9. | Příloha č. 2 zní „Příloha č. 2 k vyhlášce č. 331/1997 Sb. SMYSLOVÉ POŽADAVKY NA JAKOST: Název koření | Název rostlin | Část rostlin | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť | ANÝZ | anýz (Pimpinellaanisum L.) | sušené plody | rýhované nažky, vejčité s krátkou částí stopky | žlutozelená až šedozelená | aromatická | nasládle, palčivě kořenná | BADYÁN celý | badyáník pravý (IlliciumverumHook. f.) | zralé sušené plodenství | plodenství hvězdicovitého tvaru s krátkou stopkou, oplodí hrubého; vrásčitého povrchu, s lesklými plochými vejčitými semeny bez zlomků a volných semen | hnědá | | nasládlá | mletý | | | prášek se znatelnými částicemi | červenohnědá až hnědá | výrazně kořenná | kořenná, nasládlá | BAZALKA | bazalka (Ocimumbasilicum L.) | sušené lístky a části květů | sekané nebo celé oválné lístky, bez stonků | šedozelená | po mentolu | kořenná s mírně hořkou pachutí, palčivá | BOBKOVÝ LIST | vavřín pravý (Laurusnobilis L.) | sušené listy | listy s krátkými stopkami, bez větviček | světle zelená, zelená až zahnědlá | kořenná, charakteristická | aromatická, hořká, trpká | ESTRAGON | pelyněk kozelec (Artemisiadracunculus L.) | sušené lístky | celé nebo sekané lístky, bez stonků a hnědých listů | listy bledě zelené až šedozelené: květní úbory bělavé, bledězelené, někdy slabě načervenalé | | | FENYKL | fenykl (Foeniculumvulgare P. Miller var. vulgare) | sušené plody | nažky rovné, nebo slabě zakřivené, žebernaté | žlutozelená až zelenohnědá | kořenná | kořenná, nasládlá |
HŘEBÍČEK celý | hřebíčkovec vonný (Eugeniacaryophylus (C Sprengel) Bullockand | sušená poupata | nerozvinutá, celistvá poupata, smí obsahovat nejvýše 10% hm. „hřebíčku bez hlaviček” | tmavě červenohnědá, hlavička žlutohnědá | silně aromatická | ostře kořenná, palčivá | drcený, mletý | Harrison) | | prášek se znatelnými částicemi | tmavě červenohnědá | silně aromatická | ostře kořenná, palčivá | CHILLI celé | paprika (Capsicumfrutescens L., Capsicumchinense L., Capsicumbaccatum L. a | sušené plody | celé sušené zralé plody se zbytky plodních stopek | oranžově žlutá až červenohnědá | kořenná, sladká, slabě nahořklá | zvlášť ostře pálivá | drcené, mleté | Capsicumannuum L. | | drť nebo jemně mletý prášek | červená až hnědočervená | kořenná | zvlášť ostře pálivá | JALOVEC celý | jalovec obecný (Juniperuscommunis L.) | zralé sušené plody | kulovité lysé, nebo nepravidelně zvrásněné bobule, na temeni mají třípaprsčitý šev | červenohnědá a tmavohnědá, na povrchu bobule zpravidla modrošedě až tmavomodře ojíněné | aromatická | kořenná, nasládlá | mletý | | | | | | | KARDAMOM celý | kardamom obecný (Elettariacardamomum L. Maton var. minusculaBurkill) | sušené tobolky | tobolky tříhranné, podlouhlé, smí obsahovat nejvýše 7% nezralých a svraštělých tobolek | tobolky světle zelené, žluté až světle hnědé barvy s odpovídající barvou obsažených semen (viz níže) | vůně vyloupaných semen příjemně aromatická | chuť semen aromatická, kořenná, slabě palčivá |
KARDAMOM drcený, mletý | | sušená vyloupaná semena | semena zralá, tvrdá, tupě hranatá, pokrytá zbytky osemení, smí obsahovat nejvýše 5 % semen hnědých, červených, svraštělých | šedohnědá, světle až tmavě červeně hnědá | příjemně aromatická | aromatická kořenná, slabě palčivá | | | | jemně až zrnitě mletý prášek se znatelnými částicemi | šedohnědá až nahnědlá | příjemně aromatická | aromatická, kořenná | KMÍN (tmavý) celý | kmín kořenný - dvouletá forma (CarumcarviL.) | sušené plody | podlouhlé, mírně zahnuté nažky, žebernatého povrchu | světle hnědá až tmavě hnědá, se žlutými až okrovými žebry | charakteristická | kořenná | mletý | | | | | | | KMÍN JEDNOLETÝ (světlý) celý | kmín kořenný - jednoletá forma (Carumcarvi L.) | | nažky mají stejné charakteristiky jako nažky dvouleté formy kmínu, pouze jsou větší | žlutohnědá, světle hnědá až světle šedohnědá se světlejšími žebry, celkově světlejší než dvouletá forma | charakteristická, avšak méně zřetelná než u dvouleté formy | kořenná | drcený, mletý | | | drť nebo prášek se znatelným zrněním | šedozelená, hnědozelená až hnědá | charakteristická | kořenná | KMÍN ŘÍMSKÝ | šabrejkmínovitý(Cuminumcyminum L.) | sušené plody | nažky podlouhlé, na povrchu žebernaté, u konce zúžené | žlutě hnědá až hnědá | aromatická | ostrá, palčivá, aromatická | KOPR | kopr zahradní (Anethumgraveoles L.) | sušené zralé plody | plody oválné, ploché, se třemi podélnými žebry a (dvojnažky) tenkým křídlatým okrajem, plody jsou velmi lehké | hnědá se světlými žebry a křídlatými okraji | charakteristická | kořenná, pronikavá, palčivá |
KORIANDR | koriandr (Coriandrumsativum L.) | sušené plody | kulovité dvojnažky, hladké | světle hnědá, nazelenalá, žlutě načervenalá | příjemně aromatická | charakteristicky kořenná | KURKUMA celá | kurkuma (Curcumalonga G.) | sušené oddenky | vejčitého, nebo válcovitého nepravidelného tvaru, tvrdého lomu, svraštělého a zjizveného povrchu bez hlíz a zlomků (menší než 15 mm); připouští se nejvýše 15% oddenků scvrklých, dutých nebo pórovitých a připálených | šedožlutá, žlutá, žlutohnědá až načernalá | charakteristická, aromatická | palčivě kořenná | drcená, mletá | | | prášek se znatelnými jemnými částicemi | sytě žlutá, oranžově žlutá až načervenalá | charakteristická, aromatická | palčivě kořenná | MAJORÁNKA | majoránka (MajoranahortensisMoench.) | suchá směs listů, květních klásků, květů nebo jejich částí | bez stonků | světle zelená, šedozelená až hnědozelená | výrazná | výrazně kořenná | MUŠKÁTOVÝ KVĚT celý | muškátovník pravý (MyristicafragransHouttuyn) | zralé sušené osemení (semenný míšek) | semenné míšky jsou ploché, ve spodní části celistvé, v horní části nepravidelně rozvětvené, matně lesklého povrchu, křehké | žlutá, oranžově žlutá, žlutohnědá až červenohnědá | pronikavě aromatická | ostře aromatická, kořenná | mletý | | | jemně až zrnitě mletý prášek se znatelnými částicemi | jasně žlutohnědá až červenohnědá | pronikavě aromatická | ostře aromatická, kořenná | MUŠKÁTOVÝ OŘECH celý | muškátovník pravý (MyristicafragransHouttuyn) | sušená zralá jádra | semena mají tupě vejčitý nebo kulovitý tvar, na povrchu síťovitě žilnatě vrásčitá | povrch šedohnědý až hnědý, na řezu jsou semena mramorovaná | jemně aromatická | ostře kořenná | drcený, mletý | | | jemně zrnitý prášek | tmavě žlutohnědá | výrazně aromatická | ostře kořenná |
NOVÉ KOŘENÍ celé | pimentovník pravý (Pimentadioica L. Merr. ) | sušené plody | nedozrálé bobule, drsného povrchu, tvrdé, bez slupek | tmavě hnědé až načervenale hnědé | aromatická | ostrá, palčivá | drcené, mleté | | | jemně zrnitý prášek | hnědá až červenohnědá | ostře aromatická | ostrá, palčivá | OREGANO | dobromysl (Origanumvulgare L.) | suchá směs listů a částí květů | bez stonků a větviček | hnědozelená, šedo až olivově zelená | výrazná | výrazně kořenná | PAPRIKA MLETÁ | paprika (Capsicumannuum L.) | sušené plody | jemně mletá | | | | - lahůdková | | | | ohnivě červená | intenzívní aromatická | sladká | - sladká | | | | sytě červená | aromatická | sladká, nepatrně nahořklá nebo pálivá | - pálivá | | | | červená až hnědočervená | kořenná | pálivá, slabě nahořklá | - gulášová | | | | hnědočervená | kořenná, nevýrazná | sladká až mírně pálivá | PEPŘ BÍLÝ celý | pepřovník černý (PipernigrumL.) | sušené zralé plody | loupané, sušené, tvrdé na povrchu hladké, kulovité bobule, smí obsahovat nejvýše 10% černých bobulí | šedobílá, temně šedá se světlými pruhy | kořenná | palčivě ostrá | drcený, mletý | | | prášek se znatelným zrněním nebo drť | šedobílá s nažloutlým odstínem | kořenná | palčivě ostrá |
PEPŘ ČERNÝ celý | pepřovník černý (PipernigrumL.) | sušené nezralé plody | sušené tvrdé bobule, neloupané, svraštělé, bez stopek, smí obsahovat nejvýše 5% lehkých bobulí | hnědočerná až šedočerná až černá | kořenná | palčivě ostrá | drcený, mletý | | | sypký prášek se znatelným zrněním, nebo drť | šedobílá se žlutým až zeleným odstínem | ostře kořenná | palčivě ostrá | PEPŘ ČERVENÝ | pepřovník černý (PipernigrumL.) | sušené nezralé plody | hladké bobule, které mají křehkou vnější slupku uzavírající ne zcela vyvinuté semeno (vnitřní část bobule) | červená až růžová | jemná, kořenná | jemně kořenná, aromatická nasládlá | PEPŘ ZELENÝ | pepřovník černý (Pipernigrum L.) | sušené nezralé plody | typicky svraštělé tvrdé bobule, s tenkou křehkou povrchovou slupičkou | zelená až lehce našedlá | kořenná, aromatická | výrazně kořenná, pálivá | PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO | pískavice řecké seno (Trigonnellafoenumgraecum L․) | sušené semeno | hladká lysá tvrdá semena, asi 5 mm velká, nepravidelného hranolovitého zakulaceného, zploštěného tvaru, s typickou hlubokou rýhou na bocích | bledě žlutohnědá, okrová až šedě načervenalá | výrazně kořenná | mírně nahořklá, kořenná | ROZMARÝN | rozmarýn (Rosmarinusofficialis L.) | sušené listy | listy čárkovité, kožovité, krátce řapíkaté až přisedlé, bez stonků a listů se změnou barvy | svrchní strana listu je šedavě zelená na spodní straně světleji šedoplstnatá | aromatická | kořenná, nahořklá |
SATUREJKA | saturejka zahradní (Saturejahortensis L.) saturejka horská (Saturejamontana L.) | sušené lístky a části květů nebo celé snítky | celé nebo sekané, kopinaté listy, hladké na povrchu a okrajích, bez stonků, nebo snítky 15-30 cm dlouhé | nahnědle zelená až tmavě- zelená | výrazná | výrazně kořenná | SKOŘICE celá | skořicovník (Cinnamomumzeylanicum (Blume), C. aromaticum (Nees), C. laureirií , (Nees), C. burmanii (Nees) ) | kůra | kousky, svitky, trubky nebo pruty oškrábané nebo neoškrábané, hladkého až drsného povrchu, tvrdé, bez kousků dřeva a větviček skořicovníku | světle žlutá, tmavě žlutá, skořicově hnědá až červenohnědá | charakteristická, silně aromatická až drsně aromatická | kořenná, nasládlá, natrpklá až svíravá, štiplavě aromatická | drcená, mletá | | | jemný prášek bez znatelných částic, nebo drť | okrová s odstínem do hněda až červena | silně aromatická | ostře kořenná, nasládlá | ŠAFRÁN | šafrán pravý (Crocussativus L.) | sušené blizny | křehké, různě zprohýbané | oranžová až temně červená | silně aromatická | kořenně hořká | ŠALVĚJ | šalvěj (Salviaofficinalis L.) | sušené listy a vrcholky květenství | vejčité až podlouhle kopinaté listy na okrajích jemně vroubkované, s vpadlou žilnatinou, bez stonků a hnědých listů | svrchní strana listů je šedopýřitá, na spodu je list běloplstnatý | silná, aromatická | kořenná, mírně hořká až svíravá | TYMIÁN | tymián obecný (Thymusvulgaris L.) | suchá směs natě, lístků a květenství | listy malé (1-5 mm) | šedozelená, šedohnědá až hnědozelená,barva květů fialovo-růžová až hnědavá | příjemně aromatická | kořenně štiplavě aromatická | VANILKA | vanilka pravá (VanillaplanifoliaAnrews) | sušené, nedozrálé, celé plody | tobolky podélně svraštělé, ohebné | tmavohnědá, hnědočerná | silně aromatická | aromatická | ZÁZVOR celý | zázvor (ZingiberofficinaleRosc. | sušené oddenky | kousky nepravidelného tvaru a velikosti ( nejméně však 20 mm), rozvětvené, zakulacené a zploštělé | světle žlutá, žlutohnědá až světle hnědá u vápněného zázvoru šedobílá | aromatická, slabě nasládlá | palčivá, ostrá, kořenná | drcený, mletý | | | prášek se znatelnými jemnými částicemi a krátkými vlákenky | žlutá se světle hnědým odstínem | aromatická, slabě nasládlá | palčivá, ostrá, kořenná”. |
|
10. | Příloha č. 3 zní: „Příloha č. 3 k vyhlášce č. 331/1997 Sb. Fyzikální a chemické požadavky na jakost Název koření | vlhkost v % hmotnosti nejvýše | celkový popel v % hmotnosti sušiny nejvýše | silice v (ml/100 g) v sušině nejméně | popel nerozpustný v kyselině v % hmotnosti sušiny nejvýše | příměsi v % hmotnosti nejvýše | doplňující hodnoty | organické vlastni | organické cizí | anorganické | Anýz | | 12,0 | 10,0 | 2,0 | 2,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | | Badyán | celý | 10 | 4,0 | 8,0 | | 20,0 | 0,5 | 0,5 | | | mletý | 12 | 5,0 | 3,0 | 1,0 | | | | | Bazalka | | 12,0 | 16,0 | 0,3 | 2,0 | 18,0*) | 2,0 | 2,0 | | Bobkový list | celý | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | | | mletý | 8,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | | | | | Estragon | | 14,0 | 12,0 | 0,6 | 1,5 | 16,0*) | 4,0 | 2,0 | | Fenykl | celý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | | | mletý | 12,0 | 10,0 | 1,0 | 2,0 | | | | | Hřebíček | celý | 12,0 | | 15,0 | | 5,0 | 0,3 | 0,3 | | | mletý | 10,0 | 7,0 | 14,0 | 0,5 | | | | |
Chilli | celé | 11,0 | 10,0 | | 1,6 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | | | mleté | 11,0 | 10,0 | | 1,6 | | | | | Jalovec | celý | 16 | 4,0 | 0,7 | 1,0 | 5,0 | 0,5 | 0,5 | | | mletý | 13 | 4,0 | 0,5 | 1,0 | | | | | Kardamom | semena | 13 | 9,5 | 3,5 | | 1,0 | 0,5 | 0,5 | | | tobolky | 13 | 9,5 | 3,5 | | 5,0 | 3,0 | 2,0 | | Kmín (tmavý) | celý | 13,0 | 8,0 | 2,5 | 1,5 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | | | drcený | 13,0 | 8,0 | 1,0 | | | | | | | mletý | 13,0 | 8,0 | 1,0 | 1,5 | | | | | Kmín jednoletý (světlý) | celý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | 2,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | | | drcený | 12,0 | 9,0 | 1,5 | | | | | | | mletý | 12,0 | 9,0 | 1,5 | | | | | | Kmín římský | | 12,0 | 12,0 | 1,5 | 3,0 | 5,0 | 2,0 | 2,0 | | Kopr | | 10,0 | | 2,5 | | 3,0 | 2,0 | 0,5 | | Koriandr | celý | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | 3,0 | 2,0 | 2,0 | | | mletý | 9,0 | 7,0 | 0,4 | 1,5 | | | | | Kurkuma | celá | 12,0 | | | | 2,0 | 0,2 | 0,2 | barvivost v % hmot. nejméně 2,0 | | mletá | 10,0 | 9,0 | | 1,5 | | | | Majoránka | | 12,0 | 16,0 | 0,7 | 4,5 | 3,0 | 1,0 | 2,0 | | Muškátový květ | celý | 10 | 4,0 | | 0,5 | 16,0 | 0,3 | 0,5 | tuky nejvýše 35% | | mletý | 12 | 4,0 | | | | | |
Muškátový ořech | celý | 10 | 3,0 | 6,5 | 0,5 | 10,0 | 0,5 | 0,5 | oxid vápenatý v % hm. nejvýše 0,35 | | mletý | 10 | 3,0 | 5,0 | | | | | Nové koření | celé | 12,0 | 4,5 | 1,5 | 0,4 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | | | mleté | 12,0 | 4,5 | 1,0 | 0,4 | | | | | Oregáno | | 12,0 | 10,0 | 0,5 | 2,0 | 16,0*) | 3,0 | 2,0 | | Paprika | lahůdk. | 11,0 | 6,5 | x) 10,0 | 0,5 | | | | x) obsah capsaicinu v mg/100g v sušině | | sladká | 11,0 | 7,0 | 10,0 | 0,7 | | | | | pálivá | 11,0 | 8,0 | 30,0 | 1,0 | | | | | guláš. | 11,0 | 9,0 | 30,0 | 1,3 | | | | Pepř bílý | celý | 15,0 | 3,5 | 1,0 | | 4,0 | 0,5 | 0,5 | piperin v % hm. nejméně 4,0 | | mletý | 15,0 | 3,5 | 0,6 | 0,3 | | | | Pepř černý | celý | 14,0 | 6,0 | 2,0 | | 4,0 | 0,5 | 0,5 | piperin v % hm. nejméně 4,0 | | mletý | 14,0 | 6,0 | 0,8 | 1,2 | | | | Pepř červený | celý | 15,0 | | 1,0 | | 4,0 | 0,5 | 0,5 | | | mletý | | | | | | | | | Pepř zelený | celý | 12,0 | 5,0 | | 0,3 | 4,0 | 0,5 | 0,5 | | | mletý | | | | | | | | | Pískavice, řecké seno | | 11,0 | 5,0 | | 1,5 | 5,0 | 5,0 | 2,0 | | Rozmarýn | | 11,0 | 8,0 | 0,8 | 1,0 | 6,0 | 1,0 | 1,0 | | Saturejka | | 13,0 | 11,0 | 0,4 | 1,0 | 4,0 | 1,0 | 2,0 | | Skořice | celá | 14,0 | 7,0 | 1,0 | 2,0 | 2,0 | 1,0 | 0,5 | | | mletá | 12,0 | 7,0 | 0,5 | 2,0 | | | | | Šafrán | ve vlákn. | 12,0 | 8,0 | | 1,5 | | | | | | mletý | 10,0 | 8,0 | | 1,5 | | | | | Šalvěj | | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,0 | 8,0*) | 0,5 | 0,5 | | Tymián | | 12,0 | 14,0 | 1,0 | 3,5 | 5,0 | 1,0 | 1,0 | | Vanilka | | 35,0 | 7,0 | | | | | | ethylvanilin 2% | Zázvor nebělený | celý | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 1,1 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | | bělený | | 12,0 | 11,0 | 1,5 | 2,5 | 2,0 | 0,5 | 0,5 | | | mletý | 12,0 | 8,0 | 1,5 | 2,5 | | | | |
*) včetně barevných změn listů”. |