a) | živočichy pocházejícími z akvakultury – živé ryby, korýši a měkkýši, pocházející z hospodářství, včetně těchto živočichů pocházejících z volné přírody a určených k chovu, |
b) | rybami, korýši a měkkýši – jakákoli ryba, korýš nebo měkkýš v jakémkoli vývojovém stadiu, |
c) | produkty akvakultury – produkty pocházející z živočichů pocházejících z akvakultury, které jsou určeny buď k chovu – například pohlavní buňky, anebo k lidské spotřebě, v případě produktů rybolovu veškeré produkty rybolovu narozené a chované až do svého uvedení do oběhu jako potravina v řízených podmínkách; za produkty akvakultury jsou považovány také mořské ryby, sladkovodní ryby a korýši, kteří byli uloveni jako nedospělí v přírodním prostředí a chovaní až do dosažení obchodní velikosti požadované k lidské spotřebě. Za produkty akvakultury se však nepovažují ryby a korýši obchodní velikosti ulovení v přírodním prostředí a držení naživu za účelem prodeje bez snahy o zvětšení jejich velikosti nebo hmotnosti, |
d) | produkty rybolovu – mořští nebo sladkovodní živočichové nebo jejich části včetně jiker a mlíčí, s výjimkou vodních savců, žab, živočichů pocházejících z akvakultury a mlžů, |
e) | mlži – mlži třídy Lamellibranchiata (Bivalvia), kteří získávají potravu filtrací vody, |
f) | schváleným (kontinentálním) pásmem (oblastí) – pásmo (oblast), které splňuje podmínky části A přílohy č. 2 k této vyhlášce, |
g) | schváleným (kontinentálním) hospodářstvím – hospodářství, které splňuje podmínky části B přílohy č. 2 k této vyhlášce, |
h) | hospodářstvím – jakýkoli podnik nebo zeměpisně definované zařízení, v němž jsou živočichové pocházející z akvakultury chováni nebo drženi za účelem jejich uvedení do oběhu, |
i) | podnikem – prostory, ve kterých jsou produkty rybolovu upravovány, zpracovávány, chlazeny, mraženy, baleny nebo skladovány; dražební haly a velkoobchody, v nichž dochází pouze k vystavování a prodeji zboží ve velkém, nejsou považovány za podniky, |
j) | zpracovatelskou lodí – rybářská loď, na níž jsou produkty rybolovu podrobeny jednomu nebo více úkonům, jako je filetování, porcování, odstraňování kůže, krájení, mražení nebo zpracování, na něž navazuje balení․ Za zpracovatelskou loď se však nepovažuje rybářská loď, na jejíž palubě se provádí pouze tepelná úprava korýšů a měkkýšů, anebo pouze mražení, |
k) | schválenou laboratoří – příslušná národní referenční laboratoř nebo příslušná referenční laboratoř, anebo laboratoř, které bylo vydáno pro příslušný okruh vyšetření osvědčení o akreditaci a které Státní veterinární správa vydala povolení k provádění veterinární laboratorní diagnostické činnosti, |
l) | chlazením – proces zchlazování produktů rybolovu na teplotu, která se blíží teplotě tajícího ledu, |
m) | konzervací – postup, při kterém jsou produkty baleny do hermeticky uzavřených nádob a podrobeny takovému tepelnému ošetření, aby byly zničeny nebo inaktivovány veškeré mikroorganizmy, které by se mohly množit, bez ohledu na teplotu, při níž má být produkt skladován, |
n) | čerstvými produkty – jakékoli produkty rybolovu, celé nebo upravené, včetně produktů vakuově balených nebo produktů balených v ochranné atmosféře, k jejichž konzervaci nebylo použito jiného ošetření než chlazení, |
o) | upravenými produkty – jakékoli produkty rybolovu, které byly podrobeny úkonům ovlivňujícím jejich anatomickou celistvost, jako je vyvržení, odstranění hlavy, porcování, filetování, krájení, mletí apod., |
p) | zpracovanými produkty – jakékoli produkty rybolovu, které byly jako chlazené nebo zmrazené, samostatně nebo ve směsi s jinými potravinami podrobeny chemickému nebo fyzikálnímu procesu, jako je tepelné ošetření, uzení, solení, sušení, marinování apod., popřípadě kombinaci těchto různých procesů, |
q) | zmrazenými produkty – jakékoli produkty rybolovu, které byly podrobeny procesům mražení, kdy po ustálení teploty bylo v jádře produktů dosaženo teploty – 18 °C nebo méně, |
r) | balením – ochrana produktů rybolovu obalem, nádobou nebo jiným vhodným prostředkem, |
s) | partií – množství produktů rybolovu získaných za prakticky stejných okolností, |
t) | čistou mořskou vodou – mořská nebo brakická voda, která je prostá mikrobiologické kontaminace, toxického mořského planktonu a škodlivých látek v množství, jež by mohlo nepříznivě ovlivnit hygienickou jakost nebo chuť produktů rybolovu nebo mlžů, a která má být využívána v souladu s podmínkami stanovenými touto vyhláškou, |
u) | mořskými toxiny – jedovaté látky akumulované mlži živícími se planktonem obsahujícím toxiny, |
v) | přípravou – uskladnění živých mlžů, nevyžadujících sádkování nebo čištění, v nádržích s čistou mořskou vodou nebo v přirozeném prostředí, sloužící k odstranění písku, bahna nebo slizu, |
w) | fekálními koliformními bakteriemi – fakultativně aerobní, gram-negativní, asporogenní, cytochromoxidáza-negativní, tyčinkovité bakterie, schopné zkvašovat laktózu s tvorbou plynu v přítomnosti žlučových solí nebo povrchově aktivních látek s podobnými růstově inhibičními vlastnostmi, při teplotě 44 °C ± 0,2 °C za nejméně 24 hodin, |
x) | E. coli – fekální koliformní bakterie tvořící při 44 °C ± 0,2 °C za 24 hodin z tryptofanu indol, |
y) | příslušným úřadem – ústřední úřad členského státu oprávněný k provádění veterinárních kontrol nebo jiný úřad členského státu, jemuž byla tato pravomoc svěřena. |