287/2016 Sb. znění účinné od 1. 9. 2023
změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 262/2023 Sb.
1.9.2023
287
VYHLÁŠKA
ze dne 5. září 2016
o rozsahu a způsobu poskytování proviantních a výstrojních náležitostí
vojákům v záloze ve službě
Ministerstvo obrany stanoví podle § 22 zákona č. 45/2016 Sb., o službě vojáků v záloze:
§ 1 Poskytování bezplatného stravování (1) Bezplatné stravování vojáka v záloze ve službě (dále jen „voják“) se zajišťuje formou výdeje teplé stravy a výdeje materiálních prostředků, není-li dále stanoveno jinak.
(2) Teplá strava se vojákovi poskytuje formou snídaně, oběda a večeře.
(3) Materiálními prostředky podle odstavce 1 se rozumí jídelní nádobí třídílné, jídelní příbor s obalem a otvírač konzerv, které se vojákovi vydávají při prvním nástupu vojenské činné služby po zařazení do aktivní zálohy nebo při prvním povolání na dobrovolné anebo povinné vojenské cvičení.
§ 2 Poskytování náhrady v penězích namísto výdeje teplé stravy (1) Poskytuje-li se vojákovi namísto výdeje teplé stravy náhrada v penězích, poskytuje se ve výši finanční hodnoty druhů a množství potravin nevydané teplé stravy, které odpovídají stravní dávce stanovené touto vyhláškou.
(2) Je-li namísto výdeje teplé stravy poskytována vojákovi náhrada v penězích, zvyšuje se tato náhrada o příplatek, pokud se voják účastní
a) vojenského zaměstnání, které organizuje vojenský útvar nebo vojenské zařízení (dále jen „součást ozbrojených sil“), a voják se nemá možnost stravovat u vojenského útvaru, nebo
b) vojenského zaměstnání u součásti ozbrojených sil, u které se teplá strava nepřipravuje, v případě, že není zabezpečena dovozem nebo smluvně.
(3) Výše příplatku podle odstavce 2 se u jednotlivých forem poskytování teplé stravy rovná poměrné výši nejnižší výše stravného stanoveného právním předpisem, který upravuje výši náborového příspěvku, výši kvalifikačního příspěvku, výši a postup při přiznávání cestovních náhrad a náhrad při povolání do služebního poměru a při přeložení poskytovaných vojákům, a to v případě
a) snídaně o 20 %,
b) oběda o 40 % a
c) večeře o 40 %.
(5) Náhrada v penězích za neposkytnuté přídavky potravin vojákovi nenáleží.
§ 3 Poskytování jiných potravin namísto výdeje teplé stravy Poskytují-li se vojákovi namísto výdeje teplé stravy jiné potraviny, poskytují se v množství a druhově tak, aby poskytnuté potraviny odpovídaly stravní dávce nevydané teplé stravy stanovené touto vyhláškou.
Stravní dávky a přídavky potravin
§ 4 Teplá strava nebo jiné potraviny poskytované vojákovi podle § 3 musí odpovídat stravním dávkám a přídavkům potravin, jejich energetickým normám a výživovým hodnotám stanoveným v příloze č. 1 k této vyhlášce a průměrné skladbě spotřeby potravin stanovené v příloze č. 2 k této vyhlášce.
§ 5 (1) Stravními dávkami jsou
a) základní stravní dávka,
b) stravní dávka pro letce a
c) stravní dávka pro výsadkáře.
(2) Stravní dávka pro výsadkáře se poskytuje vojákovi, který je výkonným výsadkářem, po dobu jeho nepřetržitého praktického výsadkářského výcviku a vojákovi, který se na území České republiky připravuje k výkonu služby v operačním nasazení nebo plní služební úkoly v operačním nasazení.
§ 6 (1) K jednotlivým stravním dávkám se podle náročnosti vykonávaného vojenského zaměstnání a za podmínek stanovených touto vyhláškou poskytují tyto přídavky potravin:
a) přídavek potravin A – zdravotní,
b) přídavek potravin B – základní,
c) přídavek potravin C – zvláštní, nebo
d) přídavek potravin D – pro všechny vojáky.
(2) Přídavky potravin se poskytují jen při současném vydávání teplé stravy nebo poskytování potravin podle § 3, a to ve dni výkonu vojenské činné služby, ve kterém vojákovi vznikne nárok na vydání nejméně 2 denních jídel, a to k prvnímu z nich.
(3) Přídavek potravin A se vojákovi poskytuje za podmínek stanovených v § 7 odst. 1 vždy, bez ohledu na počet vydávaných jídel v daném dni výkonu vojenské činné služby.
(4) Vykonává-li voják, kterému se poskytuje stravní dávka pro výsadkáře, vojenské zaměstnání, při němž se poskytují přídavky potravin podle odstavce 1 písm. b) nebo c), lze mu v případě, že je to pro něho výhodnější, místo stravní dávky pro výsadkáře poskytnout základní stravní dávku a příslušný přídavek potravin.
§ 7 (1) Přídavek potravin A se poskytuje vojákovi, pokud
a) je hospitalizován v polní nemocnici, vojenské nemocnici nebo Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici pro nemoc nebo úraz, v jehož důsledku je neschopen ke službě, nebo
b) Vojenský zdravotní ústav rozhodne, že v součásti ozbrojených sil, v níž je voják zařazen, byly překročeny hygienické limity v oblasti epidemiologie, hygieny komunální, hygieny výživy, hygieny práce nebo ochrany před neionizujícím zářením v míře ohrožující veřejné zdraví.
(2) K základní stravní dávce se poskytuje přídavek potravin D společně s přídavkem potravin B, nebo C․
(3) Přídavek potravin B se poskytuje vojákovi při
a) vojenském zaměstnání v místě stálé dislokace součásti ozbrojených sil, které trvá alespoň 24 hodin, s výjimkou výkonu dozorčí služby, nebo
b) výkonu strážní služby.
(4) Přídavek potravin C se poskytuje vojákovi při
a) vojenském zaměstnání mimo místo stálé dislokace součásti ozbrojených sil, které trvá alespoň 24 hodin, připravuje-li se nebo vydává-li se teplá strava mimo místo stálé dislokace součásti ozbrojených sil,
b) jeho povolání k zabezpečení záchranných prací, odstraňování důsledků živelních pohrom nebo jiných závažných situací ohrožujících životy, zdraví, životní prostředí nebo značné majetkové hodnoty, anebo v případě služby u součásti ozbrojených sil, která byla pohromou postižena, nebo
c) přepravě nebo praktickém výcviku v jízdě, pokud trvají alespoň 3 hodiny a jsou uskutečněny v době od 22 hodin do 6 hodin, jedná-li se o řidiče vojenské techniky.
(5) Přídavek potravin D se poskytuje vojákovi při plnění úkolů podle odstavce 3 písm. a) a odstavce 4 písm. a) a b) a dále ke stravní dávce pro výsadkáře.
Finanční, energetická a výživová hodnota potravin
§ 8 (1) Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se stanoví tak, že průměrná skladba spotřeby jednotlivých potravin v kilogramech na osobu a den podle přílohy č. 2 k této vyhlášce se vynásobí jejich průměrnými obchodními cenami za kilogram. Průměrnou obchodní cenou se rozumí průměrná cena jednotlivých druhů potravin nakoupených pro zajištění bezplatného stravování za poslední 3 kalendářní měsíce po sobě jdoucí a předcházející měsíci, ve kterém je průměrná obchodní cena určována.
(2) Finanční hodnota stravních dávek a přídavků potravin se upravuje v závislosti na vývoji obchodních cen potravin. Služební orgán provede úpravu aktuálně užívané finanční hodnoty stravních dávek, pokud se průměrné obchodní ceny všech druhů nakupovaných potravin za období posledních 3 kalendářních měsíců po sobě jdoucích a předcházejících měsíci, ve kterém je průměrná obchodní cena určována, odchyluje v obou směrech o více než 5 % oproti obchodním cenám období, ve kterém byla úprava provedena naposledy.
(3) Finanční hodnota stravní dávky pro vojáka vykonávajícího službu v operačním nasazení v zahraničí se stanoví v závislosti na vývoji obchodních cen potravin v prostoru nasazení.
§ 9 (1) Finanční hodnotu stravních dávek a přídavků potravin u součásti ozbrojených sil s počtem stravovaných do 50 osob lze zvýšit o 10 % oproti finanční hodnotě stanovené podle § 8 odst. 1 v závislosti na tom, v jakém rozsahu se nakupují potraviny v maloobchodu.
(2) Finanční hodnotu stravních dávek a přídavků potravin u součásti ozbrojených sil lze zvýšit o 20 %, pokud
a) zabezpečuje záchranné práce,
b) zabezpečuje odstraňování důsledků živelních pohrom nebo jiných závažných situací ohrožujících životy, zdraví, životní prostředí nebo značné majetkové hodnoty, nebo
c) byla postižena živelní pohromou nebo jinou závažnou situací.
(3) Měsíční průměr čerpání energetické a výživové hodnoty stravních dávek, přídavků potravin a jejich finanční hodnoty v jednotlivých dnech, ve kterých je bezplatné stravování vojákovi poskytováno, musí odpovídat uvedeným hodnotám stanoveným pro jednotlivé stravní dávky a přídavky potravin touto vyhláškou, s odchylkou nejvýše 5 % v obou směrech od stanovené hodnoty. Roční průměr čerpání těchto hodnot nesmí překročit odchylku 10 % nad stanovenou hodnotu nebo 3 % pod stanovenou hodnotu.
§ 14 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení.
Ministr:
MgA. Stropnický v. r.
Příloha č. 1 Stravní dávky a přídavky potravin na osobu a den a normy jejich energetických a výživových hodnot Stravní dávky (SD)
Přídavky potravin (PP)
Energ. hodnota
Bílkoviny
Tuky
Kyselina linolová
Sacharidy
Minerální látky
Vitamíny
vápník
fosfor
železo
A-ekv.
retinolu
B1
B2
P-P-ekv. niacinu
C
kJ
g
g
g
g
mg
μg
mg
SD-základní
13474
90
112
9
460
900
800
20
1000
1,2
1,4
16
100
SD - pro výsadkáře
15111
96
126
10
520
1000
1000
20
1200
1,4
1,6
18
100
SD – pro letce
16019
96
120
10
480
1000
1000
20
1200
1,2
1,6
18
100
PP-A
430
-
-
-
24
3
-
-
-
-
2
2
PP-B
1170
9,8
14,4
0,6
28
72
125
13
24
0,12
0,12
2,3
-
PP-C
1520
14
10
0,5
54
26,4
131
2,1
94
0,17
0,13
3,7
2,4
PP-D
1596
18
12
0,5
50
189
264
2,7
146
0,12
0,28
7,4
2,1
Příloha č. 2 Průměrná skladba spotřeby potravin na osobu a den k dosažení požadovaných energetických a výživových hodnot podle stravních dávek a přídavků potravin k určení výše jejich finanční hodnoty DRUH POTRAVIN
STRAVNÍ DÁVKA
Základní dávka v gramech
Dávka pro výsadkáře v gramech
Vepřové maso
69
103
Hovězí maso
68
89
Uzené maso
6
9
Ostatní maso
2
2
Vnitřnosti
6
14
Uzeniny a výrobky z masa
45
60
Masové konzervy
38
43
Maso celkem
234
320
Drůbež a drůbeží výrobky
30
30
Kosti
2
2
Ryby
10
8
Rybí výrobky a konzervy
16
11
Máslo
20
25
Sádlo a slanina
11
15
Jedlé tuky a oleje
27
35
Čerstvé mléko
280
295
Mléčné výrobky
74
72
Sýry
30
34
Vejce
36
50
Chléb
320
340
Běžné pečivo
90
59
Jemné pečivo
33
40
Trvanlivé pečivo
14
20
Těstoviny
21
20
Mouka, kroupy, vločky
70
78
Rýže
32
27
Luštěniny
14
18
Cukr a cukrářské výrobky
60
80
Brambory
460
419
Čerstvá a mražená zelenina
185
190
Nakládaná a sušená zelenina
85
70
Kysané a sterilované zelí
20
20
Zelenina celkem
290
280
Čerstvé, mražené a sušené ovoce
89
88
Citrusové plody
40
40
Kompoty
28
35
Zahuštěné ovocné výrobky
35
35
Ovoce celkem
192
198
Přísady, nápoje, ostatní potraviny
357
355
DRUH POTRAVIN
PŘÍDAVEK POTRAVIN
A
B
C
D
Dávka v gramech
Maso celkem
-
50
50
50
Čerstvé mléko
-
-
-
-
Mléčné výrobky
-
-
-
-
Chléb
-
100
100
100
Trvanlivé pečivo
-
-
-
-
Cukr a cukrářské výrobky
25
-
-
25
Ovoce celkem
-
-
100
100
Přísady, nápoje, ostatní potraviny
300
300
300
350
Copyright © 2009 - 2024, Nakladatelství C. H. Beck