Čekejte, prosím...
A A A

Hledaný výraz nenalezen

Hledaný § nenalezen

160/2018 Sb. znění účinné od 1. 9. 2018

160

 

VYHLÁŠKA

ze dne 3. srpna 2018,

kterou se mění vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních

 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 82/2015 Sb. a zákona č. 178/2016 Sb.:

Čl. I

Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, se mění takto:

1.

V § 2 odst. 1 se na konci textu písmene b) slovo „nebo“ zrušuje, na konci textu písmene c) se tečka nahrazuje slovem „, nebo“ a doplňuje se písmeno d), které zní:

d)

nejsou upraveny smažením nebo grilováním.“.

 

2.

V § 2 odst. 2 písmeno b) včetně poznámky pod čarou č. 6 zní:

b)

ovocné a zeleninové šťávy a nektary6).

__________

6)

§ 1 písm. d), f) a j) vyhlášky č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění pozdějších předpisů.“.

 

3.

Příloha včetně nadpisu a poznámek pod čarou č. 9 až 22 zní:

Příloha k vyhlášce č. 282/2016 Sb.

Požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních

 

Kategorie potravin

Nejvyšší přípustná hodnota

(g/100 g nebo g/100 ml)

sůl9)

tuky

cukry 10)

zpracované ovoce a zelenina za předpokladu minimálního obsahu 50 g ovoce nebo zeleniny ve 100 g, případně 100 ml hotového výrobku

0,5

 

bez

přídavku

cukru11)

suché skořápkové plody12), olejnatá semena13), luštěniny13) a výrobky z nich

bez

přídavku sodíku / soli11)

 

bez

přídavku

cukru11)

masné výrobky a výrobky z vajec14) za předpokladu minimálního obsahu 10% hmot․ čisté svalové bílkoviny v hotovém masném výrobku nebo 50 g vajec ve 100 g hotového výrobku z vajec

2,1

15,0

 

výrobky z produktů rybolovu a akvakultury15) za předpokladu minimálního obsahu 50 g masa z nich ve 100 g hotového výrobku

2,1

30,0

 

ochucené a neochucené mléčné výrobky16)

mléko

0,5

5,0

11,0

kysané nebo zakysané mléčné výrobky

0,5

5,0

11,0

tvarohy

0,5

10,0

11,0

sýry

2,5

30,0

 

pekařské výrobky17)

chléb

1,8

10,0

5,0

běžné pečivo

2,0

8,2

5,0

jemné pečivo

1,3

15,0

20,0

nealkoholické nápoje18)

 

 

5,0

balené i nebalené obložené pekařské výrobky

2,5

20,0

10,0

ostatní potraviny

1,0

5,019

10,0

Použití majonéz20), dresinků21), hořčice21), kečupu12), olejů a tuků22) při přípravě balených i nebalených obložených pekařských výrobků se připouští. Nepřipouští se nabízení majonéz20), dresinků21), hořčice21), kečupu12), olejů a tuků22) pro účel dochucení zakoupených výrobků samotným spotřebitelem v místě prodeje.

__________

9)

Bod 11 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

10)

Bod 8 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

11)

Příloha nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.

12)

Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, ve znění pozdějších předpisů.

13)

Vyhláška č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění pozdějších předpisů.

14)

Nařízení Komise (ES) č. 589/2008 ze dne 23. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o obchodní normy pro vejce.

15)

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1379/2013 ze dne 11. prosince 2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury a o změně nařízení Rady (ES) č. 1184/2006 a (ES) č. 1224/2009 a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 104/2000, v platném znění.

Nařízení Rady (EHS) č. 1536/92 ze dne 9. června 1992, kterým se stanoví společné obchodní normy pro konzervované pravé a nepravé tuňáky.

Nařízení Rady (EHS) č. 2136/89 ze dne 21. června 1989 o stanovení společných obchodních norem pro konzervované sardinky a obchodních názvů pro konzervované sardinky a výrobky typu sardinek, v platném znění.

16)

Příloha VII Část III nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty a zrušují nařízení Rady (EHS) č. 922/72, (EHS) č. 234/79, (ES) č. 1037/2001 a (ES) č. 1234/2007.

Vyhláška č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.

17)

Vyhláška č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta, ve znění pozdějších předpisů.

18)

Vyhláška č. 335/1997 Sb.

Vyhláška č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, ve znění vyhlášky č. 404/2006 Sb.

19)

Bod 3 přílohy I nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

20)

Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.

21)

Vyhláška č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici.

22)

Dodatek II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1308/2013.“.

Čl. II

Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2018.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy:

Ing. Plaga, Ph.D., v. r.

 

Ministr zdravotnictví:

Mgr. et Mgr. Vojtěch, MHA, v. r.