Název koření | Název rostliny | Část rostliny | Vzhled | Barva | Vůně | Chuť |
Anýz | anýz (Pimpinella anisum L.) | sušené plody | rýhované nažky, vejčité s krátkou částí stopky | hnědá az hnědožlutá | příjemná ovocná sladká | nasládle, palčivě kořenitá |
Badyán celý, | badyánovník pravý (Illicium verum Hooker.) | zralé sušené plodenství | plodenství hvězdicovitého tvaru s krátkou stopkou, oplodí hrubého, vrásčitého povrchu, s lesklými plochými vejčitými semeny bez zlomků a volných semen | hnědá | výrazná, nasládlá | jemně kořenitá, nasládlá |
mletý | | | prášek se znatelnými částicemi | červenohnědá až hnědá | výrazně kořenitá | kořenitá, nasládlá |
Bazalka | bazalka (Ocimum basilicum L․) | sušené listy a části květů | řezané nebo celé listy, bez stonků | šedozelená | v závislosti na odrůdě kořenitá, skořicová až citrónová | sladce nebo kořenitě chutnající v závislosti na odrůdě |
Bobkový list | vavřín pravý (Laurus nobilis L) | sušené listy | lístky s krátkými stopkami, bez větviček | světle zelená až světle hnědá | jemně kořenitá, charakteristická po bobkovém listu | aromatická, mírně trpká |
Citrónová tráva/citronela celá, drcená nebo mletá | citrónová tráva (Cymbopogon citratus Staph/C. nardus (L.) Rendle | sušené listy | kousky sušených listů, drť nebo jemně mletý prášek | žlutá až okrová nebo zelenožlutá | výrazná, svěží, po citrusech | nahořklá, mírně nasládlá, jemně nakyslá, po citrusech |
Celerové semeno celé nebo mleté | celer řapíkatý / bulvový (Apium graveolens L.) | plod | drobné celé nažky nebo mletý prášek | šedohnědá, zelenohnědá až hnědá | výrazná, typická pro celer | kořenitá, nahořklá, typická celerová |
Černucha celá | černucha setá (Nigella sativa L.) | semena | celá semena | černá až šedočerná | jemně kořenitá | kořenitá, palčivá |
Estragon | pelyněk kozelec (Artemisia dracunculus L.) | sušené listy | celé nebo sekané listy, bez stonků a hnědých listů | listy bledě zelené až šedozelené | jemně kořenitá | kořenitá, jemně ostrá |
Fenykl celý nebo mletý | fenykl (Foeniculum vulgare Mill.conv. vulgare) | sušené plody | nažky podlouhlé, nebo slabě zakřivené, na hřbetní straně se třemi žebry nebo mletý prášek | žlutozelená až zelenohnědá | kořenitá, svěží | kořenitá, nasládlá |
Galgán (kalkán, siamský zázvor) celý nebo mletý | galgán Alpinia galanga Willd, Alpinia officinarum Hance) | oddenek | sušené plátky nebo kousky oddenků nebo mletý prášek | žlutá, okrová až světle hnědá | výrazná, po eukalyptu | kořenitá, nakyslá, připomíná směs zázvoru a pepře |
Hořčice bílá celá | hořčice bílá (Sinapis alba L.) | semena | hladká, téměř kulovitá semena, smí obsahovat nejvýše 5 % semen brukve černohořčice | světle žlutá až okrová | nevýrazná, neutrální | palčivá, ostrá |
Hřebíček celý, drcený nebo mletý | hřebíčkovec kořenný (Eugenia caryophylla Thumb.) Syzygium aromaticum (L.) Merr. | sušená poupata | nerozvinutá, celistvá poupata, smí obsahovat nejvýše 25% hm. hřebíčku bez hlaviček prášek se znatelnými částicemi | tmavě červenohnědá, hlavička žlutohnědá tmavě červenohnědá | výrazná, svěží, charakteristická po hřebíčku kořenitá | výrazně kořenitá, palčivá výrazně kořenitá, palčivá |
Chilli/kayenský pepř celé/celý, | paprika (Capsicum frutescens L., Capsicum chinense Jacq. Capsicum baccatum L. a Capsicum annuum L.) | sušené plody | celé sušené zralé plody se zbytky plodních stopek | široká škála barev a jejich přechodů (žlutá, oranžová, červená, hnědá, zelená, temně purpurová až načernale červená) | kořenitá, sladká, s dráždivým palčivým podtónem | od pálivé po zvláště ostře pálivou |
mleté/mletý nebo drcené/drcený | | | drť nebo jemně mletý prášek | | kořenitá, sladká, s dráždivým palčivým podtónem | od pálivé po zvláště ostře pálivou |
Jalovec celý, drcený nebo mletý | jalovec obecný (Juniperus communis L.) | zralé sušené plody | kulovité lysé nebo nepravidelně zvrásněné bobule, na temeni mají třípaprsčitý šev drť nebo mletý prášek | červenohnědá až tmavohnědá, na povrchu bobule zpravidla modrošedé až tmavomodře ojíněné | výrazná pryskyřičná | kořenitá, nasládlá |
Kardamom celá semena, tobolky, | kardamom obecný (Elettaria cardamomum L. Maton) | tobolky nebo celá vyloupaná semena | celé tříhranné podlouhlé tobolky nebo celá zralá vyloupaná semena | tobolky světle zelené, žluté až světle hnědé barvy; semena světle hnědá až hnědočerná | výrazná, svěží, jemně citrónová | kořenitá, palčivá, citrónová |
drcený nebo mletý | | | drť nebo jemný prášek z celých sušených plodů, případně vyloupaných semen | černohnědá, světle až tmavě červenohnědá | svěží, citrónová, nasládlá | kořenitá, výrazně citrónová, slabě palčivá |
Kmín (tmavý) celý, | kmín kořenný-dvouletá forma (Carum carvi L.) | sušené plody | podlouhlé, mírně zahnuté nažky, žebernatého povrchu | světle hnědá až tmavě hnědá, se žlutými až okrovými žebry | charakteristická po kmínu | kořenitá |
drcený nebo mletý | | | drť nebo jemný prášek | světle až tmavě hnědá, hnědošedá | charakteristická po kmínu | kořenitá |
Kmín jednoletý (světlý) celý, | kmín kořenný-jednoletá forma (Carum carvi L.) | | nažky mají stejné charakteristiky jako nažky dvouleté formy kmínu, pouze jsou větší | žlutohnědá, světle hnědá až světle šedohnědá se světlejšími žebry, celkově světlejší než dvouletá forma | charakteristická po kmínu, avšak méně zřetelná než u dvouleté formy | kořenitá |
drcený nebo mletý | | | drť nebo prášek se znatelným zrněním | šedozelená, hnědozelená až hnědá | charakteristická po kmínu, avšak méně zřetelná než u dvouleté formy | kořenitá |
Kmín římský celý, | šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum L.) | sušené plody | nažky podlouhlé, rovné, na povrchu žebernaté, u konce zúžené | žlutohnědá až hnědá | jemně ostrá | ostrá až palčivá |
drcený nebo mletý | | | drť nebo prášek | | | |
Kopr koprová semena, | kopr vonný (Anethum graveolens L.) | sušené plody | plody oválné, ploché, se třemi podélnými žebry a (dvojnažky) tenkým křídlatým okrajem | hnědá se světlými žebry a křídlatými okraji | charakteristická po kopru | kořenitá, pronikavá |
nať | | sušená nať | celá nebo sekaná nať | světle až tmavě zelená | typická pro kopr | typická koprová |
Koriandr plody, | koriandr (Coriandrum sativum L.) | sušené plody | kulovité dvojnažky hladké | světle hnědá, nazelenalá, | kořenitá | charakteristicky kořenitá |
listy | | sušené listy a vrcholky stonků | kousky listů a vrcholků stonků | zelená s nádechem do žluté, šedé nebo hnědé barvy | kořenitá | charakteristicky kořenitá |
Kurkuma celá, | kurkuma (Curcuma longa L.) | sušené oddenky | vejčitého nebo válcovitého nepravidelného tvaru, tvrdého lomu, svraštělého a zjizveného povrchu bez hlíz a zlomků (menší než 15 mm), připouští se nejvýše 15% oddenků scvrklých, dutých nebo pórovitých a připálených | šedožlutá, žlutá, žlutohnědá až načernalá | charakteristická po kurkumě výrazná | palčivě kořenitá |
drcená nebo mletá | | | drť nebo jemný prášek | sytě žlutá, oranžově žlutá až načervenalá | charakteristická po kurkumě, výrazná | palčivě kořenitá |
Majoránka | majoránka (Origanum majorana L.) | suchá směs listů, květenství, květů nebo jejich částí | celé nebo sekané kousky listů a vrcholků lodyh, bez stonků | světle zelená, šedozelená až hnědozelená | charakteristická po majoránce, výrazná | kořenitá, mírně svíravá |
Máta | máta (Mentha x. piperin L.) | listy, vrcholky stonků | celé nebo sekané kousky listů a vrcholků stonků | zelená s nádechem do červené až hnědé podle poddruhu | výrazně aromatická, typická pro mátu, po mentolu | charakteristická mátová, po mentolu, mírně nahořklá |
Mauricijská papeda/kafírové lístky | mauricijská papeda (Citrus hystrix DC.) | listy | celé sušené listy charakteristického tvaru, často částečně svinuté | zelená s nádechem do žluté až hnědé | svěží, ovocná, po citrusech | typická, citrusová, mírně nahořklá |
Muškátový květ celý, | muškátovník pravý (Myristica fragrans Houtt.) | zralé sušené osemení (semenný míšek) | semenné míšky jsou ploché, ve spodní části celistvé, v horní části nepravidelně rozvětvené, matně lesklého povrchu, křehké | žlutá, oranžově žlutá, žlutohnědá až červenohnědá | výrazná, charakteristická po muškátovém květu | kořenitá až ostrá |
mletý | | | jemně až zrnitě mletý prášek se znatelnými částicemi | jasně žlutohnědá až červenohnědá | charakteristická po muškátovém květu, výrazná | kořenitá až ostrá |
Muškátový ořech celý, | muškátovník pravý (Myristica fragrans Houtt.) | sušená zralá jádra | semena mají tupě vejčitý nebo kulovitý tvar, na povrchu síťově žilnatě vrásčitá | povrch šedohnědý až hnědý, na řezu jsou semena mramorovaná | charakteristická po muškátovém ořechu, pryskyřičná | kořenitá, ostrá až jemně palčivá |
drcený nebo mletý | | | jemně zrnitý prášek | tmavě žlutohnědá | výrazná, charakteristická po muškátovém ořechu, kořenitá | ostrá, kořenitá |
Nové koření celé, | pimentovník pravý (Pimenta dioica L. Merr.) | sušené plody | nedozrálé bobule, drsného povrchu, tvrdé, bez slupek | šedohnědé, tmavě hnědé až načervenale hnědé | charakteristická po novém koření | ostře palčivá |
drcené nebo mleté | | | jemně zrnitý prášek | hnědá až červenohnědá | ostrá, kořenitá | ostře palčivá |
Oregano (Dobromysl) | dobromysl (Origanum vulgare L.) | suchá směs listů a částí květů | bez stonků a větviček | světlezelená až hnědozelená, šedo až olivově zelená | jemně kořenitá | jemně kořenitá |
Paprika mletá lahůdková, | paprika (Capsicum annuum L) | sušené plody | jemně mletá | sytě červená | intenzívní, charakteristická po paprice | sladká |
sladká, | | | | sytě červená až červená | charakteristická po paprice | sladká, nepatrně nahořklá nebo pálivá |
pálivá, | | | | červená až hnědočervená | kořenitá | pálivá, slabě nahořklá, |
gulášová | | | | hnědočervená | kořenitá, nevýrazná | sladká až mírně pálivá |
Pažitka | pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum L.) | sušená nať | sekaná nať | světle až tmavě zelená | charakteristická po pažitce | mírně nasládlá, slabě nahořklá, mírně po česneku a cibuli |
Pepř bílý celý, | pepřovník černý (Piper nigrum L.) | sušené zralé plody | loupané, sušené, tvrdé na povrchu hladké, kulovité bobule, smí obsahovat nejvýše 10% černých bobulí | šedobílá, temně šedá se světlými pruhy | kořenitá | palčivě ostrá |
drcený nebo mletý | | | prášek se znatelným zrněním nebo drť | šedobílá s nažloutlým odstínem | kořenitá | palčivě ostrá |
Pepř černý celý, | pepřovník černý (Piper nigrum L.) | sušené nezralé plody | sušené tvrdé bobule, neloupané, svraštělé, bez stopek, smí obsahovat nejvýše 15% lehkých bobulí | hnědočerná až šedočerná až černá | kořenitá | palčivě ostrá |
drcený nebo mletý | | | jemně mletý sypký prášek, případně se znatelným zrněním nebo drť | šedobílá se žlutým až zeleným odstínem | ostře kořenitá | palčivě ostrá |
Pepř červený/růžový celý, | pepřovec (Schinus molle L.) | sušené nezralé plody | hladké bobule, které mají křehkou vnější slupku uzavírající ne zcela vyvinuté semeno (vnitřní část bobule) | červená až bledě růžová | jemná, kořenitá | jemně kořenitá, nasládlá |
drcený nebo mletý | | | jemně mletý sypký prášek, případně se znatelným zrněním, nebo drť | | | |
Pepř sečuánský celý, drcený nebo mletý | pepř sečuánský (Zanthoxylum bungei Planch, Z.acanthopodium DC, Z.piperitum DC.) | plody | tobolky s drsným bradavičnatým povrchem a zbytkem stopky a semeny; tobolky jsou převážně puklé a semena uvolněná drcené tobolky a semena nebo mletý prášek | tobolky jsou na povrchu hnědé až červenohnědé, uvnitř (po puknutí) slámově hnědé, semena černá | kořenitá, výrazná až ostrá | kořenitá, nahořklá, nakyslá, svíravá |
Pepř zelený celý, | pepřovník černý (Piper nigrum L.) | sušené nezralé plody | typicky svraštělé tvrdé bobule nebo plody s tenkou křehkou povrchovou slupičkou | šedozelená, zelená až hnědozelená | kořenitá, aromatická | výrazně kořenitá, pálivá |
drcený nebo mletý | | | drť nebo prášek | | | |
Petržel | petržel zahradní (Petroselium crispum L.) | sušená nať | sekaná nať | světle až tmavě zelená | kořenitá, charakteristická po petrželi | kořenitá, mírně nasládlá |
Pískavice řecké seno | pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum L.) | sušené semeno | hladká lysá tvrdá semena, asi 5 mm velká, nepravidelného hranolovitého zakulaceného, zploštělého tvaru, s typickou hlubokou rýhou na bocích | okrová až hnědá | výrazně kořenitá | mírně nahořklá, kořenitá |
Rozmarýn celý, | rozmarýn (Rosmarinus officialis L.) | sušené listy | listy čárkovité, kožovité, krátce řapíkovité až přisedlé, bez stonků a listů se změnou barvy | svrchní část listu je šedavě zelená na spodní straně světleji šedoplstnatá | výrazná, charakteristická po rozmarýnu | kořenitá, trpká |
drcený nebo mletý | | | sekané, drcené nebo mleté listy | | výrazná, charakteristická po rozmarýnu | kořenitá, trpká |
Saturejka | saturejka zahradní (Satureja hortensis L.) saturejka horská (Satureja montana L.) | sušené listy a části květů nebo celé snítky | celé nebo řezané, kopinaté listy (saturejka zahradní úzce čárkovité, saturejka horská zakončené špičkou), hladké na povrchu a okrajích, bez stonků, nebo snítky 15-30 cm dlouhé | saturejka zahradní zelená až tmavě červená, saturejka horská listy zelené nebo šedozelené | s. zahradní -výrazně kořenitá s. horská -kořenitá | ostrá až štiplavá ostrá |
Skořice celá, drcená nebo mletá | skořicovník (Cinnamomum zeylanicum (Blume), C. aromaticum(Nees), C. laureirii (Nees), C.burmanii (Nees), C. tomala (Nees)) | kůra | kousky, svitky, trubky nebo pruty oškrábané nebo neoškrábané, hladkého až drsného povrchu, tvrdé, bez kousků dřeva a větviček skořicovníku jemný prášek bez znatelných částic nebo drť | světle žlutá, tmavě žlutá, skořicově hnědá až červenohnědá okrová s odstínem do hnědá až hnědočervená | charakteristická po skořici, výrazná až ostrá charakteristická po skořici | kořenitá, nasládlá, natrpklá až svírává, štiplavá ostrá, kořenitá |
Šafrán blizny a jejich úlomky nebo | šafrán pravý (Crocus sativus L.) | sušené blizny | křehké, různě zprohýbané | oranžová až temně červená | výrazná, charakteristická po šafránu | kořenitá, hořká |
mletý | | | jemný prášek | | | |
Šalvěj | šalvěj (Salvia officinalis L.) | sušené listy a vrcholky květenství a stonků | celé nebo sekané vejčité až podlouhlé kopinaté listy na okrajích jemně vroubkované, na líci s vpadlou žilnatinou, bez stonků a hnědých listů | svrchní strana listů je šedopýřitá, naspodu je list běloplstnatý | silná, kořenitá, připomínající kafr | kořenitá, trpká, nahořklá |
Tymián | tymián obecný (Thymus vulgaris L.) | suchá směs natě, listů, květenství a květů | listy malé (1-5 mm) | šedozelená, šedohnědá až hnědozelená, barva květů fialovo-růžová až hnědavá | příjemně kořenitá | výrazná až štiplavá |
Vanilka | vanilka pravá (Vanilla planifolia Andrews, Vanillia pompona, Vanillia tahitiensis) | sušené nedozrálé, celé plody | tobolky podélně svraštělé, ohebné | tmavohnědá, hnědočerná | charakteristická po vanilce, sladká | výrazná, sladce kořenitá |
Zázvor celý, | zázvor (Zingiber officinale Roscoe.) | sušené oddenky | kousky nepravidelného tvaru a velikosti (nejméně však 2 cm), rozvětvené, zakulacené a zploštělé | světle žlutá, žlutohnědá až světle hnědá, u vápněného zázvoru šedobílá | charakteristická po zázvoru, výrazná, svěží | ostrá až palčivá, kořenitá |
drcený nebo mletý | | | prášek se znatelnými jemnými částicemi a krátkými vlákny | žlutá se světle hnědým odstínem až žlutohnědá | charakteristická po zázvoru, slabě nasládlá | ostrá až palčivá, kořenitá |