Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

287/2016 Sb. znění účinné od 1. 9. 2023
změněnos účinností odpoznámka

vyhláškou č. 262/2023 Sb.

1.9.2023

287

 

VYHLÁŠKA

ze dne 5. září 2016

o rozsahu a způsobu poskytování proviantních a výstrojních náležitostí

vojákům v záloze ve službě

 

Ministerstvo obrany stanoví podle § 22 zákona č. 45/2016 Sb., o službě vojáků v záloze:

§ 1

Poskytování bezplatného stravování

(1)

Bezplatné stravování vojáka v záloze ve službě (dále jen „voják“) se zajišťuje formou výdeje teplé stravy a výdeje materiálních prostředků, není-li dále stanoveno jinak.

(2)

Teplá strava se vojákovi poskytuje formou snídaně, oběda a večeře.

(3)

Materiálními prostředky podle odstavce 1 se rozumí jídelní nádobí třídílné, jídelní příbor s obalem a otvírač konzerv, které se vojákovi vydávají při prvním nástupu vojenské činné služby po zařazení do aktivní zálohy nebo při prvním povolání na dobrovolné anebo povinné vojenské cvičení.

§ 2

Poskytování náhrady v penězích namísto výdeje teplé stravy

(1)

Poskytuje-li se vojákovi namísto výdeje teplé stravy náhrada v penězích, poskytuje se ve výši finanční hodnoty druhů a množství potravin nevydané teplé stravy, které odpovídají stravní dávce stanovené touto vyhláškou.

(2)

Je-li namísto výdeje teplé stravy poskytována vojákovi náhrada v penězích, zvyšuje se tato náhrada o příplatek, pokud se voják účastní

a)

vojenského zaměstnání, které organizuje vojenský útvar nebo vojenské zařízení (dále jen „součást ozbrojených sil“), a voják se nemá možnost stravovat u vojenského útvaru, nebo

b)

vojenského zaměstnání u součásti ozbrojených sil, u které se teplá strava nepřipravuje, v případě, že není zabezpečena dovozem nebo smluvně.

(3)

Výše příplatku podle odstavce 2 se u jednotlivých forem poskytování teplé stravy rovná poměrné výši nejnižší výše stravného stanoveného právním předpisem, který upravuje výši náborového příspěvku, výši kvalifikačního příspěvku, výši a postup při přiznávání cestovních náhrad a náhrad při povolání do služebního poměru a při přeložení poskytovaných vojákům1, a to v případě

a)

snídaně o 20 %,

b)

oběda o 40 % a

c)

večeře o 40 %.

(5)

Náhrada v penězích za neposkytnuté přídavky potravin vojákovi nenáleží.

§ 3

Poskytování jiných potravin namísto výdeje teplé stravy

Poskytují-li se vojákovi namísto výdeje teplé stravy jiné potraviny, poskytují se v množství a druhově tak, aby poskytnuté potraviny odpovídaly stravní dávce nevydané teplé stravy stanovené touto vyhláškou.

Stravní dávky a přídavky potravin

§ 4

Teplá strava nebo jiné potraviny poskytované vojákovi podle § 3 musí odpovídat stravním dávkám a přídavkům potravin, jejich energetickým normám a výživovým hodnotám stanoveným v příloze č. 1 k této vyhlášce a průměrné skladbě spotřeby potravin stanovené v příloze č. 2 k této vyhlášce.

§ 5

(1)

Stravními dávkami jsou

a)

základní stravní dávka,

b)

stravní dávka pro letce a

c)

stravní dávka pro výsadkáře.

(2)

Stravní dávka pro výsadkáře se poskytuje vojákovi, který je výkonným výsadkářem, po dobu jeho nepřetržitého praktického výsadkářského výcviku a vojákovi, který se na území České republiky připravuje k výkonu služby v operačním nasazení nebo plní služební úkoly v operačním nasazení.

§ 6

(1)

K jednotlivým stravním dávkám se podle náročnosti vykonávaného vojenského zaměstnání a za podmínek stanovených touto vyhláškou poskytují tyto přídavky potravin:

a)

přídavek potravin A – zdravotní,

b)

přídavek potravin B – základní,

c)

přídavek potravin C – zvláštní, nebo

d)

přídavek potravin D – pro všechny vojáky.

(2)

Přídavky potravin se poskytují jen při současném vydávání teplé stravy nebo poskytování potravin podle § 3, a to ve dni výkonu vojenské činné služby, ve kterém vojákovi vznikne nárok na vydání nejméně 2 denních jídel, a to k prvnímu z nich.

(3)

Přídavek potravin A se vojákovi poskytuje za podmínek stanovených v § 7 odst. 1 vždy, bez ohledu na počet vydávaných jídel v daném dni výkonu vojenské činné služby.

(4)

Vykonává-li voják, kterému se poskytuje stravní dávka pro výsadkáře, vojenské zaměstnání, při němž se poskytují přídavky potravin podle odstavce 1 písm. b) nebo c), lze mu v případě, že je to pro něho výhodnější, místo stravní dávky pro výsadkáře poskytnout základní stravní dávku a příslušný přídavek potravin.

§ 7

(1)

Přídavek potravin A se poskytuje vojákovi, pokud

a)

je hospitalizován v polní nemocnici, vojenské nemocnici nebo Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici pro nemoc nebo úraz, v jehož důsledku je neschopen ke službě, nebo

b)

Vojenský zdravotní ústav rozhodne, že v součásti ozbrojených sil, v níž je voják zařazen, byly překročeny hygienické limity v oblasti epidemiologie, hygieny komunální, hygieny výživy, hygieny práce nebo ochrany před neionizujícím zářením v míře ohrožující veřejné zdraví.

(2)

K základní stravní dávce se poskytuje přídavek potravin D společně s přídavkem potravin B, nebo C․

(3)

Přídavek potravin B se poskytuje vojákovi při

a)

vojenském zaměstnání v místě stálé dislokace součásti ozbrojených sil, které trvá alespoň 24 hodin, s výjimkou výkonu dozorčí služby, nebo

b)

výkonu strážní služby.

(4)

Přídavek potravin C se poskytuje vojákovi při

a)

vojenském zaměstnání mimo místo stálé dislokace součásti ozbrojených sil, které trvá alespoň 24 hodin, připravuje-li se nebo vydává-li se teplá strava mimo místo stálé dislokace součásti ozbrojených sil,

b)

jeho povolání k zabezpečení záchranných prací, odstraňování důsledků živelních pohrom nebo jiných závažných situací ohrožujících životy, zdraví, životní prostředí nebo značné majetkové hodnoty, anebo v případě služby u součásti ozbrojených sil, která byla pohromou postižena, nebo

c)

přepravě nebo praktickém výcviku v jízdě, pokud trvají alespoň 3 hodiny a jsou uskutečněny v době od 22 hodin do 6 hodin, jedná-li se o řidiče vojenské techniky.

(5)

Přídavek potravin D se poskytuje vojákovi při plnění úkolů podle odstavce 3 písm. a) a odstavce 4 písm. a) a b) a dále ke stravní dávce pro výsadkáře.

Finanční, energetická a výživová hodnota potravin

§ 8

(1)

Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se stanoví tak, že průměrná skladba spotřeby jednotlivých potravin v kilogramech na osobu a den podle přílohy č. 2 k této vyhlášce se vynásobí jejich průměrnými obchodními cenami za kilogram. Průměrnou obchodní cenou se rozumí průměrná cena jednotlivých druhů potravin nakoupených pro zajištění bezplatného stravování za poslední 3 kalendářní měsíce po sobě jdoucí a předcházející měsíci, ve kterém je průměrná obchodní cena určována.

(2)

Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se upravuje v závislosti na vývoji obchodních cen potravin. Služební orgán provede úpravu aktuálně užívané finanční hodnoty stravních dávek, pokud se průměrné obchodní ceny všech druhů nakupovaných potravin za období posledních 3 kalendářních měsíců po sobě jdoucích a předcházejících měsíci, ve kterém je průměrná obchodní cena určována, odchyluje v obou směrech o více než 5 % oproti obchodním cenám období, ve kterém byla úprava provedena naposledy.

(3)

Finanční hodnota stravní dávky pro vojáka vykonávajícího službu v operačním nasazení v zahraničí se stanoví v závislosti na vývoji obchodních cen potravin v prostoru nasazení.

§ 9

(1)

Finanční hodnotu stravních dávek a přídavků potravin u součásti ozbrojených sil s počtem stravovaných do 50 osob lze zvýšit o 10 % oproti finanční hodnotě stanovené podle § 8 odst. 1 v závislosti na tom, v jakém rozsahu se nakupují potraviny v maloobchodu.

(2)

Finanční hodnotu stravních dávek a přídavků potravin u součásti ozbrojených sil lze zvýšit o 20 %, pokud

a)

zabezpečuje záchranné práce,

b)

zabezpečuje odstraňování důsledků živelních pohrom nebo jiných závažných situací ohrožujících životy, zdraví, životní prostředí nebo značné majetkové hodnoty, nebo

c)

byla postižena živelní pohromou nebo jinou závažnou situací.

(3)

Měsíční průměr čerpání energetické a výživové hodnoty stravních dávek, přídavků potravin a jejich finanční hodnoty v jednotlivých dnech, ve kterých je bezplatné stravování vojákovi poskytováno, musí odpovídat uvedeným hodnotám stanoveným pro jednotlivé stravní dávky a přídavky potravin touto vyhláškou, s odchylkou nejvýše 5 % v obou směrech od stanovené hodnoty. Roční průměr čerpání těchto hodnot nesmí překročit odchylku 10 % nad stanovenou hodnotu nebo 3 % pod stanovenou hodnotu.

§ 10

zrušen

§ 11

zrušen

§ 12

zrušen

§ 13

zrušen

§ 14

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.

Ministr:

MgA. Stropnický v. r.

Příloha č. 1

Stravní dávky a přídavky potravin na osobu a den a normy jejich energetických a výživových hodnot

Stravní dávky (SD)

Přídavky potravin (PP)

Energ. hodnota

Bílkoviny

Tuky

Kyselina linolová

Sacharidy

Minerální látky

Vitamíny

 

 

 

 

 

 

vápník

fosfor

železo

A-ekv.

retinolu

B1

B2

P-P-ekv. niacinu

C

 

kJ

g

g

g

g

mg

μg

mg

SD-základní

13474

90

112

9

460

900

800

20

1000

1,2

1,4

16

100

SD - pro výsadkáře

15111

96

126

10

520

1000

1000

20

1200

1,4

1,6

18

100

SD – pro letce

16019

96

120

10

480

1000

1000

20

1200

1,2

1,6

18

100

PP-A

430

-

-

-

24

3

-

-

 

-

-

2

2

PP-B

1170

9,8

14,4

0,6

28

72

125

13

24

0,12

0,12

2,3

-

PP-C

1520

14

10

0,5

54

26,4

131

2,1

94

0,17

0,13

3,7

2,4

PP-D

1596

18

12

0,5

50

189

264

2,7

146

0,12

0,28

7,4

2,1

Příloha č. 2

Průměrná skladba spotřeby potravin na osobu a den k dosažení požadovaných energetických a výživových hodnot podle stravních dávek a přídavků potravin k určení výše jejich finanční hodnoty

DRUH POTRAVIN

STRAVNÍ DÁVKA

Základní dávka v gramech

Dávka pro výsadkáře v gramech

Vepřové maso

69

103

Hovězí maso

68

89

Uzené maso

6

9

Ostatní maso

2

2

Vnitřnosti

6

14

Uzeniny a výrobky z masa

45

60

Masové konzervy

38

43

Maso celkem

234

320

Drůbež a drůbeží výrobky

30

30

Kosti

2

2

Ryby

10

8

Rybí výrobky a konzervy

16

11

Máslo

20

25

Sádlo a slanina

11

15

Jedlé tuky a oleje

27

35

Čerstvé mléko

280

295

Mléčné výrobky

74

72

Sýry

30

34

Vejce

36

50

Chléb

320

340

Běžné pečivo

90

59

Jemné pečivo

33

40

Trvanlivé pečivo

14

20

Těstoviny

21

20

Mouka, kroupy, vločky

70

78

Rýže

32

27

Luštěniny

14

18

Cukr a cukrářské výrobky

60

80

Brambory

460

419

Čerstvá a mražená zelenina

185

190

Nakládaná a sušená zelenina

85

70

Kysané a sterilované zelí

20

20

Zelenina celkem

290

280

Čerstvé, mražené a sušené ovoce

89

88

Citrusové plody

40

40

Kompoty

28

35

Zahuštěné ovocné výrobky

35

35

Ovoce celkem

192

198

Přísady, nápoje, ostatní potraviny

357

355

 

 

 

 

 

 

DRUH POTRAVIN

PŘÍDAVEK POTRAVIN

A

B

C

D

Dávka v gramech

Maso celkem

-

50

50

50

Čerstvé mléko

-

-

-

-

Mléčné výrobky

-

-

-

-

Chléb

-

100

100

100

Trvanlivé pečivo

-

-

-

-

Cukr a cukrářské výrobky

25

-

-

25

Ovoce celkem

-

-

100

100

Přísady, nápoje, ostatní potraviny

300

300

300

350



Poznámky pod čarou:

Vyhláška č. 146/2015 Sb., o stanovení výše náborového příspěvku, výše kvalifikačního příspěvku, výše a postupu při přiznávání cestovních náhrad a náhrad při povolání do služebního poměru a při přeložení poskytovaných vojákům.

Poznámky pod čarou:
1

Vyhláška č. 146/2015 Sb., o stanovení výše náborového příspěvku, výše kvalifikačního příspěvku, výše a postupu při přiznávání cestovních náhrad a náhrad při povolání do služebního poměru a při přeložení poskytovaných vojákům.