1. | V příloze č. 1 kapitole 15 doplňková poznámka 2 zní: „2. | A. Čísla 1509 a 1510 zahrnují pouze oleje získané výhradně zpracováním oliv, které mají následující analytické charakteristiky obsahu mastných kyselin a sterolů: |
Tabulka I Podíl mastných kyselin v % z celkového množství mastných kyselin mastné kyseliny | procentuální zastoupení | Kyselina myristová | ≤ 0,05 | Kyselina palmitová | 7,5 - 20,0 | Kyselina palmitoolejová | 0,3 - 3,5 | Kyselina heptadekanová | ≤ 0,3 | Kyselina heptadekenová | ≤ 0,3 | Kyselina stearová | 0,5 - 5,0 | Kyselina olejová | 55,0 - 83,0 | Kyselina linolová | 3,5 - 21,0 | Kyselina linolenová | ≤ 1,0 | Kyselina arachová | ≤ 0,6 | Kyselina ikosenová | ≤ 0,4 | Kyselina behenová(1) | ≤ 0,3 | Kyselina lignocerová | ≤ 0,2 | (1) ≤ pro oleje čísla 1509. |
Tabulka II Podíl sterolů v % z celkového množství sterolů steroly | procentuální zastoupení | Cholesterol | ≤ 0,5 | Brasikasterol(1) | ≤ 0,1 | Kampesterol | ≤ 4,0 | Stigmasterol (2) | < Kampesterol | Betasitosterol(3) | ≥ 93,0 | Delta-7-stigmasterol | ≤ 0,5 | (1) ≤ 0,2 pro oleje čísla 1510 (2) Neplatná podmínka pro panenský olivový olej na svícení (podpoložka 1509 10 10) a pro surový olivový-zbytkový olej (podpoložka 1510 00 10). (3) Delta-5,23-stigmastadeniol + Cholesterol + Netasitosterol + Sitostanol + Delta-5-avenasterol + Delta-5,24-stigmastadeniol․ |
Do čísel 1509 a 1510 nepatří chemicky změněný olivový olej (zejména reesterifikovaný olivový olej) a směsi olivového oleje s jinými oleji. B. | Položka 1509 10 zahrnuje pouze olivové oleje definované níže v odstavcích I a II, získané výhradně mechanickými nebo fyzikálními postupy, za podmínek, které nezpůsobí změnu oleje, a které nebyly podrobeny jinému zpracování než praní, dekantaci, odstřeďování nebo filtraci. Olivové oleje získané pomocí rozpouštědel nebo pomocných látek majících chemické nebo biochemické účinky nebo reesterifikačním procesem a jakékoliv směsi s jinými druhy olejů jsou z této položky vyloučeny. |
I. | Ve smyslu podpoložky 1509 10 10 je za „olivový olej na svícení“ považován, nezávisle na jeho kyselosti, olivový olej: |
a) | s obsahem vosku nepřesahujícím 300 mg/kg; |
b) | s obsahem erythrodiolu a uvaolu (urs-12-en-3,28-diol) nepřesahujícím 4,5 %; |
c) | s obsahem nasycených mastných kyselin ve 2. pozici triglyceridů nepřesahujícím 1,5 %; |
d) | suma trans-izomerů kyseliny olejové nepřesahující 0,10 % a suma trans-izomerů kyselin linolové a linolenové nepřesahující 0,10 %; |
e) | s obsahem stigmastadienu nepřesahujícím 0,5 mg/kg; |
f) | s rozdílem mezi výsledky HPLC a teoretickým obsahem triglyceridů s ECN42 0,3 nebo menším; |
g) | s jednou nebo více z následujících charakteristik: |
1. | obsah těkavých halogenovaných rozpouštědel vyšší než 0,2 mg/kg nebo vyšší než 0,1 mg/kg pro kterékoli z těchto rozpouštědel; |
2. | organoleptické vlastnosti vykazující střední vady převyšující 2,5. |
II. | Ve smyslu podpoložky 1509 10 90 je za „panenský olivový olej“ považován olivový olej, který má následující vlastnosti: |
a) | obsah kyseliny, vyjádřené jako kyselina olejová, nepřesahující 2,0 g/100 g; |
b) | peroxidové číslo nepřesahující 20 milimolů aktivního kyslíku na kg; |
c) | obsah vosku nepřesahující 250 mg/kg; |
d) | obsah těkavých halogenových rozpouštědel nepřesahující celkem 0,2 mg/kg a nepřesahující 0,1 mg/kg u každého z nich; |
e) | koeficient extinkce K270 nepřesahující 0,25; |
f) | odchylka koeficientu extinkce (DK) v oblasti 270 nanometrů nepřesahující 0,01; |
g) | organoleptické vlastnosti vykazující střední vady nepřesahující 2,5; |
h) | obsah erythrodiolu a uvaolu nepřesahující 4,5 %; |
ij) | obsah nasycených mastných kyselin ve 2. pozici triglyceridů nepřesahující 1,5 %; |
k) | suma trans-izomerů kyseliny olejové nepřesahující 0,05 % a suma trans-izomerů kyseliny linolové a linolenové nepřesahující 0,05 %; |
l) | obsah stigmastadienů nepřesahující 0,15 mg/kg; |
m) | rozdíl mezi výsledky HPLC a teoretickým obsahem trigliceridů s ECN42 je 0,2 nebo méně. |
C. | Do položky 1509 90 patří olivový olej získaný zpracováním olivových olejů zařazených do podpoložky 1509 10 10 nebo 1509 10 90, též smíšený s panenským olivovým olejem, mající následující vlastnosti: |
a) | obsah kyseliny, vyjádřené jako kyselina olejová, nepřesahující 1,0 g/100 g; |
b) | obsah vosku nepřesahující 350 mg/kg; |
c) | koeficient extinkce K270 nepřesahující 0,90; |
d) | odchylku koeficientu extinkce (K) v oblasti 270 nm nepřesahující 0,15; |
e) | obsah erythrodiolu a uvaolu (urs-12-en-3,28-diolu) nepřesahující 4,5 %; |
f) | obsah nasycených mastných kyselin ve 2. pozici triglyceridů nepřesahující 1,8 %; |
g) | suma trans-izomerů kyseliny olejové nepřesahující 0,20 % a suma trans-izomerů kyselin linolové a linolenové nepřesahující 0,30 %; |
h) | rozdíl mezi výsledky HPLC a teoretickým obsahem trigliceridů s ECN42 je 0,3 nebo méně. |
D. | Za „surové oleje“ podpoložky 1510 00 10 se považují oleje získané zejména z olivových pokrutin, které vykazují tyto vlastnosti: |
a) | obsah erythrodiolu a uvaolu (urs-12-en-3,28-diolu) vyšší než 4,5 %; |
b) | obsah nasycených mastných kyselin ve 2. pozici triglyceridů nepřesahující 2,2 %; |
c) | suma trans-izomerů kyseliny olejové nepřesahující 0,20 % a suma trans-izomerů kyselin linolové a linolenové nepřesahující 0,10 %; |
d) | rozdíl mezi výsledky HPLC a teoretickým obsahem triglyceridů s ECN42 je 0,6 nebo méně. |
E. | Do podpoložky 1510 00 90 patří oleje získané zpracováním olejů podpoložky 1510 00 10, též s přimísením panenského olivového oleje, a oleje, které nemají vlastnosti olejů uvedených v doplňkových poznámkách 2B, 2C a 2D. Oleje této podpoložky musí mít obsah nasycených mastných kyselin ve 2. pozici triglyceridů nepřesahující 2,2 %, sumu trans-izomerů kyseliny olejové nižší než 0,40 %, sumu trans-izomerů kyselin linolové a linolenové nižší než 0,35 % a rozdíl mezi výsledky HPLC a teoretickým obsahem triglyceridů s ECN42 nepřesahující 0,5.“. |
|