Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

650/2004 Sb. znění účinné od 22. 12. 2004 do 31. 12. 2021

650

 

VYHLÁŠKA

ze dne 9. prosince 2004,

kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu,

zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory

a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování

 

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a) a g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 316/2004 Sb., (dále jen „zákon“):

Čl. I

Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, se mění takto:

1.

Za § 5 se do oddílu 2 pod nadpis „Zpracované ovoce“ vkládá nový § 5a, který včetně poznámek pod čarou č. 3a a 3b zní:

§ 5a

 

Tento oddíl3a) zapracovává příslušný předpis Evropských společenství3b) a upravuje další požadavky týkající se zpracovaného ovoce.

__________

3a)

Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství vyhláškou.

3b)

Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.“.

 

2.

V § 14 odstavec 1 zní:

(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu1) se zpracovaná zelenina dále označí

a)

botanickým názvem použitého druhu zeleniny podle § 3 písm․ c), pokud není zahrnut v názvu výrobku,

b)

použitým druhem nálevu,

c)

názvem skupiny,

d)

údajem, zda se jedná o zeleninový výrobek pálivý,

e)

u sterilovaného hrášku, cibulky, okurek, zda se jedná o hrášek, cibulku, okurky velikostně tříděné s uvedením velikostní třídy zpracované zeleniny, popřípadě zda se jedná o zeleninu velikostně netříděnou,

f)

u upravené chlazené čerstvé zeleniny a zeleniny mléčně kvašené

1.

datem použitelnosti,

2.

teplotou skladování.“.

 

3.

V poznámce pod čarou č. 7 se slova „ČSN 46 3088 Mandle slané ve skořápce.“ nahrazují slovy „ČSN 46 3088 Mandle sladké ve skořápce.“ a slova „ČSN 46 3089 Jádra slaných mandlí.“ se nahrazují slovy „ČSN 46 3089 Jádra sladkých mandlí.“.

 

4.

V § 30 se odstavec 7 zrušuje.

 

5.

V příloze č. 16 tabulky 1 až 3 znějí:

Tabulka 1

Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí

Ukazatel

Brambory konzumní rané

Brambory konzumní pozdní

přítomnost cizích odrůd nejvýše (% hmotnosti)

2

2

příměsi nejvýše (% hmotnosti)

1

2 (max. však 1 % zeminy nalepené na hlízách)

 

Tabulka 2

Hlízy jakostně neodpovídající

Ukazatel

 

Brambory konzumní rané

Brambory konzumní pozdní

celkem nejvýše (% hmotnosti)

 

4

6

z toho nejvýše (% hmotnosti)

s mokrou hnilobou

do 1 % v rámci 4% tolerance

do 1 % v rámci 6% tolerance

 

se suchou hnilobou

do 1 % v rámci 4% tolerance

do 1 % v rámci 6% tolerance

 

hlízy zelené

více než 1/8 povrchu a/nebo po oloupání u 1 % hlíz v rámci povoleného výskytu do 4 %

více než 1/8 povrchu a/nebo více než 1 vrstva loupání

 

Tabulka 3

Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz

Brambory konzumní

Třídění podle velikosti hlíz (mm)

Třídění podle hmotnosti hlíz (g)

% hmotnosti hlíz nejvýše

rané

nejméně 28

3

 

jiné než dohodnuté velikosti, ale žádná hlíza pod 22 mm

nestanoví se, ale žádná hlíza pod 10 g

rané „drobné“

17 – 28

3

pozdní

nejméně 35

3“.

 

6.

Příloha č. 17 se zrušuje.

Čl. II

Přechodné ustanovení

Potraviny vyrobené a uvedené do oběhu přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.

Čl. III

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.

Ministr:

Ing. Palas v. r.