Oddíl A
Část 1
ARSEN
Potravina | NPM mg.kg-1 |
čokoláda a kakaové máslo | 0,5 |
výrobky z kakaa | 1,0 |
dětská a kojenecká výživa | 0,1 |
ocet | 1,0 |
ovoce a ovocné šťávy | 0,2 |
Část 2
KADMIUM
Potraviny | NPM mg.kg-1 |
mléko | 0,01 |
vejce | 0,02 |
luštěniny | 0,2 |
chléb, pečivo | 0,1 |
dětská a kojenecká výživa | 0,1 |
nealkoholické nápoje | 0,05 |
pivo | 0,05 |
víno | 0,05 |
Část 3
MĚĎ
Potravina | NPM mg.kg-1 |
jedlé tuky a oleje | 0,1 |
živočišné tuky | 0,4 |
oleje panenské a lisované za studena | 0,4 |
margariny, minariny | 0,1 |
Část 4
OLOVO
Potravina | NPM mg.kg-1 |
potraviny v obalech s výjimkou nápojů a kojenecké plechových a dětské výživy | 1,0 |
brambory a výrobky z brambor* | 0,2 |
* U brambor se hodnota vztahuje na loupané brambory.
Část 5
RTUŤ
Potravina | NPM mg.kg-1 |
| |
drůbež | 0,05 |
obiloviny | 0,05 |
mouka | 0,03 |
rýže | 0,03 |
zelenina | 0,03 |
brambory | 0,02 |
ovoce | 0,03 |
dětská a kojenecká | 0,02 |
Část 6
ZINEK
Potravina | NPM mg.kg-1 |
ovocné šťávy | 5,0 |
Část 7
ŽELEZO
Potravina | NPM mg.kg-1 |
jedlé tuky, oleje | 2,5 |
jedlé oleje panenské a lisované za studena | 5,0 |
margariny, minariny | 1,5 |
Část 8
POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY*
Potravina | NPM mg.kg-1 |
jedlé oleje | 0,002 |
* Polycyklickými aromatickými uhlovodíky se rozumí benzo(a)anthracen, benzo(b)fluoranthen, benzo(k)fluoranthen, chryzen, dibenzo(a,h)anthracen, benzo(a)pyren, indeno(1,2,3-cd)pyren, dibenzo(a,i)pyren, dibenzo(a,h)pyren. Nejvyšší přípustné množství je stanoveno pro jednotlivé látky jednotlivě. Celkový obsah vyjmenovaných látek v potravině nesmí překročit desetinásobek nejvyššího přípustného množství.
Část 9
N-NITROSAMINY
Potravina | NPM NDMA* mg.kg-1 | NPM Suma nitrosaminů mg.kg-1 |
pivo | 0,0005 | 0,0015 |
* Nejvyšší přípustné množství pro N-nitrosodimetylamin.
** Nejvyšší přípustné množství pro sumu nitrosaminů zahrnující (N-nitrosodimetylamin, N-nitrosodiethylamin, N-nitrosopyrrolidin, a N-nitrosopiperidin, N-nitrosomorfolin a N-nitrosodi-n-butylamin.
Část 10
POLYCHLOROVANÉ BIFENYLY (PCB)
Potravina | NPM mg.kg-1 |
mléko a mléčné výrobky | 0,1 2),3) |
kojenecká a dětská výživa na bázi mléka | 0,05 2),3) |
maso hovězí a masné výrobky | 0,2 2),3) |
maso vepřové a masné výrobky | 0,2 2),3) |
játra hovězí | 0,7 2),3) |
játra vepřova | 0,5 2),3) |
lůj hovězí | 0,7 2),3) |
sádlo vepřové | 0,5 2),3) |
drůbeží maso a drůbeží výrobky | 0,2 2),3) |
játra drůbeží | 0,5 2),3) |
vece, vaječné výrobky | 0,2 2),3) |
ryby mořské1) | 1,0 3) |
ryby mořské dravé1) | 3,0 3) |
ryby sladkovodní dravé1) | 2,0 3) |
rybí výrobky | 2,0 2),3) |
játra rybí (tresčí) | 5,0 2),3) |
zvěřina1) | 2,0 3) |
zajíci1) | 1,0 3) |
Poznámky v tabulce:
1) jedlý podíl
2) vztaženo na tuk
3) hodnoty představují sumu kongenerů 28, 52, 101, 118, 138, 153, 180
Část 11
MYKOTOXINY
Tabulka č. 1
Deoxinivalenol (DON)
Potravina | NPM mg.kg-1 |
obiloviny pro přímou spotřebu a zpracované obilí, kromě tvrdé pšenice | 0,5 |
chléb a jemné pečivo | 0,35 |
výrobky z obilovin určené pro dětskou výživu | 0,1 |
Tabulka č. 2
Zearalenon
Potravina | NPM mg.kg-1 |
dětská výživa a kojenecká výživa z obilovin | 0,02 |
obiloviny a výrobky z obilovin | 0,05 |
Část 12
PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ TOXIKOLOGICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY A LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH FAKTORŮ
Glykoalkaloidy
Potravina | NPM mg.kg-1 |
brambory ( alfa-solanin) | 200,0 |
Část 13
TOXICKÉ LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŘI VÝROBĚ POŽIVATIN
Tabulka č. l
Ethylkarbamat (uretan)
Potravina | NPM mg.l-1 |
| |
víno | 0,03 |
ovocná a likérová vína | 0,1 |
lihoviny s výjimkou ovocných destilátů | 0,15 |
saké | 0,2 |
ovocné destiláty a ovocné, míchané a ostatní lihoviny | 0,4 |
Tabulka č. 2
Methanol
Potravina | NPM mg.l-1 vyjádřeno na 100 % objemových etanolu |
| |
vinný destilát | 2 000 |
vínovice | 2 000 |
matolinovice vinná | 15 000 |
ovocný destilát a ovocný průtahový destilát s výjimkou destilátů ze švestek, slív, mirabelek, jablek a hrušek | 10 000 |
matolinovice ovocná | 15 000 |
ovocná lihovina z červeného rybízu, černého rybízu a černého bezu | 13 500 |
ovocný destilát výhradně z hrušek odrůd Williams | 15 000 |
genever | 50 |
lihoviny ostatní, konzumní líh | 800 |
lihoviny míchané | 1 800 |
destiláty ostatní | 6 000 |
destiláty pravé, destiláty ze švestek, slív, mirabelek, jablek, malin, ostružin a hrušek s výjimkou hrušek odrůdy Williams | 12 000 |
Oddíl B
Část 1
CÍN (anorganický)
Upraveno nařízením Komise 242/2004/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 2
KADMIUM
Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 3
OLOVO
Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 4
RTUŤ
Upraveno nařízením Komise 221/2002/ES, kterým se mění nařízení 466/2001/ES.
Část 5
DUSIČNANY
Upraveno nařízením Komise 563/2002/ES a 655/2004/ES.
Část 6
MYKOTOXINY
Upraveno nařízením Komise 472/2002/ES, 257/2002/ES, 1425/2003/ES, 2174/2003/ES, 683/2004 a 684/2004.
Část 7
PŘÍROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ TOXIKOLOGICKY VÝZNAMNÉ LÁTKY A LÁTKY VZNIKAJÍCÍ PŮSOBENÍM BIOLOGICKÝCH FAKTORŮ
Tabulka č. 1
Histamin
Potravina | PM mg.kg-1 (9/2) |
ryby, rybí výrobky | 100* |
* U dvou vzorků překročení maximálně o 100%.
Tabulka č. 2
Kyselina eruková
Potravina | NPM |
rostlinné oleje, tuky | 5 % z celkových mastných kyselin |
potraviny s obsahem více než 5 % tuku | 5 % z celkových mastných kyselin |
Část 8
3-MONOCHLORPROPAN-1,2 DIOL (3-MCPD)
Upraveno nařízením Komise 466/2001/ES.
Část 9
KYSELINA KYANOVODÍKOVÁ
Upraveno nařízením Komise 1014/90/ES.