Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

189/1964 Sb. znění účinné od 19. 10. 1964 do 14. 2. 1968

189

 

VYHLÁŠKA

ministerstva vnitřního obchodu

ze dne 1. října 1964

o normách nezaviněných mank v organizacích vnitřního obchodu

 

Ministerstvo vnitřního obchodu v dohodě s ministerstvem financí, Ústředním svazem spotřebních družstev, Ústřední řadou odborů, ústředním výborem Odborového svazu zaměstnanců obchodu a ostatními příslušnými ústředními úřady a orgány stanoví podle § 1 zákona č. 160/1949 Sb., o vnitřním obchodě a k provedení § 46 odst. 2 a 3 vyhlášky ministerstva financí č. 117/1964 Sb., o správě národního majetku:

§ 1

(1)

Normy nezaviněných mank se stanoví pro prodejny a provozovny státního a družstevního obchodu a pro závody veřejného stravování. Pro organizace zajišťující nákup a velkoobchod ovocem a zeleninou se stanoví jednak základní, jednak přídavné normy nezaviněných mank.

(2)

Normy nezaviněných mank (základní i přídavné) znamenají doměnku, že ztráta zboží, surovin a polotovarů zjištěná při jejich inventarizaci, avšak nepřevyšující stanovenou normu, nevznikla zaviněním hmotně odpovědných osob, ale přirozenou povahou zboží, surovin nebo polotovarů (vysušením, vypařením, vychlazením, vymrazováním, prosakováním, táním, rozlitím, vypečením, roaptýlením, rozsypáním, rozdrobením, krájením, porcováním, řezáním, sekáním, rozkladem, těkavostí tvrdnutím, usazením a ulpěním na předmětech) nebo z objektivních příčin (drobnými krádežemi v samoobsluhách a prodejnách s volným výběrem zákazníky, kteří nebyly přistiženi, v závodech veřejného stravování kromě toho ještě úplným nebo částečným přepracováním nebo použitím zbylých hotových jídel jako surovin na jiná jídla a při jiné manipulaci s hotovými jídly a z rozdílů, které vznikají zaokrouhlením při stanovení maloobchodní ceny apod.). U zboží, jehož způsob prodeje přes pult má riziko obdobné prodeji s volným výběrem (jako např. u svrchních oděvů, kusového textilu, drobného zboží, kosmetiky, neperiodických publikací, gramofonových desek), je možno normy mank stanovit i pro prodejny s pultovým prodejem. ve velkoobchodě ovocem a zeleninou do norem mank nelze zahrnovat úbytky vzniklé vytříděním celých znehodnocených kusů (uhnitím, plesnivěním, zmrznutím, zapařením), překlasifikací a manipulační ztráty v úpravnách a dozrávárnách.

§ 2

Norem nezaviněných mank se použije jen, byl-li při inventarizaci zboží, surovin a polotovarů zjištěn schodek. V tom případě se schodek sníží o stanovenou normu.

§ 3

(1)

Normy nezaviněných mank stanoví jako ukazatel obchodně finančního plánu procentem z obratu (popřípadě procentem z hodnoty spotřebovaných surovin v maloobchodních cenách nebo v kalkulačních cenách) přímo podřízeným podnikům a organizacím ministerstva vnitřního obchodu, krajským svazům spotřebních družstev, podnikům a organizacím s obchodní činností řízenou jinými resorty, tyto resorty v rámci stanovených sazeb a podnikům a organizacím řízeným národními výbory příslušný národní výbor. Tento ukazatel se rozepisuje dále prostřednictvím příslušných stupňů řízení až na nejnižší organizační jednotky (prodejny, provozovny) s přihlédnutím zejména ke struktuře obratu, obrátce zásob, sezónnosti prodeje, dodávkovému cyklu zboží, podílu baleného a nebaleného zboží, technickému vybavení provozních jednotek a jejich umístění. Úhrn norem nezaviněných mank provozních jednotek téhož podniku vyjádřený v Kčs a vypočtený procentem z dosaženého obratu provozních jednotek nebo z hodnoty spotřebovaných potravin podle § 4, nesmí překročit ukazatel stanovený pro podnik (závod) nebo organizaci.

(2)

Pro specializované prodejny, jejichž sortiment vykazuje vyšší přirozené úbytky (maso, ovoce, zelenina, chemické zboží apod․), stanoví horní hranici normy příslušná nadpodniková organizace (krajská správa, sdružení apod.). Normy nezaviněných mank u velkoobchodních závodů, prodejen ovoce a zeleniny a u prodejen masa, je dovoleno stanovit pro čtvrtletí v různé výši, nesmí však v úhrnu překročit roční základní normu nebo horní hranici normy. Pro výrobny mléčných, cukrářských a lahůdkářských výrobků stanoví normy podle zásad § 4 podnikový ředitel z hodnoty spotřebovaných surovin v rámci ukazatele stanoveného pro podnik.

(3)

Výše normy se stanoví po projendání se závodním výborem základní organizace ROH na celý kalendářní rok a písemně se oznámí hodnotě odpovědným pracovníkům. Tím se stává norma nezaviněných mank pro ně závaznou. V průběhu roku se může změnit jen za zcela vyjímečných a ze zvlášť závažných důvodů a jen s účinností pro následující období (nikoliv tedy zpětně za uplynulé období).

§ 4

(1)

Pro organizace veřejného stravování všech systémů se stanoví normy nezaviněných mank procentem z dosaženého maloobchodního obratu (včetně procentní přirážky) bez obratu za ubytovací a ostatní služby. V organizacích veřejného stravování, kde se nerealizuje maloobchodní obrat anebo se realizuje jenom z části (např. v zotavovnách ROH, léčebných zařízeních) se stanoví normy nezaviněných mank z hodnoty spotřebovaných potravin v maloobchodních cenách. Norma nezaviněných mank pro podniky a organizace veřejného stravování maloobchodního obratu a pro podniky a organizace, kde se nerealizuje maloobchodní obrat anebo se realizuje jenom zčásti, nesmí překročit v průměru 0,2 % z hodnoty spotřebovaných potravin.

(2)

Normu nezaviněných mank stanoví závodům restaurací a jídelen podnikový ředitel. Samostatným závodům, které zároveň vykonávají činnost podnikového ředitelství, závodním jídelnám a dalším organizacím s činností veřejného stravování stanoví normu nezaviněných mank jejich přímo nadřízená organizace. Jednotlivým střediskům stanoví normu nezaviněných mank vedoucí závodu.

(3)

Všechny orgány a organizace nadřízené závodům veřejného stravování i závody samy musí vytvářet podmínky k tomu, aby stanovené provozní ztráty, které jsou zahrnuty v normě nezaviněných mank, se žádoucím způsobem snižovaly.

§ 5

(1)

Ve velkoobchodě ovocem a zeleninou se stanoví základní norma ke krytí (úhradě) mank vzniklých při běžném skladování ve skladech a nákupnách a při přepravě vlastními dopravními prostředky a přídavná norma určená pro skladování zimních zásob. Základní norma se vypočte ze stanovených procent a skutečného obratu v nákupních cenách. Přídavná norma se vypočte z průměrných zásob v nákupních cenách platných ke dni provedení inventarizace.

(2)

Pro velkoobchod ovocem a zeleninou se stanoví základní norma mank takto:

čerstvé ovoce 0,8 %

citrusové plody 0,7 %

zelenina 1,- %

brambory 0,9 %

koření 0,3 %

(3)

Přídavné normy určené pro skladování zimních zásob jsou uvedeny v příloze. Pro žňovou rezervu brambor činí přídavná norma 0,8 % vytvořené rezervy bez ohledu na délku skladování.

(4)

Přídavné normy na skladování zimních zásob ve chlazených skladech jsou pevné, platné pro všechny okresní závody. Přídavné normy na skladování zimních zásob v nechlazených skladech jsou platné pro nechlazené sklady s větráním. Pro velkokrechty se zvyšují o 10 %, pro nechlazené sklady bez větrání a pro krechty o 20 %. Přídavných norem a zvýšených přídavných norem lze použít pouze na zásoby uložené do zimních skladů k zajištění odbytu v zimních a jarních měsících a na zásoby dlouhodobé skladované pro zimní účely.

§ 6

Uplatňovat v rámci norem nezaviněných mank ztráty, které nevznikly nebo zneužívat norem ke krytí ztrát vzniklých jiným způsobem, než pro který jsou určeny, je zakázáno.

§ 7

Normy přirozených úbytků pevných paliv a palivového dříví, normy ztrát při nákupu drahých kovů a normy přirozených úbytků ve velkoobchodě(s výjimkou velkoobchodu ovocem a zeleninou) zůstávají touto vyhláškou nedotčeny. 1

§ 8

Zrušuje se

vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 132/1962 Sb., o normách nezaviněných mank v organizacích vnitřního obchodu,

vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 379/1952 Ú. l. (12/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank potravinářského zboží ve velkoobchodě, vzniklých přirozeným úbytkem, pokud se vztahuje ne velkoobchod ovocem a zeleninou,

vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 381/1952 Ú. l. (14/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank potravinářského zboží ve skleněných nádobách ve velkoobchodě, ve skladech, v maloobchodě, v podnicích společného stravování, pokud se vztahuje ne velkoobchod ovocem a zeleninou,

vyhláška ministerstva vnitřního obchodu č. 386/1952 Ú. l. (19/1953 Ú. v.), o způsobu uznávání mank, pokud se vztahuje na velkoobchod ovocem a zeleninou a

směrnice ministerstva vnitřního obchodu č. 65/1954 Sbírky MVO, kterou se stanoví normy mank prázdných lahví zpět vykoupených od spotřebitele ve velkoobchodě, ve skladech, v maloobchodech a v podnicích společného stravování, pokud se vztahuje na velkoobchod ovocem a zeleninou.

§ 9

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Ministr:

Uher v. r.

Příloha k vyhlášce č. 189/1984 Sb.

Přídavné normy mank při skladování ovoce a zeleniny (v procentech)

 

Druh

Sklad

Září

Říjen

Listopad

Prosinec

Leden

Únor

Další

měsíce

cibule

chlazený

Za každý

předchozí

měsíc

se zvyšuje

norma

pro

chlazené

sklady

o 0,6 %,

pro

nechlazené

sklady

o 1 %.

1,1

1,6

2,-

2,4

3,5

3,9

Za každý

další

měsíc

se norma

zvyšuje

pro

chlazené

sklady

o 0,6 %,

pro

nechlazené

sklady

o 1 %.

 

nechlazený

1,9

2,7

3,5

4,2

6,4

7,2

celer

chlazený

---

---

1,5

2,6

4,7

5,7

 

nechlazený

---

---

1,9

3,1

5,3

6,5

česnek

chlazený

1,4

2,-

2,5

2,9

4,2

4,6

 

nechlazený

1,9

2,7

3,4

4,-

6,-

6,4

červená

chlazený

---

---

0,7

1,3

2,3

2,6

řepa

nechlazený

---

---

1,-

1,7

3,-

3,8

kapusta

chlazený

---

0,5

1,1

2,2

4,-

4,7

 

nechlazený

---

1,2

2,4

4,4

7,8

8,8

karotka

chlazený

---

0,7

1,6

2,-

3,4

4,-

 

nechlazený

---

1,1

1,9

2,7

4,4

5,2

kedlubny

chlazený

---

---

1,-

1,9

3,5

4,2

 

nechlazený

---

---

1,3

2,4

4,3

4,9

květák

chlazený

---

---

4,-

6,-

---

---

 

nechlazený

---

---

5,-

8,-

---

---

křen

chlazený

---

---

0,8

1,4

2,5

2,9

 

nechlazený

---

---

1,-

2,-

3,5

4,3

petržel

chlazený

---

---

1,-

1,8

3,-

3,5

 

nechlazený

---

---

1,5

2,9

4,9

5,9

zelí

chlazený

---

0,5

1,-

2,5

4,9

5,2

 

nechlazený

---

1,2

2,5

6,-

13,-

---

paprika

chlazený

---

1,-

1,8

4,-

6,5

8,5

 

nechlazený

---

1,5

2,5

6,-

10,-

13,-

jablka

chlazený

0,8

1,6

2,4

3,-

---

---

podzim.

nechlazený

1,-

2,-

2,9

3,6

---

---

jablka

chlazený

---

0,8

1,5

2,1

3,3

3,8

zimní

nechlazený

---

1,-

1,8

2,5

4,-

4,6

hrušky

chlazený

1,2

2,3

3,3

4,2

---

---

podzim.

nechlazený

1,6

3,1

4,3

5,3

---

---



Poznámky pod čarou:

Tyto normy jsou stanoveny předpisy:

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 210/1954 Ú. l. (234/1954 Ú. v.), jíž se stanoví normy mank, vzniklých přirozeným úbytkem u pevných uhelných paliv a palivového dříví;

výnosem ministerstva vnitřního obchodu č. 36 26316) 1955, uveřejněným v částce 34/1955 Věstníku MVO, kterým se stanoví norma mank při výkupu zlomků drahých kovů;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 379/1952 Ú. l. (12/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank potravinářského zboží ve velkoobchodě, vzniklým přirozeným úbytkem, pokud se nevztahuje na velkoobchod ovocem a zeleninou;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 381/1952 Ú. l. (14/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank potravinářského zboží ve skleněných nádobách ve velkoobchodě, ve skladech, v maloobchodě a v podnicích společného stravování, pokud se týká velkoobchodních skladů;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 382/1952 Ú. l. (15/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank chemického zboží ve velkoobchodě, vzniklých přirozeným úbytkem;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 384/1952 Ú. l. (17/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank u skla, porcelánu, keramiky nebo hrnčířského zboží ve velkoobchodě;

směrnici ministerstva vnitřního obchodu č. 57/1953 Sbírky MVO, pro výpočet mank zboží, vzniklých přirozeným úbytkem a lomem ve velkoobchodě;

směrnici ministerstva vnitřního obchodu č. 65/1954 Sbírky MVO, kterou se stanoví normy mank prázdných lahví zpět vykoupených od spotřebitelů, ve velkoobchodě, ve skladech, v maloobchodě a podnicích společného stravování, pokud se týká velkoobchodních skladů.

Poznámky pod čarou:
1

Tyto normy jsou stanoveny předpisy:

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 210/1954 Ú. l. (234/1954 Ú. v.), jíž se stanoví normy mank, vzniklých přirozeným úbytkem u pevných uhelných paliv a palivového dříví;

výnosem ministerstva vnitřního obchodu č. 36 26316) 1955, uveřejněným v částce 34/1955 Věstníku MVO, kterým se stanoví norma mank při výkupu zlomků drahých kovů;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 379/1952 Ú. l. (12/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank potravinářského zboží ve velkoobchodě, vzniklým přirozeným úbytkem, pokud se nevztahuje na velkoobchod ovocem a zeleninou;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 381/1952 Ú. l. (14/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank potravinářského zboží ve skleněných nádobách ve velkoobchodě, ve skladech, v maloobchodě a v podnicích společného stravování, pokud se týká velkoobchodních skladů;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 382/1952 Ú. l. (15/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank chemického zboží ve velkoobchodě, vzniklých přirozeným úbytkem;

vyhláškou ministerstva vnitřního obchodu č. 384/1952 Ú. l. (17/1953 Ú. v.), kterou se stanoví normy mank u skla, porcelánu, keramiky nebo hrnčířského zboží ve velkoobchodě;

směrnici ministerstva vnitřního obchodu č. 57/1953 Sbírky MVO, pro výpočet mank zboží, vzniklých přirozeným úbytkem a lomem ve velkoobchodě;

směrnici ministerstva vnitřního obchodu č. 65/1954 Sbírky MVO, kterou se stanoví normy mank prázdných lahví zpět vykoupených od spotřebitelů, ve velkoobchodě, ve skladech, v maloobchodě a podnicích společného stravování, pokud se týká velkoobchodních skladů.