(1) | Údaje o složení potravin podle použitých surovin a přídatných látek (dále jen „složka“) se řadí sestupně podle obsahu jednotlivých složek v době výroby potravin. Sestupné pořadí složek se nevyžaduje u ovocných a zeleninových směsí, u směsí koření nebo bylin, pokud hmotnostní podíly jednotlivých složek se od sebe neodlišují o více než 10 %, a označí se slovy „v proměnlivých hmotnostních podílech“. |
(2) | Za složku se nepovažují a) | její součásti, které se během výroby přechodně odloučí a poté jsou k potravině opět připojeny, přitom co do množství nepřekročí svůj původní podíl, | b) | přídatné látky, které se dostaly do potraviny z jedné nebo více složek této potraviny, pokud technologicky neovlivňují jakost, zdravotní nezávadnost nebo nutriční hodnotu konečného výrobku, nestanoví-li zvláštní předpis jinak, | c) | přídatné látky, které jsou užity v nezbytně nutných množstvích jako rozpouštědla nebo nosiče přídatných látek nebo aromat. |
|
(3) | Složky nemusí být uvedeny a) | u jednosložkových potravin v případě, že název potraviny je totožný se jménem složky anebo název složku jasně identifikuje, | b) | stanoví-li tak zvláštní předpisy. |
|
(4) | Názvy jednotlivých složek se nahradí souhrnným názvem pouze v případě, že tvoří součást jiné potraviny: a) | „olej a tuk“ doplněný označením „rostlinný nebo živočišný“ nebo údajem o specifickém rostlinném nebo živočišném původu pro jedlé tuky a oleje s výjimkou oleje olivového; pokud se jedná o ztužený tuk nebo olej, doplní se označením „ztužený“, | b) | „škrob“ pro škroby a škroby modifikované fyzikálním způsobem a enzymy; nelze-li vyloučit přítomnost lepku, musí být doplněn jeho specifický rostlinný původ, | c) | „drůbeží maso“ pro všechny druhy drůbežího masa, za předpokladu, že potravina není označena specifickým názvem drůbeže, | d) | „sýr“ pro všechny druhy sýrů, kde sýr nebo směs sýrů tvoří složku jiné potraviny, a za předpokladu, že potravina není označena specifickým názvem sýru, | e) | „ryby“ pro všechny druhy ryb, za předpokladu, že potravina není označena specifickým druhem ryby, | f) | „koření“ nebo „směs koření“ pro všechna koření, nepřesahuje-li tato složka 2 % hmotnosti výrobku, | g) | „byliny“ nebo „směs bylin“ pro všechny byliny nebo části bylin, nepřesahuje-li tato složka 2 % hmotnosti výrobku, | h) | „gumový základ“ pro všechny druhy klovatinových přípravků používaných jako základ při výrobě žvýkaček, | i) | „cukr“ pro všechny typy sacharózy, bez ohledu na původ, | j) | „dextróza“ pro bezvodou glukózu a monohydrát glukózy, | k) | „škrobový sirup“ pro škrobový sirup a bezvodý škrobový sirup, | l) | „mléčné bílkoviny“ pro všechny typy mléčných bílkovin (kasein, kaseináty, syrovátková bílkovina a jejich směsi), | m) | „kakaový tuk“ pro vylisovaný nebo jinak získaný nebo rafinovaný kakaový tuk, | n) | „kandované ovoce“ pro veškeré kandované ovoce, nepřesahuje-li tato složka 10 % hmotnosti výrobku, | o) | „zelenina“ pro směsi zeleniny nepřesahující 10 % hmotnosti potraviny, za předpokladu, že potravina není označena specifickým názvem zeleniny, | p) | „víno“ pro všechny druhy vín tak, jak jsou vymezeny ve zvláštních předpisech, | r) | „strouhanka “ pro všechny typy strouhanky z pečených cereálních výrobků, směsi na obalování a panýrovací směsi, | s) | „mouka“ pro směsi mouky ze dvou nebo více druhů obilí; za označením „mouka“ následuje výčet druhů obilí, z nichž byla vyrobena, v sestupném pořadí podle hmotnostních podílů. |
|
(5) | U složky, která se sama skládá ze dvou nebo více složek, se uvádějí v závorce názvy jejích složek řazené sestupně podle hmotnosti podílů. Činí-li tato složka méně než 25 % hmotnosti potraviny, uvádějí se pouze nutričně významné složky. |
(6) | Voda přidávaná do potraviny se na obalu označuje jako její složka, pokud její obsah v konečném výrobku představuje více než 5 %, nestanoví-li zvláštní předpisy jinak; jako složka se neoznačuje voda obsažená v jiné složce téže potraviny a voda i ostatní těkavé složky odpařené během výrobního procesu. |
(7) | U sušených a zahuštěných potravin obnovujících se přidáním tekutiny se na obalu uvede, zda složení potraviny se vztahuje k sušenému, zahuštěnému nebo obnovenému stavu potraviny. |
(8) | Klade-li se při označování potraviny zvláštní důraz na obsah jedné nebo více jejích složek pro jejich výživovou hodnotu, na výjimečné vlastnosti nebo na snížení nebo zvýšení obsahu těchto složek ve výrobku, uvádí se jejich množství ve výrobku v hmotnostních, popřípadě v objemových procentech. |
(9) | Pokud potravina obsahuje více než 2,5 % jedlé soli, musí být její obsah vyznačen na obalu v hmotnostních procentech. |
(10) | Je-li na obalu vyznačeno obohacení potraviny některým z potravinových doplňků jako zejména vitaminy, minerálními látkami a aminokyselinami, musí být deklarované množství obsaženo v potravině po celou dobu vyznačené minimální trvanlivosti nebo použitelnosti. |
(11) | Jestliže označení na obalu zdůrazňuje nepřítomnost jedné nebo více složek, musí být doplněno údajem o nutriční hodnotě potraviny. |