a) | syrovým mlékem – mléko produkované sekrecí mléčné žlázy jedné nebo více krav, ovcí, koz nebo buvolích krav, které nebylo zahřáno na více než 40 °C nebo nebylo podrobeno žádnému jinému ošetření majícímu srovnatelný účinek, |
b) | mlékem pro výrobu mléčných výrobků 1. | syrové mléko, určené ke zpracování, | 2. | tekuté nebo zmrazené mléko, získané ze syrového mléka, jež bylo nebo nebylo podrobeno schválenému fyzikálnímu ošetření, jako je tepelné ošetření nebo termizace, nebo jež má změněné složení, pod podmínkou, že změny složení se týkají pouze přidání nebo odebrání přirozených složek mléka, |
|
c) | konzumním tepelně ošetřeným mlékem 1. | konzumní mléko, určené k prodeji spotřebiteli, jež bylo podrobeno tepelnému ošetření a nabízeno ve formách uvedených v části I [bodě 4 písm. a) až d)] přílohy č. 3 k této vyhlášce, | 2. | mléko ošetřené pasterací, určené k prodeji ve velkém na žádost individuálního spotřebitele, |
|
d) | mléčnými výrobky 1. | mléčné výrobky, jež pocházejí výlučně z mléka, přičemž se připouští, že mohou být přidány látky nezbytné k jejich výrobě za předpokladu, že nejsou použity k částečné nebo úplné náhradě jakékoli složky mléka, | 2. | složené mléčné výrobky, jejichž žádná část nenahrazuje nebo není určena k náhradě jakékoli složky mléka a jejichž podstatnou součástí je mléko nebo mléčný výrobek, ať již z hlediska množství nebo z hlediska vlastností daného výrobku, |
|
e) | tepelným ošetřením – jakékoli ošetření obsahující záhřev, které bezprostředně po použití způsobuje negativní reakci ve fosfatázovém testu, |
f) | termizací – zahřátí syrového mléka po dobu nejméně 15 sekund na teplotu 57 °C až 68 °C tak, že mléko po tomto ošetření vykazuje pozitivní reakci ve fosfatázovém testu, |
g) | produkčním hospodářstvím – hospodářství, ve kterém je chována jedna nebo více krav, ovcí, koz nebo buvolích krav, produkujících mléko, |
h) | sběrným střediskem – podnik, závod, popřípadě jiné zařízení, ve kterém může být syrové mléko shromažďováno, popřípadě i chlazeno a filtrováno, |
i) | standardizačním střediskem – podnik, závod, popřípadě jiné zařízení, který není připojen ke sběrnému středisku, k podniku pro ošetření mléka nebo ke zpracovatelskému podniku, v němž může být ze syrového mléka odstředěna smetana, anebo v němž může být změněn obsah jeho přirozených složek, |
j) | podnikem pro ošetření mléka – podnik, závod, popřípadě jiné zařízení, ve kterém je mléko tepelně ošetřeno, |
k) | zpracovatelským podnikem – podnik, závod, popřípadě jiné zařízení, anebo produkční hospodářství, ve kterém jsou mléko nebo mléčné výrobky ošetřeny, zpracovány a baleny, |
l) | prvním balením – ochrana výrobků uvedených v § 1 odst․ 1 pomocí prvního obalu nebo první nádoby, které přicházejí do přímého styku s příslušným výrobkem, jakož i tento první obal nebo první nádoba, |
m) | dalším balením – umístění jednoho nebo více výrobků uvedených v § 1 odst. 1, balených nebo nebalených do prvního obalu, do nádoby, jakož i tato nádoba, |
n) | hermeticky uzavřeným obalem – obal nepropustný pro tekutiny a plyny, který je po uzavření určen k ochraně obsahu proti vnikání mikroorganizmů, a to během tepelného ošetření a po něm. |