Skupina | Vzhled | Barva | Chuť a vůně | Povolené odchylky (% hmot.) |
Vlašské ořechy a jádra vlašských ořechů | skořápka dobře vyvinutá polotvrdá až tvrdá, jádro dobře oddělené od skořápky, vyvinuté, zcela vyplňující skořápku, nepoškozené škůdci, nežluklá | osemení žlutohnědé jádro na lomu bílé až nažloutlé, pokryté světle hnědou až nahnědlou slupkou | ořechová, příjemně olejnatá, přirozeně natrpklá až mírně nahořklá | vady skořápky 15, vady jader 15, z toho 2 žluklých či poškozených škůdci |
Lískové ořechy a jádra lískových ořechů | skořápka zdravá bez plodového lůžka, jádro vyvinuté, celistvé, omezeně mechanicky poškozené | světle hnědá až tmavě hnědá, slupka hnědá až nažloutlá, jádro na lomu bílé s nažloutlým odstínem; pražená jádra na lomu světlá | oříšková, bez cizího pachu a chuti, sladce lejnatá, pražená jádra chuť a vůně po pražení | vady skořápky 7, vady jader 18, z toho 6 žluklých či poškozených škůdci, z toho 3 žluklých |
Mandle neloupané a jádra mandlí | skořápka suchá, pórovitá, jádro špičaté, vejčité | žlutá až světle hnědá, na lomu bílá až krémová, pražená světle hnědá | typicky mandlová bez cizího pachu a chuti, jádra pražená chuť a vůně po pražení | vady skořápky 8, vady jader 15, z toho 3 žluklých či poškozených škůdci, 4 hořkých |
Pistáciové ořechy a jádra pistácií | skořápka rovnoměrně vybarvená bez skvrn, ve švu puklá, jádro zdravé | jádro na řezu zelené | jemně aromatická, nasládlá až slabě nahořklá, pražená jádra chuť a vůně po pražení | vady skořápky 15, z toho nepuklá skořápka 5, vady jader 12, z toho 3 žluklých, 2 poškozených škůdci |
Jádra kešu oříšků | jádra čistá, suchá, rohlíčkovitého nebo ledvinkovitého tvaru, pražená jádra na lomu celistvá | jádro na povrchu bílé, šedavé, žluté až světle hnědé, na řezu krémové, pražená jádra světle hnědá | jemně aromatická nasládlá až slabě nahořklá pražená chuť a vůně po pražení | vady skořápky 7, vady jader 12, z toho 1 žluklých či poškozených škůdci |
Para ořechy | skořápka tvrdá, svraštělá | Jádro šedohnědé, na lomu bílé až mírně nažloutlé | nasládlá, výrazně tuková, bez hořké chuti | vady skořápky 15, vady jader 15, z toho 2 žluklých či poškozených škůdci |
Kokosový ořech ve skořápce | skořápka dřevnatě vláknitá, velmi tvrdá, s třemi dobře patrnými „oky“ - klíčními póry, ve zralosti se na vnitřní straně pecky tvoří měkké pletivo (endosperm), po usušení a sklizení pletivo tvrdé, tloušťka 1 - 2 cm | skořápka hnědá, pletivo bílé barvy, bez barevných změn | typicky kokosová, mírně nasládlá, jemná, bez cizích pachů a příchutí | vady skořápky 10, vady dužniny 10 |
Kokos strouhaný | strouhaný, hrubě nebo jemně mletý | bílá až slabě smetanově nažloutlá | charakteristická pro výrobek, bez cizích pachutí | vady dužniny 15 |
Jádra piniových oříšků | jádra dobře vyvinutá, nepoškozená | jádro bílé až smetanové | typická, nasládlá | vady jader 7, z toho 3 žluklých či poškozených škůdci |
Pekanové ořechy | skořápka hladká, rovnoměrně vybarvená, suchá, bez mechanického poškození | našedlá, světle až tmavě hnědá | ořechová, příjemně olejnatá, nasládlá | vady skořápky 7, vady jader 15, z toho 7 žluklých |
Makadamové ořechy | skořápka tvrdá, jádro zdravé, vyvinuté | jádro světle krémové, pražená jádra na lomu světle hnědá | jemná olejnatá chuť, pražená jádra chuť a vůně po pražení | vady skořápky 7, vady jader 10, z toho 2 žluklých či poškozených škůdci |
Vlašské ořechy mleté | nepoškozené škůdci, bez plísní, nežluklá | světle hnědá až nahnědlá | ořechová, příjemně olejnatá, přirozeně natrpklá až mírně nahořklá | |
Lískové ořechy mleté | nepoškozené škůdci, bez plísní, nežluklá | světle hnědá až tmavě hnědá | oříšková, bez cizího pachu a chuti, sladce olejnatá | |
Mandle plátky | nepoškozené škůdci, bez plísní, nežluklá | bílá až krémová, pražená, světle hnědá | typicky mandlová, bez cizího pachu, jádra pražená, chuť a vůně po pražení | |
Mandle mleté | nepoškozené škůdci, bez plísní | světle hnědá | typicky mandlová bez cizího pachu a chuti | |
Arašídy | skořápka čistá, suchá, jádro bez osemení, matné až mastné na povrchu | Jádro šedohnědé, na lomu bílé až mírně nažloutlé | nasládlá, výrazně, tuková, bez hořké chuti | vady skořápky 11, vady jader 12, z toho 3 žluklých |
Pasta ze suchých skořápkových plodů | Rovnoměrně rozmělněná, s případnými hrubšími kousky skořápkových plodů dle charakteru výrobku | typická podle použitého druhu skořápkových plodů a arašídů, rovnoměrná | typická dle použitého druhu skořápkových plodů a arašídů, příjemná, bez cizího pachu a chuti | |
Upravené suché skořápkové plody a arašídy | jádra dobře vyvinutá, nežluklá | typická podle použitého druhu skořápkových plodů a arašídů | typická dle použitého druhu skořápkových plodů a arašídů, odpovídající použitým surovinám | |
Mouka ze suchých skořápkových plodů a arašídů | jemně mletá, nepoškozená škůdci, bez plísní, nežluklá | typická podle použitého druhu skořápkových plodů a arašídů | typická dle použitého druhu skořápkových plodů a arašídů | |
Poznámka: škůdcem se rozumí živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu vývoje živočicha.