Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

132/2004 Sb. znění účinné od 30. 4. 2004 do 10. 10. 2006

132

 

VYHLÁŠKA

ze dne 12. března 2004

o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

 

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen „zákon“):

§ 1

(1)

Vyhláška stanoví mikrobiologické požadavky na potraviny uváděné do oběhu, způsob jejich kontroly a způsob hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska.

(2)

Mikrobiologické požadavky na balenou pitnou vodu, balenou stolní vodu, balenou kojeneckou vodu a balenou přírodní minerální vodu stanoví zvláštní právní předpis.1

(3)

Potraviny uváděné do oběhu musí vyhovovat mikrobiologickým požadavkům stanoveným v přílohách č. 1 až 4.

§ 2

(1)

Pro účely této vyhlášky se rozlišují tyto kategorie potravin:

a)

potraviny určené k přímé spotřebě, kterými se rozumějí potraviny v nezměněném stavu, potraviny tepelně opracované, které se spotřebují v teplém nebo studeném stavu nebo po mikrovlnném ohřevu, potraviny upravené ke spotřebě očištěním, omytím, oloupáním, okrájením, usušením, okyselením, fermentací a potraviny, které mají být podle návodu výrobce před spotřebou smíchány s teplou nebo studenou tekutinou,

b)

potraviny neurčené k přímé spotřebě jsou potraviny, které jsou určeny ke spotřebě až po tepelné úpravě, zejména pečení, smažení, fritování, vaření, mikrovlnném vaření, nebo potraviny, které mají být podle návodu výrobce před konzumací smíchány s vroucí tekutinou,

c)

potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu (příloha č. 3)2 a

d)

sterilizované potraviny.

(2)

Potravinami zdravotně závadnými se rozumějí potraviny jiné než zdravotně nezávadné potraviny stanovené v § 2 písm. f) zákona.

Mikrobiologické požadavky na potraviny a způsob jejich kontroly

§ 3

(1)

Mikrobiologické požadavky se stanoví jako přípustné hodnoty a nejvyšší mezní hodnoty.

(2)

Přípustné hodnoty znamenají přijatelnou míru rizika a stanoví se pro potraviny vyrobené ze zdravotně nezávadných surovin,3 za dodržení stanovené technologie4 a s využitím systému kritických kontrolních bodů.5

(3)

Nejvyšší mezní hodnoty znamenají nepřijatelně vysokou míru rizika ohrožení zdraví lidí, zdravotní závadnost nebo zkažení potraviny a její nepoužitelnost pro účely lidské výživy. Překročení nejvyšších mezních hodnot znamená, že se jedná o potravinu zdravotně závadnou.

§ 4

(1)

Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů pro kategorie potravin jsou stanoveny v tabulce č. 1 přílohy č. 1, toxických produktů mikroorganismů v tabulce č. 2 přílohy č. 1.

(2)

Mikrobiologické požadavky pro jednotlivé druhy, skupiny a podskupiny potravin jsou stanoveny výběrem mikroorganismů nebo jejich skupin a přípustnými hodnotami upravenými v příloze č. 2. Není-li zřejmé, ke kterému druhu, skupině či podskupině potravin posuzovaná konkrétní potravina patří, přiřadí se tam, kam z hlediska mikrobiologického rizika s přihlédnutím ke složení potraviny, způsobu jejího zpracování, okruhu konzumentů a potenciálu mikrobiálního růstu do doby konzumace nejblíže náleží.

(3)

Pro druhy potravin, pro které nejsou uvedeny požadavky specifikované v příloze č. 2, se aplikují přípustné hodnoty podle kategorií potravin uvedených v příloze č. 4.

(4)

Potraviny, které se považují za mikrobiologicky nerizikové, jsou uvedeny v příloze č. 5.

§ 5

(1)

Vzorky se odebírají náhodným výběrem. V případech významných z hlediska epidemiologického, zejména při podezření na vznik alimentárního onemocnění, nebo jde-li o stížnost spotřebitele, se mikrobiologické zkoušení u záměrně vybraných vzorků zaměřuje cíleně na vybrané mikroorganismy působící onemocnění z potravin uvedené v tabulce č. 1 přílohy č. 1, popřípadě na toxické produkty mikroorganismů uvedené v tabulce č. 2 této přílohy, popřípadě na další zde neuvedené mikroorganismy nebo jejich toxiny, které by podle současných poznatků mohly být příčinou onemocnění z potravin.

(2)

Vždy se vzorky odebírají v množství, které umožní provést druhou analýzu vzorku za stejných podmínek. Pokud se kontrolovaná osoba nebo jiná osoba, za jejíž přítomnosti může být státní kontrola provedena,6 práva na provedení druhé analýzy písemně vzdá, odebírá se vzorek v rozsahu jedné analýzy. Příslušný orgán dozoru vzorek pro druhou analýzu zapečetí.7 Zapečetěný vzorek uchovává kontrolovaná osoba, dokud neobdrží výsledky analýzy prvního vzorku, tak, aby nedošlo ke změně vlastností vzorku. Analýzy vzorků vybraných podle věty první provádí laboratoře příslušného orgánu dozoru, které pro tyto účely orgán dozoru zveřejnil.8

(3)

Způsob odběru vzorků potravin k mikrobiologickému zkoušení a postupy mikrobiologického zkoušení se stanoví podle příslušných českých technických norem, které jsou uvedeny v příloze č. 6. Pokud se pro způsob odběru vzorku potravin k mikrobiologickému zkoušení a pro postupy mikrobiologického zkoušení použijí jiné metody, než které stanoví české technické normy, musí být jejich validací doloženo, že jsou co do citlivosti, správnosti a reprodukovatelnosti výsledků ekvivalentní metodě podle české technické normy.

§ 6

Hodnocení potravin z mikrobiologického hlediska

(1)

Potraviny jsou z mikrobiologického hlediska zdravotně závadné, pokud

a)

byly překročeny nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů stanovené v tabulce č. 1 přílohy č. 1,

b)

obsahují toxické produkty mikroorganismů uvedené v tabulce č. 2 přílohy č. 1,

c)

obsahují mikroorganismy a mikrobiální metabolity působící onemocnění z potravin jiné než stanovené v tabulkách č. 1 a 2 přílohy č. 1, nebo

d)

vykazují nežádoucí změny způsobené mikrobiální činností, například zápach, změněnou barvu, povrchovou oslizlost, netypický zákal, tvorbu plynu, změněnou chuť nebo projevují příznaky nežádoucího růstu mikroorganismů, například viditelné kolonie, mycelium, maz․

(2)

Sterilizované potraviny jsou považovány za zdravotně závadné, též pokud

a)

obal není celistvý (jsou patrné netěsnosti),

b)

došlo ke ztrátě vakua,

c)

obal je deformovaný pružným nebo pevným vydutím (bombáž), nebo

d)

obsah má změněné smyslové vlastnosti (například zápach, atypická barva, chuť, konzistence).

(3)

Jestliže byly u potravin překročeny přípustné hodnoty stanovené v příloze č. 2 nebo 4, avšak nebyly překročeny nejvyšší mezní hodnoty stanovené v příloze č. 1, hodnotí se tyto potraviny jako potraviny, které neodpovídají mikrobiologickým požadavkům na jakost, tj. mají sníženou užitnou hodnotu, omezenou trvanlivost nebo jsou nevhodné k původnímu použití potraviny.

Závěrečná ustanovení

§ 7

Zrušuje se:

1.

Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení.

2.

Vyhláška č. 91/1999 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení.

§ 8

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 30. dubna 2004.

Ministryně:

MUDr. Součková v. r.

Příloha č. 1

Nejvyšší mezní hodnoty počtu mikroorganismů

Způsob vyjádření nejvyšší mezní hodnoty (NMH):

a)

Množství mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku;

vyšetřuje se plotnovými metodami technikou počítání kolonií; jako mikroorganismy se počítají jednotky tvořící kolonie (cfu), například 105 značí limitní množství 1.105 mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku, 5.103 značí limitní množství 5.103 mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku.

b)

Požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v navážce nebo objemu vzorku určených k vyšetření, jak jsou uvedeny za šikmou čarou po čísle nula;

vyšetřuje se naočkováním celé této navážky nebo celého objemu vzorku do příslušné tekuté půdy s následným pomnožením, vyočkováním na plotnové půdy a potvrzením podezřelých kolonií; například negat/25 značí požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 25 g nebo v 25 ml vzorku.

Tabulka č. 1 Bakteriální původci onemocnění z potravin

Mikroorganismus

Kategorie potravin

Nejvyšší mezní hodnota na g(ml)

Bacilluscereus

potraviny neurčené k přímé spotřebě

105

 

potraviny určené k přímé spotřebě

104

 

potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu

102

Termotolerantní Campylobacter

potraviny určené k přímé spotřebě

negat/25

Clostridiumperfringens

potraviny neurčené k přímé spotřebě

105

 

potraviny určené k přímé spotřebě

104

 

potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu

102

Escherichiacoli O 157 a další verocytotoxin produkující E.coli (VTEC)

všechny druhy potravin

negat/25

Listeriamonocytogenes

potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu

 

 

potraviny určené k přímé spotřebě (kromě níže uvedených)

negat/25negat/25

 

masné výrobky o aw nižší než 0,92

102

 

mražené krémy, zmrzliny apod.

102

 

ryby uzené studeným kouřem

102

Salmonellaspp.

potraviny určené pro kojeneckou a dětskou výživu

negat/50

 

potraviny určené k přímé spotřebě

negat/25

Shigellaspp.

potraviny určené k přímé spotřebě

negat/25

Koagulázopozitivní

potraviny neurčené k přímé spotřebě

105

stafylokoky

potraviny určené k přímé spotřebě

104

(Staphylococcusaureus

potraviny pro kojeneckou a dětskou výživu

 

a další druhy)

- neurčené k přímé spotřebě

103

 

- určené k přímé spotřebě

102

Vibrio parahaemolyticus

ryby, měkkýši, korýši a hlavonožci z vod tropických a subtropických pásem určené k přímé spotřebě

negat/25

Yersiniaenterocolitica (suspektní patogenní kmeny)

Potraviny určené k přímé spotřebě

negat/25

negat: neprokazatelnost ve hmotnosti (objemu) zkušebního vzorku specifikované za šikmou čarou

aw: vodní aktivita - parametr potraviny charakterizující dostupnost vody pro mikroorganismy, nabývá hodnot od 0 do 1,0.

Tabulka č. 2 Nejvyšší mezní hodnoty pro toxické produkty mikroorganismů

Toxin

Kategorie potravin

Nejvyšší mezní hodnota

stafylokokové enterotoxiny

všechny potraviny

negat. ***)

enterotoxin (C.perfringens)

všechny potraviny

negat. ***)

enterotoxin (B.cereus)

všechny potraviny

negat. ***)

verocytotoxin (E.coli)

všechny potraviny

negat. ***)

termostabilní hemolytický toxin(V.parahaemolyticus)

všechny potraviny

negat. ***)

Botulotoxin

všechny potraviny

negat.

mykotoxiny - nejvyšší přípustné množství stanoví vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinářských surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.

***)

Neprokazatelné ve hmotnosti (objemu) vzorku určené použitou metodou zkoušení.

Příloha č. 2

PŘÍPUSTNÉ HODNOTY PRO JEDNOTLIVÉ DRUHY, SKUPINY NEBO PODSKUPINY POTRAVIN

Způsob vyjádření přípustné hodnoty (PH):

a)

Množství mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku;

vyšetřuje se plotnovými metodami technikou počítání kolonií; jako mikroorganismy se počítají jednotky tvořící kolonie (cfu), například 105 značí přípustné množství 1.105 mikroorganismů v 1 g nebo v 1 ml vzorku, 5.103 značí přípustné množství 5.103 mikroorganismů v 1 g nebo v 1 mi vzorku; V případě hodnot nižších než 102 může být vhodné použití metody MPN, pokud pro stanovovaný mikroorganismus existuje (viz příloha č. 5).

b)

Požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v navážce nebo objemu vzorku určených k vyšetření, jak jsou uvedeny za šikmou čarou po čísle nula;

vyšetřuje se naočkováním celé této navážky nebo celého objemu vzorku do příslušné tekuté půdy s následným pomnožením, vyočkováním na plotnové půdy a potvrzením podezřelých kolonií; například negat/25 značí požadavek nepřítomnosti mikroorganismů v 25 g nebo v 25 ml vzorku.

 

1.

MASO A MASNÉ VÝROBKY, DRŮBEŽ A VÝROBKY Z DRŮBEŽÍHO MASA, KRÁLIČÍ MASO, ZVĚŘINA A DALŠÍ DRUHY MASA A VÝROBKY Z NICH

1.1.

Mleté, krájené nebo mělněné maso určené ke spotřebě bez tepelné úpravy (tatarské bifteky a obdobné potraviny)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Escherichiacoli

103

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

Termotolerantní Campylobacter

negat/25

Yersiniaenterocolitica

negat/25

1.2.

Masné výrobky tepelně neopracované určené k přímé spotřebě

(výrobky částečně zrající, fermentované, vyrobené s použitím „startovacích kultur“)

 

PH

Escherichiacoli

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

1.3.

Trvanlivé masné výrobky (fermentované, zrající)

 

PH

Enterobacteriaceae

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

1.4.

Tepelně opracované masné výrobky (měkké salámy, párky, vuřty, tlačenky, paštiky aj.)

1.4.1.

Výrobky nekrájené

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

105

Enterobacteriaceae

103

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

1.4.2.

Plátkované a porcované balené výrobky

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Bakterie mléčného kvašení

106

Enterobacteriaceae

103

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

1.5.

Výrobky pasterované v obalu

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

104

Enterobacteriaceae

10

Clostridiumperfringens

10

 

2.

RYBY, OSTATNÍ VODNÍ ŽIVOČICHOVÉ A VÝROBKY Z NICH

2.1.

Uzené a sušené ryby

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Enterobacteriaceae

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Salmonellaspp.

negat/25

2.2.

Rybí výrobky tepelně neošetřené, určené k přímé spotřebě (např. měkkýši)

 

PH

Escherichiacoli

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Salmonellaspp.

negat/25

Vibrio parahaemolyticus

negat/25

2.3.

Mořští korýši, měkkýši a hlavonožci z vod tropických a subtropických pásem (vaření a zbavení krust a skořápek)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

105

Enterobacteriaceae

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Vibrio parahaemolyticus

negat/25

2.4.

Výrobky z ryb marinované, nakládané (v rosolu, oleji, nálevu, remuládě) a nepasterované výrobky z ryb (kaviár, očka, sardelová pasta, „krabí“ tyčinky apod.)

 

PH

Koliformní bakterie

104

Bacilluscereus

5.103

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

2.5.

Rybí výrobky pasterované v obalu

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

104

Enterobacteriaceae

10

Clostridiumperfringens

10

3.

VAJEČNÉ VÝROBKY

3.1.

Majonézy a majonézy ochucené, balené včetně omáček, krémů (výrobky ve spotřebitelském obalu*)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

104

Koliformní bakterie

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

2.102

Salmonellaspp.

negat/25

*)

Nebalené výrobky se posuzují podle 14.1.

4.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY, TUKY

4.1.

Tekuté mléčné výrobky pasterované (včetně ochucených)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

105

Enterobacteriaceae

10

4.2.

Mléčné výrobky sušené včetně výrobků s přísadami a směsi k přípravě zmrzlin a mléčných pudinků

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

5.104

Enterobacteriaceae

10

Salmonellaspp.

negat/25

4.3.

Mléčné tekuté a zahuštěné výrobky sterilované a ošetřené UHT

 

PH

Celkový počet mikroorganismů*)

102

*) Po inkubaci při 30 °C po dobu 15 dnů.

4.4.

Tvaroh, čerstvé mléčné, smetanové krémy a tvarohové výrobky, čerstvé sýry nezrající

 

PH

Koliformní bakterie

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

4.5.

Termizované mléčné výrobky a výrobky s prodlouženou trvanlivostí (pudinky, krémy, dezerty, pomazánkové máslo apod.)

 

PH

Enterobacteriaceae

10

Koagulázopozitivní stafylokoky

50

Bacilluscereus

103

4.6.

Mléčné výrobky fermentované (jogurt, podmáslí, acidofilní mléko, kysaná smetana apod.)

 

PH

Koliformní bakterie

102

4.7.

Sýry

4.7.1.

Sýry ze syrového mléka

 

PH

Escherichiacoli

104

Koagulázopozitivní stafylokoky

104

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

4.7.2.

Tvrdé sýry, zvláště tvrdé sýry

 

PH

Escherichiacoli

10

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

*)

U strouhaných, plátkovaných a krájených sýrů se tolerují hodnoty o řád vyšší.

4.7.3.

Polotvrdé sýry (včetně plísňových sýrů)

 

PH

Escherichiacoli

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

4.7.4.

Měkké sýry zrající

 

PH

Escherichiacoli

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

4.7.5.

Tavené sýry

 

PH

Enterobacteriaceae

10

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

4.8.

Máslo, směsné emulgované tuky (s obsahem másla, tvarohu)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů*)

105

Escherichiacoli

10

*)

Nevztahuje se na výrobky ze zakysané nebo polozakysané smetany.

5.

ZMRZLINY A MRAŽENÉ KRÉMY (balené)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů*)

105

Enterobacteriaceae**)

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Salmonellaspp.

 

*)

Nevztahuje se na výrobky s tvarohem nebo jogurtem.

**)

Pro výrobky s tvarohem je tolerovaná hodnota 103.

6.

ZPRACOVANÉ OVOCE A ZELENINA

6.1.

Upravená čerstvá zelenina a ovoce, ovocné a zeleninové šťávy

6.1.1.

Upravená chlazená čerstvá zelenina nebo ovoce balené

 

PH

Escherichiacoli

103

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

6.1.2.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy (tepelně neošetřené, bez konzervačních látek)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Escherichiacoli

102

Kvasinky

5.104

6.2.

Sušené ovoce, proslazené ovoce, ovocné čaje

 

PH

Koliformní bakterie

103

Plísně

104

6.3.

Kečupy, dresinky, studené omáčky, křenové směsi a pod.

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

104

Escherichiacoli

10

Kvasinky

104

7.

MLÝNSKÉ A OBILNÉ VÝROBKY, SEMENA ROSTLIN

7.1.

Těstoviny

7.1.1.

Těstoviny sušené včetně ochucených nebo s náplní

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

105

Koliformní bakterie

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

104

7.1.2.

Těstoviny nesušené včetně ochucených

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Koliformní bakterie

104

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

7.1.3.

Těstoviny nesušené s náplní

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Koliformní bakterie

104

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Bacilluscereus

103

Clostridiumperfringens

102

7.2.

Sójové výrobky

7.2.1.

Sójové výrobky typu tofu, pasterované nebo zmrazené

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Koliformní bakterie

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

7.2.2.

Zakysané sojové výrobky pasterované, sojanéza

 

PH

Celkový počet mikroorganismů *)

104

Koliformní bakterie

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

*)

Nevztahuje se na výrobky obsahující kulturní mikroflóru.

7.3.

Semena rostlin

7.3.1.

Drobná semena rostlin k přímé spotřebě (slunečnicová, sezamová, dýňová, lněná apod.), jádra suchých skořápkových plodů

 

PH

Escherichiacoli

5.102

Plísně

105

7.3.2.

Naklíčená semena rostlin

 

PH

Escherichiacoli

104

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

8.

PEKAŘSKÉ A CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY

8.1.

Pekařské a cukrářské výrobky s náplní (tvarohovou, povidlovou, makovou, s vařenými krémy, ovocem apod.)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

5.105

Koliformní bakterie

5.102

Koagulázopozitivní stafylokoky*)

102

Salmonellaspp.*)

negat/25

*)

Vztahuje se na výrobky plněné až po upečení.

8.2.

Cukrářské výrobky plněné a/nebo zdobené (dorty, zákusky)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

106

Koliformní bakterie

103

Koagulázopozitivní stafylokoky*)

102

Kvasinky

5.104

Salmonellaspp.

negat/25

9.

KAKAO, ČOKOLÁDA A ČOKOLÁDOVÉ BONBÓNY

 

M

Celkový počet mikroorganismů

5.105

Koliformní bakterie

5.103

Salmonellaspp.

negat/25

Koagulázopozitivní stafylokoky

5.102

10.

LIHOVINY (Emulzní likéry s vaječnou a/nebo mléčnou či smetanovou složkou s obsahem etylalkoholu do 20% obj.)

 

PH

Koliformní bakterie

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Bacilluscereus

5.103

Salmonellaspp.*)

negat/25

*)

Vztahuje se na vaječné likéry.

11.

DEHYDRATOVANÉ VÝROBKY A OCHUCOVADLA

11.1.

Potraviny určené ke konzumaci po obnovení a po tepelné úpravě vařením

 

PH

Escherichiacoli

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

11.2.

Potraviny určené ke konzumaci po smíchání s tekutinou

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

105

Escherichiacoli

10

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

12.

KOŘENÍ, SMĚSI KOŘENÍ A SUCHÉ KOŘENÍCÍ PŘÍPRAVKY, BYLINNÉ ČAJE

 

PH

Escherichiacoli

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Clostridiumperfringens

103

Salmonellaspp.

negat/10

Potenciálně toxinogenní plísně

 

Aspergillusflavus *)**)

5.103

*)

Při překročení povolené hodnoty je pro posouzení rozhodující zjištěný obsah aflatoxinů, viz vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.

**)

Rozumí se tím též Aspergillus parasiticusAspergillus nomius.

13.

POTRAVINY SE ZAHUŠŤUJÍCÍMI VLASTNOSTMI, DOPLŇKY STRAVY, POTRAVINY URČENÉ PRO ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVU

13.1.

Želatina

 

PH

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

13.2.

Doplňky stravy obsahující rostlinné části nebo složky živočišného původu (ve formě tablet, dražé, kapslí, v prášku, tekuté apod.)

 

PH

Escherichiacoli

102

13.3.

Potraviny určené k uspokojení nároků při zvýšeném tělesném výkonu, ke snižování tělesné hmotnosti

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

5.105

Escherichiacoli

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

5.102

Salmonellaspp.

negat/25

13.4.

Potraviny pro zvláštní lékařské účely (podávané zvl.způsobem, např. gastrickou sondou)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

102

Escherichiacoli

10

Koagulázopozitivní stafylokoky

50

Bacilluscereus

50

Salmonellaspp.

negat/50

Listeriamonocytogenes

negat/25

14.

LAHŮDKÁŘSKÉ VÝROBKY A POTRAVINY PO TEPELNÉ ÚPRAVĚ

14.1.

Lahůdkářské výrobky s majonézou i bez majonézy (např. saláty, obložené chlebíčky, výrobky v aspiku, nakládané uzeniny, nakládané sýry, dresinky, omáčky a zálivky vlastní výroby, pomazánky, pěny, krémy aj.)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů*)

2.105

Escherichiacoli

102

Koagulázopozitivní stafylokoky**)

102

Bacilluscereus

5.103

Clostridiumperfringens ***)

102

Kvasinky

5.104

Salmonellaspp.

negat/25

*)

Nevztahuje se na výrobky obsahujících suroviny s kulturní mikroflórou.

**)

U výrobků s přídavkem masa korýšů se tolerují hodnoty o jeden řád vyšší.

***)

Sleduje se pouze u pasterovaných výrobků.

14.2.

Tepelně upravené potraviny včetně zchlazených a zmrazených (prodávané v prodejnách potravin)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů*)

104

Enterobacteriaceae

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Bacilluscereus

103

Salmonellaspp.

negat/25

*)

U výrobků obsahujících jako složku syrovou potravinu se toleruje hodnota 105.

15.

POLOTOVARY URČENÉ KE SPOTŘEBĚ PO TEPELNÉ ÚPRAVĚ

15.1.

Bezmasé polotovary čerstvé, chlazené nebo zmrazené (např. přílohové knedlíky, knedlíky s náplněmi, obalované sýry, zeleninové polotovary aj.)

 

PH

Koliformní bakterie

104

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes *)

negat/25

*)

Vztahuje se na zeleninové polotovary.

15.2.

Masové a kombinované polotovary čerstvé, chlazené nebo zmrazené

(např. částečně kulinárně upravené výrobky z masa, mletého masa, mělněného rybího masa, v kombinaci se zeleninou, pizza, hamburgery aj.)

 

PH

Escherichiacoli

103

Koagulázopozitivní stafylokoky

5.103

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/25

Listeriamonocytogenes

negat/25

Poznámka: Zkoušeni tepelně opracovaných hermeticky uzavřených (sterilizovaných) potravin

Žádné PH pro takové výrobky se neuvádějí, neboť rizikovost těchto výrobků z hlediska možné přítomnosti patogenních bakterií a/nebo jejich toxických produktů nelze postihnout žádným reálně aplikovatelným způsobem náhodného vzorkování finálních výrobků; jejich bezpečnost musí být zajištěna zejména dodržením stanovených technologických postupů (správné výrobní praxe), správné hygienické praxe a uplatněním systému kritických kontrolních bodů.

Příloha č. 3

PŘÍPUSTNÉ HODNOTY PRO POTRAVINY URČENÉ PRO KOJENECKOU A DĚTSKOU VÝŽIVU

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa (dehydratovaná)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

104

Enterobacteriaceae

10

Koagulázopozitivní stafylokoky

50

Salmonellaspp.

negat/50

Potenciálně toxinogenní plísně

 

Aspergillusflavus *)**)

10

*)

Při překročení uvedené hodnoty je pro posouzení rozhodující zjištěný obsah aflatoxinů, viz zvláštní předpis.

**)

Rozumí se tím též Aspergillus parasiticusAspergillus nomius.

Obilná výživa (včetně sucharů, piškotů, těstovin) a jiná než obilná výživa pro kojence a malé děti (netýká se sterilizovaných výrobků)

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

5.104

Koliformní bakterie

102

Potenciálně toxinogenní plísně

 

Aspergillusflavus **)

10

*)

Při překročení uvedené hodnoty je pro posouzení rozhodující zjištěný obsah aflatoxinů, viz zvláštní předpis.

6**)

Rozumí se tím též Aspergillus parasiticusAspergillus nomius.

 

Nápoje (v prášku) a bylinné čaje pro kojence a malé děti

 

PH

Escherichiacoli

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Clostridiumperfringens

102

Salmonellaspp.

negat/10

Potenciálně toxinogenní plísně

 

Aspergillusflavus *)**)

5.102

*)

Při překročení uvedené hodnoty je pro posouzení rozhodující zjištěný obsah aflatoxinů, viz zvláštní předpis.

6**)

Rozumí se tím též Aspergillus parasiticusAspergillus nomius.

Příloha č. 4

PŘÍPUSTNÉ HODNOTY PRO KATEGORIE POTRAVIN

(Nevztahuje se na druhy a skupiny potravin uvedené v přílohách č. 2 a č. 5)

 

Potraviny určené k přímé spotřebě [§ 2 odst. 1 písm. a)]

a)

potraviny syrové nebo vyrobené bez tepelné úpravy

 

PH

Escherichiacoli

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Clostridiumperfringens

102

Bacilluscereus

103

b)

potraviny vyrobené s tepelnou úpravou

 

PH

Celkový počet mikroorganismů

105

Enterobacteriaceae

102

Koagulázopozitivní stafylokoky

102

Clostridiumperfringens

102

Bacilluscereus

103

Potraviny neurčené k přímé spotřebě [§ 2 odst. 1 písm. b)]

 

PH

Koliformní bakterie

104

Koagulázopozitivní stafylokoky

103

Clostridiumperfringens

103

Bacilluscereus

104

Příloha č. 5

POTRAVINY A SKUPINY POTRAVIN MIKROBIOLOGICKY NERIZIKOVÉ

Pro následující potraviny se specifické mikrobiologické požadavky formou PH nestanoví, neboť pro své složení, technologii použitou k jejich výrobě, své vlastnosti (aw, pH, obsah antimikrobiálních látek apod.) nebo pro nutnost dostatečné tepelné úpravy při kulinární úpravě před konzumací nepředstavují za stanovených podmínek*) z hlediska mikrobiologického riziko pro zdraví.

a)

lihoviny (o obsahu etanolu nad 20% objemových)

b)

ocet

c)

potravinářská barviva a aromata

d)

přírodní a náhradní sladidla

e)

sůl kuchyňská a přípravky na bázi soli

f)

jedlé oleje

g)

tuky (s výjimkou směsných emulgovaných tuků)

h)

chléb a běžné pečivo

i)

trvanlivé pečivo

j)

nečokoládové cukrovinky

k)

káva pražená a kávoviny

l)

čaj pravý (fermentovaný, polofermentovaný, zelený)

m)

sušené náhrady mléka a smetany do teplých nápojů

n)

mouka, luštěniny, rýže a výrobky z nich (v suchém stavu)

o)

dehydrované sojové výrobky

p)

škrob, výrobky ze škrobu a výrobky z brambor (v suchém stavu)

q)

pivo, víno

r)

nealkoholické nápoje (včetně výrobků v prášku)

s)

hořčice

t)

sterilizované potraviny

u)

pasterované ovoce a zelenina, ovoce naložené v lihu, ovocné pomazánky

v)

doplňky stravy (bez složek rostlinného nebo živočišného původu)

__________

*

Zákon č. 110/1997 Sb. a související vyhlášky.

Příloha č. 6

České technické normy určené pro metody mikrobiologického zkoušení a normy související

ČSN

56 0080:1983 Potravinářské výrobky. Způsob odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení

ČSN

56 0081:1983 Potravinářské výrobky. Příprava vzorků k mikrobiologickému zkoušení

ČSN

56 0082:1983 Potravinářské výrobky. Zásady kultivace mikroorganismů a způsob zpracování výsledků při mikrobiologickém zkoušení

ČSN

EN ISO 4833:2003 (56 0083) Mikrobiologie potravin a krmiv. Horizontální metoda pro stanovení celkového počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (idt ISO 4833:2003)

ČSN

56 0084:1986 Potravinářské výrobky. Stanovení celkového počtu mezofilních aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů kultivací v tekutých půdách

ČSN

ISO 4832:1995 (56 0085) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika počítání kolonií (idt ISO 4832:1991)

ČSN

ISO 4831:1995 (56 0086) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu koliformních bakterií. Technika nejvýše pravděpodobného počtu (idt ISO 4831:1991)

ČSN

ISO 7954:1994 (56 0087) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C (idt ISO 7954:1987)

ČSN

EN ISO 6579:2003 (56 0088) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Salmonella (idt EN ISO 6579:2002)

ČSN

EN ISO 6888-1:1999 (56 0089) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) - Část 1: Technika s použitím agarové půdy podle Baird-Parkera (idt ISO 6888-1:1999; idt EN ISO 6888-1:1999)

ČSN

EN ISO 6888-2:1999 (56 0089) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) - Část 2: Technika s použitím agarové půdy s králičí plasmou a fibrinogenem (idt ISO 6888-2:1999; idt EN ISO 6888-2:1999)

ČSN

EN ISO 6888-3:2003 (56 0089) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků (Staphylococcus aureus a další druhy) - Část 3: Průkaz a stanovení nízkých počtů technikou MPN (idt ISO 6888-3:2003; idt EN ISO 6888-3:2003)

ČSN

56 0090:1987 Potravinářské výrobky. Průkaz botufnických toxinů a Clostridium botulinum

ČSN

EN 13401:2000 (56 0091) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu Clostridium perfringens - Technika počítání kolonií (idt EN 13401:1999; mod ISO 7937:1997)

ČSN

ISO 7932:1995 (56 0092) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu Bacillus cereus. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (idt ISO 7932:1993; idt EN ISO 7932:1997)

ČSN

EN ISO 11290-1:1999 (56 0093) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes - Část 1: Metoda průkazu (idt EN ISO 11290-1:1996)

ČSN

EN ISO 11290-2:1999 (56 0093) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu Listeria monocytogenes - Část 2: Metoda stanovení počtu (idt ISO 11290 2:1998; idt EN ISO 11290 2:1998)

ČSN

ISO 8523:1995 (56 0096) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro průkaz bakterií čeledi Enterobacteriaceae s předpomnožením (idt ISO 8523:1991)

ČSN

ISO 6391:1995 (56 0097) Maso a masné výrobky. Stanovení počtu Escherichia coli. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na membránách (idt ISO 6391:1988)

ČSN

ISO 11866-1:2000 (56 0098) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu suspektních Escherichia coli - Část 1: Technika nejvýše pravděpodobného počtu (idt ISO 11866-1:1997)

ČSN

ISO 11866-2:2000 (56 0098) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu suspektních Escherichia coli - Část 2: Technika nejvýše pravděpodobného počtu s použitím 4-metylumbeliferyl-ß-D-glukuronidu (MUG) (idt ISO 11866-2:1997)

ČSN

ISO 11866-3:2000 (56 0098) Mléko a mléčné výrobky - Stanovení počtu suspektních Escherichia coli - Část 3: Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na membránách (idt ISO 11866 3:1997)

ČSN

P ENV ISO 11133-1:2001 (56 0099) Mikrobiologie potravin a krmiv - Všeobecné pokyny pro přípravu a výrobu kultivačních půd - Část 1: Všeobecné pokyny pro zabezpečování jakosti při přípravě kultivačních půd v laboratoří (idt ENV ISO 11133-1:2000)

ČSN

56 0100:1968 Mikrobiologické zkoušení poživatin, předmětů běžného užívání a prostředí potravinářských provozoven (bez zrušených článků)

ČSN

EN ISO 6887-1:1999 (56 0102) Mikrobiologie potravin a krmiv - Úprava analytických vzorků, příprava výchozí suspenze a desetinásobných ředění - Část 1: Všeobecné pokyny pro přípravu výchozí suspenze a desetinásobných ředění (idt ISO 6887-1:1999; idt EN ISO 6887-1:1999)

ČSN

ISO 7218:1998 (56 0103) Mikrobiologie potravin a krmiv - Všeobecné pokyny pro mikrobiologické zkoušení (idt ISO 7218:1996)

ČSN

ISO 3100-1:1995 (56 0105) Maso a masné výrobky. Odběr vzorků a příprava analytických vzorků. Část 1: Odběr vzorků (idt ISO 3100-1:1991)

ČSN

ISO 3100-2:1995 (56 0106) Maso a masné výrobky. Odběr vzorků a příprava analytických vzorků. Část 2: Příprava analytických vzorků pro mikrobiologické zkoušení (idt ISO 3100-2:1988)

ČSN

ISO 7251:1996 (56 0107) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu suspektních Escherichia coli. Technika nejvýše pravděpodobného počtu (idt ISO 7251:1993)

ČSN

ISO 7402:1995 (56 0108) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae bez resuscitace. Technika nejvýše pravděpodobného počtu a technika počítání kolonií (idt ISO 7402:1993)

ČSN

ISO 8914:1996 (56 0109) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro průkaz Vibrio parahaemolyticus (idt ISO 8914:1990)

ČSN

ISO 10273:1996 (56 0110) Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia enterocolitica (idt ISO 10273:1994)

ČSN

ISO 8261:2002 (56 0111) Mléko a mléčné výrobky. Příprava analytických vzorků a ředění pro mikrobiologické zkoušení (idt ISO 8261:2001)

ČSN

ISO 6610:1996 (56 0112) Mléko a mléčné výrobky. Stanovení počtu jednotek mikroorganismů tvořících kolonie. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (idt ISO 6610:1992)

ČSN

ISO 5541-1:1996 (56 0113) Mléko a mléčné výrobky. Stanovení počtu koliformních bakterii. Část 1: Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (idt ISO 5541-1:1986)

ČSN

ISO 6611:1996 (56 0114) Mléko a mléčné výrobky. Stanoveni počtu jednotek kvasinek a/nebo plísní tvořících kolonie. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 25 °C (idt ISO 6661:1992)

ČSN

ISO 15214:2000 ((56 0117) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu mezofilních bakterií mléčného kvašení - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (idt ISO 15214:1998)

ČSN

EN ISO 16654: 2002 (56 0118) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu Escherichia coli O 157 (idt ISO 16654:2001; idt EN ISO 16654:2001)

ČSN

ISO 6730:1996 (56 0120) Mléko. Stanovení počtu jednotek tvořících kolonie psychrotrofních mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 6,5 °C (idt ISO 6730:1992)

ČSN

ISO 10560:1996 (56 0121) Mléko a mléčné výrobky. Průkaz Listeria monocytogenes (idt ISO 10560:1993; idt ISO 10560/Cor.1:1994)

ČSN

ISO 2293:1996 (56 0122) Maso a masné výrobky. Stanovení počtu mikroorganismů. Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (Referenční metoda) (idt ISO 2293:1988)

ČSN

ISO 13721:1998 (56 0125) Maso a masné výrobky - Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení -Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C (idt ISO 13721:1995)

ČSN

ISO 10272:1997 (56 0126) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter (idt ISO 10272:1995; idt ISO 10272/Cor.2:1997)

ČSN

ISO 13720:1998 (56 0127) Maso a masné výrobky - Stanovení počtu bakterií rodu Pseudomonas (idt ISO 13720:1995)

ČSN

ISO 13681:1998 (56 0128) Maso a masné výrobky - Stanovení počtu kvasinek a plísní. Technika počítání kolonií (idt ISO 13681:1995)

ČSN

ISO 16649-1:2003 (560079) Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu ß-glukuronidázopozitivních Escherichia coli - Část 1: Technika počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C s použitím membrán a 5-bromo-4-chloro-3-indolyl ß-D-glukuronidu



Poznámky pod čarou:

Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 241/1998 Sb. a č. 465/2000 Sb.

Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

§ 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb.

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.

§ 88 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 320/2002 Sb.

§ 16 odst. 2 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Směrnice Rady č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 o úředním dozoru nad potravinami.

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Poznámky pod čarou:
1

Vyhláška č. 292/1997 Sb., o požadavcích na zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 241/1998 Sb. a č. 465/2000 Sb.

2

Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.

3

§ 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

4

§ 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 110/1997 Sb.

5

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.

6

§ 88 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 320/2002 Sb.

7

§ 16 odst. 2 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

8

Směrnice Rady č. 89/397/EHS 14. 6. 1989 o úředním dozoru nad potravinami.