1. | V názvu a v úvodní větě se slova „§ 18 písm. a), d), h), i), j) a k)“ nahrazují slovy „§ 18 odst. 1 písm. a), b), e), f), g) a h)“. |
2. | V § 3 odst. 1 úvodní části ustanovení, v § 7 odst. 1 úvodní části ustanovení a v § 11 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova „zvláštní vyhlášce1)“ nahrazují slovy „vyhlášce o způsobu označování potravin2)“. Poznámka pod čarou č. 2 zní: „2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.“. Poznámka pod čarou č. 1 se zrušuje. |
3. | V § 3 odst. 3 se slova „5 % hmotnostních čokolády, přičemž čokoládu je přípustné nahradit kakaovou hmotou, kakaem, odtučněným kakaem s přídavkem nebo bez přídavku kakaového másla, avšak obsah odtučněného kakaového prášku musí odpovídat nejméně 5 % hmotnostním čokolády“ nahrazují slovy „20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku“. |
4. | V § 5 písm. j) se slova „sójová bílkovina“ nahrazují slovem „potravina“. |
5. | V § 5 se na konci textu písmene k) doplňují slova „nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace“. |
6. | V § 5 se na konci písmene k) tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena l) až n), která znějí: „l) | natto – sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek, | m) | sójovou omáčkou – sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice, | n) | miso – sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.“. |
|
7. | V § 12 se doplňuje odstavec 4, který zní: „(4) Pro použití v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L․) semenného, olejného typu pocházející z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.“. |
8. | Příloha č. 4 zní: „Příloha č. 4 k vyhlášce č. 329/1997 Sb. Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny Druh | Skupina | Podskupina | Luštěnina | hrách žlutý hrách zelený čočka velkozrnná čočka drobnozrnná fazole bílé fazole barevné cizrna bob sója | předvařené loupané celé loupané půlené | Mlýnský výrobek z luštěnin | mouky vločky vlákninový koncentrát | | Sójový výrobek | sójový nápoj zakysaný sójový výrobek tofu sojanéza tempeh natto sójová omáčka miso “. | |
|
9. | V příloze č. 6 tabulka 3 zní: „Tabulka 3 Sójový výrobek | Bílkovina v % hmotnosti min. | Tuk v sušině v % hmotnosti max. | Sušina v % hmotnosti min. | Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 | Sójový nápoj v prášku | 20,0 | 30,0 | 90,0 | Zakysaný sójový výrobek | 2,5 | 50,0 | 8,0 | Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 | Sojanéza | 1,0 | | | Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 | Miso | 9,0 | | | Sójová omáčka | 2,3 | | | Natto | 15,0 “. | | |
|
10. | Příloha č. 7 zní: „Příloha č. 7 k vyhlášce č. 329/1997 Sb. Členění olejnatých semen na druhy, skupiny a podskupiny Druh | Skupina | Podskupina | Olejnaté semeno | mák | modrý | bílý | barevný* | slunečnice | | tykev | | sezam | | len | | hořčice | bílá | | černá |
*barevný: šedý, oranžový, okrový, růžový “. |
11. | Příloha č. 9 zní: „Příloha č. 9 k vyhlášce č. 329/1997 Sb. Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu Barva semen | modrá | nejvýše 0,2 % hmotnosti máku bílého | bílá nebo směs barev | nad 0,2 % hmotnosti máku bílého | Vlhkost | 1. jakost 2. jakost | nejvýše 8,0 % hmotnosti nejvýše 10,0 % hmotnosti | Semena nevybarvená tmavá až černá | nejvýše 5,0 % hmotnosti | Příměsi a nečistoty celkem | nejvýše 8,0 % hmotnosti | z toho: | a) semena nevyzrálá rezavé barvy | nejvýše 5,0 % hmotnosti | | b) poškozená semena | nejvýše 3,0 % hmotnosti | | c) nečistoty | celkem 1.jakost | nejvýše 0,2 % hmotnosti | | | celkem 2. jakost | nejvýše 1,0 % hmotnosti | | d) semena blínu černého (Hyoscyamus niger L.) | nejvýše 0,00 % hmotnosti | | e) semena laskavce a merlíku | nejvýše 0,2 % hmotnosti | | f) anorganické nečistoty | nejvýše 0,0 % hmotnosti | | g) obsah kadmia | nejvýše 0,8 mg/kg | | h) obsah arsenu | nejvýše 0,1 mg/kg | | i) obsah rtuti | nejvýše 0,012 mg/kg | | j) obsah olova | nejvýše 1,0 mg/kg | | k) obsah morfinových alkaloidů | nejvýše 25 mg/kg |
Tabulka 2 - Ostatní semena Semeno | Vlhkost | Příměsi | Nečistoty | | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše | Slunečnice (Heliantus annus L.) | 8,0 | 4,0 | 1,0 | tykve (Cucurbita) | 10,0 | 4,0 | 1,0 | Sezamu (Sesamum indicum L.) | 10,0 | 4,0 | 1,0 | Lnu (Linum usitatissimum L.) | 9,0 | 2,0 | 1,0 | hořčice (Sinapis alba L., Brassica nigra L., Brassica juncca L.) | 10,0 | 3,0 | 0,5 | Světlice barvířské (Carthamus tinctorius L.) | 10,0 | 4,0 | 1,0“. |
|