Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

50/1977 Sb. znění účinné od 1. 1. 1978 do 29. 9. 1988

50

 

VYHLÁŠKA

federálního ministerstva zemědělství a výživy

ze dne 3. srpna 1977,

kterou se vydávají základní podmínky dodávky potravinářských výrobků

dodávaných organizacím státního a družstevního maloobchodu

a spotřebitelským organizacím

 

Federální ministerstvo zemědělství a výživy stanoví podle § 392 odst. 1 hospodářského zákoníku č. 109/1964 Sb., ve znění vyhlášeném pod č. 37/1971 Sb. (dále jen "zákon"):

§ 1

Rozsah platnosti

Tato vyhláška upravuje dodávky potravinářských výrobků, vyráběných organizacemi potravinářského průmyslu zemědělství a výživy České socialistické republiky, ministerstva zemědělství a výživy Slovenské socialistické republiky a národních výborů, organizacím státního a družstevního maloobchodu a spotřebitelským organizacím.

§ 2

Spolupráce při přípravě dodávek

(1)

Dodavatel sjednává s odběratelem roční objemy dodávek výrobků, včetně jejich sortimentní skladby (skupin) podle zvláštních předpisů. 1

(2)

K stálému zlepšování zásobování obyvatelstva jsou nadřízené orgány dodavatelů s nadřízenými orgány odběratelů povinni projednávat zavádění nových výrobků, a to nejpozději do 30. září běžného roku pro rok příští.

(3)

Ve spolupráci s odběratelem provádí dodavatel průzkum spotřebitelské poptávky a v dohodnutých lhůtách vydává pro odběratele právy o zásobách výrobků a o situaci na trhu.

(4)

Dodavatel bude poskytovat odběrateli zdarma v dohodnutém rozsahu propagační materiál, popřípadě jiné prostředky k propagaci vlastních výrobků; bude pravidelně provádět aktivní nabídku svých výrobků a poskytovat odběrateli všestranné obchodní informace.

§ 3

Objednávky

(1)

Prodejny nebo provozovny odběratele předkládají dodavateli na dodávky výrobků písemné objednávky, pokud se organizace nedohodnou na jejich telefonickém předkládání. Telefonické objednávky jsou organizace poviny evidovat. Lhůty pro předkládání objednávek dohodnou organizace na návrh dodavatele. V případě zavedení mechanizace obchodní agendy bude používán pro objednávky dohodnutý tiskopis. Náklady spojené s mechanizovaným zpracováním při poskytování mimořádných údajů, které požaduje odběratel a které dodavatel nezpracovává, hradí odběratel v dohodnuté výši.

(2)

Dodávky, které rozsahem nebo skladbou požadovaných výrobků jsou zřejmě mimořádné (zvláštní příležitosti, svátky, oslavy apod․), musí odběratel dohodnout s dodavatelem alespoň 5 pracovních dnů předem.

(3)

U dodávek masa a drobů je povinen odběratel odebrat a dodavatel dodat jednotlivé části má tak, jak to odpovídá poměru dosaženému z poraženého zvířete; jde-li o přednostní zásobování některých prodejen a provozoven, mohou se organizace dohodnout jinak.

§ 4

Minimální expediční množství

Minimální expediční množství výrobků dodávaných jednomu odběrateli (příjemci) je stanoveno v příloze 1 této vyhlášky. Dodavatel s odběratelem si mohou dohodnout odchylné minimální expediční množství, zejména s ohledem na zajištění prodeje výrobků v záruční době.

§ 5

Dodací lhůty

Dodací lhůty jsou stanoveny provozním plánem nebo jinými dohodami organizací. Organizace si mohou přitom dohodnout přiměřenou časovou toleranci.

§ 6

Rozvozní plány

(1)

Rozvozní plány si organizace sjednávají na celý rok, a to nejpozději do 15. prosince předcházejícího roku. Návrh předkládá dodavatel nejpozději do 1. prosince předcházejícího roku. V odůvodněných případech mohou se organizace dohodnout, že rozvozní plány budou sjednány na kratší období než je jeden rok.

(2)

Nedojde-li při sjednávání rozvozných plánů mezi organizacemi k dohodě, rozhodne spor příslušný národní výbor.

(3)

Při sjednávání rozvozných plánů postupují organizace podle těchto zásad:

a)

přednostně musí být zásobena důležitá průmyslová města a místa, jakož i důležité průmyslové závody a stavby, v době špičkových zemědělských prací příslušné provozovny a místa soustředěného turistického ruchu v době sezóny;

b)

musí být zajištěn sobotní a noční provoz v potřebném rozsahu v místech, kde je stanoven;

c)

u masa a masových výrobků:

1.

dodávky výsekového masa v krajských městech a v lázeňských a rekreačních místech budou prováděny zpravidla dvakrát až třikrát týdně, popřípadě denně; v ostatních místech dvakrát až třikrát týdně, dosáhnou-li týdenní objednávky množství 20 kg; dodávky baleného masa budou prováděny denně;

2.

dodávky masných výrobků v krajských městech, v lázeňských a v dohodnutých průmyslových a rekreačních místech budou prováděny pravidla čtyřikrát týdně, popřípadě denně, v ostatních místech nejméně dvakrát týdně. Podle místních podmínek a po vzájemné dohodě mohou být masné výrobky dodávány do vybraných prodejen víckrát denně;

3.

dodávky teplých masných výrobků v krajských městech, v lázeňských a dohodnutých průmyslových místech budou prováděny do vybrané sítě prodejen podle zvláštního dohodnutého rozvozního plánu; škvařené sádlo a masné konzervy budou rozváženy dvakrát měsíčně;

4.

dodávky syrového sádla a uzené slaniny v krajských městech, v lázeňských a v dohodnutých průmyslových místech budou prováděny dvakrát týdně, v ostatních místech jednou týdně;

d)

u pečiva, chleba a cukrářských výrobků:

1.

u pečiva cukrářských výrobků sjednávají organizace rozvozní plány s členěním na první ranní dodávku a na dodávky další; v krajských a okresních městech a dále v průmyslových místech bude zajištěna včasná

ranní dodávka pečiva do všech prodejen, kde se prodává mléko;

2.

chléb bude dodáván v krajských městech a v průmyslových místech do vybrané sítě prodejen dvakrát denně a v sobotu jednou denně; do ostatních prodejen v těchto městech a v ostatních místech jednou denně, popřípadě podle dohody organizací;

e)

u mléka a mlékárenských výrobků:

1.

mléko konzumní a ostatní tekuté výrobky budou dodávány v krajských a průmyslových městech do vybrané sítě prodejen nejméně dvakrát až třikrát denně; do ostatních prodejen v těchto městech a v ostatních místech jednou denně, popřípadě podle dohody organizací;

2.

tuhé mlékárenské výrobky budou dodávány v krajských a okresních městech, v průmyslových a lázeňských místech nejméně třikrát týdně; do ostatních míst nejméně dvakrát týdně;

3.

pro dodávky mléka a mléčných výrobků do prodejen v krajských a okresních městech, v průmyslových a lázeňských místech a v městě s větším počtem obyvatel musí být rozvozní plán sjednán tak, aby dodávky byly uskutečňovány v době od 4. hod. do 7. hod. ranní, v obou případech s tolerancí 30 minut. V případě, kde technické a provozní podmínky nezaručují zajištění rozvozu v tomto čase, dohodnou organizace jiný rozvozní plán;

f)

u lahvového piva a nealkoholických nápojů budou dodávky prováděny podle dohody organizací jednou nebo víckrát týdně;

g)

u mrazírenských výrobků (mražené ovoce, zelenina, mražená hotová jídla, mražené smetanové krémy, sovětská zmrzlina, mražené mořské ryby, tuzemské rybí výrobky, u nichž je technickou normou stanoven rozvoz v mraženém stavu) podle dohody organizací;

h)

u drůbeže a drůbežích výrobků podle dohody organizací.

§ 7

Přeprava

(1)

Jestliže si odběratel po předchozí dohodě s dodavatelem zajišťuje přepravu výrobků vlastními nebo najatými dopravními prostředky, uhradí mu dodavatel náklady přepravy ve výši podle tarifu ČSD, pokud se odběratel s dodavatelem předem nedohodnou.

(2)

V případě, že dodavatel nemůže zajistit přepravu výrobků požádá odběratele, aby tak učinil vlastními nebo najatými dopravními prostředky, uhradí odběrateli náklady přepravy ve výši podle tarifu ČSAD.

§ 8

Splnění dodávky

(1)

Dodávka smluvených výrobků je splněna jejich odevzdáním odběrateli na dohodnutém místě. Tímto místem je zpravidla prodejna, skladiště, u dodávek výrobků z masa, u sádla, drobů prodejna nebo přilehlá místnost , u piva a nealkoholických nápojů sklep, prodejna, provozovna nebo skladiště, kde je možno provést skládku obvyklými prostředky a bez nebezpečí. Dodavatel je povinen dodat a odběratel je povinen výrobky převzít v den a v době, kdy podle provozního plánu mají být dodány. Nedodrží-li dodavatel při provozu objednaných výrobků lhůtu stanovenou v rozvozním plánu, nemusí odběratel převzít nabídnuté množství výrobků.

(2)

Nebude-li odběratel v určenou dobu na dohodnutém místě, je dodávka splněna složením výrobků na místě pro tyto případy předem sjednaném.

(3)

Místo, na němž budou výrobky složeny, musí odpovídat hygienickým předpisům, příslušným technickým normám a podmínkám stanovených v cenových předpisech.

(4)

Místo přejímky prázdných obalů je shodné s místem přejímky výrobek.

§ 9

Odběr a prověřování plnění

(1)

U vad jakosti, které jsou zřejmě již při odběru, je dodavatel (dopravce) povinen vadné výrobky převzít zpět ihned, popřípadě podle dohody a na vrácené výrobky vystavit doklad s popisem zjištěné závady. Na žádost odběratele poskytne dodavatel bez zbytečného odkladu náhradní dodávku.

(2)

U ostatních vad je odběratel povinen neprodleně telegraficky nebo telefonicky vyrozumět dodavatele a vyzvat ho k účasti na na sepsání zápisu a u vad jakosti i k odebrání vzorků. Nedostaví-li se dodavatel, musí odběratel přizvat k sestavení zápisu a odebrání vzorků orgán společenské kontroly nebo jinou nestrannou osobu. Organizace se mohou dohodnout, koho budou shodně považovat za nestrannou osobu.

(3)

U vad jakosti je odběratel povinen odebrat tři vzorky podle ustanovení příslušné technické normy a není-li jí, způsobem obvyklým. Tyto vzorky podepíší spolu se zápisem o odběru vzorků osoby, které se zúčastnili vzorkování. Odběratel si ponechá jeden vzorek a dva odevzdá dodavateli.

§ 10

Záruční doba a reklamace

(1)

Záruční doba je stanovena v technických normách a u masa a masných výrobků v příloze 2 této vyhlášky ; není-li takto stanovena, činí 6 měsíců od splnění dodávky.

(2)

U výrobků rychle se kazících lze prokázat vady, které jsou zřejmé již při odběru od předávající organizace, zpravidla jen tehdy, prokáže-li odběratel vadnost dodávky zápisem podle § 194 zákona.

(3)

V reklamaci odběratel uvede, jakým způsobem, z jakého množství a za jakých skladovacích podmínek byly odebrány vzorky. Nedojde-li mezi organizacemi k dohodě o vyřízení reklamace, zašle dodavatel jeden vzorek se zápisem a osvědčením o jakosti inspektorátu Státní inspekce jakosti výrobků potravinářského průmyslu, Praha, nebo inspektorátu Státní inspekce jakosti výrobků potravinářského průmyslu, Bratislava, popřípadě laboratoři, na níž se organizace dohodly. Výsledek rozboru je závazný pro obě organizace. Náklady rozboru hradí organizace, v jejíž neprospěch posudek (rozbor) vyzněl.

(4)

U piva a nealkoholických nápojů dodávaných v sudech prokáže odběratel vadnost dodávky zpravidla jen tehdy, byla-li vada zjištěna při otevření sudu (načetí) a budou-li nápoje vráceny v originální nádobě a v množství nejméně 80% původního naplnění, které musí být zjištěno v souladu s ustanovením § 197 zákona.

§ 11

Obaly

(1)

Dodavatel je povinen používat k dodávkám hygienicky bezvadných a transportu způsobilých přepravních obalů. Pokud zůstanou přepravní obaly v prodejně odběratele do příští dodávky, je odběratel povinen uskladnit je na hygienicky nezávadném místě, nesmí je používat pro jakékoliv jiné účely a je povinen vracet je čisté.

(2)

Při opakujících se pravidelných dodávkách podle rozvozního plánu je odběratel povinen vrátit a dodavatel převzít vratné obaly všeho druhu dodávané s výrobky ihned při dodávce.

(3)

Při dodávkách masa, masných výrobků, pečiva a chleba ČSAD nebo jiným veřejným veřejným dopravním prostředkem je odběratel povinen vrátit přepravní obaly do 24 hodin po převzetí dodávky.

(4)

Prázdné lahve od piva a nealkoholických nápojů je dodavatel povinen převzít nejpozději při následující dodávce. Jestliže se u odběratele vyskytnou větší množství vykoupených lahví než bylo dodáno přepravek, je odběratel tuto skutečnost oznámit dodavateli; dodavatel je povinen poskytnout na tyto lahve potřebné množství prázdných přepravek a zabezpečit jejich odvoz při nejbližší dodávce výrobků, nebude-li dohodnuta jiná lhůta. Při skončení dodávek je odběratel povinen vrátit dodavateli tyto obaly do 15 dnů, při dodávce po železnici do měsíce o převzetí poslední dodávky.

(5)

V případech, kdy drůbež a vejce dopravují do prodejen drůbežářské závody, provádějí zpětný odvoz prázdných obalů.

(6)

Odběratel je povinen v dohodnuté lhůtě a místě připravit obaly k odvozu, včetně příslušných dokladů (dodací list na vrácené obaly apod.); náklady na zpětný odvoz obalů hradí dodavatel výrobků.

(7)

Jinak platí o hospodaření s obaly zvláštní předpis. 2

§ 12

Majetkové sankce

(1)

Organizace, která poruší povinnosti stanovené v § 8 a v § 11 je povina zaplatit oprávněné organizaci penále ve výši 50 Kčs za každý případ porušení povinností.

(2)

Penále za prodlení dodavatele nebo i odběratele při dodávce a odběru výrobků nemusí být účtováno a vymáháno.

Společná a závěrečná ustanovení

§ 13

Organizace se nemohou dohodnout ve smlouvě odchylně od ustanovení této vyhlášky, s vyjímkou § 8 odst. 4, § 11 odst. 2 a 3 a § 12 odst. 2.

§ 14

Zrušuje se vyhláška ministerstva potravinářského průmyslu č. 130/1964 Sb., kterou se vydávají základní podmínky dodávky potravinářských výrobků dodávaných organizacím státního a družstevního maloobchodu.

§ 15

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1978.

Ministr:

Ing. Nágr v.r.

Příloha 1 k vyhlášce č. 50/1977 Sb.

MINIMÁLNÍ EXPEDIČNÍ MNOŽSTVÍ

 

U jednotlivých druhů výrobků se stanoví minimální expediční množství takto:

 

1.

u mléka a mlékárenských výrobků:

a) u mléka a ostatních tekutých výrobků jedna přepravka (chaldírenská nádoba) nebo jedna konev 25 l; u smetany 5 lahví pro organizace spotřebního družstevnictví;

b) u tvarohu 5 kg, u másla rovněž 5 kg, avšak při zachování obvyklé hmotnosti skupinového balení;

c) u sýrů sdruženě 5 kg, přičemž u měkkých nejméně 20 kusů (2 kg) jednoho druhu, u tvrdých krájených 1 kus (výseče nejméně 5 kg) a u plátkových sýrů 1 kartón;

d) u brynzy 1 galeta, dodává-li se více galet, alespoň 50% galet o hmotnosti 5 kg brutto a u spotřebitelsky balené brynzy 1 kartón (hmotnost cca 5 kg);

e) u tvarůžků 1 originální balení (1 bednička);

f) u mražených smetanových mléčných krémů

1. při dodávkách do maloobchodu:

1 originální balení nebo 1 transportní nádoba volného smetanového krému o obsahu 8 l;

2. při dodávkách do velkoobchodu: náklad jednoho automaticky strojně mrazícího přepravníku;

g) u syřidel tekutých a práškových 5 kg, u tabletových 100 kusů tablet, u louhu 1 kg, u fenolftaleinu 1 kg, u tekutého zákysu máslařského a sýrařského 10 kg, u barvy do másla a sýrů 10 kg, u sýrařských vosků 20

kg, u špejlových rohoží 10 bm, u dřevěných výrobků pro mlékárny podle dohody;

 

2.

u masa a masných výrobků: RaJ + organizace spotřebního družstevnictví

a)

u masa výsekového 15 kg 10 kg

b) u masných výrobků v ČSR 10 kg 5 kg v SSR 15 kg

c) u konzerv 1 kartón v originálním balení pouze v ČSR 5 kg

d) u drobů 5 kg

e) u škvařeného sádla 15 kg pro organizace spotřebního družstevnictví 10 kg

f) u vývarů a polévek 25 l

g) u jedlé krve 10 l

Jednotlivá dodávka musí činit na jeden rozvoz a jednu prodejnu dohromady nejméně 15 kg výrobků [bod 2 písm. a) až e)];

 

3.

u vajec, výrobků z vajec, drůbeže, zvěřinových a drůbežích konzerv:

a) u vajec 360 kusů ( pro RaJ a organizace spotřebního družstevnictví 180 kusů) ;

b) u hrabavé drůbeže 1 originální kartón;

c) u vodní drůbeže 1 originální kartón;

d) u drůbežích a zvěřinových konzerv 1 kartón;

e) u výrobků z dovozu 1 originální kartón;

f) u sušených bílků 5 kg a z dovozu 1 originální kartón;

g) u sušených žloutků a u sušených vajec 1 pytel o hmotnosti 15 kg;

h) u mražených vaječných výrobků 50 kg;

ch) u technických žloutků a bílků se stanoví minimální množství ve smlouvě;

 

4.

u chleba a pečiva:

a) u chleba 20 kg;

b) u pečiva 50 kusů

c) u macesu 65 kg (pouze SSR);

 

5.

u cukrářských výrobků a zmrzliny:

a) u cukrářských výrobků 100 kusů průměrně o hmotnosti 40 kg;

b) u zmrzliny 10 l ( pro organizace spotřebního družstevnictví 5 l);

 

6.

u piva a nealkoholických nápojů:

a) u piva sudového 5 hl ( pro organizace spotřebního družstevnictví 2 hl);

b) u piva lahvového 10 přepravek;

c) u speciálních piv v lahvích 5 kartónů nebo přepravak;

d) u nealkoholických nápojů v lahvích

1. při obsahu lahví 0, 33 l - 200 lahví (pro organizace spotřebního družstevnictví 100 lahví);

2. při obsahu lahví 0, 7 l - 120 lahví;

e) u nealkoholických nápojů v sudech 1 sud (100 l), případně 2 sudy (po 50 l);

 

7.

u mrazírenských výrobků:

a) u mrazírenských výrobků (zeleniny, ovoce, hotových výrobků, ovocné pěny, mražených krémů, zmrzliny, ryb a rostlinných tuků) a mrazených ryb z dovozu - 1 kartón;

b) u rostlinných tuků pro organizace spotřebního družstevnictví 5 kg;

 

8.

u rybích výrobků:

15 kg sdruženého sortimentu, nejméně vždy po jednom originálním balení;

Příloha 2 k vyhlášce č. 50/1977 Sb.

ZÁRUČNÍ DOBA

 

Záruční doba se stanoví takto:

 

1.

u masa výsekového:

a) jde-li o vnitřní zapaření, vnitřní cizí pach způsobený krmením, o vnitřní nádory hnisavé a rosolovité, u koňského masa také černidlo nebo jde-li o cizí pach způsobený pohlavím zvířete (kanci, řezanci, plemenní kozli) - 96 hodin;

b) syrové sádlo a syrový lůj - 96 hodin;

c) balené porcované výsekové maso a balené syrové sádlo - 24 hodin;

d) opracované maso pro kuchařské účely - 24 hodin;

 

2.

u drobů:

lhůta do doby trvání prodejní doby v prodejně v den dodávky; při odpoledním rozvozu do 10. hodiny dopoledního příštího dne;

 

3.

u polotovarů:

rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však do 24 hodin;

 

4.

U masných výrobků, jde-li o vady vzniklé v důsledku nedodržení technologického postupu při výrobě:

a) sekané zboží, měkké salámy, speciální uzeniny, uzená masa syrová a

vařená - rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však do 80 hodin;

b) trvanlivé salámy - rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však 96 hodin;

c) uherský salám a čabajská klobása - rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však do 10 dnů;

d) jaternice a jelítka všech druhů, uhlířky, sekaná pečeně všech druhů, pečená haše a ostatní výrobky náležející do skupiny ostatních masných výrobků - lhůta do doby trvání prodejní doby v prodejně v den dodávky, při odpoledním rozvozu do 10 hodin dopoledne příštího dne;

e) ostatní vařené výrobky ze skupiny vařených výrobků - rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však 76 hodin;

f) masné výrobky vakuově balené:

3 dny v období od 1. 4. do 30. 9. ,

5 dnů v období od 1. 10 do 31. 3. ;

 

5.

u konzerv do přímého prodeje - rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však 7 měsíců ode dne dodávky (platí pouze v ČSR);

 

6.

u polokonzerv - jeden měsíc, pokud údaj na etiketě polokonzervy nestanoví dobu jinou;

 

7.

u sádla škvařeného a loje taveného - rozmezí mezi dvěma časově nejbližšími dodávkami, nejdéle však 21 dnů;

 

8.

u uzené slaniny - 96 hodin;

 

9.

u selských škvarků - 80 hodin.



Poznámky pod čarou:

Vyhláška č. 33/1975 Sb., o projednávání dodavatesko-odběratelských vztahů v plánovacím procesu.

Vyhláška č. 11/1965 Sb., o hospodaření s obaly při dodávkách výrobků.

Poznámky pod čarou:
1

Vyhláška č. 33/1975 Sb., o projednávání dodavatesko-odběratelských vztahů v plánovacím procesu.

2

Vyhláška č. 11/1965 Sb., o hospodaření s obaly při dodávkách výrobků.