teplých

10 000

 

 

nápojů

 

 

 

nápoje na bázi mléka

5 000

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.

5 000

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

 

 

žvýkačky

10 000

 

 

nealkoholické nápoje na bázi anýzu

5 000

 

 

nealkoholické nápoje na bázi kokosu

5 000

 

 

a mandlí

 

 

 

nemléčné náhrady smetany a mléka

5 000

 

 

trvanlivá smetana a trvanlivá smetana

5 000

 

 

se sníženým obsahem tuku

 

E475

Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

10 000

 

(z jedlých tuků)

emulzní likéry

5 000

 

 

výrobky z vajec

1 000

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg․l_-1 resp. mg.kg-1

 

 

práškové náhrady mléka do teplých nápojů

500

 

 

žvýkačky

5 000

 

 

emulgované tuky

5 000

 

 

nemléčné náhrady mléka a smetany

5 000

 

 

cukrovinky

2 000

 

 

deserty

2 000

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.

5 000

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

 

 

obilné snídaně typu „Granola"

10 000

E476

Polyglycerol-polyricin-oleát

mlékárenské máslo, roztíratelné, směsné roztíratelné a tekuté emulgované tuky s obsahem tuku nejvýše 41 %, podobné roztíratelné výrobky s obsahem tuku méně než 10 %

4 000

 

 

dresingy

4 000

 

 

čokoláda, čokoládové bonbony

a cukrovinky na bázi čokolády nebo

kakaa

5 000

E477

Estery propan-1,2-diolu s mastnými kyselinami (z jedlých tuků)

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

5 000

 

 

emulgované tuky pro pekařské účely

10 000

 

 

nemléčné náhrady mléka a smetany

5 000

 

 

práškové náhrady mléka do teplých nápojů

1 000

 

 

mražené krémy, zmrzliny

3 000

 

 

cukrovinky

5 000

 

 

deserty s výjimkou mražených krému a zmrzlin

5 000

 

 

přípravky nahrazující smetanu ke šlehání

30 000

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.

1 000

E479b

Směsný produkt interakce tepelně oxidovaného sojového oleje s mono-a diglyceridy mastných kyselin z jedlých tuků

roztíratelné, směsné roztíratelné

a tekuté emulgované tuky pro smažení

5 000

E481 E482

Stearoyl-2-laktylát sodný

Stearoyl-2-laktylát vápenatý jednotlivě nebo

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

5 000

 

 

předvařená rýže

4 000

 

 

obilné snídaně

5 000

 

 

emulzní likéry

8 000

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

 

v kombinaci

snacky na bázi obilovin

2 000

 

 

žvýkačky

2 000

 

 

roztíratelné, směsné roztíratelné

10 000

 

 

a tekuté emulgované tuky

 

 

 

deserty

5 000

 

 

cukrovinky

5 000

 

 

práškové náhrady mléka do teplých

3 000

 

 

nápojů

 

 

 

snacky na bázi obilovin a brambor

5 000

 

 

masové konzervy z mletého a mělněného masa

4 000

 

 

práškové směsi pro přípravu teplých

2 000

 

 

nápojů

 

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.

2 000

 

 

chléb (kromě druhů uvedených v části 2)

3 000

 

 

alkoholické nápoje s obsahem alkoholu

8 000

 

 

méně než 15% (V/V)

 

 

 

„Mostarda di řrutta"

2 000

E483

Stearyltartarát

pečivo (kromě druhů uvedených v příloze č. 6 k této vyhlášce)

4 000

 

 

deserty

5 000

E491

Sorbitanmonostearát

jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské

10 000

E492

Sorbitantristearát

výrobky

 

E493 E494 E495

S orbitanmonolaurát Sorbitanmonooleát S orbitanmonopalmitát

sladké desertní omáčky (toppingy) a polevy pro jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky

5 000

 

 

rosoly (pouze E 493)

25

 

(jednotlivě nebo

roztíratelné, směsné roztíratelné

10 000

 

v kombinaci)

a tekuté emulgované tuky

 

 

 

nemléčné náhrady mléka a smetany

5 000

 

 

práškové náhrady mléka do teplých

5 000

 

 

nápojů

 

 

 

tekuté koncentráty z čaje, tekuté koncentráty výluhů z ovoce a z bylin

500

 

 

mražené krémy, zmrzliny

500

 

 

deserty s výjimkou mražených krémů a zmrzlin

5 000

 

 

cukrovinky na bázi cukru

5 000

 

 

čokoláda a cukrovinky na bázi čokolády a kakaa (pouze E 492)

10 000

 

 

emulgované studené omáčky

5 000

 

 

droždí

NM

 

 

žvýkačky

5 000

 

 

potraviny pro zvláštní lékařské účely stanovené vyhláškou č. 54/2004 Sb.

5 000

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

E512

Chlorid cínatý

konzervovaný bílý chřest v plechovkách a sklenicích

25 jako cín

E520 E521 E522 E523

Síran hlinitý Síran sodno-hlinitý Síran draselno-hlinitý Síran amonno-hlinitý jednotlivě nebo v kombinaci

vaječný bílek

30

 

 

proslazené, v cukru obalené nebo glazované ovoce a zelenina

200 jako hliník

E535

E536 E538

Hexakyanoželeznatan sodný

(synonymum: ferrokyanid sodný) Hexakyanoželeznatan draselný (synonymum: ferrokyanid draselný) Hexakyanoželeznatan vápenatý (synonymum: ferrokyanid vápenatý) jednotlivě nebo v kombinaci

sůl a náhrady soli

20 jako ferrokyanid draselný

E541

Hydrogenfosforečnan sodnohlinitý

jemné pečivo (pouze „scones" a piškotové pečivo)

1 000 jako hliník

E551 E552 E 533 a

E 553 b

E554

E555

E556

E559

Oxid křemičitý Křemičitan vápenatý Křemičitany hořečnaté

(i) křemičitanhořečnatý

(ii) trisilikát hořečnatý(prostý azbestu)Talek (prostý azbestu)(synonymum: Mastek)KřemičitansodnohlinitýKřemičitandraselnohlinitýKřemičitanvápenatohlinitýKřemičitan hlinitý(synonymum: Kaolin)

aromata (pouze E 551)

50 000

 

 

rýže(pouze E 553 b)

NM

 

 

suché práškovité potraviny (včetně cukrů)

10 000

 

 

jedlá sůl a náhrady soli

10 000

 

 

plátkované nebo strouhané tvrdé, polotvrdé a tavené sýry

10 000

 

 

plátkované nebo strouhané náhrady sýra a náhrady taveného sýra

10 000

 

 

žvýkačky (pouze E 553 b)

NM

 

 

drobné masné výrobky (pouze E 553 b a pouze k ošetření povrchu)

NM

 

 

koření

30 000

 

 

cukrovinky kromě čokolády (pouze k ošetření povrchu)

NM

 

 

výrobky pro vymazání pečicích plechů tukem

30 000

 

 

tabletované potraviny

NM

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

E579

Glukonát železnatý

olivy ztmavlé oxidací

150 jako železo

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

E585

Mléčnan železnatý

olivy ztmavlé oxidací

150 jako železo

E620 E621 E622 E623 E624 E625

Kyselina glutamová Glutamát sodný Glutamát draselný Glutamát vápenatý Glutamát amonný Glutamát horečnatý

potraviny obecně

(kromě nápojů a potravin uvedených v § 4 odst. 3, potravin pro zvláštní kojeneckou a dětskou výživu a potravin uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce)

10 000 jako kyselina glutamová

 

jednotlivě nebo v kombinaci

kořenící a ochucovací přípravky

NM

E626 E627 E628 E629

Kyselina guanylová Guanylát sodný Guanylát draselný Guanylát vápenatý

potraviny obecně

(kromě potravin uvedených v části 1 oddíle C odstavci 3, části 2 a 3)

500 jako kyselina guanylová

E630 E631 E632 E633 E634

Kyselina inosinová Inosinát sodný Inosinát draselný Inosinát vápenatý Vápenaté soli 5'-ribonuldeotidů

kořenící a ochucovací přípravky

NM

E635

Sodné soli 5'-ribonukleotidů jednotlivě nebo v kombinaci

 

 

E650

Octan zinečnatý

žvýkačky

1 000

E900

Dimethylpolysiloxan

džemy, rosoly, marmelády a podobné výrobky z ovoce, zahuštěné zeleninové protlaky včetně těchto výrobků se sníženou energetickou hodnotou

10

 

 

polévky a vývary

10

 

 

tuky a oleje pro smažení

10

 

 

cukrovinky (kromě čokolády)

10

 

 

nealkoholické ochucené nápoje

10

 

 

a nápojové koncentráty k jejich

 

 

 

přípravě

 

 

 

ananasová šťáva

10

 

 

sterilované ovoce a zelenina

10

 

 

směs k přípravě šlehaného těsta

a k obalování potravin před smažením

10

 

 

žvýkačky

100

 

 

aromata

10

 

 

cider kromě „cidre bouché"

10

 

 

„Sod... Saft"

10

E901

Včelí vosk bílý a žlutý

cukrovinky (pouze k leštění povrchu)

NM

E902 E904

Kandelilový vosk Šelak

čokoláda a drobné jemné a trvanlivé pečivo s čokoládovou polevou (pouze k leštění povrchu)

NM

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

 

 

snacky (pouze k leštění povrchu)

NM

 

 

ořechová jádra

(pouze k leštění povrchu)

NM

 

 

zrnková káva (pouze k leštění povrchu)

NM

 

 

čerstvé ovoce (skupina citrusových plodů, melouny, jablka, hrušky, broskve, ananasy) (pouze k ošetření povrchu)

NM

 

 

aromata pro nealkoholické ochucené nápoje (pouze u E 901)

200 v ochucených nápojích

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě

NM

 

 

balené oplatky ke zmrzlině (pouze u E 901 a pouze pro leštění povrchu)

NM

E903

Karnaubský vosk

vařená vejce ve skořápce (k ošetření povrchu)

NM

 

 

leštící látka pouze pro:

 

 

 

- cukrovinky (včetně čokolády)

500 1200 (jen pro žvýkačky)

 

 

- drobné jemné a trvanlivé pečivo s čokoládovou polevou

200

 

 

- snacky

200

 

 

- ořechová jádra

200

 

 

- zrnková káva

200

 

 

- doplňky stravy

200

 

 

- čerstvé citrusové ovoce, melouny, jablka, hrušky, broskve, ananasy (pouze k ošetření povrchu)

200

E905

Mikrokrystalický vosk

leštící látka pouze pro

- cukrovinky (včetně čokolády)

500 1200 (jen pro žvýkačky)

 

 

- drobné jemné a trvanlivé pečivo s čokoládovou polevou

200

 

 

- snacky

200

E912

Estery montanových

- ořechová jádra

200

E914

kyselin Oxidovaný polyetylénový vosk

- zrnková káva

200

E927b

Močovina

(synonymum:

Carbamid)

- doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb.

200

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

E943 a E943 b E944

Butan

Isobutan

Propan

- čerstvé citrusové ovoce, melouny, jablka, hrušky, broskve, ananasy (pouze k ošetření povrchu)

200

 

 

emulgované spreje na bázi vody

NM

E950 E951 E957

Acesulfam K

Aspartam

Thaumatin

žvýkačky

(pouze pro zvýraznění chuti)**

800

 

 

žvýkačky

(pouze pro zvýraznění chuti)**

2 500

 

 

žvýkačky

(pouze pro zvýraznění chuti)**

10

 

 

ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody (pouze pro zvýraznění chuti)

0,5

 

 

deserty na bázi mléka nebo bez mléka (pouze pro zvýraznění chuti)

5

E959

Neohesperidin DC

žvýkačky

(pouze pro zvýraznění chuti)**

150

 

 

margariny a směsné emulgované tuky (pouze pro zvýraznění chuti)

5

 

 

masné výrobky

(pouze pro zvýraznění chuti)

5

 

 

ovocné rosoly (pouze pro zvýraznění chuti)

5

 

 

výrobky z rostlinných bílkovin (pouze pro zvýraznění chuti)

5

E961

Neotam

ochucené nápoje na bázi vody se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

mléčné nápoje a nápoje na bázi mléka nebo ovocné šťávy se sníženou energetickou hodnotou a bez přidaného cukru (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

snacky v podobě ochucených balených suchých výrobků na bázi škrobu a ořechů s polevou (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

cukrovinky na bázi škrobu se sníženou energetickou hodnotou nebo bez přidaného cukru (látka zvýrazňující chuť)

3

 

 

cukrovinky pro osvěžení dechu bez přidaného cukru (látka zvýrazňující chuť)

3

 

 

pastilky pro osvěžení dechu s výraznou příchutí bez přidaného cukru (látka zvýrazňující chuť)

3

Číslo E

Přídatná látka

Potravina nebo skupina potravin

NPM# mg.l_-1 resp. mg.kg-1

 

 

žvýkačky s přidaným cukrem (látka zvýrazňující chuť)

3

 

 

džemy, rosoly a marmelády se sníženou energetickou hodnotou (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

omáčky (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v tekuté formě (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v pevné formě (látka zvýrazňující chuť)

2

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. na bázi vitaminů nebo minerálních látek a dodávané ve formě sirupu nebo žvýkacích tablet (látka zvýrazňující chuť)

2

E999

Extrakt z kvilaje

ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody

200 jako bezvodý extrakt

 

 

cider kromě „cidre bouché"

200 jako bezvodý extrakt

E 1201 E 1202

Polyvinylpyrrolidon

Polyvinylpoly-

pyrrolidon

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a potahovaných tablet

NM

E 1203

Polyvinylalkohol

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a tobolek

18 000

E 1204

Pullulan

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. ve formě tablet a potahovaných tablet

NM

 

 

mikrocukrovinky na osvěžení dechu ve formě plátků

NM

E 1452

Škrobový oktenyl-sukcinát hlinitý (SAOS)

vitaminové přípravky stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. ve formě tobolek v doplňcích stravy

35000 doplňku stravy

E 1505

Triethylcitrát

sušený vaječný bílek

NM

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. ve formě tobolek a tablet

3 500

E 1518

Trioctan glycerinu (triacetin)

žvýkačky

NM

E907

Hydrogenovaný poly-1-decen

leštící látka pouze pro - cukrovinky

2 000

 

 

- sušené ovoce

2 000

 

Poznámka:

# Nejvyšší povolené množství.

##Nezbytné množství.

* Tyto látky nelze použít pro výrobu dehydratovaných potravin určených k rehydrataci při spotřebě.

** Při použití přídatných látek E 950, E 951, E 957 aE 959 k výrobě žvýkaček v kombinaci musí být množství každé z látek úměrně sníženo tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.

*** Oleoresiny z koření jsou definovány jako směs těkavého oleje a pryskyřičnatých látek vyextrahovaných z koření po odpaření extrakčního rozpouštědla.

_________

4)

Vyhláška č. 225/2008 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, ve znění vyhlášky č. 352/2009 Sb.“.

 

4.

V příloze č. 3 položka „Balené polotovary z čerstvě mletého masa“ zní:

Balené polotovary z čerstvě mletého masa

E261

octan draselný

NM

 

E 262 (i)

octan sodný

NM

 

E 262 (ii)

hydrogenoctan sodný

NM

 

E300

kyselina askorbová

NM

 

E301

askorbát sodný

NM

 

E302

askorbát vápenatý

NM

 

E325

mléčnan sodný

NM

 

E326

mléčnan draselný

NM

 

E330

kyselina citrónová

NM

 

E331

citráty sodné

NM

 

E332

citráty draselné

NM

 

E333

citráty vápenaté

NM.“.

 

5.

V příloze č. 3 se na konci tabulky doplňuje nová položka „Neochucené kysané smetanové výrobky s živou kulturou a náhražky o obsahu tuku nižším než 20 %“, která zní:

Neochucené kysané

E406

agar

NM

smetanové výrobky

E407

karagenan

NM

s živou kulturou a

E410

karubin

NM

náhražky o obsahu tuku

E412

guma guar

NM

nižším než 20%

E415

xanthan

NM

 

E440

pektiny

NM

 

E460

celulosa

NM

 

E466

karboxymethylcelulosa

NM

 

E471

mono- a diglyceridy mastných kyselin

NM

 

E 1404

oxidovaný škrob

NM

 

E 1410

fosfát škrobu

NM

 

E 1412

zesíťovaný fosfát škrobu

NM

 

E 1413

fosfát zesíťovaného fosfátu škrobu

NM

 

E 1414

acetylovaný zesíťovaný fosfát škrobu

NM

 

E 1420

acetylovaný škrob

NM

 

E 1422

acetylovaný zesíťovaný adipát škrobu

NM

 

E 1440

hydroxypropylether škrobu

NM

 

E 1442

hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu

NM

 

E 1450

sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu

NM

 

E 1451

acetylovaný oxidovaný škrob

NM.“.

 

6.

V příloze č. 6 se na konci tabulky č. 2 doplňují nové položky, které znějí:

Analogy výrobků z ryb na bázi mořských řas

1 000

500

-

-

-

-

Pivo v KEG sudech obsahující více než 0,5 % přidaného fermentovatelného cukru a/nebo ovocné šťávy či koncentrátů

200

200

 

400

 

 

Neloupané čerstvé citrusové plody (pouze k ošetření povrchu)

20

-

-

-

-

-

Doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v sušené formě s obsahem přípravků vitaminu A a kombinací vitaminu AaD

-

-

-

1 000 ve výrobku určeném k přímé spotřebě

-

-

 

7.

V příloze č. 6 se na konci tabulky č. 4 doplňují nové položky, které znějí:

borůvky (pouze Vaccinium corymbosum)

10

skořice (pouze Cinnamomum ceylanicum)

150.“.

 

8.

V příloze č. 6 tabulka č. 5 zní:

Analogy výrobků z ryb na bázi mořských řas

1 000

500

-

-

-

-

Pivo v KEG sudech obsahující více než 0,5 % přidaného fermentovatelného cukru a/nebo ovocné šťávy či koncentrátů

200

200

 

400

 

 

Neloupané čerstvé citrusové plody (pouze k ošetření povrchu)

20

-

-

-

-

-

Doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb. v sušené formě s obsahem přípravků vitaminu A a kombinací vitaminu AaD

-

-

-

1 000 ve výrobku určeném k přímé spotřebě

-

-“.

 

9.

Příloha č. 7 zní:

Příloha č. 7 k vyhlášce č. 4/2008 Sb.

 

Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití,

 

Číslo E

Antioxidant

Potravina nebo skupina potravin

NPM mg.kg

E310 E311 E312 E319

E320

E321

Propylgalát

Oktylgalát

Dodecylgalát

Terciární butyl-hydrochinon (TBHQ)

Butylhydroxyanisol (BHA)

Butylhydroxytoluen (BHT)

tuky a oleje pro výrobu tepelně opracovaných potravin

oleje a tuky na smažení, kromě oleje z olivových výlisků

sádlo; rybí tuk; hovězí lůj, drůbeží tuk a skopový lůj

200*

(galáty, TBHQ a BHA jednotlivě nebo v kombinaci)

100* (BHA)

obojí vyjádřeno na tuk

 

 

směsi pro přípravu moučníků

snacky na oázi obilovin

sušené mléko pro prodejní automaty

sušené polévky a vývary

omáčky

sušené maso

zpracovaná ořechová jádra předvařené obiloviny

200 (galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo v kombinaci) vyjádřeno na tuk

Číslo E

Antioxidant

Potravina nebo skupina potravin

NPM mg.kg

 

 

kořenící a odlučovací přípravky

200

(galáty, a BHA jednotlivě nebo v kombinaci)

vyiádřeno na tuk

 

 

sušené brambory

25

(galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo v kombinaci)

 

 

žvýkačky

400 (galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo v kombinaci)

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb.

400 (galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo v kombinaci

 

 

vonné silice

1 000 (galáty, TBHQ,BHT a BHA jednotlivě nebo v kombinaci)

 

 

látky určené k aromatizaci jiné než vonné silice

100* (galáty jednotlivě nebo v kombinaci)

200

(TBHQ a BHA jednotlivě nebo v kombinaci)

E315 E316

Kyselina erythorbová

(synonymum:

kyselina

masné výrobky nasolené či naložené do solící směsi a masné konzervy

500 (jako kyselina erythorbová)

 

isoaskorbová)

Erythorban sodný (synonymum:

rybí konzervy a polokonzervy

1 500 (jako kyselina erythorbová)

 

isoaskorbát sodný)

zmrazené a hluboce zmrazené ryby s červenou kůží

1 500 (jako kyselina erythorbová)

E392

Rozmarýnové extrakty

rostlinné oleje (kromě panenských olejů a olivových olejů) a tuky s obsahem polynenasycených mastných kyselin vyšším než 15 % hmotnostních z celkového množství mastných kyselin pro použití v tepelně neošetřených potravinářských výrobcích

30

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyjádřeno na tuk

 

 

rybí oleje a olej z mořských řas

50

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

Číslo E

Antioxidant

Potravina nebo skupina potravin

NPM mg.kg

 

 

hovězí a ovčí lůj, drůbeží a vepřový tuk

50

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

tuky a oleje pro profesionální výrobu tepelně ošetřených potravin

50

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

fritovací oleje a fritovací tuk, kromě olivového oleje a oleje z výlisků oliv

50

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

snacky na bázi obilovin, brambor nebo škrobu

50

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

omáčky

100

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

jemné pekárenské výrobky

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

doplňky stravy stanovené vyhláškou č. 225/2008 Sb.

400

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

 

 

sušené brambory

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

 

 

vaječné výrobky

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

Číslo E

Antioxidant

Potravina nebo skupina potravin

NPM mg.kg

 

 

žvýkačky

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

 

 

mléko v prášku pro použití v prodejních automatech

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

koření a ochucovadla

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

zpracované ořechy

200

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

dehydrované polévky a vývary

50

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

 

 

sušené maso

150

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

 

 

masné a rybí výrobky, kromě sušeného masa a sušených masných výrobků

150

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

vyiádřeno na tuk

 

 

sušené masné výrobky

100

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

 

 

potravinářská aromata

1 000

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

Číslo E

Antioxidant

Potravina nebo skupina potravin

NPM mg.kg

 

 

sušené mléko pro výrobu zmrzliny

30

(jako součet karnosolu a karnosolové kyseliny)

E586

4-hexylresorcinol

čerství, zmrazení a hluboko zmrazení korýši

2

zbytkové množství v mase korýšů

 

Poznámka:

Pokud jsou galáty, TBHQ, BHA aBHT použity v kombinaci, musí být jejich jednotlivá množství úměrně snížena tak, aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.".

10.

V příloze č. 8 položka „Polyethylenglykol 6000“ zní:

E 1521

Polyethylenglykol

sladidla.“.

 

11.

V příloze č. 9 se na konci tabulky č. 4 doplňuje nová položka, která zní:

E 920

L-cystein

sušenky pro kojence a malé děti

1 000.“.

 

12.

Příloha č. 10 zní:

Příloha č. 10 k vyhlášce č. 4/2008 Sb.

 

Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

 

Tabulka č. 1

Seznam extrakčních rozpouštědel povolených při výrobě potravin a podmínky jejich použití

 

Látka

Podmínky použití

NPM reziduí rozpouštědla v extrahované potravině mg.kg1

Hexan *

Výroba nebo frakcionace tuků a olejů, výroba kakaového másla

1

v tuku, oleji či kakaovém prášku

 

Výroba či frakcionace bílkovinných produktů a odtučněných mlýnských výrobků

10

v bílkovinném produktu či mlýnském výrobku 30

v odtučněném sojovém produktu při prodeji spotřebiteli

Látka

Podmínky použití

NPM reziduí rozpouštědla v extrahované potravině mg.kg1

 

Výroba odtučněných obilních klíčků

5

v odtučněných klíčcích

Methylacetát

Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů

20

v kávě a čaji

 

Výroba cukru z melasy

1

v cukru

Ethylmethyl -keton, synon. butan-2-on

Frakcionace tuků a olejů

5

v tuku či oleji

 

Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů

20

v kávě a čaji

Dichlormethan

Výroba kávy a čaje bez kofeinu nebo se sníženým obsahem kofeinu nebo odstraňování senzoricky nežádoucích látek a hořčin z těchto produktů

2

v pražené kávě 5

v čaji

Methanol

Výroba potravin

10

v potravině

Propan-2-ol synon. isopropylalkohol

Výroba potravin

10

v potravině

Dimethylether

Výroba odtučněných bílkovinných potravin živočišného původu

0,009

v odtučněné bílkovinné potravině

Poznámka:

* Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.

 

Tabulka č. 2

 

Nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině

 

Látka

NPM reziduí rozpouštědla v potravině při použití extrakčních rozpouštědel při přípravě látek určených k aromatizaci z přírodních aromatických surovin mg.kg"1

diethylether

2

hexan*

1

methylacetát

1

butan-l-ol

1

butan-2-ol

1

ethylmethylketon

1

dichlormethan

0,02

1,1,1,2-tetrafluorethan

0,02

propanol

1

cyklohexan

1

methanol

1,5

propan-2-ol

1

 

Poznámka:

* Hexanem se ve smyslu této vyhlášky rozumí směs acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících 6 uhlíkových atomů, a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C.“.

Čl. II

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. června 2011.

Ministr:

doc. MUDr. Heger, CSc., v. r.