1. | V § 6 se za písmeno f) vkládají písmena g) a h), která znějí: „g) | džemem výběrovým (Extra) speciálním – potravina splňující požadavky pro džem výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky jsou se sníženým obsahem energie/cukru a splňují podmínky pro relevantní výživové tvrzení; výživové tvrzení musí být uvedeno v názvu výrobku, | h) | džemem výběrovým (Extra) méně sladkým – potravina splňující požadavky pro džem výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky obsahují méně cukru než džemy výběrové (Extra),“. |
Dosavadní písmena g) až x) se označují jako písmena i) až z). |
2. | V § 8 odst. 1 písm. a) se slova „; u potravin definovaných v § 6 písm. f), g), h), i) a r) a vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo uvedením počtu použitých druhů ovoce“ zrušují. |
3. | V § 8 odst. 1 písmena d) a e) znějí: „d) | u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků množstvím ovoce v gramech, které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku; údaj o obsahu ovoce se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny, | e) | u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků celkovým obsahem přírodních sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené číslo představuje množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně; údaj o obsahu přírodních sladidel se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uveden jasně viditelnými písmeny,“. |
|
4. | V § 8 odst․ 1 písm. f) se za slova „džemů výběrových (Extra),“ vkládají slova „džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých,“. |
5. | V § 8 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno g), které zní: „g) | u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), rosolové marmelády a kaštanového pyré v názvu výrobku jménem použitého druhu nebo použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny; u výrobků vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce však může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo podobnou formulací nebo počtem použitých druhů ovoce.“. |
|
6. | V § 10 odst. 2 se za slova „džemu výběrového (Extra),“ vkládají slova „džemu výběrového (Extra) speciálního, džemu výběrového (Extra) méně sladkého,“. |
7. | V § 10 odst. 3 a 4 se za slova „Džem výběrový (Extra)“ vkládají slova „, džem výběrový (Extra) speciální a džem výběrový (Extra) méně sladký“. |
8. | V § 10 odst. 5 a 13 se za slova „džemu výběrového (Extra)“ vkládají slova „, džemu výběrového (Extra) speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého“. |
9. | V § 10 odst. 6 se slova „a džemu výběrového (Extra)“ nahrazují slovy „, džemu výběrového (Extra), džemu výběrového (Extra) speciálního a džemu výběrového (Extra) méně sladkého“. |
10. | V § 10 odst. 9 se za slova „džemu výběrovému (Extra),“ vkládají slova „džemu výběrovému (Extra) speciálnímu, džemu výběrovému (Extra) méně sladkému,“. |
11. | V § 10 odstavec 10 zní: „(10) K potravinám definovaným v § 6 písm. f) až k) a t) lze přidávat lihoviny, víno, desertní (likérové) víno, ořechy, aromatické byliny, koření, vanilku, vanilin, vanilkové extrakty a med4) jako částečnou nebo úplnou náhradu přírodního sladidla, jedlé tuky a oleje jako látky zabraňující pěnění a tekutý pektin.“. |
12. | Příloha č. 2 zní: „Příloha č. 2 k vyhlášce č. 157/2003 Sb. Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny Druh | Skupina | Potravina | Minimální hmotnostní podíl ovoce (vgv 1 kg potraviny) | Poznámka | Zpracované ovoce | Džemy | všeobecně | 450 | | výběrové (Extra) | z červeného rybízu, jeřabin, rakytníku, černého rybízu, kdoulí a šipku | 350 | | Džemy výběrové(Extra) speciální | ze zázvoru | 250 | | z kešu-jablka | 230 | | z plodů mučenky (maracuja) | 80 | | Džemy výběrové (Extra) méně sladké | | | | Džemy | všeobecně | 350 | | z červeného rybízu, jeřabin, rakytníku, černého rybízu, kdoulí a šipku | 250 | | ze zázvoru | 150 | | z kešu-jablka | 160 | | z plodů mučenky (maracuja) | 60 | | Rosoly výběrové (Extra) | všeobecně | 450 | | | i černého rybízu, šípků, kdoulí, malin | 350 | | ze zázvoru | 250 | | z kešu-jablka | 230 | | z plodů mučenky (maracuja) | 80 | | Rosoly | všeobecně | 350 | | z černého rybízu, šípku, kdoulí, | 250 | | malin | | | ze zázvoru | 150 | | z kešu-jablka | 160 | | z plodů mučenky (maracuja) | 60 | | Marmelády | všeobecně | 200 | z toho min. 75 g pocházející z endokarpu | Povidla | slazená ze švestek | 1700 | k výrobě je možno použít švestkovou Dřeň, švestkový lektvar a dřeň ze sušených švestek | slazená ze švestek a jablek | 2200 | podíl ovocné sušiny ze švestek nejméně75% | slazená z jablek | 3000 | | slazená z hrušek a jablek | 3200 | podíl ovocné sušiny z jablek nejméně30% | Klevely | všeobecně | 1500 | | z meruněk | 730 | | z jahod | 640 | | Kaštanový krém | | 380 | podíl ovoce musí být vnesen kaštanovým krémem | Ovocný protlak | | | | Sušené ovoce | | | | Proslazené ovoce nebo kandované ovoce | | | | Ovoce v lihu (ovocná bowle) | v plechovém obalu | 220 | | ve skleněném obalu | 450 | | Upravené chlazené čerstvé ovoce | | | | Kompot | | | |
|
13. | V příloze č. 4 tabulka 1 zní: Kompoty, džemy, rosoly, marmelády, klevely, povidla, protlaky a proslazené ovoce Potravina | Refraktometrická sušina (%) | Kyselost (jako kyselina citrónová) (%) | kompoty | nejvýše 48 | 0,3 - 2.5 | džemy výběrové (Extra) | nejméně 60 | | džemy výběrové (Extra) méně sladké | 52-59 | | džemy výběrové (Extra) speciální | nejvýše 40 | | džemy | nejméně 60 | - | rosoly a rosoly výběrové (Extra) | nejméně 60 | | marmelády | nejméně 60 | - | kaštanový krém | nejméně 60 | - | klevely | nejméně 38 | 0,6-2,6 | povidla | nejméně 60 | 0,6 - 2,6 | ovocné protlaky | nejvýše 29 | 0.6 - 2,5 | proslazené ovoce | nejméně 70 | neurčuje se |
Pozn.: Nejnižší obsah refraktometrické sušiny nemusí být dodržen u džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, džemů, rosolů a rosolů výběrových (Extra), marmelád a kaštanových krémů za předpokladu, že cukr byl u těchto výrobků zcela nebo zčásti nahrazen sladidlem. Džem výběrový (Extra) méně sladký a džem výběrový (Extra) speciální představuji t/.v. vyhrazené názvy výrobků v souladu s ustanovením druhého pododstavce bodu II přílohy 1 směrnice Rady 2001/ 113/VHS o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.“. |