32. | Příloha č. 14 zní: „Příloha č. 14 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. DOPLŇKOVÉ LÁTKY Příloha č. 14 „Doplňkové látky“ obsahuje tyto části: Část A | Obecná ustanovení | Část B | Seznam doplňkových látek, na něž se vztahuje ustanovení§ 3 odst. 9, 10 a11 a§ 4 odstavce 3 až 5 zákona | Část B 1 | Seznam doplňkových látek, vázaných na osobu odpovědnou za uvedení do oběhu | Část B 2 | Seznam doplňkových látek ostatních | Část C | Popis doplňkových látek a podmínky jejich použití | Část C 1 | Doplňkové látky skupin stimulátory růstu, antikokcidika a chemoterapeutika povolené na dobu neurčitou | Část C 2 | Doplňkové látky skupin stimulátory růstu, antikokcidika a chemoterapeutika povolené na dobu určitou | Část C 3 | Doplňkové látky ostatní povolené na dobu neurčitou | Část C 4 | Doplňkové látky ostatní povolené na dobu určitou |
Příloha č. 14 část A k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Obecná ustanovení Osoba odpovědná za uvedení doplňkové látky do oběhu je fyzická nebo právnická osoba, která odpovídá za shodu doplňkové látky s látkou, která byla povolena pro uvedení do oběhu. Mikroorganismy se pro účely této vyhlášky rozumí mikroorganismy tvořící kolonie. Tolerance U doplňkových látek (v substancích nebo v premixech nebo v kompletních a doplňkových krmivech nebo v krmivech pro zvláštní účely výživy) platí následující tolerance zahrnující technologické chyby: a) | u obsahu do 0,5 jednotek (mg, 1 000 µg, 1 000 m.j.,105CFU) tolerance 40 % |
b) | u obsahu 0,5 až 1 jednotka tolerance 0,2 jednotky |
c) | u obsahu 1,0 až 50 jednotek tolerance 20 % |
d) | u obsahu 50,0 až 100 jednotek tolerance 10 jednotek |
e) | u obsahu 100,0 až 500 jednotek tolerance 10 % |
f) | u obsahu 500,0 až 1 000 jednotek tolerance 50 jednotek |
g) | u obsahu nad 1 000 jednotek tolerance 5 %. Tyto tolerance nezahrnují chyby způsobené při odběru a zkoušení vzorků. |
Příloha č. 14 část B 1 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Seznam doplňkových látek, vázaných na osobu odpovědnou za uvedení látky do oběhu Jedná se o tyto skupiny a doplňkové látky: A. Stimulátory růstu: Avilamycin, Flavofosfolipol, Hydrogenmravenčan draselný, Monensinát sodný, Salinomycinát sodný. D. Antikokcidika a chemoterapeutika: Amprolium, Amprolium + Ethopabát, Decoquinát, Diclazuril, Dimetridazol, Halofuginon hydrobromid, Lasalocid sodný A, Maduramicin ammonnium alfa, Meticlorpindol, Meticlorpindol + Methylbenzochát, Monensinát sodný, Narasin, Narasin + Nikarbazin, Nifursol, Nikarbazin, Robenidin hydrochlorid, Salinomycinát sodný. Příloha č. 14 část B 2 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Seznam ostatních doplňkových látek z části B Jedná se o tyto skupiny a doplňkové látky: H. Vitamíny: Vitamín A a vitamín D I. Stopové prvky: Měď a selen Příloha č. 14 část C 1 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Doplňkové látky skupin D. | Antikokcidika a Chemoterapeutika povolené na dobu neurčitou (maximálně na dobu 10 let). |
Priloha_Sb_2001_343-P1.rtf Příloha č. 14 část C 2 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Doplňkové látky skupin I. | Antikokcidika a Chemoterapeutika povolené na dobu určitou |
Priloha_Sb_2001_343-P2.rtf Příloha č. 14 část C 3 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Doplňkové látky ze skupin E. | Emulgátory, stabilizátory, zahušťující a želírující látky |
H. | Vitamíny, provitamíny a chemicky definované látky s obdobnými účinky |
L. | Pojiva, protispékavé látky a koagulanty |
P. | Enzymy povolené na dobu neurčitou (maximálně na dobu 10 let). |
Priloha_Sb_2001_343-P3.rtf Příloha č. 14 část C 4 k vyhlášce č. 451/2000 Sb. Doplňkové látky ze skupin E. | Emulgátory, stabilizátory, zahušťující a želírující látky |
G/1 | Mikroorganizmy a enzymy pro silážování |
L. | Pojiva, protispékavé látky a koagulanty |
P. | Enzymy povolené na dobu určitou. |
Priloha_Sb_2001_343-P4.rtf Použité jednotky 1) | 1 FYT je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol anorganického fosfátu za 1 minutu z fytátu sodného při pH 5,5 a teplotě 37°C |
2) | 1 GALU je množství enzymu, které hydrolyzuje 1 mikromol p-nitrofenyl-alfa-galaktopyranozidu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
3) | 1 FBG je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,5 a teplotě 30°C |
4) | 1 FXU je množství enzymu, které uvolní 7,8 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z azo-arabinoxylanu pšenice za 1 minutu při pH 6,0 a teplotě 50°C |
5) | 1 FXU je množství enzymu, které uvolní 3,1 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z azo-arabinoxylanu pšenice za 1 minutu při pH 6,0 a teplotě 50°C |
6) | 1 FBG je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 6,0 a teplotě 50°C |
7) | 1 FXU je množství enzymu, které uvolní 0,15 mikromolu xylózy z azurin-xylanu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
8) | 1 BGU je množství enzymu, které uvolní 0,15 mikromolu glukózy z azurinem síťovaného beta-glukanu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
9) | 1 BGU je množství enzymu, které uvolní 0,15 mikromolu glukózy z azurinem síťovaného beta-glukanu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
10) | 1 FXU je množství enzymu, které uvolní 0,15 mikromolu xylózy z azurin-xylanu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
11) | 1 EXU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z arabinoxylanu za 1 minutu při pH 3,5 a teplotě 55°C |
12) | 1 RAU je množství enzymu, které konvertuje 1 mg rozpuštěného škrobu na produkt, který má shodnou absorpci pro referenční barvivo při 620 nm po reakci s jodem, za 1 minutu při pH 6,6 a teplotě 30°C |
13) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,1 mikromolu glukózy z karboxylmetyl-celulózy za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
14) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,1 mikromolu glukózy z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
15) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,1 mikromolu xylózy z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
16) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,1 mikromolu glukózy z karboxylmetyl-celulózy za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
17) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,1 mikromolu glukózy z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
18) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,1 mikromolu xylózy z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 3,5 a teplotě 40°C |
19) | 1 BGU je množství enzymu, které uvolní 0,278 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 3,5 a teplotě 40°C |
20) | 1 EXU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z arabinoxylanu pšenice za 1 minutu při pH 3,5 a teplotě 55°C |
21) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol xylózy z xylanu březového dřeva za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
22) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
23) | 1 CU je množství enzymu, které uvolní 0,128 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 4,5 a teplotě 30°C |
24) | 1 EPU je množství enzymu, které uvolní 0,0083 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 4,7 a teplotě 30°C |
25) | 1 AGL je množství enzymu, které uvolní 5,55 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 4,6 a teplotě 30°C |
26) | 1 AGL je množství enzymu, které uvolní 5,55 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 4,6 a teplotě 30°C |
27) | 1 AXC je množství enzymu, které uvolní 17,2 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 4,7 a teplotě 30°C |
28) | 1 AXC je množství enzymu, které uvolní 17,2 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 4,7 a teplotě 30°C |
29) | 1 BGN je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 4,0 a teplotě 50°C |
30) | 1 IFP je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 4,8 a teplotě 50°C |
31) | 1 QXU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 5,1 a teplotě 50°C |
32) | 1 QGU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 4,8 a teplotě 50°C |
33) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ovsa za 1 minutu při pH 4,0 a teplotě 30°C |
34) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 4,0 a teplotě 30°C |
35) | 1 BU je množství enzymu, které uvolní 0,06 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 4,8 a teplotě 50°C |
36) | 1 BXU je množství enzymu, které uvolní 0,06 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu břízy za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
37) | 1 PPU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol anorganického fosfátu z fytátu sodného za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 37°C |
38) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 2,78 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 50°C |
39) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 5,55 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 50°C |
40) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 4,00 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů maltózy) z xylanu břízy za 1 minutu při pH 5,5 a teplotě 50°C |
41) | 1 EU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 4,5 a teplotě 40°C |
42) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
43) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
44) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ovsa za 1 minutu při pH 4,0 a teplotě 30°C |
45) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z xylanu ovsa za 1 minutu při pH 4,0 a teplotě 30°C |
46) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z pšeničného škrobu za 1 minutu při pH 4,0 a teplotě 30°C |
47) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
48) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
49) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
50) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
51) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
52) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikrogram fenolových sloučenin (ekvivalentů tyrozinu) z kaseinového substrátu za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 40°C |
53) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
54) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikrogram fenolových sloučenin (ekvivalentů tyrozinu) z kaseinového substrátu za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 40°C |
55) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
56) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
57) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
58) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
59) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikrogram fenolových sloučenin (ekvivalentů tyrozinu) z kaseinového substrátu za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 40°C |
60) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
61) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
62) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikrogram fenolových sloučenin (ekvivalentů tyrozinu) z kaseinového substrátu za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 40°C |
63) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
64) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
65) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
66) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol glukosidických vazeb z vodou nerozpustného škrobového polymeru za 1 minutu při pH 6,5 a teplotě 37°C |
67) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujícího materiálu (ekvivalentů kyseliny galakturonové) z poly-D-galakturonátového substrátu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
68) | 1 KNU je množství enzymu, které uvolní 0,72 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z rozpustného škrobu za 1 minutu při pH 5,6 a teplotě 37°C |
69) | 1 FBG je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 30°C |
70) | 1 IU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu břízy za 1 minutu při pH 4,5 a teplotě 30°C |
71) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,0056 mikromolu redukujících cukrů) ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 30°C |
72) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,0056 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z karboxy-metylcelulózy za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 30°C |
73) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol glukózy z vodou nerozpustného škrobového polymeru za 1 minutu při pH 7,4 a teplotě 37 °C |
74) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,0056 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 30°C |
75) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,0056 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z karboxy-metylcelulózy za 1 minutu při pH 4,8 a teplotě 50°C |
76) | 1 U je množství enzymu, které zhydrolyzuje 1 mikromol glukosidických vazeb z vodou nerozpustného škrobového polymeru za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 37°C |
77) | 1 U je množství enzymu, které vytvoří 1 mikrogram azo-kaseinu rozpustného v kyselině trichloroctové za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 37°C |
78) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 0,0067 mikromolu redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z břízy za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
79) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů xylózy) z xylanu ovesných slupek za 1 minutu při pH 5,3 a teplotě 50°C |
80) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujících cukrů (ekvivalentů glukózy) z beta-glukanu ječmene za 1 minutut při pH 5,0 a teplotě 30°C |
81) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikrogram fenolových sloučenin (ekvivalentů tyrozinu) z kaseinového substrátu za 1 minutu při pH 7,5 a teplotě 40°C |
82) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol glukosidických vazeb z vodou nerozpustného substrátu škrobového polymeru z a 1 minutu při pH 6,5 a teplotě 37°C |
83) | 1 U je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol redukujícího materiálu (ekvivalentů kyseliny galakturonové) z poly-D-galakturonového substrátu za 1 minutu při pH 5,0 a teplotě 40°C |
84) | 1 FTU je množství enzymu, které uvolní 1 mikromol anorganického fosfátu z fytátu sodného za 1 minutu při pH 5,5 a teplotě 37°C„ |
|