83/1993 Sb. znění účinné od 1. 2. 2004 do 31. 12. 2006
83
VYHLÁŠKA
ministerstva práce a sociálních věcí
ze dne 19. února 1993
o stravování v zařízeních sociální péče
Ministerstvo práce a sociálních věcí stanoví podle § 58 písm. a), c) a e) zákona České národní rady č. 114/1988 Sb., o působnosti orgánů České socialistické republiky v sociálním zabezpečení, ve znění zákona České národní rady č. 144/1991 Sb. a zákona České národní rady č. 582/1991 Sb. :
ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ (§ 1-6)
§ 1 Tato vyhláška upravuje podmínky pro stravování v zařízeních sociální péče (dále jen „zařízení“), pro společné stravování starých občanů a těžce zdravotně postižených občanů zajišťované z těchto zařízení, pro stravování příjemců některých dalších služeb sociální péče (dále jen „stravování“) a stanoví výši úhrady za poskytovanou stravu.
§ 2 Stravování se poskytuje
a) svěřencům a obyvatelům ústavů sociální péče,
b) starým občanům,
c) těžce zdravotně postiženým občanům,
d) dětem umístěným ve stanici pečovatelské služby pro děti,
e) účastníkům rekreačně výchovných táborů a sociálně zdravotních a jiných kursů,
f) občanům vykonávajícím civilní službu,
g) dobrovolným pracovníkům pečovatelské služby,
h) pracovníkům zařízení podle zvláštního předpisu,
i) se souhlasem vedoucího zařízení dalším občanům.
§ 3 (1) Celodenním stravováním se rozumí snídaně, oběd, večeře a dvě vedlejší jídla; u diety diabetické, bílkovinné a výživné snídaně, oběd, večeře a tři vedlejší jídla.
(2) Dietní stravu lze poskytnout na základě doporučení příslušného lékaře; strávníkům uvedeným v § 2 písm. h) a i) lze dietní stravu poskytovat za předpokladu, že se příslušný druh diety v zařízení pravidelně připravuje.
(3) Způsob přihlašování a odhlašování stravy stanoví vedoucí zařízení.
§ 4 Stravování se poskytuje v souladu se zásadami správné výživy, s ohledem na věk, zdravotní stav strávníků a podle stravovacích jednotek. Stravovací jednotkou se v zařízení s celodenním stravováním rozumí finanční norma průměrných nákladů na potraviny připadající na jeden ubytovací cen; v zařízení, v němž se neposkytuje celodenní stravování, se stravovací jednotkou rozumí denní finanční norma průměrných nákladů na potraviny připadající na jedno hlavní jídlo (snídani, oběd, večeři), popřípadě jedno vedlejší jídlo.
§ 5 Dodržování norem průměrných nákladů na potraviny se sleduje nejméně jednou měsíčně tak, že hodnota skutečně spotřebovaných potravin se porovnává s náklady vypočtenými podle skutečného počtu strávníků za sledované období a stravovací jednotky․ Hodnota skutečně spotřebovaných potravin k 31. prosinci kalendářního roku nesmí být nižší než stanovená norma nákladů na potraviny.
§ 6 (1) Stravování se zajišťuje přípravou stravy v zařízení, odběrem stravy z jiného zařízení, popřípadě odběrem stravy z jiných organizací.
(2) Odběr stravy z ústavů sociální péče (dále jen „ústav“) do jiného zařízení, popřípadě i do domácností strávníků uvedených v § 2 písm. b), c) a i) lze sjednat jen za předpokladu dostatečné kapacity a vybavenosti stravovacích provozů ústavů, a nezhorší-li se tím úroveň stravování svěřenců a obyvatel ústavů.
(3) Odběr stravy z jiných organizací do zařízení musí být sjednán písemně; v dohodě se sjednají zejména konkrétní podmínky odběru stravy a výše úhrady za ni.
ČÁST DRUHÁ STRAVOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH DRUZÍCH ZAŘÍZENÍ (§ 7-13)
Díl první Stravování v ústavech (§ 7-9)
§ 7 V ústavech, s výjimkou domovů – penziónů pro důchodce, se poskytuje celodenní stravování jako součást komplexní péče podle stravovacích jednotek uvedených v § 8; v ústavech s denním pobytem se poskytuje oběd a dvě vedlejší jídla.
§ 8 (1) Stravovací jednotky činí
a) v ústavech pro tělesně postiženou mládež, v ústavech pro tělesně postiženou mládež s přidruženým mentálním postižením, v ústavech pro tělesně postiženou mládež s více vadami, v ústavech pro mentálně postiženou mládež a v samostatných odděleních nebo ústavech pro týdenní pobyt tělesně postižené mládeže, tělesně postižené mládeže s přidruženým mentálním postižením, tělesně postižené mládeže s více vadami nebo mentálně postižené mládeže pro svěřence těchto ústavů:
1. ve věku od 3 do 6 let
32 Kč až 47 Kč,
2. ve věku od 6 do 12 let
36 Kč až 54 Kč,
3. ve věku od 12 let
40 Kč až 63 Kč,
4. trvale upoutané na lůžko
32 Kč až 63 Kč;
pokud
se poskytuje dietní strava, zvyšují se částky stravovací jednotky o 6 Kč na osobu a den, u diety diabetické o 12 Kč na osobu a den,
b) v samostatných odděleních nebo ústavech pro denní pobyt tělesně postižené mládeže, tělesně postižené mládeže s přidruženým mentálním postižením, tělesně postižené mládeže s více vadami a mentálně postižené mládeže pro svěřence těchto ústavů a pro mládež docházející do ústavů pro tělesně postiženou mládež:
1. ve věku od 3 do 6 let
18 Kč až 26 Kč,
2. ve věku od 6 do 12 let
20 Kč až 30 Kč,
3. ve věku od 12 let
22 Kč až 35 Kč,
4. trvale upoutané na lůžko
18 Kč až 35 Kč;
pokud
se poskytuje dietní strava, zvyšují se částky stravovací jednotky o 4 Kč na osobu a den, u diety diabetické o 8 Kč na osobu a den,
c) v domovech důchodců a v ostatních ústavech pro dospělé občany, včetně těchto ústavů pro týdenní pobyt:
1. u stravy normální
40 Kč až 63 Kč,
2. u stravy dietní
44 Kč až 65 Kč,
3. u diety diabetické, bílkovinné a výživné
56 Kč až 76 Kč,
d) v samostatných odděleních nebo ústavech pro denní pobyt dospělých občanů:
1. u stravy normální
22 Kč až 35 Kč,
2. u stravy dietní
25 Kč až 36 Kč,
3. u diety diabetické, bílkovinné a výživné
31 Kč až 42 Kč.
(2) Výši stravovací jednotky určí v rámci rozpětí, stanoveného v odstavci 1, příslušný orgán sociálního zabezpečení, který ústav spravuje; přitom určí rovněž finanční normu průměrných nákladů na potraviny připadající na jednotlivá hlavní a vedlejší jídla.
(3) Zajišťuje-li ústav stravování odběrem stravy z jiných organizací, určí příslušný orgán sociálního zabezpečení, který ústav spravuje, na návrh ústavu nebo okresního ústavu sociálních služeb stravovací jednotky odchylně.
(4) Na zlepšení stravy o svátcích se dále zvyšují náklady na potraviny o 150 Kč na osobu za kalendářní rok.
(5) Při stravování v zotavovacích táborech, při rekreačních pobytech, zájezdech a sportovních hrách může příslušný orgán sociálního zabezpečení, který ústav spravuje, stanovit stravovací jednotku až do výše 75 Kč; tuto částku může zvýšit až o 35 Kč při odběru stravy z jiných organizací.
§ 9 (1) Obyvatelé a svěřenci ústavu hradí náklady na stravu v úhradách za ústavní a sociální péči podle zvláštního předpisu.
(2) Staří občané, občané těžce zdravotně postižení a dobrovolní pracovníci pečovatelské služby, jimž se stravování zajišťuje z ústavů, hradí za stravu částky odpovídající pořizovací ceně surovin zvýšené o věcné a osobní náklady (dále jen "režie") související s přípravou stravy ve výši 55 % pořizovací ceny surovin pro přípravu stravy normální; částka režie se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru . Pořizovací cenou surovin se rozumí náklady na potraviny spotřebované na přípravu jídel včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin.
(3) Strávníci uvedení v § 2 písm. i) hradí za stravu smluvní cenu. Smluvní cena však nesmí být nižší než součet pořizovací ceny surovin a částky režie (odstavec 2).
(4) Při sportovních hrách zdravotně postižených, při zotavovacích táborech, rekreačních pobytech a zájezdech je doprovázejícím pracovníkům poskytováno stravování bezplatně, a to ve stejné hodnotě jako účastníkům sportovních her zdravotně postižených, zotavovacích táborů a rekreačních pobytů, jestliže se jim neposkytuje za příslušný den stravné podle předpisů o náhradách cestovních výdajů.
Díl druhý Stravování v domovech – penziónech pro důchodce, samostatných jídelnách s vlastní kuchyní pro důchodce a stanicích pečovatelské služby pro děti (§ 10-12)
§ 10 (1) Stravování v domovech – penziónech pro důchodce (dále jen „penzión“) je službou poskytovanou podle možností tohoto ústavu a požadavků obyvatel. Obyvatelům penziónu lze poskytnout celodenní stravování nebo jednotlivá hlavní nebo vedlejší jídla.
(2) V samostatných jídelnách s vlastní kuchyní pro důchodce (dále jen „jídelna“) se poskytuje oběd.
(3) Ve stanicích pečovatelské služby pro děti (dále jen „stanice“) se poskytuje celodenní stravování.
§ 11 (1) Stravovací jednotku pro obyvatele penziónu stanoví příslušný orgán sociálního zabezpečení, který penzión spravuje, po projednání s obyvateli; přitom lze vycházet ze stravovacích jednotek stanovených pro obyvatele ústavů [§ 8 odst. 1 písm. c)].
(2) Stravovací jednotku pro důchodce stravující se v jídelně a děti umístěné ve stanici stanoví příslušný orgán sociálního zabezpečení, který tato zařízení spravuje; přitom lze vycházet z 35 % hodnoty stravovací jednotky stanovené pro obyvatele ústavů [§ 8 odst. 1 písm. c)], jde-li o jídelnu, a ze stravovací jednotky stanovené pro svěřence ústavů [§ 8 odst. 1 písm. a)], jde-li o stanici.
§ 12 (1) Obyvatelé penziónů, staří občané, občané těžce zdravotně postižení a dobrovolní pracovníci pečovatelské služby, jimž se stravování zajišťuje z penziónu , hradí za stravu částky určené podle § 9 odst. 2 a 3.
(2) Staří občané, občané těžce zdravotně postižení a dobrovolní pracovníci pečovatelské služby, jimž se stravování zajišťuje z jídelny, hradí za stravu částky odpovídající pořizovací ceně surovin zvýšené až o skutečnou výši režie související s přípravou stravy.
(3) Rodiče dětí umístěných ve stanici nebo jiné osoby odpovědné za jejich výchovu hradí za stravu částky určené podle § 9 odst. 2.
(4) Strávníci uvedení v § 2 písm. i) hradí za stravu poskytovanou v penziónu, jídelně nebo stanici smluvní cenu.
Díl třetí Stravování v rekreačně výchovných táborech a sociálně zdravotních a jiných kursech (§ 13)
§ 13 (1) Při stravování v rekreačně výchovných táborech a sociálně zdravotních a jiných kursech (dále jen "kurs") stanoví stravovací jednotku příslušný orgán sociálního zabezpečení, který kurs pořádá (dále jen "pořadatel"), až do výše 75 Kč při celodenním stravování.
(2) Zajišťuje-li pořadatel stravování dovozem z jiných organizací nebo v jiných organizacích, může zvýšit stravovací jednotku až o dalších 35 Kč .
(3) Účastníkům kursu se stravování poskytuje bezplatně; pracovníkům pořadatele se stravování poskytuje za podmínek stanovených v § 9 odst. 4. Jestliže pracovníku pořadatele není strava poskytována bezplatně, hradí úhradu za stravu v částkách stanovených podle § 9 odst. 2.
ČÁST TŘETÍ SPOLEČNÍ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ (§ 14-17)
§ 14 (1) Je-li stravování zajišťováno odběrem stravy z jiných organizací, hradí strávníci za stravu částky sjednané v dohodě (§ 6 odst. 3).
(2) Příslušný orgán sociálního zabezpečení může uhradit zařízení nebo jiné organizaci, v níž se zabezpečuje stravování starých a těžce zdravotně postižených občanů, ze svého rozpočtu režii do výše 55 % pořizovací ceny surovin pro přípravu stravy normální.
(3) Výši stravovací jednotky občana vykonávajícího civilní službu stanoví zvláštní předpis.
§ 15 Sociálně potřebným starým občanům a občanům těžce zdravotně postiženým lze poskytnout příspěvek na společné stravování podle zvláštního předpisu.
§ 17 Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. března 1993.
Ministr:
Ing. Vodička v. r.
Copyright © 2009 - 2024, Nakladatelství C. H. Beck