1. | V § 4 odstavec 1 zní: „(1) Pro účely této vyhlášky se rozumí a) | hlavními jídly oběd a večeře, |
b) | doplňkovými jídly snídaně, přesnídávka, svačina a druhá večeře, |
c) | obědem polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj a případně doplněk (salát, dezert, ovoce), |
d) | večeří hlavní chod, nápoj a případně doplněk (salát, dezert, ovoce).“. |
|
3. | V příloze č. 1 vysvětlivky č. 2 a 3 znějí: „2․ Spotřeba potravin odpovídá měsíčnímu průměru s přípustnou tolerancí + – 25 % s výjimkou tuků a cukru, kde množství volných tuků a volného cukru představuje horní hranici, kterou lze snížit. Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu. 3. Množství zeleniny, ovoce a luštěnin lze zvýšit nad horní hranici tolerance. Při propočtu průměrné spotřeby se hmotnost sterilované a mražené zeleniny násobí koeficientem 1,42. U sušené zeleniny se hmotnost násobí koeficientem 10 (10 dkg = 1 kg).“. |
4. | Příloha č. 2 zní: „Příloha č. 2 k vyhlášce č. 107/2005 Sb. Finanční limity na nákup potravin Věkové skupiny strávníků, | Finanční limity | hlavní a doplňková jídla | Kč/den/strávník | | | 1. Strávníci do 6 let | | snídaně | 7,00 až 13,00 | přesnídávka | 6,00 až 9,00 | oběd | 14,00 až 25,00 | svačina | 6,00 až 9,00 | večeře | 12,00 až 19,00 | Celkem (celodenní) | 45,00 až 75,00 | na nápoje | 3,00 až 5,00 | | | 2. Strávníci 7-10 let | | snídaně | 9,00 až 15,00 | přesnídávka | 7,00 až 12,00 | oběd | 16,00 až 32,00 | svačina | 6,00 až 10,00 | večeře | 14,00 až 25,00 | Celkem (celodenní) | 52,00 až 94,00 | | | 3. Strávníci 11-14 let | | snídaně | 10,00 až 16,00 | přesnídávka | 7,00 až 12,00 | oběd | 19,00 až 34,00 | svačina | 7,00 až 11,00 | večeře | 15,00 až 27,00 | Celkem (celodenní) | 58,00 až 100,00 | | | 4. Strávníci 15 a více let | | snídaně | 11,00 až 17,00 | přesnídávka | 7,00 až 12,00 | oběd | 20,00 až 37,00 | svačina | 7,00 až 11,00 | večeře | 17,00 až 34,00 | Celkem (celodenní) | 62,00 až 111,00 | II. večeře | 9,00 až 16,00 |
Strávníkům ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím sportovní přípravu a strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru tanec lze zvýšit horní limit na nákup potravin, nejvýše však o 50 %. Výsledná částka se zaokrouhlí na padesátihaléře nahoru. Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4.“. |