339/2001 Sb. znění účinné od 1. 1. 2002 do 30. 4. 2004
339
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 11. září 2001
o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
za účelem zjišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin nebo surovin určených k jejich výrobě
a jakosti tabákových výrobků
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 3 odst. 1 písm. f), § 16 odst. 2 a § 18 písm. o) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. , (dále jen "zákon"):
Oddíl 1 Obecná ustanovení (§ 1-2)
§ 1 (1) Tato vyhláška upravuje postup při odběru a přípravě kontrolních vzorků potravin nebo surovin určených k jejich výrobě (dále jen "potravina a surovina") a tabákových výrobků prováděný v rámci státního dozoru, s výjimkou odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení, a dále stanoví způsob a rozsah provádění kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobcem.
(2) Jestliže se při odběru a přípravě vzorků tabákových výrobků postupuje podle příslušné technické normy, má se za to, že je postupováno v souladu s požadavky této vyhlášky.
§ 2 Základní pojmy Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) částí šarže část šarže vymezená za účelem aplikace určité metody odběru kontrolních vzorků (dále jen "vzorek"); každá tato část šarže musí být fyzicky oddělená a samostatně identifikovatelná,
b) dílčím vzorkem množství potraviny odebrané z jednoho místa šarže nebo části šarže, kterou lze samostatně popsat a vymezit,
c) souhrnným vzorkem vzorek složený ze všech dílčích vzorků odebraných z šarže nebo části šarže,
d) redukovaným vzorkem souhrnný vzorek nebo jeho reprezentativní část připravená ze souhrnného vzorku dělením; redukovaný vzorek se připravuje pouze v případě, jestliže souhrnný vzorek je příliš velký,
e) laboratorním vzorkem vzorek určený pro laboratoř, který je připravený jako reprezentativní část souhrnného nebo redukovaného vzorku,
f) duplikátním vzorkem vzorek vzniklý rozdělením laboratorního vzorku pro provedení případných opakovaných nebo dalších analýz a zkoušek,
g) protokolem o zkoušce dokument, ve kterém jsou uvedeny výsledky laboratorních zkoušek stanovených požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost.
Oddíl 2 Způsob odběru a přípravy vzorku (K § 16 odst. 2 zákona) (§ 3-9)
§ 3 (1) Orgány dozoru před odběrem vzorku zjistí
a) u potravin určených pro spotřebitele označení šarže podle údajů na obalu potraviny určené pro spotřebitele a podle průvodních dokladů,
b) u surovin označení šarže podle vnějších obalů a podle průvodních dokladů,
c) hmotnost nebo objem šarže nebo počet jednotek v šarži,
d) druh a velikost obalu, jeho číslování nebo jiné označení,
e) případnou zjevnou přítomnost různorodých částí šarže, přičemž při jejich zjištění musí být vzorek odebrán z každé takové části šarže zvlášť; každá takto odebraná část šarže je považována za samostatnou šarži.
(2) Před odběrem vzorku se určí
a) účel odběru,
b) postup odběru,
c) potřebné druhy zkoušek,
d) vymezení jednotky při odběru; u jednotky potraviny nebo suroviny počet kusů, objem nebo hmotnost, u dílčího vzorku objem nebo hmotnost,
e) rozsah výběru (symbol n), kterým se rozumí počet jednotek výběru, z něhož každá jednotka výběru se zkouší samostatně,
f) celková hmotnost nebo celkový objem vzorku potřebný k provedení kontrol a laboratorních zkoušek, kombinací rozsahu výběru a druhů zkoušek,
g) potřebný počet balení nebo dílčích vzorků odebraných s ohledem na druhy zkoušek.
(3) V případě, že se potravina nebo surovina nachází současně ve více obalech, zejména v přepravních nebo ve skupinových obalech, použije se vícestupňový odběr vzorku tak, že se zvolí
a) v prvním stupni primární vzorek, kterým je přepravní obal,
b) ve druhém stupni sekundární vzorek, kterým je skupinové balení odebrané z přepravního obalu,
c) vzorek v dalších stupních obdobně podle písmene b) tak, aby v posledním stupni byl odebrán dílčí vzorek z balení určeného pro spotřebitele, popřípadě z vnějšího obalu.
(4) Vzorek se musí odebrat a připravit tak, aby nedošlo k jeho znehodnocení nebo změně ovlivňující výsledek zkoušky. V průběhu odběru a přípravy laboratorního vzorku musí být provedena taková předběžná opatření, aby se zabránilo veškerým změnám, které by ovlivnily výsledek zkoušek.
§ 4 Odběr vzorku (1) Vzorek se odebírá z každé kontrolované šarže odděleně a reprezentuje vždy celou šarži, nevyplývá-li z odstavce 3 jinak.
(2) Odebraný vzorek je tvořen jedním nebo více dílčími vzorky. Dílčím vzorkem může být
a) předem vymezená samostatná jednotka kusové potraviny nebo suroviny jako jedno balení určené pro spotřebitele, popřípadě jedno skupinové balení nebo přepravní balení,
b) předem vymezené množství nekusové potraviny nebo suroviny odebrané najednou z jednoho místa s tím, že toto vymezení platí pro určitý druh, skupinu nebo podskupinu potraviny nebo surovinu a může se lišit podle druhu požadované zkoušky.
(3) U podezřelých potravin nebo surovin se provede cílený odběr sloužící pro laboratorní zkoušky ke zjištění závad u podezřelých potravin nebo surovin. Takto získaný vzorek nereprezentuje šarži a musí být takto označen.
(4) Použití vzorku k laboratorním rozborům zaniká s prošlým datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti potraviny, ke kterému by došlo v době po jeho odběru do zahájení provedení laboratorní zkoušky.
(5) Zmrazené potraviny nebo suroviny se nesmí při odběru vzorku rozmrazit.
§ 5 (1) Odběr dílčího vzorku se provede
a) náhodným odběrem, při kterém všechny jednotky šarže mají stejnou pravděpodobnost odebrání; lze-li samostatné jednotky šarže očíslovat nebo jim jinak přiřadit pořadová čísla, odeberou se z nich vzorky podle rovnoměrně rozdělených náhodných čísel uvedených v příloze č. 1,
b) systematickým odběrem, při kterém se jednotlivé jednotky šarže odeberou v předem stanovených vzdálenostech nebo časových intervalech od náhodně zvoleného začátku,
c) způsobem, při kterém se jednotlivé jednotky šarže odebírají z různých jejích míst.
(2) Z balených potravin se odebere potřebný počet dílčích vzorků k provedení analýz bez porušení obalu. Z velkých balení se odebere dílčí vzorek s porušením obalu.
(3) Z tekuté nebo polotekuté potraviny nebo suroviny ve skladovacích nádobách, zejména v sudech nebo nádržích, se odebere dílčí vzorek po promísení obsahu. Nelze-li obsah promísit, odebere se dílčí vzorek z jednotlivých vrstev stratifikovaným (vrstveným) odběrem. Obdobně se postupuje u sypké potraviny nebo suroviny uložené volně v pytlích nebo v jiných obalech, kde se dílčí vzorek odebere z různých vrstev nebo z různých míst vhodným vzorkovačem.
(4) Dále lze dílčí vzorek odebrat
a) z nebalené potraviny nebo suroviny ve velkém kuse vzorkovačem nebo odkrojením,
b) z nebalené potraviny nebo suroviny složené z tuhých a tekutých látek samostatně z tuhé a z tekuté složky,
c) z čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny, konzumních brambor a čerstvých hub.
(5) Způsob odběru vzorků podle § 3 a 4 platí i pro provedení laboratorních zkoušek a pro hodnocení vzorku na místě.
§ 6 Příprava vzorku (1) Při přípravě vzorku se použije
a) homogenizace, jako zejména mísení, míchání, zmenšování, zrnění, drcení, mletí, nebo
b) dělení, jako zejména zmenšování vzorku na děliči, řezání, krájení nebo kvartace; přičemž kvartací se rozumí vyřazení dvou diagonálně protějších čtvrtí, smíchání a znovu čtvrcení zůstatku, dokud není dosaženo požadované velikosti, nebo
c) kombinace homogenizace a dělení.
(2) Spojením a promícháním všech dílčích vzorků nekusového materiálu se vytvoří souhrnný vzorek; při odběru dílčího vzorku balené potraviny se souhrnný vzorek vytvoří jejich spojením a homogenizací. Pokud se odebere celé balení potraviny, nesmí při přípravě vzorku dojít k porušení jejího obalu a celistvosti.
(3) V případě potřeby se souhrnný vzorek může upravit způsobem uvedeným v odstavci 1 nebo se z něj připraví redukovaný vzorek.
(4) Velikost laboratorního vzorku závisí na rozsahu potřebného počtu analýz.
(5) Více laboratorních vzorků se připraví z celého získaného množství připraveného podle odstavce 3 rozdělením na potřebný počet dvou nebo více duplikátních vzorků․
(6) Duplikátní vzorek se po zabalení, označení a uzavření obalu uschová pro případné další zkoušky.
(7) Je-li laboratorní vzorek složen z více balení určených pro spotřebitele, označí se při odběru každá jednotka balení jako podvzorek.
(8) Je-li odebírán laboratorní vzorek k provedení zkoušek ve více laboratořích, musí být pro každou laboratoř odebrán laboratorní vzorek o minimální hmotnosti stanovené orgány státního dozoru.
§ 7 Balení vzorku (1) Každý vzorek se uloží do čistého a inertního obalu, který bude odpovídajícím způsobem chránit vzorek před kontaminací a poškozením během přepravy. Současně se provedou nezbytná opatření pro vyloučení všech změn ve složení laboratorního vzorku, které by mohly nastat během přepravy a skladování, a to
a) u nebaleného vzorku vždy,
b) u baleného vzorku složeného z jednotky potraviny nebo suroviny jen tehdy, není-li jejich obal pro tento účel dostatečný.
(2) K balení vzorku se používají obaly odpovídající zdravotním požadavkům a neovlivňující výsledky laboratorních zkoušek; vzorek musí zůstat u zmrazené potraviny nebo suroviny trvale zmrazený a u potraviny nebo suroviny podléhající rychle zkáze trvale zchlazený nebo zmrazený.
(3) U vzorku potraviny nebo suroviny podléhající rychle zkáze nebo u zmrazeného vzorku potraviny nebo suroviny se předá vzorek laboratoři neprodleně po jeho odběru.
§ 8 Označování vzorku (1) Každý vzorek se označí štítkem připevněným k obalu způsobem znemožňujícím jeho záměnu, uzavře se a zapečetí nebo zaplombuje takovým způsobem, aby nemohl být otevřen nebo štítek odstraněn bez porušení pečeti nebo plomby.
(2) Nelze-li štítek umístit na obal nebo připevnit k obalu, označí se obal zkráceným odkazem na průvodní doklad o odběru vzorku.
(3) Štítek musí obsahovat údaje o
a) výrobku a jeho totožnosti,
b) označení šarže podle § 3 odst. 1 písm. a),
c) označení protokolu o odběru vzorku,
d) dalších nutných údajích o způsobu odběru vzorku.
§ 9 Protokol o odběru vzorku (1) Ke každému odebíranému vzorku se vypracuje "protokol o odběru vzorku", který musí obsahovat údaje podle odstavce 2 umožňující jednoznačnou identifikaci vzorkované potraviny nebo suroviny, jejich šarže nebo části šarže.
(2) Protokol o odběru vzorku obsahuje
a) údaj o obchodní firmě nebo názvu výrobce nebo dovozce, popřípadě prodávajícího a jeho sídle, jde-li o právnickou osobu, a trvalém pobytu nebo místě podnikání, jde-li o fyzickou osobu,
b) název potraviny nebo suroviny, pod nímž se uvádí do oběhu,
c) údaj o množství potraviny nebo suroviny v balení (objem, hmotnost nebo počet kusů),
d) údaj o šarži:
1. označení šarže podle § 3 odst. 1 písm. a),
2. rozsah nebo velikost vzorkované šarže; u kusové potraviny nebo suroviny počet jednotek balení nebo jejich hmotnost, u nekusové potraviny nebo suroviny celková hmotnost nebo objem,
3. datum výroby, je-li známo,
4. datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti,
e) údaje o odběru vzorku:
1. odkaz na postup při odběru; podrobnosti a způsob provedení odběru vzorku, došlo-li k odchylce od předepsaných nebo dohodnutých postupů; skutečný postup při odběru vzorku, není-li v protokolu o odběru vzorku odkaz na předepsaný nebo dohodnutý postup,
2. místo odběru vzorku, popřípadě též název a adresu provozovny,
3. datum a čas odběru vzorku,
4. množství vzorku pro laboratorní zkoušení; počet kusů a množství v balení u kusové potraviny nebo suroviny, hmotnost nebo objem u nekusové potraviny nebo suroviny,
5. jméno a podpis osoby odpovědné za provedení odběru vzorku,
f) informaci pro laboratoř, zejména o době přepravy vzorku, podmínkách odběru vzorku, které mohou ovlivnit jakost a zdravotní nezávadnost, a o podezření na porušení jakosti nebo zdravotní nezávadnosti,
g) další údaje, zejména druh obalu vzorku, způsob zajištění nedotčenosti vzorku, účel odebrání vzorku, odkaz na zvláštní záznam, pokud byl pořízen, použité vzorkovací zařízení a další okolnosti při odběru vzorku, stav kontrolované potraviny nebo suroviny, přítomnost zkažených, znečištěných nebo jinak závadných částí a odebrání vzorku z těchto částí šarže, údaj o době přepravy.
Oddíl 3 Metody zkoušení [K § 18 písm. n) zákona] (§ 10)
§ 10 (1) Kontrola jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a surovin se provádí z odebraných vzorků vhodnými metodami zkoušení. Přednostně jsou používány metody zkoušení, které jsou uvedeny v technických normách, a metody, které jsou použitelné stejným způsobem pro různé skupiny komodit, před metodami, které jsou použitelné pouze pro některou komoditu.
(2) Výsledky laboratorních zkoušek na jakost a zdravotní nezávadnost kontrolovaného vzorku se uvedou v protokolu o zkoušce, který se vystaví podle požadavků uvedených v ČSN EN ISO/IEC 17 025.
(3) Pokud jsou pro jednotlivé metody zkoušení uvedeny alternativní postupy, může být vzorek analyzován kterýmkoliv z těchto postupů.
(4) Hodnoty přesnosti, opakovatelnosti a reprodukovatelnosti vycházejí z výsledků jedné laboratoře a z mezilaboratorního porovnání. Způsob jejich stanovení je uveden v ČSN ISO 5725 nebo v příloze č. 2.
Oddíl 4 Způsob a rozsah provádění kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobcem [K § 3 odst. 1 písm. f) zákona] (§ 11-13)
§ 11 (1) Výrobce u vyráběných potravin zajistí, včetně vedení prokazatelné evidence,
a) pravidelné zkoušení a porovnávání skutečné jakosti a zdravotní nezávadnosti s požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost stanovenou zákonem a prováděcími právními předpisy, popřípadě údaji deklarovanými na obale,
b) pravidelnost zkoušení podle písmene a) určením četnosti odběru kontrolních vzorků v časových intervalech a četnosti zkoušení jednotlivých jakostních a zdravotních požadavků podle druhu, skupiny nebo podskupiny potraviny, na základě jejich specifického charakteru, četnosti výskytu závad a v návaznosti na kontrolu v kritických bodech ve výrobním procesu potraviny; četnost zkoušení musí zajišťovat nezbytné předpoklady k tomu, aby do oběhu byly uváděny pouze jakostní a zdravotně nezávadné potraviny,
c) u každé výrobní šarže potravin určených pro dětskou a kojeneckou výživu a tepelně neopracovaných masných výrobků určených ke spotřebě bez tepelné úpravy kontrolu zdravotní nezávadnosti podle zvláštního právního předpisu.
(2) Při odběru a přípravě vzorků pro kontrolu jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobcem se postupuje podle § 4 až 7 přiměřeně.
§ 12 Zrušovací ustanovení Zrušují se:
1. Vyhláška č. 220/1998 Sb. , o způsobu a rozsahu posuzování shody potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody).
2. Vyhláška č. 43/2000 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 220/1998 Sb. , o způsobu a rozsahu posuzování shody potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků výrobcem, o druzích potravin, pro které bude výrobcem nebo dovozcem vydáváno písemné prohlášení o shodě, a o rozsahu a obsahu tohoto prohlášení (posuzování shody).
§ 13 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2002.
Příloha č. 1 k vyhlášce č. 339/2001 Sb. Tabulka rovnoměrně rozdělených náhodných čísel
sloupec
řádek
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
1564
8048
6359
8802
2860
3546
3117
7357
9945
5739
2
6022
9676
5768
3888
9918
8897
1119
9441
8934
8555
3
8418
9906
0019
0550
4223
5586
4842
8786
0855
5650
4
5948
1652
2545
3981
2102
3523
7419
2359
0381
8457
5
6945
3629
7351
3502
1760
0550
8874
4599
7809
9474
6
0370
1165
8035
4415
9812
4312
3524
1382
4732
2303
7
6702
6457
2270
8611
8479
1419
0835
1866
1307
4211
8
3740
4722
3002
8020
0182
4451
9389
1730
3394
7094
9
3833
3356
9025
5749
4780
6042
3829
8458
1339
6948
10
8683
7947
4719
9403
7863
0701
9245
5960
9257
2588
11
6794
1732
4809
9473
5893
1154
0067
0899
1184
8630
12
5054
1532
9498
7702
0544
0087
9602
6259
3807
7276
13
1733
6560
9768
8586
3263
2532
6668
2888
1404
3887
14
6609
6263
9160
0600
4304
2784
1089
7321
5618
6172
15
3970
7716
8807
6123
3748
1036
0516
0607
2710
3700
18
9504
2769
0534
0758
9824
9536
7825
2985
3824
3449
17
0668
9636
6001
9372
8746
1579
6102
7990
4526
3429
18
4364
0606
4355
2395
2070
8915
8461
9820
6811
5873
19
8875
3041
7183
2261
7210
6072
7128
0825
8281
6815
20
4521
3391
6695
5986
2416
7979
8106
7759
6379
2101
21
5066
1454
9642
8675
8767
0582
0410
5515
2697
1575
22
9138
5003
8633
2670
7575
4021
0391
0118
9493
2291
23
0975
1836
7629
5136
7824
3916
0542
2614
6567
3015
24
1049
9925
3408
3029
7244
1766
1013
0221
8492
3801
25
0682
1343
7454
8600
8598
9953
5773
8482
4439
6708
26
0263
4909
9832
0627
1155
4007
0446
6988
4699
1740
27
2733
3398
7630
3824
0734
7736
8465
0849
0459
8733
28
1441
2684
1116
0758
5411
3365
4489
6241
6413
3615
29
5014
5616
1721
8772
4605
0388
1399
5993
7459
4445
30
3745
5956
5512
8577
4178
0031
3090
2296
0124
5896
31
8384
8727
5567
5881
3721
1896
3758
7236
6860
1740
32
9944
8361
7050
8783
3815
9768
3247
1706
9355
3510
33
3045
2466
6640
6804
1704
8665
2539
2320
9831
9442
34
5939
5741
7210
0872
3279
3177
6021
2045
0163
3706
35
4294
1777
5386
7182
7238
8408
7674
1719
9068
9921
36
3787
2516
2661
6711
9240
5994
3068
5524
0932
5520
37
4764
2339
4541
5415
6314
7979
3634
5320
5400
6714
38
0292
9574
0285
4230
2283
5232
8830
5662
6404
2514
39
7876
1662
2627
0940
7836
3741
3217
8824
7393
7306
40
3490
3071
2967
4922
3658
4333
6452
9149
4420
6091
41
3670
8960
6477
3671
9318
1317
6355
4982
6815
0814
42
3665
2367
8144
9663
0990
6155
4520
0294
7504
0223
43
3792
0557
8489
8446
8082
1122
1181
8142
7119
3200
44
2618
2204
9433
2527
5744
9330
0721
8866
3695
1081
45
8972
8829
0962
5597
8834
5857
9800
7375
9209
0630
46
7305
8852
1688
3571
3393
2990
9488
8883
2476
9136
47
1794
4551
1262
4845
4039
7760
1565
4745
1178
8370
48
3179
1304
7767
4769
7373
5195
5013
6894
5734
5852
49
2930
3828
7172
3188
7487
2191
1225
7770
3999
0006
50
8418
9627
7948
6243
1176
9393
2252
0377
9798
8648
1. Postup při používání tabulky náhodných čísel, volba náhodných čísel a přiřazení pořadových čísel jednotkám v šarži:
a) určí se počet jednotek v šarži (rozsah šarže) a počet jednotek k odebrání (rozsah výběru),
b) jednotky v šarži se očíslují nebo se jim jinak přiřadí pořadová čísla,
c) v tabulce náhodných čísel se zvolí jako počátek číslo ležící na průsečíku řádky a sloupce. Tento počátek se volí při opakovaném použití tabulky na různých místech, nejlépe náhodně, např. pomoci losovacích lístků s čísly 1 až 10 (postupně se vylosuje číslo sloupce v tabulce, číslo políčka, kterých je ve sloupci deset a číslo řádku v políčku; políčko je vždy pětice řádků ve sloupci). V průsečících řádků a sloupců jsou čtyřmístná čísla,
d) v závislosti na rozsahu šarže se použijí pouze ta náhodná čísla, která nemají více míst, než má rozsah šarže: první dvojčíslí čtyřmístného čísla při rozsahu šarže od 10 do 99, první trojčíslí čtyřmístného čísla při rozsahu šarže od 100 do 999 nebo celé čtyřčíslí při rozsahu šarže od 1000 do 9999, přičemž se neberou v úvahu náhodná čísla větší, než je rozsah šarže,
e) zvolí se směr vybírání dalších náhodných čísel (ve sloupci směrem dolů nebo v řádku směrem doprava), přičemž po vyčerpání ve zvoleném sloupci se vybírají čísla z dalšího sloupce vpravo, po vyčerpání ve zvoleném řádku obdobně z dalšího následujícího řádku,
f) ve zvoleném směru se vybere tolik náhodných čísel splňujících uvedené podmínky, kolik je rozsah výběru,
g) každá z takto vybraných a uspořádaných čísel udává pořadové číslo jednotky, která bude odebrána ze šarže
2. Příklad postupu:
a) počet jednotek v šarži (rozsah šarže) N=75, počet odebíraných jednotek nebo balení (rozsah výběru) n=5,
b) jednotkám v šarži se přiřadí pořadová čísla od 1 do 75 (bez jejich fyzického očíslováni),
c) zvolený počátek: průsečík pátého sloupce a sedmé řádky (čtyřčíslí 8479), určený vylosováním pátého sloupce v tabulce, druhého políčka ve sloupci a druhého řádku v políčku,
d) vybírají se pouze dvojmístná náhodná čísla menší nebo rovna 75,
e) zvolený směr: od určeného počátku směrem ve sloupci dolů,
f) ve zvoleném směru vybere těchto pět dvojmístných čísel: 01, 47, 58, 05, 32,
g) odebrány budou jednotky s přiřazenými pořadovými čísly: 1, 5, 32, 47, 58.
Schéma přiřazení pořadových čísel diskrétním jednotkám (balením) v šarži podle místa uložení, které je prostorově vymezeno jednotlivými vrstvami:
- počet vodorovných vrstev: 5,
- počet "vrstev" zleva doprava: 5,
- počet "vrstev" zepředu doprava: 3.
Rozsah šarže N= 5 x 5 x 3 = 75
Čtyři odebrané jednotky viditelné na schématu jsou označené tečkou (tj. ·1, ·5, ·32 a ·47).
Příloha č. 2 k vyhlášce č. 339/2001 Sb. Způsob stanovení hodnot přesnosti
1. r = mez opakovatelnosti; hodnota u níž lze předpokládat, že s pravděpodobností 95 % bude pod ní ležet nebo jí bude rovna absolutní hodnota rozdílu mezi dvěma výsledky zkoušek získanými za podmínek opakovatelnosti (tj. stejný vzorek, stejný operátor, stejné zařízení, stejná laboratoř a krátké časové rozmezí);
r = 2,8 x sr ,
2. sr = směrodatná odchylka opakovatelnosti; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti,
3. RSDr = relativní směrodatná odchylka opakovatelnosti; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti jako [(sr /x) x 100], kde x je průměr výsledků zúčastněných laboratoří pro určitý vzorek,
4. R = mez reprodukovatelnosti; hodnota u níž lze předpokládat, že s pravděpodobnosti 95 % bude pod ní ležet nebo jí bude rovna absolutní hodnota rozdílu mezi dvěma výsledky zkoušek získanými za podmínek reprodukovatelnosti (tj. stejný materiál ze zúčastněných laboratoří, použití stejné zkušební metody); R = 2,8 sR ,
5. SR = směrodatná odchylka reprodukovatelností; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti,
6. RSDR = relativní směrodatná odchylka reprodukovatelnosti; vypočítá se z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti; RSDR = [(sR /x) x 1OO],
7. v některých speciálních případech lze hodnoty přesnosti (např. stanovení mykotoxinů) vypočítat podle Horwitzovy rovnice:
RSDR = 2 (1-0,5 log C))
kde:
RSDR je relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti; RSDR = [(sR /x) x 100]
C je hmotnostní zlomek (tj. 1 = 100 g/100g, 0,001 = 1000 mg/kg),
Výsledky analýz se uvádí s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. V případě, že bude uvedena korekce na výtěžnost, uvede se v protokolu o zkoušce hodnota výtěžnosti. Hodnota výtěžnosti je poměr zjištěného množství látky ve vzorku a skutečného (známého nebo přidaného) množství látky ve vzorku a vyjadřuje se v procentech.
Parametry přesnosti přijaté podle této přílohy musí být uspořádány do vhodné podoby doporučené pro metody zkoušení Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO).
Copyright © 2009 - 2024, Nakladatelství C. H. Beck