21. | Přílohy č. 1 až 3 znějí: „Příloha č. 1 k vyhlášce č. 220/1998 Sb. Potraviny, před jejichž uvedením do oběhu vydá výrobce nebo dovozce písemné prohlášení o shodě potravin na základě vlastního zjištění nebo podkladů zahraničního výrobce Názvy potravin: Konzervy s masným výrobkem Zvěřina (v mase nebo kůži) Ryby čerstvé Bílkovinné mléčné výrobky, Mléčné výrobky tepelně ošetřené po kysacím procesu Mléko tekuté, zahuštěné, sušené Smetana Sýry tavené Mražené krémy Jedlé tuky nebo jedlé oleje (rostlinného nebo živočišného původu) Škrob Výrobky ze škrobu Mlýnské výrobky z luštěnin Sojové výrobky Jedlá sůl s jodem Ochucovadla Kečupy Čerstvé ovoce a zelenina jen tuzemské výroby Brambory jen tuzemské výroby Mlýnské obilné výrobky Těstoviny zmrazené Čokoláda a čokoládové cukrovinky Nealkoholické nápoje kromě minerální vody ochucené a sodové vody Koncentráty k přípravě nealko nápojů Destiláty vyrobené zvláštním tradičním způsobem Ostatní lihoviny Destiláty pravé Révové víno z dovozu v obalech určených pro spotřebitele Příloha č. 2 k vyhlášce č. 220/1998 Sb. Potraviny, před jejichž uvedením do oběhu vydá výrobce nebo dovozce písemné prohlášení o shodě potravin na základě protokolu o zkoušce Názvy potravin | Hodnocená kritéria | | technologická podle zvláštního právního předpisu18) | chemická podle zvláštního právního předpisu19) jen u vybraného výrobku reprezentujícího skupinu nebo podskupinu podle zvláštního právního předpisu18) | mikrobiologická podle zvláštního právního předpisu20)u každého hotového výrobku | masné výrobky tepelně neopracované (určené zejména ke spotřebě bez další úpravy) | | fosfáty, dusitany, PCB | část 2 bod 1.3., LM, YE, CJ a CP | drobné masné výrobky měkké salámy speciální masné výrobky vařené masné výrobky pečené masné výrobky šunky a podobné výrobky aspikové výrobky syrová uzená masa téhož druhu zvířete bez rozlišení části těla, ze kterého pochází vařená uzená masa téhož druhu zvířete bez rozlišení části těla, ze kterého pochází | | polycyklické aromatické uhlovodíky (jen u uzených výrobků), fosfáty, dusitany; PCB, kyselina glutamová | část 2 bod 1.5., 1.5.1., LM, YE, CP | masné polotovary | | fosfáty, dusitany; PCB | část 2 bod 1.2., LM, YE | masné výrobky trvanlivé | aktivita vody (aw) | polycyklické aromatické uhlovodíky (jen u uzených výrobků), dusitany; PCB | část 2 bod 1.4. , LM, YE, CP, CJ | výrobky z ryb nebo ostatních vodních živočichů obsahující nejméně 60 % masa ryb nebo vodních živočichů - smažené, solené, sušené; polokonzervy, polotovary vč: zmrazených, konzervy | NaCl | fosfáty; konzervanty, Cd, Pb, Hg, PCB | část 2 bod 2.1., 2.2., 2.3., 2.4., 2.5., 2.6., CP | výrobky z ryb nebo ostatních vodních živočichů obsahující nejméně 60 % masa ryb nebo vodních živočichů - marinované, uzené | | dusitany, Cd, Pb, Hg, PCB, u skombroidních ryb histamin | část 2 bod 2.4.l. | výrobky z vajec - majonézy | v rozsahu přílohy č. 10, tabulka č. 2 vyhlášky 327/1997 Sb. | konzervanty, Cd, Hg, PCB | část 2 bod 3.1., 3.2., | kysané mléčné výrobky | v rozsahu přílohy č. 2, tabulka č. 3 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.9.1., LM, YE, S | mléčné výrobky obohacené přídavkem mlékařské kultury | v rozsahu přílohy č. 2, tabulka č. 3 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | fosfáty, Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.9.1., LM, YE | máslo mlékárenské | v rozsahu přílohy č. 2, tabulka č. 7 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.11.1., LM, S | pomazánkové máslo | v rozsahu přílohy č. 2, tabulka č. 7 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.11.2., LM, S | tvarohy | v rozsahu přílohy č. 2, tabulka č. 11 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.9.2., LM, BC, S | sýry přírodní a syrovátkové | v rozsahu přílohy 2, tabulka 11 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.10., LM, SA, S | sýry z nepasterovaného mléka | příloha č. 2, tabulka č. 9 a 10 vyhlášky č. 328/1997 Sb. | Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 4.10.1., BC, CP; PA, YE, S, LM, CJ | zmrzliny pouze balené | v rozsahu přílohy č. 5, vyhlášky č. 328/1997 Sb. | fosfáty, Cd, Pb, Hg, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB | část 2 bod 5., LM, SA | čaj pravý, bylinný, ovocný | smyslově, § 4 vyhlášky č. 330/1997 Sb., příloha č. 6 | suma aflatoxinů B1, B2,G1,G2, Cd, Pb, Hg | část 2 bod 17.1., čaj ovocný, bylinný | káva | obsah kofeinu, vlhkost (vyhláška č. 330/1997 Sb.) | u pražené kávy ochratoxin A, Cd, Pb, Hg | | koření | | suma aflatoxinů B1; B2;G1,G2, Cd, Pb, Hg | část 2 bod 16. | dehydratované výrobky jen pokud jsou instantní | | Cd, Pb, Hg | část 2 bod 15.1. | studené omáčky (dresinky) | pH, obsah soli | konzervanty, Cd, Pb, Hg | část 2 bod 19.2. a S | zpracovaná zelenina | | Cd, Pb, Hg, dusičnany, konzervanty podle jednotlivých skupin výrobků v rozsahu přílohy č. 1, část 6, u sterilované zeleniny v plechu - obsah cínu | část 2 podle jednotlivých skupin výrobků v rozsahu bodu 7. | zpracované ovoce | | Cd, Pb, Hg, konzervanty podle jednotlivých skupin výrobků v rozsahu přílohy č 1, část 6, u kompotů v plechovém obalu - obsah cínu | část 2 podle jednotlivých skupin výrobků v rozsahu bodu 7. | suché skořápkové plody | | suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2 | část 2 bod 7.5. | výrobky z hub kromě sušených, ostatní výrobky z hub | | Cd, Pb, Hg, u konzervovaných v plechovém obalu - obsah cínu | část 2 bod 7. | těstoviny nesušené a plněné | obsah cholesterolu u výrobků označených jako „bez cholesterolu” (vyhláška č. 293/1997 Sb.) | Cd, Pb, Hg, syntetická barviva | část 2 těstoviny nesušené bod 8.4.2. těstoviny nesušené s náplní bod 8.4.3. | kakaový prášek (kakao); směs kakaa s cukrem | | Cd, Pb, Hg, Cr, Ni, suma aflatoxinů B1, B2, G1, G2 | část 2 bod 12.1. | destilát řezaný | etanol | ftaláty, ethylkarbamat, methanol | | likér nebo krém jen emulsní, mléčný a smetanový | etanol, cukr | ftaláty | část. 2 emulzní lihoviny bod 13.3. |
_________________________________________ 18) | Vyhlášky č. 327/1997 Sb. až 335/1997 Sb. Pokud tyto vyhlášky nečlení potraviny do podskupin, rozbory na chemická kritéria se provedou u vybraného výrobku, který reprezentuje soubor výrobků v dané skupině vyráběných ze stejných složek (surovin), na tomtéž technologickém zařízení a za stejných výrobních podmínek. | 19) | Vyhláška č. 298/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 3/1999 Sb. a vyhlášky č. 323/1999 Sb. | 20) | Vyhláška č. 294/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 91/1999 Sb. |
Název mikroorganismů podle použitých zkratek: LM - Listeria monocytogenes YE - Yersinia enterocolitica CJ - Campylobacter jejuni / coli CP - Clostridium perfringens S - Salmonella BC - Bacillus cereus SA - Staphylococcus aureus PA - Pseudomonas aeruginosa Příloha č. 3 k vyhlášce č. 220/1998 Sb. Potraviny, před jejichž uvedením do oběhu vydá výrobce nebo dovozce písemné prohlášení o shodě potraviny na základě certifikátu autorizované osoby nebo na základě souhlasu Ministerstva zdravotnictví Názvy potravin | Hodnocená kritéria | | chemická dle zvláštního předpisu 19) | mikrobiologická dle zvláštního předpisu 20) | potraviny určené pro zvláštní výživu: | | | druhy potravin určené pro kojeneckou a dětskou výživu, uvedené v § 1 odst. 5 písm. a) - e), vyhlášky č. 336/1997 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určených pro zvláštní výživu a jejich způsob použití | Cd, Pb, Hg, As, Cu, Zn, Cr, Al pouze u výrobků balených v hliníkovém obalu, PCB, DDT, HCH (isomery α, β), lindan, HCB, aflatoxiny | část 2 bod 4.6., LM, BC, CP, PA, YE | druhy potravin určené pro kojeneckou a dětskou výživu uvedené ve vyhlášce č. 336/1997 Sb., § 1 odst. 5 písm. f), g) a h) | Cd, Pb, Hg, As, Cu, Zn, aflatoxiny, ochratoxin A a patulin u výrobků obsahujících jablka, dusičnany | část 2 podle jednotlivých skupin výrobků | druhy potravin nutričně kompletní ( § 1 odst. 1), druhy potravin nutričně nekompletní ( § 1 odst. 2), druhy potravin zvláštního složení ( § 1 odst. 4 kromě písm. d) pro speciální účely) | Cd, Pb, Hg | část 2 bod 18.4. |
Název mikroorganismů podle použitých zkratek: LM - Listeria monocytogenes YE - Yersinia enterocolitica CJ - Campylobacter jejuni / coli CP - Clostridium perfringens S - Salmonella BC - Bacillus cereus SA - Staphylococcus aureus PA - Pseudomonas aeruginosa“. |