Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

171/1960 Sb. znění účinné od 1. 1. 1961 do 31. 3. 1964

171

 

VYHLÁŠKA

vlády Československé socialistické republiky a Ústřední rady odborů

ze dne 25. listopadu 1960

o závodním stravování

 

S budováním vyspělé socialistické společnosti, v níž stálý růst společenské produktivity práce a podstatný vzestup zemědělské výroby jsou základem k zabezpečení soustavného zvyšování životní úrovně pracujících, vystupuje do popředí zvýšená péče o pracující.

 

Jednou z forem této péče je závodní stravování, jehož základním posláním je zabezpečovat v souvislosti s prací v zaměstnání pracujícím stravu, která odpovídá zásadám správné výživy a svým složením a množstvím pomáhá co nejvíce k obnově pracovní síly a k upevnění zdraví pracujících.

 

Převod závodních jídelen a kantýn do řízení a péče hospodářských a rozpočtových organizací a příslušných organizací Revolučního odborového hnutí zajišťuje bezprostřední vliv pracujících na řízení, správu a kontrolu závodního stravování a vytváří tím předpoklady pro zvyšování jeho úrovně.

 

Vláda Československé socialistické republiky společně s Ústřední radou odborů stanoví:

Č Á S T I

Organizace závodních jídelen (§ 1)

§ 1

Zřízení, změny a zrušení závodních jídelen, kantýn a pomocných hospodářství

 

(1)

V souladu s potřebami a péčí o pracující zřizují a provozují hospodářské organizace, zvláštní rozpočtové, rozpočtové a jiné organizace (dále jen "organizace") závodní jídelny, kantýny - bufety (dále jen "kantýny") a pomocná hospodářství a zajišťují plánovitě rozšiřování jejich kapacity a rozvoj jejich služeb.

(2)

Závodní jídelny, kantýny a pomocná hospodářství se zřizují na návrh závodního výboru základní organizace Revolučního odborového hnutí (dále jen "závodní výbor") po vyjádření okresního národního výboru a se souhlasem okresní odborové rady.

(3)

Závodními jídelnami se rozumějí:

a)

Samostatné závodní jídelny s přípravou a výdejem jídel (včetně dietních jídel) pro vlastní zaměstnance. Samostatné jídelny také na základě smlouvy mezi příslušnými organizacemi, uzavřené se souhlasem příslušných závodních výborů, zajišťují přípravu jídel pro strávníky z organizací, které si zřídily pouze jídelny bez přípravy jídel, nebo přijímají strávníky z jiných organizací, v nichž z vážných důvodů není zatím závodní jídelna zřízena. Nedojde-li mezi organizacemi k dohodě, řeší rozpory okresní odborová rada po vyjádření okresního národního výboru.

b)

Sdružené závodní jídelny s přípravou a výdejem jídel (včetně dietních jídel)․ Sdružené závodní jídelny se zřizují v místě, kde je více malých organizací, pro jejichž zaměstnance nelze zajistit závodní stravování jiným způsobem. Sdružené jídelny zřizují organizace na základě smlouvy, v níž se stanoví, která z organizací sdruženou závodní jídelnu bude provozovat. Provozovatelem sdružené závodní jídelny může být také místní národní výbor.

c)

Jídelny bez přípravy jídel a s jejich dovozem z jiných závodních jídelen.

(4)

Organizace mohou zřídit buď závodní jídelnu, závodní jídelnu s kantýnou nebo závodní jídelnu s kantýnou a s pomocným hospodářstvím, popřípadě závodní jídelnu s pomocným hospodářstvím anebo pouze kantýnu.

(5)

Zařízení uvedená v odstavci 1 mají u hospodářských organizací a zvláštních rozpočtových organizací charakter přidruženého hospodářství, u rozpočtových organizací charakter vedlejšího hospodářství.

(6)

Při zrušení závodní jídelny, kantýny nebo pomocného hospodářství nebo při podstatné změně jejich provozu (například při dočasném vyřazení z provozu) postupuje se obdobně jako při jejich zřizování. Orgány uvedené v odstavci 2 rozhodují i o převodu strávníků do jiných závodních jídelen.

Č Á S T I I

Stravování v závodní jídelně (§ 2-5)

§ 2

Účast na závodním stravování

(1)

Stravování v závodní jídelně se mohou zúčastnit:

a)

Zaměstnanci organizace, u níž je zřízena závodní jídelna, kteří pracují nejméně polovinu pravidelné pracovní doby, učni, studující a žáci po dobu výrobní praxe nebo praktického výcviku v této organizaci a vědečtí aspiranti a brigádníci pracující v organizaci.

b)

Zaměstnanci organizace, u níž není zřízena závodní jídelna, kteří pracují nejméně polovinu pravidelné pracovní doby, dále učni, studující a žáci po dobu výrobní praxe nebo praktického výcviku, vědečtí aspiranti a brigádníci pracující v této organizaci, jestliže hromadné stravování uvedených osob bylo zajištěno smlouvou mezi příslušnými organizacemi. Jde-li pouze o stravování jednotlivých osob, stačí souhlas příslušných organizací a závodních výborů. Nemá-li organizace ve vlastní závodní jídelně dietní stravování vhodné pro druh onemocnění zaměstnance a zaměstnanec se musí stravovat v nejbližší cizí závodní jídelně s vhodným dietním stravováním, není třeba souhlasu vlastní organizace a závodního výboru.

c)

Domáčtí dělníci v závodní jídelně organizace, pro niž pracují, popřípadě v závodní jídelně jiné organizace v místě bydliště, jestliže jejich pracovní výsledky odpovídají výkonu plně zaměstnaného pracovníka.

(2)

Dále se mohou v závodních jídelnách stravovat jen se souhlasem organizace, která závodní jídelnu provozuje, a se souhlasem příslušného závodního výboru

a)

studující, pro něž není zřízena v jejich školách ani v nejbližším okolí školní jídelna (menza),

b)

funkcionáři a pracovníci organizací na pracovních cestách,

c)

důchodci, kteří nebydlí v domovech důchodců, anebo pro které není zřízena v blízkosti jejich bydliště zvláštní jídelna pro společné stravování důchodců,

d)

rodinní příslušníci zaměstnanců.

(3)

Výběrová jídla mohou být podávána jen zaměstnancům vlastní organizace nebo zaměstnancům organizací, které zřídily sdruženou závodní jídelnu.

§ 3

Zaměstnavatelský příspěvek

(1)

Organizace poskytují závodním jídelnám za zaměstnance a osoby uvedené v § 2 odst. 1, pokud odebírají v závodní jídelně základní jídla nebo základní dietní jídla, příspěvek Kčs 1,10 denně, a to na oběd nebo večeři.

(2)

V době neschopnosti k práci nebo mateřské dovolené se příspěvek poskytuje bez zřetele na to, v které závodní jídelně se zaměstnanec v této době stravuje, avšak jen tehdy, jestliže se stravoval v závodní jídelně bezprostředně před neschopností k práci nebo mateřskou dovolenou. V době zákonné dovolené na zotavenou se poskytuje příspěvek jen tehdy, stravuje-li se zaměstnanec v té závodní jídelně, v níž se stravoval před nástupem na dovolenou.

(3)

Příspěvek Kčs 1,10 se neposkytuje:

a)

stravuje-li se zaměstnanec v závodní jídelně podle norem pro výběrová jídla nebo stravuje-li se v zařízení veřejného stravování,

b)

stravuje-li se bez souhlasu organizace a závodního výboru v cizí závodní jídelně podle norem pro základní jídla,

c)

dostává-li zaměstnanec jakýkoliv jiný příspěvek (náhradu) na stravu, s výjimkou odlučného a rodinných podpor v organizovaném náboru,

d)

za rodinné příslušníky zaměstnanců.

(4)

Způsob a výši úhrady za důchodce a studující stanoví Ústřední rada odborů v dohodě se Státním úřadem sociálního zabezpečení a ministerstvem školství a kultury.

§ 4

Spotřební materiálové normy

(1)

Závodní jídelna se řídí při přípravě jídel materiálovými spotřebními normami, které stanoví Ústřední rada odborů ve spolupráci s ministerstvem vnitřního obchodu a s ministerstvem zdravotnictví pro jednotlivé cenové skupiny jídel.

(2)

Normy se stanoví zvlášť

a)

pro základní jídla, a to norma A pro cenovou skupinu závodního stravování I-II, norma B pro cenovou skupinu závodního stravování III-IV, norma C pro cenovou skupinu závodního stravování V-VI,

b)

pro základní dietní jídla,

c)

pro výběrová jídla.

§ 5

Ceny jídel

(1)

Strávníci, kteří se stravují v závodní jídelně, platí za základní jídla připravená podle spotřebních materiálových norem tyto ceny:

 

Kčs

v cenové skupině závodního stravování I 2,20

v cenové skupině závodního stravování II 2,80

v cenové skupině závodního stravování III 3,60

v cenové skupině závodního stravování IV 4,20

v cenové skupině závodního stravování V 4,80

v cenové skupině závodního stravování VI 5,50

 

(2)

Pro základní dietní jídla se stanoví ceny podle spotřebních materiálových norem.

(3)

Je-li zavedena obsluha u stolu, zvyšují se ceny podle odstavců 1 a 2 o 10 haléřů.

(4)

Strávníci, za něž organizace neposkytuje závodní jídelně zaměstnavatelský příspěvek, připlácejí k cenám podle odstavců 1 a 2 částku Kčs 1,10 a částku odpovídající poměrnému dílu úhrady odpisů základních prostředků a nákladů na poskytované služby ( § 6 odst. 4).

(5)

Ceny výběrových jídel, připravených podle norem a ceny platné pro kantýny jsou uvedeny v příslušném ceníku maloobchodních cen. 1

(6)

O cenových skupinách závodního stravování, podle kterých bude závodní jídelna vyvařovat, rozhoduje závodní výbor po projednání na schůzi strávníků.

Č Á S T I I I

Finanční a hmotné zabezpečení (§ 6)

§ 6

(1)

Organizace plánuje a zajišťuje v souladu s platnými mzdovými předpisy a normami a podle metodických pokynů Státní plánovací komise počet pracovníků, mzdový fond a osobní náklady mimo mzdový fond, dále plánuje a zajišťuje podle metodických pokynů Státní plánovací komise potřebné investice a generální opravy, jakož i veškeré prostředky pro údržbu závodní jídelny. Financování závodních jídelen upravují zvláštní předpisy ministerstva financí.

(2)

Při investiční výstavbě nových podniků je povinností příslušných investorů zajistit ve svém plánu financování výstavby závodních jídelen potřebné kapacity.

(3)

Odpisy ze základních prostředků používaných závodní jídelnou u hospodářské a zvláštní rozpočtové organizace jsou součástí vlastních nákladů organizace.

(4)

Organizace, u níž je závodní jídelna zřízena, poskytuje závodní jídelně místnosti, otop, elektřinu, plyn, páru, vodu a podle potřeby i dopravní prostředky včetně pohonných hmot, platu řidiče a závozníka pro dopravu zásob a pro dopravu jídel na pracoviště svých zaměstnanců.

(5)

Organizace, jejichž zaměstnanci se stravují v cizí závodní jídelně na základě smlouvy nebo jen se souhlasem své organizace a závodního výboru anebo jejichž zaměstnanci se dietně stravují v nejbližší cizí závodní jídelně, jsou povinny uhradit měsíčně organizacím, které tyto jídelny provozují, též poměrný díl úhrady odpisů základních prostředků a nákladů na služby poskytované podle předchozího odstavce. Výše úhrady je součástí smlouvy mezi organizacemi a může být stanovena paušálem.

(6)

U sdružené závodní jídelny poskytují příslušné organizace podle smlouvy poměrný díl úhrady nákladů na základní prostředky, poměrný díl odpisů základních prostředků a nákladů na poskytované služby té organizaci, která závodní jídelnu provozuje.

(7)

Organizace, která zřídila jídelnu bez přípravy jídel, vybavuje ji potřebným zařízením a udržuje ji v řádném stavu. Hradí též všechny náklady, včetně nákladů na dovoz jídla.

Č Á S T I V

Zásobování a provoz (§ 7-15)

§ 7

Zásobování

Dodávky zboží pro závodní jídelnu zajišťuje organizace přímo u dodavatelů v rámci plánu maloobchodního obratu. Při nákupu zboží má organizace nárok na maloobchodní srážku.

§ 8

Příprava jídel

(1)

Při přípravě jídel se řídí závodní jídelna výrobním plánem, který sestavuje denně na základě jídelního lístku a počtu předplacených druhů jídel. Podle těchto podkladů a podle spotřebních materiálových norem se provádí výpočet potřeby surovin a jejich výdej ze skladu.

(2)

Jídelní lístek sestavuje vedoucí závodní jídelny a vedoucí kuchař za účasti členů komise strávníků vždy na týden dopředu, a to zvlášť pro základní jídla, základní dietní jídla a pro výběrová jídla. Jídelní lístek musí být sestaven tak, aby odpovídal zásadám správné výživy a aby se jednotlivé druhy jídel často neopakovaly. K obědu nebo k večeři nesmí být připravován stejný druh základních, základních dietních a výběrových jídel. K jídlům je třeba podávat též saláty, syrovou zeleninu, ovoce atd.

(3)

Závodní jídelna připravuje k obědu nebo k večeři libovolný počet druhů jídel, nejméně však dva druhy základních jídel. Závodní jídelna může podle potřeby a provozních podmínek v dohodě s komisí strávníků zavést stravování i ve více cenových skupinách. Přitom musí být dodržena zásada, že v jednotlivých cenových skupinách nebudou podávány k obědu nebo k večeři tytéž druhy jídel.

(4)

Závodní jídelna si může v dohodě s komisí strávníků zvolit pro výrobu polévek a příloh kteroukoliv spotřební materiálovou normu, přičemž volba je závazná nejméně po dobu čtvrt roku.

(5)

Základní druhy surovin tvořící hlavní složku jídla a jejich množství uvedené ve spotřebních materiálových normách jsou závazné, s výjimkou uvedenou v § 9 odst. 3.

(6)

U doplňkových surovin (koření, sůl, ocet apod.) lze provádět úpravy podle chuťových zvyklostí strávníků.

(7)

Technologický postup výroby jídel uvedený u každé spotřební materiálové normy zajišťuje správnou jakost jídla a je nutno jej dodržovat.

§ 9

Spotřeba potravin

(1)

Pro spotřebu potravin na jedno jídlo podle spotřebních materiálových norem a pro jednotlivé cenové skupiny závodního stravování stanoví se tyto průměrné roční finanční limity:

a)

u základních jídel:

 

Cenová skupina Finanční limit na jedno jídlo

závodního stravování v maloobchodních cenách

 

Kčs

I

2,55

II

3,15

III

3,95

IV

4,55

V

5,15

VI

5,85

 

b)

u základních dietních jídel podle druhu onemocnění a podle spotřebních materiálových norem.

(2)

V rámci ročního finančního limitu spotřeby potravin může závodní jídelna v dohodě s komisí strávníků upravovat spotřebu potravin pro jednotlivá období podle sezónního zásobování. Stanovené roční finanční limity jsou závazné, s výjimkou uvedenou v odstavci 3.

(3)

Výsledků pomocných hospodářství, tj. surovinových i finančních výtěžků, použije závodní jídelna ve prospěch závodního stravování, ke zpestření jídelního lístku a k případnému zvyšování dávek nebo záměně potravin určených spotřebními materiálovými normami pro základní jídla. (Roční finanční limit spotřeby potravin lze překročit o celkovou roční částku rozdílů mezi pořizovacími náklady na potraviny a jejich maloobchodními cenami.)

§ 10

Provoz závodních jídelen

(1)

Na jídelním lístku se uvádí název závodní jídelny, doba platnosti, označení cenové skupiny závodního stravování, přesné názvy jídel podle spotřebních materiálových norem, váha masa a příloh, jméno vedoucího závodní jídelny, vedoucího kuchaře, dvou pověřených členů komise strávníků a lékaře (dietní instruktorky), kteří jídelní lístek schválili. Na jídelním lístku výběrových jídel se uvádějí též ceny.

(2)

Jídelní lístek musí být vyvěšen na místě strávníkům přístupném. Závodní jídelna je povinna uschovávat originály jídelních lístků po dobu jednoho roku. Jídelní lístek je nutno sestavovat tak, aby změny byly vyloučeny nebo omezeny na nejnutnější míru. Případné změny se uvádějí na jídelním lístku nejpozději den předem a musí být schváleny komisí strávníků.

(3)

Závodní jídelna podává jídla především na předplatné. Nejkratší doba předplatného je jeden týden a nejdelší jeden měsíc. Kromě toho přijímá závodní jídelna předplatné na jednotlivé obědy a večeře den předem. Závodní jídelna vrací předplatné, odhlásí-li strávník předplacené jídlo nejpozději den předem. Bližší podmínky v obou případech stanoví vedoucí závodní jídelny po dohodě s komisí strávníků. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na zaměstnance v působnosti ministerstva dopravy a spojů.

(4)

Strávníkům z jiných organizací vrací závodní jídelna pouze cenu jídla, kterou strávník zaplatil. Příspěvek Kčs 1,10 vrátí příslušné organizaci přímo.

(5)

Prodané obědy (večeře), na které organizace poskytuje příspěvek, musí být vykazovány odděleně od obědů (večeří), na které nebyl příspěvek poskytnut. Prodané i neprodané předplatní lístky musí být zúčtovány.

(6)

Jídla jsou vydávána na předplatní lístky s datem a označením závodní jídelny. Kontrola počtu vydaných pokrmů se provádí denně; podkladem jsou předplatní lístky odevzdané strávníky.

(7)

Vedoucí závodní jídelny je povinen zajistit, aby jídla byla včas připravena k výdeji a aby byla po celou dobu výdeje udržována v náležité teplotě. Výdej jídla je třeba organizovat tak, aby strávníci neztráceli čas čekáním.

(8)

Závodní jídelna je povinna zabezpečit prodej příloh a doplňků k jídlům (rýže, brambor, knedlíků, ovoce, zeleniny, salátů apod.) navíc za ceny uvedené v příslušném ceníku maloobchodních cen. 1

§ 11

Provoz kantýn

(1)

Kantýna je povinna mít na skladě sortiment zboží stanovený příslušnými předpisy.

(2)

V kantýně musí být k nahlédnutí ceník maloobchodních cen prodávaného zboží. Po skončení prodeje se provádí denně vyúčtování tržby, které se kontroluje zpravidla na základě inventury zboží. Způsob odvádění tržby stanoví vedení organizace podle platných předpisů o odvodu tržeb. Vystavené zboží musí být označeno cenami, váženo nebo měřeno v čisté váze a správné míře.

(3)

Výsledky hospodaření kantýn se používají k úhradě provozních nákladů závodní jídelny; slouží především ke zvýšení kulturní úrovně závodního stravování a nesmí jich být použito k úhradě nákladů pomocného hospodářství a ke zvýšení stanovených finančních limitů spotřeby potravin.

(4)

O finančním a hmotném zabezpečení, zásobování a kontrole kantýn platí obdobně § § 6, 7 a 19 této vyhlášky.

§ 12

Doba podávání jídel a provozní doba

Doba podávání jídel v závodních jídelnách a provozní doba v kantýnách se přizpůsobuje pracovní době nebo pracovním směnám zaměstnanců organizace; provozní doba musí být předem dohodnuta s vedením organizace a se závodním výborem.

§ 13

Prodej nápojů

V závodních jídelnách a kantýnách se prodávají nealkoholické nápoje a pivo 7o a 8o. Prodej piva vyšší stupňovitosti, lihovin a jiných alkoholických nápojů je zakázán.

§ 14

Pomocné hospodářství závodních jídelen

(1)

Pro zlepšení závodního stravování zřizuje a provozuje organizace pomocné hospodářství po schválení příslušným okresním hygienikem.

(2)

Organizace poskytuje pro provoz pomocného hospodářství prostor, základní prostředky (fondy) a potřebná zařízení.

(3)

V pomocném hospodářství se může pěstovat zelenina a ovoce, chovat drůbež, produkovat vlastní krmivo, mohou se vykrmovat vepři apod. K výkrmu vepřů a chovu drůbeže se použije především odpadků potravin a krmiva z vlastní produkce pomocných hospodářství.

(4)

Organizace může uzavřít smlouvu s jednotným zemědělským družstvem nebo jiným zemědělským závodem o využití odpadků ze závodní jídelny k výkrmu vepřů za protidodávku vepřového masa.

(5)

O provozu a hospodaření pomocného hospodářství se vede evidence odděleně od hospodaření závodní jídelny tak, aby byl získán přehled o stavech hospodářského zvířectva, o přírůstcích za sledované období, o celkové produkci a o nákladech pomocného hospodářství.

§ 15

Zdravotnické a bezpečnostní předpisy

Provozní místnosti, jejich vybavení a provoz závodních jídelen, kantýn a pomocných hospodářství musí odpovídat příslušným zdravotnickým (zejména hygienickým) a bezpečnostním předpisům.

Č Á S T V

Pracovníci závodních jídelen (§ 16-17)

§ 16

Počet pracovníků

Počet pracovníků závodní jídelny, kantýny a pomocného hospodářství se stanoví podle norem, které vydá Ústřední rada odborů v dohodě se Státní plánovací komisí.

§ 17

Povinnosti pracovníků

(1)

Závodní jídelnu, kantýnu a pomocné hospodářství řídí organizací ustanovený vedoucí; je odpovědný vedoucímu organizace, při níž je závodní jídelna zřízena, za řádné hospodaření závodní jídelny, kantýny a pomocného hospodářství, za svěřené hospodářské prostředky, za dobrou úroveň a plynulý chod svěřených zařízení.

(2)

Vedoucí kuchař řídí práci všech pracovníků svého úseku a odpovídá vedoucímu závodní jídelny za jejich řádnou činnost.

(3)

Organizace je povinna ve spolupráci se závodním výborem pečovat o soustavné zvyšování kvalifikace pracovníků závodní jídelny.

Č Á S T V I

Hospodaření a kontrola (§ 18-19)

§ 18

Hospodaření

(1)

Vznikne-li jako výsledek hospodaření závodní jídelny u hospodářské organizace zisk, je tento zisk ziskem z jiné realizace. Rozpočtové organizace odvedou zisk z hospodaření závodní jídelny do příjmů rozpočtu, zvláštní rozpočtové organizace odvedou zisk do příjmů rozpočtu svého nadřízeného orgánu.

(2)

Vznikne-li z hospodaření závodní jídelny (včetně kantýn) ztráta, která nebyla zaviněna, je u hospodářských a zvláštních rozpočtových organizací ztrátou z jiné realizace. U rozpočtových organizací uhradí ztrátu rozpočtová organizace, u níž je závodní jídelna zřízena.

§ 19

Kontrola

(1)

Kontrolu činnosti a hospodaření závodní jídelny vykonává podle příslušných předpisů organizace, která závodní jídelnu provozuje, odborové orgány všech stupňů, národní výbory a orgány státní obchodní inspekce.

(2)

Pro zápisy kontrolních orgánů o zjištěných závadách a nedostatcích musí být v závodní jídelně kontrolní kniha s průběžně očíslovanými listy, opatřená razítkem závodní jídelny. Každý kontrolní orgán je povinen po provedené kontrole učinit záznam do kontrolní knihy.

(3)

Odebere-li kontrolní orgán vzorky zboží, řádně je zajistí před záměnou (zapečetí apod.). O odebrání vzorků, které musí odpovídat příslušným ustanovením, učiní kontrolní orgán záznam v kontrolní knize a vydá závodní jídelně potvrzení. Podle jeho rozhodnutí může být zboží, jehož vzorky odebral, vzato z prodeje, dokud nedojdou výsledky zkoušek. Zákaz dalšího prodeje zboží musí být dán písemně. Náklady vzniklé znaleckými nebo laboratorními zkouškami hradí závodní jídelna, pokud zvláštní předpisy nestanoví jinak.

(4)

Všechny nedostatky zjištěné kontrolním orgánem je vedoucí závodní jídelny povinen odstranit ve lhůtě stanovené kontrolním orgánem. Opatření, která budou učiněna pro odstranění nedostatků, poznamená vedoucí závodní jídelny do kontrolní knihy, a to s uvedením lhůty pro jejich provedení a jmen osob, které za provedení odpovídají.

(5)

V každé závodní jídelně musí být na viditelném a snadno přístupném místě kniha přání a stížností, která musí mít náležitosti stanovené příslušnými předpisy. 2

(6)

V každé závodní jídelně musí být k dispozici kniha ochutnávek. Do této knihy provádějí záznamy nejméně dva členové komise strávníků o jakosti, úpravě a chuti jídel a zjištěné nedostatky projednají ihned s vedením závodní jídelny.

Č Á S T V I I

Metodické řízení (§ 20)

§ 20

(1)

Centrální a metodické řízení závodního stravování ve společných základních otázkách je svěřeno Ústřední radě odborů.

(2)

Úkoly odborových orgánů a rozsah účasti strávníků na řízení, správě a kontrole závodního stravování stanoví Ústřední rada odborů.

Č Á S T V I I I

Rozsah platnosti (§ 21)

§ 21

(1)

Tato vyhláška se vztahuje na závodní jídelny, kantýny a pomocná hospodářství s výjimkou těchto zařízení v úseku ministerstva národní obrany a ozbrojených součástí ministerstva vnitra; pro zařízení v těchto úsecích, pokud se v nich stravují zcela nebo převážně civilní zaměstnanci, platí však ustanovení této vyhlášky v rozsahu, který stanoví Ústřední rada odborů v dohodě s ministerstvy národní obrany a vnitra.

(2)

Vyhláška se dále nevztahuje na:

jídelny jednotných zemědělských družstev,

školní jídelny, jídelny internátních škol a kursů, jídelny učňovských zařízení a jídelny výchoven dorostu,

jídelny zdravotnických a sociálních zařízení, není-li v nich odděleno stravování zaměstnanců od stravování ošetřovaných osob.

(3)

V jakém rozsahu se vztahuje tato vyhláška na vysokoškolské menzy (jídelny), stanoví ministerstvo školství a kultury v dohodě s Ústřední radou odborů a ministerstvem vnitřního obchodu.

Č Á S T I X

Závěrečná ustanovení (§ 22-25)

§ 22

O organizaci práce, o provozu závodních jídelen a kantýn a o právech a povinnostech zaměstnanců platí obdobně ustanovení vyhlášky ministerstva vnitřního obchodu č. 203/1959 Ú. l., kterou se vydávají základní předpisy pro práci závodů veřejného stravování. Ústřední rada odborů po projednání s ministerstvem vnitřního obchodu může stanovit zvláštní úpravu základních předpisů pro práci závodních jídelen, kantýn a pomocných hospodářských závodních jídelen.

§ 23

Platové (mzdové) poměry pracovníků závodních jídelen se řídí předpisy platnými pro zaměstnance veřejného stravování.

§ 24

(1)

Zrušují se vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 96/1955 Ú. l., o závodních jídelnách, ve znění vyhlášky č. 198/1956 Ú. l. a vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 265/1956 Ú. l., kterou se stanoví roční finanční limity spotřeby potravin v závodních jídelnách.

(2)

Do doby, než budou vydány prováděcí předpisy podle této vyhlášky, postupuje se přiměřeně podle předpisů dosavadních; podle dosavadních předpisů se postupuje též u závodních jídelen, které po dni účinnosti této vyhlášky po přechodnou dobu budou provozovány podnikem Restaurace a jídelny, nebo spotřebními družstvy.

§ 25

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1961.

Široký v. r.

Zupka v. r.



Poznámky pod čarou:

Ceník maloobchodních cen č. 72 - Jídla a nápoje v závodních jídelnách.

Ceník maloobchodních cen č. 72 - Jídla a nápoje v závodních jídelnách.

Vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 218/1954 Ú. l., o jednotném vedení knihy přání a stížností v maloobchodních prodejnách v závodech společného stravování.

Poznámky pod čarou:
1

Ceník maloobchodních cen č. 72 - Jídla a nápoje v závodních jídelnách.

2

Vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 218/1954 Ú. l., o jednotném vedení knihy přání a stížností v maloobchodních prodejnách v závodech společného stravování.