a) | velká jatečná zvířata - skot včetně telat, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci včetně hříbat, běžci a srstnatá zvěř spárkatá, chovaná ve farmovém chovu; |
b) | malá jatečná zvířata - selata, jehňata, kůzlata, drůbež a králíci, jakož i zvěř pernatá, zajíci a divocí králíci, chovaní ve farmovém chovu; |
c) | jiná zvířata - ostatní zvířata, jejichž maso je určeno k výživě lidí; |
d) | celé zvíře - mrtvé (poražené) zvíře, z něhož nebylo nic odděleno; |
e) | celé tělo zvířete - tělo jatečného nebo jiného zvířete bez orgánů a ostatních částí, popřípadě po stažení kůže nebo oškubání; |
f) | maso - všechny části těla zvířete, určené k výživě lidí; |
g) | orgány - vnitřní orgány, jazyk, mozek, mícha, vemeno krav, ovcí a koz, varlata býků a hřebců; |
h) | vnitřní orgány - orgány dutiny hrudní a břišní, popřípadě tělní, určené k výživě lidí; |
i) | změněné části - části masa nebo orgánů patologicky nebo jinak změněné, jež je možno oddělit od ostatního masa nebo orgánů; |
j) | ostatní části - všechny části jatečného nebo jiného zvířete, které nejsou určeny k výživě lidí; |
k) | separované maso - produkt získaný mechanickým oddělením zbytků masa na kostech po jejich vykostění; |
l) | mléko - sekret mléčné žlázy, neobsahující kolostrum; |
m) | vejce - vejce ptáků ve skořápce, určená k přímé spotřebě nebo průmyslovému zpracování pro lidskou výživu; |
n) | dávka (šarže) - výrobky téhož druhu, vyrobené nejvýše v průběhu jedné pracovní směny za podmínek, které lze pokládat za stejné, zejména z týchž surovin, stejným technologickým postupem a na témž výrobním zařízení; |
o) | zásilka (nejde-li o zásilku poštovní) - zboží přepravované jedním dopravním prostředkem a uvedené na jedné přepravní listině, popřípadě i provázené jedním veterinárním osvědčením; |
p) | provoz - pracoviště, na němž se zachází se živočišnými produkty; |
r) | jatky - specializovaný provoz, schválený pro porážení a jatečné zpracování jatečných zvířat; |
s) | jatky s malou kapacitou - jatky, v nichž se poráží nejvýše 20 velkých dobytčích jednotek (dále jen "VDJ") za týden a nejvýše 1000 VDJ za rok (1 kus dospělého skotu nebo 1 kůň, osel nebo jejich kříženec = 1 VDJ, 1 kus ostatního skotu = 0,5 VDJ, 1 prase o hmotnosti přes 100 kg = 0,2 VDJ, 1 prase o hmotnosti do 100 kg = 0,15 VDJ, 1 ovce nebo koza = 0,1 VDJ, 1 sele, jehně nebo kůzle o hmotnosti menší než 15 kg = 0,05 VDJ); |
t) | správná výrobní praxe - dodržování všech hygienických, technologických, technických a legislativních opatření a standardů, nezbytných k zajištění bezpečnosti a jakosti živočišných produktů se zřetelem na jejich druh, vlastnosti a určení. |