1. Cukr
Skupina | Sacharóza polarimetricky (% hmot. nejméně) | Invertní cukr (% hmot. nejvýše) | Ztráta sušením (% hmot. nejvýše) | Barva v roztoku při 420 nm (IU nejvýše) |
cukr extra bílý | 99,7 | 0,04 | 0,06 | 22,5 |
cukr bílý | 99,7 | 0,04 | 0,06 | 45 |
cukr polobílý | 99,5 | 0,1 | 0,1 | 150 |
cukr moučka s obsahem protihrudkujících látek nejvýše 3 % | 96,7 | 0,1 | 0,2 | |
tvarovaný cukr | 99,5 | 0,1 | 0,25 | 150 |
cukr s přísadami | 85,0 | | 1,2 | |
přírodní cukr | 97,5 | 0,09 | 1,4 | |
kandys | 98,5 | | 1,0 | |
U skupin cukr extra bílý, cukr bílý, cukr polobílý obsah nerozpustných látek nejvýše 50 mg/kg |
Bodové hodnocení bílých cukrů
| Cukr extra bílý | Cukr bílý |
celkový počet bodů nejvýše | 8 | 22 |
z toho: | | |
popel - body nejvýše | 6 | 15 |
barva v roztoku - body nejvýše | 3 | 6 |
typová řada - body nejvýše | 4 | 9 |
Jeden bod odpovídá:
a) | 0,0018 % obsahu popela určeného konduktometricky podle metod ICUMSA, |
b) | 7,5 jednotek ICUMSA (IU) pro barvu v roztoku, |
c) | 0,5 jednotek barevné typy podle metody Brunswick. |
Dělení podle tvaru a velikosti částic sacharózy:
a) | cukr krystal je volně sypká směs krystalů stejnoměrného zrnění, |
b) | cukr krupice je volně sypká směs menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění, |
c) | cukr moučka je volně sypká směs jemně drcených krystalů, |
d) | přírodní cukr je sypká, zmitá světležlutá až světlehnědá hmota na omak mírně lepkavá, |
e) | kandys je směs velkých krystalů a srostlic, bílé, žluté až hnědé barvy. |
Třídění podle velikosti částic sacharózy
Délka strany oka kontrolního síta (mm) | Podíl (% hmot.) |
cukr krystal | cukr krupice | cukr moučka |
2,00-0,40 | nejméně 70 | | |
0,80-0,16 nad 1,00 | | nejméně 70 nejvýše 5 | |
0,80-0,40 | | | nejvýše 5 |
pod 0,40 | | | nejméně 95 |
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
- pro přírodní sladidla, s výjimkou tekutých výrobků z cukru
Hmotnostní rozsah (g) | Hmotnostní odchylka (%) |
do 50 včetně | - 10,0 |
větší než 50 do 250 včetně | - 4,0 |
větší než 250 do 500 včetně | - 3,0 |
větší než 500 do 1000 včetně | - 2,0 |
nad 1000 | - 1,0 |
2. Tekuté výrobky z cukru
| Sušina refraktometricky | Invertní cukr v sušině | pH | Popel konduktometricky v sušině | Barva roztoku při 420 nm |
(% hmot. nejméně) | (% hmot.) | | (% hmot. nejvýše) | (IU nejvýše) |
tekutý cukr | 62 | nejvýše 3*) | - | 0,1 | 45 |
tekutý cukr bílý | 62 | nejvýše 3*) | - | 0,1 | 25 |
tekutý invertní cukr | 62 | více než 3**) nejvýše 50 | - | 0,4 | - |
tekutý invertní cukr bilý | 62 | více než 3 nejvýše 50 | - | 0,1 | 25 |
sirup z invertního cukru | 62 | více než 50 | - | 0,4 | - |
karamel | 73 | nejméně 50 | 4-6 | - | - |
*) poměr fruktózy k dextróze 1,0 ± 0,2
**) poměr fruktózy k dextróze 1,0 ± 0,1
Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení
- pro tekuté výrobky z cukru
Hmotnostní rozsah (g) | Hmotnostní odchylka (%) |
do 300 včetně | - 5,0 |
větší než 300 do 1000 včetně | - 4,0 |
nad 1000 | - 3,0 |
3. Dextróza
| Dextróza (D - glukóza) | Sušina | Sulfátový popel |
(% hmot. sušiny nejméně) | (% hmot. nejméně) | (% hmot. sušiny nejméně) |
dextróza monohydrát | 99,5 | 90,0 | 0,25 |
dextróza bezvodá | 99,5 | 98,0 | 0,25 |
4. Fruktóza
| Obsah fruktózy (% hmot.) nejméně | Obsah glukózy (% hmot. nejvýše) | Ztráta sušením (% hmot. nejvýše) | Popel konduktometricky (% hmot. nejvýše) | Barva roztoku při 420 nm (IU nejvýše) |
fruktóza | 98 | 0,5 | 0,5 | 0,1 | 30 |
5. Glukózový sirup
| Sušina | Dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza | Sulfátový popel |
(% hmot. nejméně) | (% hmot. sušiny nejméně) | (% hmot. sušiny nejvýše) |
Sušený glukózový sirup | 70 | 20,0 | 1,0 |
6. Sušený glukózový sirup
| Sušina | Dextrózový ekvivalent vyjádřený jako D-glukóza | Sulfátový popel |
(% hmot. nejméně) | (% hmot. sušiny neméně) | (% hmot. sušiny nejvýše) |
sušený glukózový sirup | 93 | 20,0 | 1,0 |