Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

196/2002 Sb. znění účinné od 1. 7. 2002 do 31. 3. 2010

196

 

VYHLÁŠKA

Ministerstva zemědělství

ze dne 10. května 2002,

kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb.,

o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby

 

Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.:

Čl. I

Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, se mění takto:

1.

V § 1 písmeno e) zní:

e)

nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,“.

 

2.

V § 1 písmena j) a k) znějí:

j)

ověřovacími postupy posouzení, zda plán systému kritických bodů účinně ovládá významná nebezpečí a zda se tento plán dodržuje,

k)

správnou výrobní a hygienickou praxí dodržování všech právem upravených výrobních postupů a požadavků a uplatnění technických, technologických a hygienických pravidel odpovídajících obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení zdravotně nezávadných výrobků a zveřejněných Ministerstvem zemědělství ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky,“․

 

3.

V § 2 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1a) zní:

(1) Systém kritických bodů se upravuje pro každý výrobní proces odděleně podle druhu výrobku a způsobu výroby. Výrobce může přizpůsobit systém kritických bodů také podle rozsahu výroby, popřípadě i podle uplatnění správné výrobní a hygienické praxe, nejde-li o výrobu pokrmů v zařízeních poskytujících stravovací služby.1a)

__________

1a)

§ 24 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.“.

 

4.

V § 2 odstavec 5 zní:

(5) Po vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce se provede popis výrobku, sestavení diagramu výrobního procesu a jeho potvrzení za provozu. Do popisu výrobku se zahrnou údaje:

a)

vztahující se ke zdravotní nezávadnosti, zejména o složení, biologických, chemických a fyzikálních vlastnostech,

b)

o mikrobicidním nebo mikrobiostatickém ošetření (tepelné úpravě, zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití konzervačních látek),

c)

o způsobu balení,

d)

o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti a vlastnostech potraviny podmiňujících způsob jejího skladování, včetně dokladů o správnosti určení data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti a podmínek skladování,

e)

o způsobu a podmínkách pro uvádění výrobku do oběhu,

f)

o technologickém postupu výroby výrobku,

g)

o předpokládaném použití výrobku.“.

 

5.

V § 2 se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7, který zní:

(7) Pokud se výrobce rozhodne uplatnit při výrobě potravin pravidla správné výrobní a hygienické praxe a prokáže analýzou nebezpečí schopnost po jejich zavedení ovládat nebezpečí, systém a rozsah kritických bodů může této skutečnosti přizpůsobit.“.

Dosavadní odstavce 7 až 12 se označují jako odstavce 8 až 13.

 

6.

V § 2 odstavec 11 zní:

(11) Dále se stanoví časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů, kterými se zjišťuje správnost plánu a účinnost systému kritických bodů. Ověřovací postupy zahrnují zejména

a)

ověření správnosti plánu kritických bodů (přezkoumání jednotlivých prvků plánu, analýza nebezpečí, určení sledovaných znaků, metody a četnost sledování, hodnoty kritických mezí a nápravná opatření, časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů),

b)

ověřování metod sledování v kritických bodech při provozování systému kritických bodů (použití jiných metod, ověřování čidel, kontrola správnosti),

c)

ověřování funkce systému kritických bodů (přezkoumávání systému kritických bodů a jeho záznamů, přezkoumávání překročení kritických mezí a způsobu rozhodnutí o nakládání s výrobkem, potvrzení, že kritické body jsou ve zvládnutém stavu, vyhodnocování dalších souvisejících informací, výsledků výstupní kontroly, rozborů výrobků, reklamací).“.

 

7.

V § 2 odst. 12 písm. a) se vkládá nový bod 1, který zní:

1.

vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce,“.

Dosavadní body 1 až 6 se označují jako body 2 až 7.

 

8.

V § 2 odst. 12 se na konci písmene a) doplňují body 8 a 9, které znějí:

8.

stanovení nápravných opatření,

9.

časovém harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů,“.

 

9.

V § 2 odst. 12 písm. b) bod 4 zní:

4.

výsledcích použitých ověřovacích postupů a vnitřních auditů,“.

 

10.

Příloha zní:

Příloha k vyhlášce č. 147/1998 Sb.

Priloha_Sb_2002_196-P1.rtf“.

Čl. II

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2002.

Ministr:

Ing. Fencl v. r.