Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

128/1934 Sb. znění účinné od 9. 7. 1934 do 31. 12. 2023

128

 

Vládní nařízení

ze dne 4. července 1934

o rozpoznávací přísadě (indikátoru) k umělým tukům jedlým.

 

Vláda republiky Československé nařizuje podle čl. III, č. 1 zákona ze dne 21. června 1934, č. 109 Sb. z. a n., kterým se mění zákony o mimořádné moci nařizovací ze dne 9. června 1933, č. 95 Sb. z. a n., a ze dne 15. listopadu 1933, č. 206 Sb. z. a n., a podle § 8 vládního nařízení ze dne 12. března 1934, č. 51 Sb. z. a n., o některých opatřeních týkajících se výroby a prodeje umělých tuků jedlých:

§ 1.

(1)

Všechny po dni účinnosti tohoto nařízení vyrobené umělé tuky jedlé vyjímajíc mastné oleje jedlé musí obsahovati jako rozpoznávací přísadu (indikátor) bramborový škrob.

(2)

Přísada bramborového škrobu musí činiti na každých 1.000 váhových dílů umělých tuků jedlých nejméně 2 váhové díly a nejvýše 3 váhové díly bramborového škrobu. Výrobce jest povinen indikátor stejnoměrně rozmíchati.

(3)

Přísadu nemusí obsahovati ony umělé tuky jedlé, které se dodávají jinému výrobci jako suroviny nebo polotovary k dalšímu zpracování na umělé tuky jedlé.

§ 2.

Zjištění indikátoru provádí se takto:

a)

ze zkoušeného umělého tuku jedlého odebéře se vzorek obsahující všechny vrstvy zkoušeného tuku;

b)

v široké zkoumavce roztaví se asi 10 gramů průměrného vzorku zkoušeného tuku, zavaří se s 10 ccm vody a ponechá se asi jednu minutu ve varu. Po úplném ochlazení se přikape do vodní vrstvy několik kapek jodového roztoku. Vodní vrstva se má zbarviti modře až fialově, a nechá-li se kapalina ustáti, vznikne na dně zkumavky tmavomodrá usazenina;

c)

jodový roztok pro stanovení reakce indikátoru jest připraviti rozpuštěním 1.3 g jodu a 4 g jodidu draselného se 100 ccm destilované vody.

§ 3.

Zjištění množství indikátoru provádí se takto:

a)

20 g průměrného vzorku odebraného podle ustanovení § 2, písm. a) se roztaví v sedimentační zkumavce při 70 st. C. Přidá se 10 až 15 ccm etheru, třepáním se tuk rozpustí a krátkým odstřeďováním se oddělí roztok tuku od ostatních součástek. Roztok tuku se opatrně stáhne a ke zbytku se znovu přidá 10 až 15 ccm etheru, protřepe se, odstřeďuje se a posléze se provede totéž místo s etherem s 20 ccm alkoholu. Když se alkoholický roztok odstředí a roztok tuku stáhne, přidá se ke zbytku 15 ccm alkoholického drasla (80 g louhu draselného rozpuštěného v 1 litru alkoholu 90 %ního) a vaří se se zpětným chladičem na vodní lázni půl hodiny za občasného třepání. Roztok po ochlazení se odstřeďuje a alkoholické draslo se pečlivě slije se zbytku. Zbytek se protřepe s 15 ccm 90 %ního alkoholu a znovu se odstřeďuje. Alkohol se stáhne a ke zbytku se přidá 10 ccm alkoholu 50 %ního a směs se okyselí asi 3 kapkami kyseliny solné. Zbylý bramborový škrob se filtruje přes zvážený Goochův tyglík, promyje 50 %ním alkoholem a potom etherem, posléze se suší nejprve při 40 st. C, potom při 100 st. C do konstantní váhy a tyglík se zváží;

b)

váží-li získaný škrob asi 25 až 65 mg, dá se předpokládati, že zkoušený tuk obsahuje předepsané množství 0.2 až 0.3 % bramborového škrobu. Při tom nutno uvážiti, že obchodní druhy bramborového škrobu neobsahují vždy stejné množství vody.

§ 4.

Čl. I nařízení ze dne 1. února 1902, č. 27 ř. z., jímž se vydávají ustanovení ku provedení zákona ze dne 25. října 1901, č. 26 ř. z. z roku 1902, o obchodě s máslem, sýrem, přepouštěným máslem, vepřovým sádlem a jejich náhražkami, nařízení ze dne 6. dubna 1915, č. 95 ř. z., o přísadě k margarinu, a předpisy o přiměšování dimethylamidoazobenzolu do umělých pokrmových tuků, obsažené v nařízení č. 25.873/1900 (uh. m. orby), o úpravě výroby a uvádění do obchodu umělého pokrmového tuku a margarinových sýrů, pozbývají platnosti dnem účinnosti tohoto nařízení.

§ 5.

Toto nařízení provedou ministři průmyslu, obchodu a živností, zemědělství, veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy, financí, vnitra, zahraničních věcí a sociální péče.

Malypert v. r.

též za ministra Dr. Beneše.

 

Dr. Černý v. r.

Dr. Czech v. r.

Dr. Trapl v. r.

Dr. Hodža v. r.

Dr. Krčmář v. r.

Bradáč v. r.

Dr. Dérer v. r.

Dr. Meissner v. r.

Dostálek v. r.

Dr. Spina v. r.

Bechyně v. r.

Dr. Franke v. r.

Dr. Šrámek v. r.