(1) | Zelenina, ovoce a vinné hrozny se posuzují podle ČSN 46 3000 — Společná ustanovení pro ovoce a zeleninu (ovoce čerstvé, zelenina čerstvá) — a podle ustanovení této vyhlášky. Jakost výrobků se posuzuje a hodnotí podle těchto technických norem: košťálová zelenina (brukev,kadeřávek, kapusta hlávková, kapusta růžičková, květák, brokolice, zelí hlávkové | ČSN 46 3110 | kořenová zelenina (celer, černý kořen, červená řepa (cvikla), karotka a mrkev, křen, ovesný kořen, pastinák, petržel, ředkev, ředkvička, vodnice) | ČSN 46 3120 | listová zelenina (čínské zelí, hlávkový salát, polníček, reveň, rychlené puky salátové čekanky, špenát, štěrbák) | ČSN 46 3130 | lusková zelenina (fazolové lusky, hrachové lusky) | ČSN 46 3140 | plodová zelenina (lilek, melouny cukrové, melouny vodové, okurky nakládačky, okurky salátové, paprika zeleninová, rajčata, tykev, patisony) | ČSN 46 3150 | cibulová zelenina (cibule kuchyňská, cibule k řezu, cibule šalotka, česnek, pažitka, pór) | ČSN 46 3160 | chřest | ČSN 46 3170 | kukuřice jedlá | ČSN 46 3171 | kopr | ČSN 46 3172 | jahody zahradní | ČSN 46 3031 | jádrové ovoce (jablka, hrušky, jeřabiny, kdoule, mišpule) | ČSN 46 3010 | padaná jablka | ČSN 46 3011 | peckové ovoce (broskve, meruňky, mirabelky, pološvestky, renklody, slívy, švestky pravé, třešně, višně) | ČSN 46 3020 | bobulové ovoce (angrešt, maliny, ostružiny, rybíz bílý, červený a černý) | ČSN 46 3030 | skořápkové ovoce (kaštany jedlé, lískové ořechy, nezralé mandle a zralé čerstvé mandle, zelené [nezralé] vlašské ořechy, zralé čerstvé vlašské ořechy a zralé suché vlašské ořechy) | ČSN 46 3050 | stolní hrozny révy vinné | ČSN 46 3041 | hrozny hybridů | ČSN 46 4042 |
|