60
SMĚRNICE
Ústřední rady odborů o postavení a úkolech ROH při společenské
kontrole závodního stravování a při zabezpečování jeho rozvoje
Závodní stravování je nedílnou součástí péče o pracující. Jeho posláním je zabezpečovat ve všech pracovních směnách stravu odpovídající zásadám správné výživy a tím pomáhat k obnově sil pracovníků a upevňování jejich zdraví.
VIII. všeodborový sjezd ve svém usnesení položil důraz na nutnost věnovat významnou pozornost závodnímu stravování. Odborové orgány musí působit ke zvýšení kultury a hygienické úrovně stolování, sortimentu a kvality jídel a usilovat o to, aby se podávalo více teplých jídel o přestávkách, a to v druhých i třetích směnách; při sestavování kolektivních smluv působit na rozšíření sítě závodních jídelen, kantýn a automatů pro rychlé občerstvení na pracovištích a současně dbát, aby se lépe využívalo prostředků z fondu kulturních a sociálních potřeb ve prospěch závodního stravování.
Úkolem odborových orgánů všech stupňů tedy je iniciativně působit k rozvoji a zkvalitňování závodního stravování a provádět společenskou kontrolu orgány Revolučního odborového hnutí nad jeho zabezpečováním.
Při této činnosti vycházejí odborové orgány z nařízení vlády ČSSR č. 25/1974 Sb., o závodním stravování, stanov ROH a metodických pokynů ministerstva obchodu ČSR a ministerstva obchodu SSR vydaných v dohodě s Českou odborovou radou a Slovenskou odborovou radou․ Při plnění úkolů na úseku závodního stravování odborové orgány úzce spolupracují se státními a hospodářskými orgány a aktivně podporují jejich opatření v dalším rozvoji závodního stravování.
Na podporu rozvoje a zkvalitňování závodního stravování a k prohlubování systému společenské kontroly ROH při jeho zabezpečování podle § 20 nařízení vlády ČSSR č. 25/1974 Sb., o závodním stravování (dále "nařízení vlády"), a v souladu s ustanovením § 140 zákoníku práce Ústřední rada odborů stanoví: